DRAMA 5. HAFTA DRAMANIN YAPISI VE UYGULANMA AŞAMALARI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BİLGİSAYAR VE İNTERNETİN ÇOCUKLAR ÜZERİNDEKİ ETKİSİ
Advertisements

ÇOCUK EĞİTİMİNDE DRAMANIN YARARLARI
Eğitim İçeriğinin Sunumu
İşbirliğine Dayalı Öğrenme
Öğretim Tasarımı (Instructional Design)
10.HAFTA DRAMA TEKNİKLERİ Hazırlayan: Dr. Uğur Altay MEMİŞ
YARATICI ÖĞRENCİ YETİŞTİRME Hazırlayan: Dr. Uğur Altay MEMİŞ
2.HAFTA ETKİLİ BİR ÖĞRETİM YÖNTEMİ Hazırlayan: Dr. Uğur Altay Memiş
DRAMA 1.HAFTA EĞİTİMDE DRAMA Hazırlayan: Dr. Uğur Altay MEMİŞ.
DRAMA 11.HAFTA DRAMA YÖNTEMİYLE DERS İŞLEME MODELLERİ
A-BİLİŞSEL GELİŞİM İlk İki Yılda Görülen Bilişsel Gelişim : Bebek doğumunun ilk gününden itibaren çevresini keşfetme çabasına başlar. Keşif çabasında.
EĞİTİM SETİ TANITIMI.
DRAMA 3.HAFTA EĞİTİCİ DRAMADA ROL OYNAMANIN EĞİTİM AÇISINDAN ÖNEMİ
OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİN ÖNEMİ
Zihinsel Engellilerde Disiplin Alanlarının Öğretimi
HAZIRLAYAN EMEL DOKUR MERMERDAŞ
ÖĞRETİM MODELLERİ S.59-74; 1-Carroll’in Okullarda Öğrenme Modeli 2-Bloom’un Tam Öğrenme Modeli 3-Gardner’in Öğretimde Çoklu Zeka Kuramı Kaynak;Öğretimi.
İlköğretim Fen Bilimleri Dersi Öğretim Programı
ROL OYNAMA.
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı 2
Oguzhanhoca.com /oguzhanhocam /oguzhan_hoca.
TÜRKÇE ÖĞRETİMİNDE KULLANILAN STRATEJİ, YÖNTEM VE TEKNİKLER
YAPILANDIRMACI YAKLAŞIM VE DRAMA Hazırlayan: Dr. Uğur Altay MEMİŞ
YANSITICI DÜŞÜNME.
Proje, Performans Değerlendirme
Evrim Suna ARIKAN Özlem YAŞAR UĞURLU
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI
Danışman: Prof. Dr. Mustafa ERGÜN Hazırlayan: Melike ELMEZ
DRAMA 7.HAFTA ÖZ DÜZENLEMEYE DAYALI ÖĞRENME VE EĞİTİCİ DRAMA
Okulöncesi dönemde okuma yazmaya hazırlık çalışmaları
Erken Eğitim Şeyda Altuntaş
Öğretim Teknikleri - III
Yrd. Doç. Dr. Özcan PALAVAN
KAVRAM HARİTALAMA Doç.Dr.Bülent ÇAVAŞ.
Buruner’in Bilişsel Gelişim Kuramı
ROL OYNAMA ve DRAMA.
12 - KELİME İLİŞKİLENDİRME TESTLERİ
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı
Yaratıcı Drama Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık.
Eğİtİcİ Oyuncaklar Öğr. Gör. Özlem BAĞCI.
ÖĞRETİM STRATEJİSİ, YÖNTEM ve TEKNİKLER
BASAMAKLI ÖĞRETİM MODELİ
Probleme Dayalı Öğrenme
BRUNER’İN BİLİŞSEL GELİŞİM DÖNEMLERİ
MÜZE BİLİNCİ VE MÜZELERLE EĞİTİM
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERS KİTAPLARI
, Eğitici Drama Nedir? Önceden belirlenmiş açık ve net eğitim amaçları olan, tüm çocukların kendi öğretmenleri ile birlikte, daha çok büyük motor hareketlerle.
EĞİTİCİ DRAMANIN TANIMI Drama konusunda, farklı uzmanlar çeşitli tanımlar yapmışlardır. Lindvaag ve Moen'in (1980), genel tanımlarına göre, eğitim amaçlı.
Bilişim Teknolojileri Öğretim Yöntemleri. Öğretim Yöntemi Nedir?  Hedefe ulaşmak için izlenecek önceden belirlenmiş yol.(Oğuzkan,1981)  Bir sorunu çözmek,
DRAMA Drama;doğaçlama,rol oynama ve tiyatro tekniklerinden yararlanarak öğrencilerin yaşantıyı,bir olayı,bir fikri veya soyut bir kavramı oyunsu süreçlerle.
Özel Gereksinimli Öğrenciler ve Fen Öğretimi
OKUL ÖNCESİNDE EĞİTİCİ DRAMA
EĞİTİMDE YARATICI DRAMA
İŞLEM KAVRAMI.
Erken çocukluk dönemi fen ve matematik eğitimi için ortam hazırlama
Yapılandırmacılık (Oluşturmacılık / Constructivism)
DRAMANIN NORMAL ÇOCUK AÇISINDAN SAĞLADIĞI YARARLAR
OKUL ÖNCESİ EĞİTİM ROGRAMLARI-I
Öğretimin Planlanması
ÖĞRETİM İLKE ve YÖNTEMLERİ
ROL OYNAMA ve DRAMA.
Yaratıcı Drama.
DRAMA SÜRECİNDEKİ ÖĞELER
Sağlık Bilimleri Fakültesi
İŞLEM KAVRAMI.
ÇOCUĞUN GELİŞİMİNE BAĞLI OYUN AŞAMALARI
Okulöncesinde Fen Kavramlarının Öğretim Yöntemleri ve Teknikleri
YARATICI DRAMANIN ÖGELERİ 1.Lider/Öğretmen
İlköğretime Hazır Bulunuşluğun Değerlendirilmesi
1 EĞİTİMDE YARATICI DRAMA EĞİTİMDE YARATICI DRAMA.
Sunum transkripti:

DRAMA 5. HAFTA DRAMANIN YAPISI VE UYGULANMA AŞAMALARI Hazırlayan: Dr. Uğur Altay MEMİŞ

EĞİTİCİ DRAMAYA HAZIRLIK Eğitici drama uygulanacak ortam sınıf ortamı ise eğitim alanı, ünite ve kazanımlar temel alınmalıdır. Az sayıda beceri ve kazanım kararlaştırılmalı ve tam anlamıyla gerçekleştirilmelidir.

Öğretmen oyun ortasında oyunu durdurarak ya da oyun bitiminde soracağı farklı düzeylerden soruları planlayıp belirlemelidir. Sorular, kazanım ve becerilerle ilgili olmalıdır.

Oynanacak mekanın düzenlenmesi gereklidir. Kullanılacak malzemeler sınıfa yerleştirilmelidir. Tartışma bölümünden sonra yapılacak destekleyici öğretim etkinliklerinin planlanması gerekir.

Eğer drama oynatılacak ortam gerçek ise, okul dışı gezi yapmayı gerektirir. Öğretmen öncesinden ortamı görmeli ve sorunları çözmelidir. Gezi sırasında güvenli ulaşım, çocukların yorgunluğu, ortaya çıkabilecek sağlık sorunları ve kazalar dikkatle göz önünde bulundurularak beslenme ve diğer gereksinimlerin giderilmesi gerekir.

DRAMA OYUNU AŞAMASI Oyun olarak ele alınan bölümdür. Oyun sırasında öğretmen üç temel stratejiyi kullanabilir: Zaman zaman kendisi de katılarak dışardan yönlendirebilir. Kendisi de katılarak içerden yönlendirir. Kendisi hiç katılmadan dışardan yönlendirerek de drama oyununu düzenleyebilir.

Eğitici drama uygulamak için okulda en uygun yer sınıftır. TARTIŞMA AŞAMASI VE DÜZEYLERİ Drama oyunundan sonra bir tartışma bölümüyle çalışmaya devam edilmesi oyunda yaşanan hareketlerle deneyim kazanılan kavram, olay, durum nesne ve becerilerin daha derinlemesine incelenmesine olanak verir.

Tartışma Aşamasının Düzeyleri: Zihinde canlandırma Öğrencilerden gözlerini kapatarak iki, üç dakika süreyle az önce katıldıkları oyunu zihinlerinde canlandırmaları istenir. Zihinde canlandırma, yaşananları görsel sembollerle kodlamanın, daha sonra hatırlama ve soyut düşünme üzerindeki olumlu etkileri nedeniyle eğitici drama etkinliğinde kullanılması yararlı olan bir uygulamadır.

Tanımsal düzey Öğrenciler oyun sırasında yaşadıkları olayları anlatmaya yani dili kullanarak sözel semboller haline getirmeye yönlendirilirler. Böylece drama oyununda yaşananlar, dil aracılığıyla tanımlanmış, anlamlandırılmış ve sözel olarak kodlanmış olur. Okuma yazma becerilerine katkıda bulunmuş olur.

Duygusal düzey Çocuklara oyun sırasında hissettikleri duyguların sorulmasına dayanır. İlköğretim çocuklarına duygularının sorulması, hem duygularının farkında olarak kendilerini ifade etmelerine olanak verir hem de yaşanan eğitici bir etkinliğin duygularla ilişkisinin kurulması sayesinde yaşantılar yoluyla edinilen bilgiler daha kolay hatırlanabilir.

Bilişsel düzey Sorulan sorular özellikle eğitim amaçlarına ulaşmak için incelenecek olan kavram, nesne, konu, ünite, olay ve durumla ilişkilidir.

Yaşantısal düzey Sorular ile drama oyununda hareketler yoluyla elde edilen, önceki tartışma düzeylerinde ise dil yardımıyla kodlanan bilgileri, öğrencilerin, kendi yaşamlarından örnekler bulmaya çalışarak gerçek yaşamla ilişkilendirmelerine ve böylece bilgiyi gerçek yaşama genellemelerine yardımcı olmaları açısından önemlidir.

Geliştirme düzeyi Öğrencilerin drama oyununu geliştirmeye, alternatif olay akış yönü ve çözümler bulmaya cesaretlendirildikleri aşamadır. Böylece çocukların yaratıcı yetenekleri harekete geçirilmeye çalışılır. Kaynak: Önder, A. (2006). İlköğretimde Eğitici Drama, Morpa Kültür Yayınları, İstanbul.