Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Buzul Aşındırması a)Sirkler b)Buzul Vadileri c)Cilalı Yüeyler

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Buzul Aşındırması a)Sirkler b)Buzul Vadileri c)Cilalı Yüeyler"— Sunum transkripti:

1 Buzul Aşındırması a)Sirkler b)Buzul Vadileri c)Cilalı Yüeyler d)Hörgüç Kayalar

2 Sirkler Kalınlığı artan buzlar, ağırlaşarak sıkışır, yer çekimi ve eğimin etkisi ile hareket eder.Buzullar hareket ettikleri zeminleri aşındırır. Sirkler Sirkler buzul hareketleri sonucunda, kolay aşınabilen yüzeylerin, aşınması ile oluşan çanak şeklindeki yeryüzü şekilleridir.Diğer adı da” buz yalağı” dır.Dağ dorukları ve yamaçlarında daha çok görülürler. Türkiye’nin bugünkü yer şekillerinin oluşmasında en az etkili olan dış kuvvet buzullardır.

3

4 Buzul Vadileri Buzul Vadisi=>
Buzul aşındırması sonucu oluşan “U” şeklindeki vadilerdir. Akarsu vadilerine göre boyları kısadır ve sürekli iniş göstermezler (inişli –çıkışlıdır)   Ana buzul vadisine yanlardan katılan küçük vadi buzulları bulunur.Bu vadilerin tabanları ana buzul vadisinin tabanı kadar derin değildir.”Asılı Vadi” adlarını almışlardır. Buzul Vadisi=>

5

6 BİLGİ Buzul aşındırması şunlara bağlıdır
1.  Buzulun kalınlığına: Kalınlık fazla ise aşındırma oyma şeklinde , az ise törpüleme şeklinde olur. 2.  Yatak Eğimine: Yatak eğimi fazla ise aşındırma törpüleme şeklinde , az ise oyma şeklindedir. 3.  Kayaların Özelliğine: Zemin sert kayalardan oluşmuş ise aşındırma törpüleme şeklinde , yumuşak ise oyma şeklinde olur.

7 Cilalı Yüzeyler Buzullar hareketleri esnasında üzerinden geçtikleri kayaçları sürekli törpüleyerek düzeltirler.Bu sayede yüzey parlaklık kazanır buna cilalı yüzey adı verilir.

8 Hörgüç Kayalar Özellikle buzulların merkezden çevreye doğru olan hareketleri ile pürüzleri aşındırılmış, küçük tümsek şeklindeki tepeciklerdir. Buzulların eriyerek geriye çekildiği bölgelerde daha belirgindirler.

9 Buzul Biriktirmesi Buzula karışan aşınmış meteryale moren adı verilir.Buzullar morenleri taşıyarak erime noktalarında biriktirirler. Buzullar morenlerin tamamını alamazlar.Ayrıca buzul dillerinin yamaçlarına, vadi tabanında ve buzul dili önünde sürükleyerek taşırlar.

10 Moren Set Gölleri Moren setleri: Buzulların aşındırarak taşıdığı kum çakıl gibi maddelere moren denir. Bunları eridiği yerde biriktirmesi ile oluşan sette denir.

11

12

13 Sander Ovası: Buzulların eridiği yerde ortaya çıkan akarsuların taşıdığı malzemeleri biriktirmesi ile oluşan düzlüklerdir.

14 Drumlin: Buzul biriktirmesi ile oluşan alçak tepelere denir.

15

16

17


"Buzul Aşındırması a)Sirkler b)Buzul Vadileri c)Cilalı Yüeyler" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları