Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BİTKİLERDE BESLENME.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BİTKİLERDE BESLENME."— Sunum transkripti:

1 BİTKİLERDE BESLENME

2 Bitkinin Beslenebilmesi için Gerekli Koşullar
Yeterli miktarda mineral(besin tuzu), Gaz ve su hareketlerine elverişli bir ortam, Yeterli sayı ve türde mikroorganizma, Bitki köklerinin gelişimi için uygun ortam Not: Topraktaki minerallerin çok azı bitkiler tarafından kolaylıkla alınabilir. Minerallerin bitkiler tarafından alınmasını kolaylaştıran mikroorganizma, toprağın havası, sıcaklığı gibi faktörlerdir.

3 Bitkilerde Besin Tuzlarının Önemi
Besin tuzlarını oluşturan elementler bitkilerin fazla ihtiyaç duyduğu makro element ve daha az ihtiyaç duydugu mikro element olarak ayrılırlar. Elementler bitkilerin, enzimlerin yapısına katılır ve ozmotik basıncın düzenlenmesinde görev yapar. Bitkiler besin tuzlarının optimum bulunduğu ortamda iyi şekilde büyür.

4 Bitkilerde Besin Tuzlarının Önemi
4) Canlıların yaşayabilmesi için alınması gereken besin maddelerin en azından minimum miktarda alınması gerektiğini savunan kurama minimum yasası denir. Ortamda bulunan elementlerden hangisi en az ise o element sınırlayıcı etki gösterir. 5) Bitkilerde yeterli büyüme ve gelişmenin sağlanması içinbitki beslenmesinde gerekli olan elementleri içeren doğal veya yapay maddeye gübre denir.

5 Bitkilerde Besin Tuzlarının Önemi
6) Bazı bitkilerde topraktan besin elementlerini alabilmeleri için nodül, mikoriza gibi özelleşmiş yapılar bulunur. 7) Baklagillerin kökündeki rhizobium bakterilerinin kök hücresine girmesiyle nodüller oluşur.

6 Bitkilerde Besin Tuzlarının Önemi
8) Bitkiler su ve minerallerin emilmesi için mantarlarla iş birliği yapar. Canlı bitki kökleri ile uygun mantar türlerinin hifleri arasındaki bu mutualist birlikteliğe mikoriza denir.

7 Bitkilerde Besin Tuzlarının Önemi
Makro Element: Azot,Karbon,Potasyum, Kalsiyum, Hidrojen, Magnezyum, Fosfor, Kükürt, Silisyum. Azot: Bitkilerin en fazla ihtiyaç duyduğu elementtir. Potasyum: Ozmotik basıncın düzenlenmesinde ve bazı enzimlerin aktifleşmesinde etkili. Magnezyum: Solunum ve fotosentezle görevli enzimlerin ve klorofilin yapısına katılır.

8 Bitkilerde Besin Tuzlarının Önemi
Mikro Element: Klor, Demir, Bor, Mangan, Sodyum, Çinko, Bakır, Nikel, Molibden. Klor: Fotosentezde ve hücre bölünmesinde görev alır. Demir: Bitkide çok az bulunmasına rağmen klorofil sentezinde rol oynar. Çinko: Birçok enzimin aktifleşmesi ve klorofil sentezinde görev alır.


"BİTKİLERDE BESLENME." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları