İSTANBUL İLİNDEKİ ENDÜSTRİ MESLEK LİSELERİN KONUMUNU BELİRTEN HARİTA

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BİLGİSAYAR PORTLARI.
Advertisements

KURANPORTÖR SİSTEMİ MEHMET ŞENLENMİŞ ELEKTRONİK BAŞ MÜHENDİSİ.
PLC.
TEMEL ELEKTRONİK EĞİTİMİ
8259A Programlanabilir Kesme Denetleyicisi (PIC)
Kasalar Kasanın içinde anakart takma tepsisi, güç kaynağı yuvası, birkaç tane 5.25" ve 3.5"luk yuvalar -ki buralara sabit disk ve CD-ROM sürücü gibi aygıtlar.
Ders Adı: Sayısal Elektronik
BİLİŞİM AĞLARI VE VERİ HABERLEŞMESİ
PORT ve KONNEKTÖRLER SAMSUNG AKADEMİ İstanbul Emin CELİLOĞLU
Open Systems Interconnection
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
EMİN CELİLOĞLU - IT Eğitmeni SAMSUNG AKADEMİ Emin CELİLOĞLU IT Eğitmeni KONNEKTÖRLER.
CEIT 101 Teorik Vasfi Tuğun - Konu 2 -.
HABERLEŞMENİN TEMELLERİ
5. EGITIM Mikrodenetleyiciler PIC16F628 – PIC16F877
XML Biçimli, Belirsiz Değişkenlikteki Verilerin Aktarım ve Görselleştirmesine Mikrodenetleyici Destekli Bir Çözüm Hüseyin GÜRÜLER*, Ayhan İSTANBULLU**,
SENSÖR VE TRANSDUSERLER
ARDUINO.
BİLGİSAYARIN MİMARİSİ, TEMEL BİLEŞENLERİ VE ÇALIŞMA MANTIĞI
Şekil Güç kaynağı blok diyagramı
DERS 5 PIC 16F84 PROGRAMLAMA.
ARDUINO RÖLE KONTROLÜ.
Klavye, Fare ve Monitor.
E-OKUL ÜZERİNDEN GÜNCELLENMESİ GEREKEN VERİ EKRANLARI
Bilişim Teknolojileri Öğretmeni İsmail ÖZTÜRK
ÇAĞDAŞ EĞİTİMDE YENİ TEKNOLOJİLER
Bu slayt, tarafından hazırlanmıştır.
SAYISAL SİSTEM TEORİSİ
Ağ nedir?_____________________
Dijital Çıkış Mantığı.
AĞ TEMELLERİ BÖLÜM 2 – AĞ TÜRLERİ
CCS C İLE PIC PROGRAMLAMA DERS-4-
Şekil 13. 8B’de verici ve alıcı ayrı, ayrı yerlerdedir
OTO
CCS C İLE PIC PROGRAMLAMA DERS-3-
Bileşik Mantık Devreleri (Combinational Logic)
Karşılaştırıcı ve Aritmetik İşlem Devreleri
Kuzey ve Güney Köprüleri
Çoklayıcı (multiplexer) Devreleri
USB Universal Serial Bus Evrensel Seri veriyolu. Tak çalıştır aygıtların sistemlerde daha kolay bir şekilde kullanımını sağlamak amacıyla geliştirilmiş.
Kaydediciler (Registers)
Ağ Donanımları Ağ Nedir ? Ağ Donanımları Bridge Hub Switch Router
BASYS KARTININ TANITIMI. KARTIN GÖRÜNÜMÜ KARTIN ÖZELLİKLERİ 100,000 lojik kapılı Xilinx Spartan 3E FPGA; JTAG programlama bağlantı noktası FPGA biçimlendirme.
İnformasiya texnologiyaları kafedrası Mövzu № 9. Assembler. ( Assembler anlayışı. Assemblerin təyinatı. Assemblerdə operatorların formatı. Direktivlər.
DVI NEDİR ? NE İŞE YARAR ? NASIL ÇALIŞIR ?
AĞ TEMELLERİ BÖLÜM 2 – AĞ TÜRLERİ
BMET 262 Sayısal İşaret İşleme.
DERS 5 PIC 16F84 PROGRAMLAMA.
ARDUİNO PLATFORMU Arduino Çeşitleri.
TEMEL BİLGİSAYAR TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI
Pınar KAPLAN Sevgi DEMİRCİ SLOTLAR.
GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
Sayıcı Entegreleri Prof. Dr. Hüseyin EKİZ.
BLOK ŞEMALAR: Bir blok şema örneği:
Öğretim Görevlisi Emel ALTINTAŞ
Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar Ve Teknoloji Yüksek Okulu
Display (7 Sengment Display) Uygulamaları SİSTEM KONTROL UYGULAMALARI
GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar Ve Teknoloji Yüksek Okulu
T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TEKNİK EĞİTİM FAKÜLTESİ
Ağ Temelleri 2. Hafta Dersi -Ağ nedir? -İletim Yöntemleri -Ağ Topolojileri
ALTERNATİF AKIMDA GÜÇ.
AB BilgiTek IV KABLOSUZ REKLAM & DUYURU PANOSU TASARIMI VE YAPIMI
Bilgisayar Mühendisliğine Giriş
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Konu: EĞİTİM AMAÇLI BLDC MOTOR HIZININ PID KONTROLÜ
Ders Adı: Sayısal Elektronik
Bilişim Teknolojileri Öğrt.
İSTANBUL GELİŞİM ÜNİVERSİTESİ
İSTANBUL GELİŞİM ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

İSTANBUL İLİNDEKİ ENDÜSTRİ MESLEK LİSELERİN KONUMUNU BELİRTEN HARİTA Projeyi Yapanlar: Oğuzhan ÇAKIR Özgür YILMAZ İsmail Doğa GÜMÜŞ Proje Öğretmeni: Hakan KARAKAŞ

PROJENİN AMACI İSTANBUL İLİNDEKİ MESLEK LİSELERİNİ KONUMU LEDLER YARDIMIYLA HARİTADA GÖSTERMEK

İstanbul Haritasının Faydaları İstanbul ilindeki meslek liselerinin konumlarını harita üzerinde ledler yardımıyla göstermesi. Okulların adres-web-telefon-fax bilgilerinin aynı anda LCD ekranda gösterebilmesi.

Solidworks Resimleri

Proje Blok Diyagramı

KATLARIN AÇIKLANMASI 1-)LED’ler= Yaptığımız okul projesinde okulların gösterim şeklini LED ile yaptık.Bunu seçmemizin amacı küçük yapılı olmaları ve yeterli ışıkları sağlayabilmeleri ve en önemlisi az akım çektiğinden entegre çıkışına direk bağlanabilmeleridir.Her LED 220R direnç ile seri in paralel çıkış devresine bağlanmıştır.

2-)Seri Giriş & Paralel Çıkış Kaydedici (SIPO) : Okullar haritası projesinde toplam okul sayısı 40 dan fazladır. Bunları birbirleri ile bağlantısı olmadan gösterimi yapabilmek için birden fazla yöntem olabilir.Mikrodenetleyicinin giriş çıkış portlarını çoklayarak demux işlemi yapılabilirdi. Ancak bu yöntem hem maliyet hem de kullanışlı ve ideal bir yöntem olmadığından Seri Giriş Paralel Çıkış kaydedici yöntemi kullanılmıştır. Seri giriş paralel çıkış kaydedici devresi : Veri hafıza ve geçici veri depolama sistemlerinde bilgi transferi seri veya paralel olarak yapılabilir. Bizim kullandığımız seri bilgi taşınması zincir şekline benzetilebilir.Seri veri transferinde hız önemli değildir ama uygulamalarda en hızlı şekilde gösterilmek istenir.Fakat bizim yaptığımız uygulamada ortalama hız ideal bir hızdır. Seri iletişim de iki türlü iletişim yöntemi vardır.bunlar asenkron ve senkron iletişimdir.Biz senkron seri iletişimi kullandık. Senkron iletişim de amaç alıcı ve verici arsında eş zamanlılık oluşturmaktır.Bunun için de alıcı ve vericinin ortak bir referans noktası olması gerekir.Bunu yapmak için de clock (saat) sinyalleri dikkate alınmıştır.Bu bakımdan data sinyali ile birlikte saat sinyali de taşınması gerekecektir.Tabi bunun için birde şase var toplam da en az üç hat bulunmalıdır.

Şekilde de görüldüğü gibi senkron veri iletişimi eğer simplex (Tek yönlü) ise bu şekildedir.İki nokta arasında TV ve Radyo yayınlarında olduğu gibi sadece bir yönde veri gönderilebilir.Data bilgisi gönderildikten sonra gönderilen bilgiyi onaylamak ve diğer bilgi bitine geçmek için arkasından ardışıl olarak clock sinyali uygulanır.Böylece bilgi sıralaması ve taşınması sırasında bir karışıklık söz konusu değildir.Aynı zamanda alıcı ve verici aynı clock sinyalleri kullanıldığından bir eşzamanlılık vardır. Kullanılan entegre 4094 yani seri giriş paralel çıkış bir kaydedici entegresi.Aşağıda şekli görülen entegre seri giriş ve 8 bit paralel çıkış bir keydedici entegresidir. Entegrenin bacakları(pin) ve görevleri : STROBE = Girilen bilgilerin saklanmasını sağlayan bacaktır. DATA =Bu ayağın rolü önemlidir.Çünkü data (bilgi) girişi bu ayaktan girilir.Bu ayakta oluşacak bir parazit veya gerilim düşmesi devrenin amacını tümüyle değiştirebilir. CLOCK = Girilen her bir bilgiden sonra uygulanan saat sinyalidir. OUTPUT ENABLE = Bu bacağın görevi çıkışa gönderilmeye hazır olan bilgilerin buradan yetki ile birlikte çıkışa aktarılmasıdır. Q1…….Q8 OUTPUT = Entegrenin paralel bilgi çıkışıdır. En düşük değerlikli biti Q1, En büyük değerlikli bit ise Q8’dir.

3-)Mikrodenetleyici Katı Mikrodenetleyici katı hemen hemen bütün işleri yapan ve tüm sistemler ile bağlantısı bulunan, kontrolün bu katta olduğu bir devredir.Aşağıda mikrodenetleyicinin yaptığı işlemler sıralanmıştır; Tuştakımını devamlı kontrol ederek girilen kodları,silme işlemlerini ve kabul etme tuşu (enter) nu alarak gerekli işlemleri yapar. Tuştakımından alınan verileri önceden kaydedilen standarda göre eşitlerini çıkartır.Çıkarılan bilgileri PIC’in seri haberleşme portu olan TX ucundan verileri seri giriş paralel çıkış kaydediciye gönderir fakat bu işlem girilen kod ile birlikte sürekli güncellenir. Aynı zamanda girilen koda karşılık gelen okulun önceden kaydedilen bilgileride LCD ekranda gösterilmektedir.Böylece hem okulun konumu görülmekte hem de okula ait bilgiler ekran da görülebilmektedir. PIC içinde bulunan okullara ait bilgiler herhangi bir değişiklik esnasında tekrar PIC çıkartılmadan seri port yardımı ile program değiştirilebilmektedir. Mikrodenetleyici olarak PIC 16F877 entegresi kullanılmıştır.

Projenin Resimleri

*Kullanılan Katların Resimleri* Seri giriş paralel çıkış

Mikrodenetleyici Katı

LCD EKRAN

Projeyi nerelerde Kullanabiliriz ? Belediye ve Yerel Yönetim Merkezlerinde Coğrafya-Tarih Derslerinde Milli Eğitim Müdürlüklerinde