Doç.Dr. Hasan Sabri Öztürk Tarım Ekonomisi Bölümü ZTO

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
EGE BÖLGESİ TOPRAK TİPLERİ
Advertisements

Elektronların Dağılımı ve Kimyasal Özellikleri
BİTKİLERİN BESLENMESİ İÇİN GEREKLİ KOŞULLAR:
Çevre kİmyasi.
BİTKİSEL BESİN ELEMENTLERİ
BİTKİLERDE KLOR.
EKOSİSTEMLERİN İŞLEYİŞİ MADDE DÖNGÜSÜ-ENERJİ AKIŞI
KAYAÇLAR 1. PÜSKÜRÜK (Mağmatik)
PROF.DR. SONAY SÖZÜDOĞRU OK
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
BİTKİ BESİN MADDELERİ (BBM)
TOPRAK NASIL SINIFLANDIRILIR?
MİNERALLERİN VÜCUTTAKİ YERİ VE FONKSİYONLARI I
Toprak Kimyasal Özellikleri
MİNERAL TOPRAKLARIN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ
Abdurrahman OLGUN Gökalp KILINÇ.
Elementler ve Sembolleri
1. Atomun Yapısı MADDENİN YAPI TAŞLARI
SU, HAVA, TOPRAK,MADEN VE ELEKTRİK!!!
Mineraller Yrd. Doç. Dr. Bekir Engin Eser
HAVUZ SUYU KİMYASI KİMYA Y. MÜH. ERDİNÇ İKİZOĞLU
YERKABUĞUNUN GİZEMİ Seher TOKATÇI Fen Bilgisi Öğretmenliği
BİTKİ ÖRNEKLERİNDE ÇEŞİTLİ ANALİZLER
TOPRAĞIN ÖNEMİ.
TOPRAK OLUŞUMUNDA AŞINMA, AYRIŞMA VE BİRLEŞME OLAYLARI
Source:
Kimyasal Tepkimeler.
TOPRAK BİLGİSİ Toprak Ana Maddesi
Toprakların Sınıflandırılması
Doç.Dr. Hasan Sabri Öztürk Tarım Ekonomisi Bölümü
TOPRAK CANLILARI VE TOPRAK KALİTESİNDEKİ ROLÜ
YER KABUĞUNUN GİZEMİ CEREN PARLAK FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ
Bitki Besin Elementleri
PERİYODİK CETVEL.
Doç.Dr.Hasan Sabri Öztürk
Fiziksel ve Kimyasal Olaylar
TOPRAK EROZYONU Toprak Bilgisi Dersi Peyzaj Mimarlığı
Doç.Dr. Hasan Sabri Öztürk
ONUNCU HAFTA Geçiş metalleri. Krom, mangan, demir, kobalt, nikel. Kompleks bileşikleri. Geçiş metallerinin reaksiyonları. 1.
Toprak Organik Maddesi, Kolloid ve KDK Özellikleri
TOPRAKLARA KARAKTER KAZANDIRAN ETMENLER
Doç.Dr. Hasan S. Öztürk Tarım Ekonomisi Bölümü / Bahar
TOPRAK FİZİĞİ Temel Kavram ve İlişkiler
JEOLOJİYE GİRİŞ-IIB “Toprak” Yrd.Doç.Dr. TÜLAY KÖKSOY.
RÜZGARLARIN İŞLEVLERİ
Elemetler Ve Bileşikler
TB 201 TOPRAK PROF.DR. MUSTAFA R.ÇANGA.
Toprak Oluşumunda Aşınma Ayrışma ve Birleşme olayları
ELEMENT VE SEMBOLLERİ.
TOPRAĞIN HİKAYESİ.
Biyokimyaya Giriş ve Biyomoleküller
TOPRAĞIN HİKAYESİ.
DÜNYAMIZIN KATMANLARI
GEZEGENEMİZ DÜNYA Hava:Hava Dünya’mızı çevreleyen bir gaz örtüsüdür.Bu gaz örtüsüne hava küre (atmosfer) denir.Hava küre Dünya’mızı Güneş’in zararlı ışınlarından.
ELEMENT LER VE BİLEŞİKLER
KAYAÇLARIN ÇEŞİTLERİ VE ÖZELLİKLERİ
Toprak Oluşumu ve Türkiye’dekiToprak Çeşitleri
Hazırlayan: Sınıf: No.:
BİTKİLERDE BESLENME.
METALİK BAĞLAR   Metallerin iyonlaşma enerjileri ile elektronegatiflikleri oldukça düşüktür. Bunun sonucu olarak metal atomlarının en dış elektronları.
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ
TOPRAK BİLİMİNE GİRİŞ Ülkemiz değişik iklim koşullarına ve farklı toprak yapısına sahiptir. Bu nedenle çok çeşitli ürünler yetişebilmektedir. Bu da toprağın.
Toprak Katı Fazı Prof.Dr. Hasan S. Öztürk
Erozyon ve Toprak Erozyonunun Oluşumu
TOPRAK OLUŞUMUNDA MEYDANA GELEN KİMYASAL OLAYLAR
Prof.Dr. Hasan Sabri Öztürk
SANAY İ DE K İ MYA GÜBRELER. Bitkiler kendi besinini kendi yapan canlılardır. Besin maddelerini yaparken su, karbon dioksit ve güneş ışını kullanırlar.
Korozyon ve Katodik Koruma
Toprak Oluşumunda Aşınma Ayrışma ve Birleşme olayları
Sunum transkripti:

Doç.Dr. Hasan Sabri Öztürk Tarım Ekonomisi Bölümü ZTO104 2012-2013 TOPRAK BİLGİSİ Doç.Dr. Hasan Sabri Öztürk Tarım Ekonomisi Bölümü ZTO104 2012-2013

1. Hafta- Giriş, Toprağın Tanımı, Bileşenleri TOPRAK NEDİR ? Toprak arzın yüzeyini ince bir tabaka halinde kaplayan kayaların ve organik maddelerin türlü ayrışma ürünlerinin karışımından meydana gelen içerisinde ve üzerinde geniş bir canlılar alemi barındıran bitkilere durak yeri ve besin kaynağı olan, belirli oranlarda su ve hava içeren üç boyutlu bir varlıktır.

İnorganik Ana materyal 2. Hafta- Yapı Maddeleri: Kayaçlar, Organik Ana Materyal, Taşınmış Ana materyal İnorganik Ana materyal Mineral Tortul Kayaçlar (Sediment) Magmatik (Püskürük) Metamorfik (Başkalaşım) Kayaçları Taşınmış Ana Materyal Organik Ana Materyal

KİMYASAL AYRIŞMA ETMENLERİ 3. Hafta- Toprak Oluşumunda Etken Fiziksel, Kimyasal ve Biyolojik Etmenler FİZİKSEL ETMENLER Sıcaklık değişmeleri (Isınma ısısı, genişleme, büzülme oranı, çatlama ) Hareket eden su, buz ve rüzgarın etkisi Biyolojik varlıkların etkisi KİMYASAL AYRIŞMA ETMENLERİ (Yükseltgenme, Hidroliz, Hidrasyon, Karbonasyon, Solusyon, İndirgenme) BİYOLOJİK ETMENLER

4. Hafta- Topraklara Karakter Kazandıran Etmenler Ana materyal Topoğrafya Zaman İklim Biosfer (Canlılar) Toprak= f(AxTxZxİxC)

5. Hafta- Toprak Profili, Horizonların Tanımları ve Adlandırılmaları Horizonların oluşması Ayrışma olayları B horizonunu oluşumu Yıkanma ile alt katlara taşınım Buharlaşma ile üst katmanlara taşınım A horizonunun oluşumu Ana Horizon ve Katmanlar O , A, E, B, C ve R

6. Hafta- Toprakların Sınıflandırılması Topraklar iklim bölgelerine göre; Normal (Zonal) , Geçit (İntrazonal), Normal olmayan (Azonal) Podzollaşma, Latasol Oluşumu, Kireçleşme Eski Amerikan Sınıflandırma Sistemi, Toprak taksonomisi Sistemin Katogarileri:Ordolar, alt ordolar, büyük toprak grupları, familyalar (horizon renk, kalınlık ve özellikleri ile ana materyal), Seriler ( ayırıcı toprak özellikleri, diziliş, benzer ana materyal), Tipler ( üst toprak tekstürü)

7. Hafta- Toprakların Fiziksel Özellikleri 1. Tane büyüklük dağılımı ( Bünye) 2. Toprak yapısı (Küresel, Blok benzeri, Prizma benzeri, Levhalı) 3. Tane Yoğunluğu ( ρ) 4. Hacim Ağırlığı 5. Boşluklar Hacmi (Porozite) 6. Özgül Yüzey Alanı 7. Toprak Kıvamı 8. Toprak rengi

9. Hafta-Toprakların Kimyasal Özellikleri Toprakların kimyasal bileşimi O, Si, Al, Fe, Ca, K, Na, Mg, Ti, C Toprak organik maddesinin doğası Toprak solusyonunun kimyası Toprak Reaksiyonu, asitliği ve alkaliliği Toprakların tamponluk özelliği İyon değişimi Katyon Değişim Kapasitesi (KDK)

10. Hafta - Toprak Biyolojisi 1. Toprağın mikrobiyolojik özellikleri: Toprak canlılarının sayımı, tanımlanması 2. Toprağın biyokimyasal özellikleri: Toprak enzimleri Toprak mikrobiyal biyokütlesi Toprak solunumu RİZOSFER Toprak Organizma İlişkileri Olumsuz etkileşimler: Rekabet, Zıt etkileşim, Mantar gelişiminin engellenmesi, Avcılık ve parazitik ilişkilerdir. Olumlu etkileşimler: Birlikte Bulunma, Zorunlu olmayan karşılıklı yararlanma, Karşılıklı zorunlu yararlanma, Toprak Canlıları

11. Hafta- Topraktaki Bitki Besin Maddeleri Besin Elementlerinin İşlevleri Havadan ve sudan alınanlar: Karbon (C), Hidrojen (H), Oksijen (O) Mutlak gerekli makro bitki besin elementleri Azot(N), Fosfor (p), Potasyum (K), Kalsiyum (Ca), Magnezyum (Mg), Kükürt (S) Mutlak gerekli mikro bitki besin elementleri Demir (Fe), Mangan (Mn), Bakır (Cu), Çinko (Zn), Molibden (Mo), Bor (B), Klor (Cl) BBE alımına etki yapan etmenler

Doğal Erozyon ( Jeolojik) Hızlandırılmış Erozyon 12. Toprak ve Su Koruma Doğal Erozyon ( Jeolojik) Hızlandırılmış Erozyon Su erozyonu Rüzgar erozyonu Yerçekimi erozyonu Buzul erozyonu Dalga Erozyonu Cığ erozyonu Rüzgar erozyonu Sıçrama hava akımları ile uçma (süspansiyon) ve yüzeyde sürüklenme Su Erozyonu yağmur damlası erozyonu, tabaka (yüzey) erozyonu, parmak erozyonu ve sel yarıntısı (oyuntu)

Toprak suyunun sınıflandırılması 13. Hafta-Toprak suyu Toprak suyunun sınıflandırılması Higroskopik su Kapillar su(bitki yararlanamaz) Kapillar su ( bitki yararlanır) Yerçekimi suyu (Sızan su)