YAĞLAR ( Lipidler) Nedir? Lipitlerdir.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
YAŞAMAK İÇİN NELERE İHTİYACIMIZ VAR?
Advertisements

CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ
PROTEİNLER.
LİPİD METABOLİZMASI BBP108 Bitki Biyokimyası 9.Hafta
Esansiyel yağ asitleri
Hazırlayanlar: Fatma Korkmaz Rabia Kızılırmak
Dr. Suat ERDOĞAN İçerik Trigliserdiler Beslenmedeki önemi Fosfolipidler Kolesterol Steroidler.
6.SINIF FEN ve TEKNOLOJİ TESTİ
Canlıların Temel Bileşenleri
BESİNLERİMİZ Herkes için Her şey.
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ İNORGANİK BİLEŞİKLERSu
Proteinler.
Lipitlerin sudaki davranışları
HÜCRENİN YAPISI.
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ
Canlılarda madde ve enerji
BESİNLER İNORGANİK ORGANİK.
K E M O S E N T E Z Kemosentez nedir? Kemosentez çeşitleri nelerdir?
Lipidler Güz 2014 Dr. Suat ERDOĞAN.
CANLILARI OLUŞTURAN TEMEL BİLEŞENLER KARBONHİDRATLAR
FEN ve TEKNOLOJİ / SOLUNUM
LİPİDLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ I
LİPİDLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ II
HÜCRE Hücre;Canlının en küçük yapı taşıdır.Bütün canlılar hücreden yapılmıştır.Hücre,gözle görülemeyecek kadar küçüktür.Mikroskop ile görülebilir. Hücre,insan.
NÜKLEİK ASİTLER.
HÜCRE KONUSU 17-21/02/2014.
BİYOKİMYA I (2. DERS).
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ
CANLILARDAKİ ORGANİK BİLEŞİKLER
Karboksilli Asitler.
Karbonhidratlar.
CANLILAR İÇİN ENERJİ KAYNAKLARI : LİPİTLER
Canlı Ve Enerji İlişkisi
Metabolizma ve Beslenme
C-H-O atomlarından meydana gelirler.
NİŞASTA Çok sayıda glikozun glikozit bağları ile birleşmesinden oluşur. Bitkiler nişastayı kök,gövde,yaprak ,tohum ve meyve gibi kısımlarda depolar. Mısır.
Lipitlerin Sindirim ve Emilimi
BİYOLOJİ ADI: SOYADI: NO: SINIF: KONU:YAĞLAR,YAĞ ASİTLERİ
Fotosentez Reaksiyonları
ATP (Adenozin Trifosfat)
KARBONHİDRATLAR PROTEİNLER YAĞLAR
PROTEİNLER.
KONU; KARBONHİDRATLAR KAYNAKÇA; ESEN YAYINLARI 10.SINIF K İ MYA KONU ANLATIMLI K İ TABI HAZIRLAYANALAR; BATUHAN TANIŞ – 8 / M İ RAÇ ÖKSÜZ - 91.
Yağlar (lipidler).
LİPİTLER (Yağlar).
BESLENME BESLENME YAŞAMIMIZ İÇİN GEREKLİDİR Besinler Canlıların enerji üretmek ve vücut yapılarını oluşturmak üzere dış ortamdan besin alması veya sentezlemesine.
Peşpeşe öğünlerde devamlı
CANLILARDA ENERJİ.
BESİNLER VE DENGELİ BESLENME.
BESLENME VE BESİN ÖĞELERİ
HAYVAN HÜCRESİNİ TANIYALIM….
CANLILARDA ENERJİ DÖNÜŞÜMLERİ
PROTEİNLER
LİPİTLER (YAĞLAR)
(HİDROLİZ).  Bir bileşiğin su vasıtası ile bölündüğü kimyasal bozunma reaksiyonu. Bu reaksiyonda su da bölünmeye uğrar. Hidroliz reaksiyonunun genel.
11. BİYOLOJİK YAKIT ÜRETİMİ
LİPİTLER (YAĞLAR).
YAĞLAR Yağlar, CHO’ lar gibi karbon , hidrojen ve oksijen atomlarından oluşur. Ancak hidrojenin oksijene oranı yağda özellikle çok yüksektir. CHO için.
LİPİDLER Yağ Asitleri Trigliseritler(Triaçilgliseroller)
CANLILIK HÜCRE İLE BAŞLAR
Yapısında C, H, O bulunduran kimyasal bileşiklere Organik Bileşikler denir. Bazı organik bileşiklerde N, P, S gibi maddelerde bulunabilir. (Proteinler.
FARKLI BESİNLERİN OKSİJENLİ SOLUNUMA KATILIM BASAMAKLARI
BESİNLER.
B. Yağlar (Lipitler) Hayvanlarda lipit moleküllerinin diğer moleküllerden farklı olarak depolandığı yağ doku vardır. Bu nedenle canlıların aldığı farklı.
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ
YAĞLAR GÜLSÜM MEÇO.
Ad:MUHAMMET ŞİRİN Soyad:COŞKUN NO:546 SINIF:9*C. BESİNLERİMİZ.
CANLI VE BİYOKİMYA Prof. Dr. Zeliha Büyükbingöl.
LİPİTLER(YAĞLAR). LİPİTLER(YAĞLAR) LİPİTLER Aynen karbonhidratlarda olduğu gibi lipitlerde; Hidrojen Oksijen Elementlerinden oluşmuş bileşiklerdir.
Lipitler.
Sunum transkripti:

YAĞLAR ( Lipidler) Nedir? Lipitlerdir. Yapısı nasıldır? C, H ve O yanısıra P ve/N içerebilir 2 çeşit monomerden oluşur: Yağ asidi ve Gliserol (bazılarının monomeri yoktur) Polimerleşmezler Suda çözünmezler

1. Enerji kaynağı olarak görev yaparlar ; Görevi nedir? 1. Enerji kaynağı olarak görev yaparlar ; Hücrelerde tamamen yandığı zaman , en fazla enerji verirler ( 9.1 kcal enerji ) H sayıları fazladır. Canlılar fazla enerjiyi yağ olarak depo ederek ,ihtiyaç olduğunda 2. Enerji kaynağı olarak kullanırlar. göç

2. Yağlar ayrıca soğukta yaşayan hayvanlarda deri altında depolanarak ısı kaybını engeller ve canlıyı mekanik etkilerden korur. 3. Develerde yağ hücre solunumunda çok su oluşturur.develerin metabolik su ihtiyacını karşılar.

Yapıya katılırlar. 4. Çeşitli moleküllerle bileşik oluşturarak hücre zarının yapısına katılır. 5. Bazı hormonlar yağ yapılıdır. 6.

Yağlar yağ asitlerinin durumuna göre ; A. DOYMUŞ YAĞLAR : Hidrojene doymuş yağ asidi içerirler Yağ asitlerinin karbonları birbirine tek bağlarla bağlanmıştır.Diğer bağlar ............ ile doyurulmuştur Oda sıcaklığında katıdırlar Doymamış yağlara göre daha çok ............ içerirler Genellikle .............. yağlardır.

B. DOYMAMIŞ YAĞLAR: İçerdiği yağ asidinin karbon zincirinin bazı karbonları arasında çift bağ bulunur Bu yağ asidinin karbonları ............. Alabilecek durumdadır. Oda sıcaklığında .................lar Genelde ...................dirler. Ör : Zeytinyağı H H C C

Doymamış yağ asitlerinden linoeik asit (. ) ve linolenik asit ( Doymamış yağ asitlerinden linoeik asit (.......................) ve linolenik asit (.......................) insan vücudunda sentezlenemez.Vücutta sentezlenemeyen ve alınması gerekli olan bu yağ asitlerine temel ( esansiyel-zorunlu) yağ asitleri denir.

TRİGLİSERİTLER: (....................) Oksijen sayısı Karbonhidrat ve proteinlere göre daha azdır. İnsan, bitki ve hayvan hücrelerinin depo yağlarını oluşturarak daha çok enerji depo edilmesinde görevlidir. 3 yağ asidi +1 gliserol  nötral yağ+3 su

3 Yağ asidi + Gliserol Yağ + .....H2O TRİGLİSERİTLER Nötral yağ denen trigliseritler bir molekül gliserol ile üç molekül yağ asidinin ester bağı ile bağlandığı dehidrasyon tepkimeleri ile oluşurlar ............... 3 Yağ asidi + Gliserol Yağ + .....H2O ................ R1- COOH CH2OH R1- COO- CH2 R2- COOH + CH OH R2-COO- CH + 3H2O R3- COOH CH2OH R3- COO- CH2 ........................... Reaksiyonu

Fosfolipitler Yapısında 2 molekül yağ asidi ve 1 gliserolün yanı sıra .............asit ve azotlu baz bulunur ............................nın yapısına katılırlar. Fosfat grubu suda çözünür.

Glikolipitler Yapısal olarak fosfolipitlere benzerler ancak yağ asitlerine bir molekül glikoz ya da galaktoz bağlanır. Tanıma görevine yardımcı olur- özgüllük verir

Steroitler Halkasal yapılıdır. Hidroliz olmaz Cinsiyet hormonların yapısında bulunur. Ayrıca kolesterol, D vitamini, safra tuzları bu yapıdadır. ....................... bitkisel dokularda bulunmaz

Mumlar Mumlar biyolojik yönden önemlidir. Bitki ve hayvan vücutlarını örten mum tabakaları ......... kaybını önler. Mumlar endüstride merhem ve kozmetik üretiminde kullanılır.

50 gliserolün kullanıldığı bir nötral yağ sentezi reaksiyonu sonucunda açığa çıkan su molekülleriyle kaç molekül disakkarit hidroliz edilebilir ?

İfadelerinden hangileri yazılabilir ? Bir yağ molekülünün hidrolizi sırasında gerçekleşen madde değişimini gösteren aşağıdaki grafikte X yerine I.Yağ asidi II.ATP miktarı III.Su miktarı İfadelerinden hangileri yazılabilir ? X Cevap : Zaman

Aşağıdaki Hangi molekülü parçalarsak ortam asidik olur? A) Nişasta B) sukroz C) glikojen D) maltoz E) nötral yağ Cevap :

Bir hücreli bir organizma Kongo kırmızısıyla boyanmış bir besin maddesini fagositozla hücre içine almıştır. Besin kofulu içindeki kırmızı renk bir süre sonra mavi renge dönüşür. Buna göre besin kofulu içinde hangi madde sindirilmiştir ?( Kongo kırmızısı asidik ortamda mavi renk verir ) A. Nişasta B.Yağ C. Selüloz D. Glikoz E.Vitamin

II.Genetik şifreye göre sentezlenmeleri I.Enerji vermeleri II.Genetik şifreye göre sentezlenmeleri III.Solunumda yıkıldıklarında NH3 oluşturmaları IV.Soğuk bölgelerde ısı yalıtımı yapmaları Yukarıdakilerden hangileri yağların özelliklerindendir ? Cevap:

Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde organik moleküller vermiş oldukları enerjiye göre büyükten küçüğe doğru sıralanmışlardır ? A.Protein,karbonhidrat,yağ B.Yağ,protein, karbonhidrat C.Karbonhidrat,protein,yağ D.Yağ,karbonhidrat,protein E.Protein,yağ ,karbonhidrat