Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Pınar KAPLAN 165511044 Sevgi DEMİRCİ 165511064 SLOTLAR.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Pınar KAPLAN 165511044 Sevgi DEMİRCİ 165511064 SLOTLAR."— Sunum transkripti:

1 Pınar KAPLAN Sevgi DEMİRCİ SLOTLAR

2 SLOT NEDİR? Bir anakart satın alındığında üzerine takılması gereken birçok genişleme kartı (ekran kartı, ses kartı, modem kartı, radyo kartı vb.) bulunmaz. Bu kartlar kullanıcının isteğine göre seçilir ve sonradan ilave edilir. İşte genişleme kartlarının anakart ile bağlantısını yapabilmek için slotlara (genişleme yuvalarına) gereksinim vardır. Modem anakartlar üzerinde ISA, PCI ve AGP adındaki farklı yapıdaki slotlar bulunur.

3 SLOT ÇEŞİTLERİ PS/2 PARALEL PORT COM(COMMUNİCATİONS) PORTU
DİSPLAY CONNECTÖR USB (UNİVERSEL SERİAL BUS) LAN (RJ-45) PORTU SES GİRİŞİ-ÇIKIŞI GÜÇ BAĞLANTI PORTU

4 PS/2 PS/2 portu fare ve klavye için 2 adet üretilmiş 6 pinli konektörden oluşan, düşük hızlı bir seri porttur. 1984 yılında IBM tarafından tasarlanmıştır. Bu portlara bilgisayar açıkken bağlantı yapılması durumunda bilgisayar anakartına zarar verilebilir.

5 Kablo girişleri fare ve klavye için farklı renktedirler
 Kablo girişleri fare ve klavye için farklı renktedirler. Bunlara takılacak donanım girişleride farklı renkleri içerirler; böylece karışıklık önlenir. PS/2 Portları IBM tarafından geliştirilmiştir. Yeni çıkan bazı anakartlar ps/2 yi desteklemiyor onun yerine usb kullanıyorlar.

6 PARALEL PORT Paralel port veya paralel kapı, bilgisayarın kasasının arkasında bulunan 25 pinlik D Genellikle yazıcı bağlanmak için kullanılır. Seri porta göre hızlı olmasına rağmen aynı stabiliteyi sağlayamaz. Bu baglantı noktasına aynı zamanda LPT (LinePrinTer) de denmektedir. Bu port bir seferde 8 bit veri gönderebilir. Gönderim ve alım pinleri ayrı olduğu için aynı anda 8 bit veri de alabilir. DB25 isimli portu kullanır

7 DB25 isimli portu kullanır
DB25 isimli portu kullanır. DB25 ismindeki 25 rakamı kablo girişindeki pin sayısını ifade etmektedir. . Yazıcı ve tarayıcı bu portu kullanmaktadır. Paralel port, seri port gibi yerini USB'ye bırakmaya başlamıştır.

8 COM(Communications) Portu
Com bağlantı noktaları sadece Klavye ve mouse bağlamak için üretilmiştir ve tasarlanmıstır ancak porta tifliği ve tak çalıştır özelligi bulunmadığı ıcın  tercih edilmez.  Genelde  veri transfer usb veya ps2 baglantısı ile aynıdır.

9 Fare ve harici modem bağlantıları için kullanılır
Fare ve harici modem bağlantıları için kullanılır. USB ve PS/2 portunun kullanılmaya başlamasıyla bu port önemini yitirmiştir.

10 Display Connector DisplayPort, VESA tarafından oluşturulan herkesin kullanımına açık, görüntü ve sesi aynı kablo üzerinden gönderilmesine imklan tanıyan dijital bir arabirimdir. DisplayPort’un en fazla öne çıkan özelliklerinden birisi ise, tek kablo üzerinden çoklu monitöre imkan tanıyor olmasıdır.

11 Monitorü bağlamak için anakart üzerinde onboard olarak bulunur.
Genelde harici olanlar tercih edilir.

12 USB (UNİVERSEL SERİAL BUS)
USB, İngilizce "Universal Serial Bus" kelimesinin kısaltmasıdır. USB'nin türkçesi "Evrensel Seri Veriyolu"dur. Evrensel Seri Yolu, bilgisayarların diğer cihazlarla iletişim kurması için geliştirilmiş bir veri yolu standardır. USB, iletişim standartlarında yeni bir bağlantı şeklidir. Geleneksel seri ve paralel portların yerini almak ve evrensel bir standart oluşturmak hedefiyle üretilmiştir. Evrensel seri veriyolu, çevre birimlerinin bilgisayara takıldıkları anda tanınıp otomatik çalışmalarını sağlamaktadır.

13 USB, bağlandığı alete güç de verir. 12 Mbit/s ve 1
USB, bağlandığı alete güç de verir. 12 Mbit/s ve 1.5 Mbit/s veri transfer hızı sağlar. Günümüzde USB’den bağlanarak çalışan peçok ürün çeşiti bulunmaktadır.

14 LAN (RJ-45) PORTU Üzerinde 8 adet metal bağlantı noktası bulunan bağlayıcı (ing. connector). Bilgisayarlar arası iletişimde ve bilgisayarların yerel ağa bağlanmasında kullanılan ve eternet olarak isimlendirilen bağlantı kablolarının ucunda yer alır. Telefon bağlantılarında kullanılan ve RJ11 olarak isimlendirilen bağlayıcının daha büyüğüdür. RJ45 jakına kablo takılırken belirli bir standart vardır. Bu standartlar T568A ve T568B olarak adlandırılır. Bir ağ üzerinde kablolama yaparken bunlardan birisi tercih edilir. 8 tane kontak vardır,

15 RJ45 pin 1 2 3 4 5 6 7 8 Kablo rengi beyaz/ turuncu Turun cu beyaz/yesil mavi beyaz/mavi yesil beyaz/kah verengi Kahve rengi Sinyal + Geçi ren - Geçi ren + alan Kulla nılma yan - alan Kulla nilma yan

16 MİKROFON, SES GİRİŞİ-ÇIKIŞI

17 Güç Bağlantı Portu Kasada bulunan güç kaynağından anakarta gerekli olan gücü sağlamak için kullanılan porttur. Sağlam bir şekilde karta monteli olup kart için gerekli olan +5v, -5v, +12v güçleri buradan sağlanmaktadır.

18

19 KAYNAKÇA http://www.nedir-nedir.com/bilgisayarda-slot-nedir/


"Pınar KAPLAN 165511044 Sevgi DEMİRCİ 165511064 SLOTLAR." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları