Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İSTANBUL GELİŞİM ÜNİVERSİTESİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İSTANBUL GELİŞİM ÜNİVERSİTESİ"— Sunum transkripti:

1 İSTANBUL GELİŞİM ÜNİVERSİTESİ
* 07/16/96 İSTANBUL GELİŞİM ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK FAKÜLTESİ ELEKTRİK VE ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ (EEMB) KONTROL SİSTEMLERİ EEM 306 UYGULAMA -2 DOÇ. Dr. İndrİt Myderrİzİ III *

2 ÖZET Transfer Fonksiyonu Blok Diyagramların İndirgenmesi
Örnek-1 Örnek-2 Blok Diyagramların İndirgenmesi Örnek-3 Örnek-4 Durum Denklemleri Örnek-5

3 TRANSFER FONKSİYONU Örnek-1: Aşağıdaki devrede devreye uygulanan gerilim V(s) ile devreden akan akım I(s) arasındaki transfer fonksiyonunu elde ediniz. Devreyi modelleyen denklem, Denklemin Laplace dönüşümü alınırsa

4 TRANSFER FONKSİYONU Örnek-2: Aşağıdaki kuvvetlendirici devrenin Eo(s)/Ei(s) transfer fonksiyonunu elde ediniz. Empedansların sırasıyla kapasitör ve dirençler olursa transfer fonksiyonun sıfır ve kutuplarını bulun.

5 TRANSFER FONKSİYONU sıfır: 1/R2C kutup: -1/R2C

6 BLOK DİYAGRAMLARIN İNDİRGENMESİ
Örnek-3: Aşağıdaki blok diyagramı indirgeyin. G1 ve G2 blokları için seri bağlantı kuralı ve G3 veG4 blokları için paralel bağlantı kuralı uygulanır.

7 BLOK DİYAGRAMLARIN İNDİRGENMESİ
G1, G2 ve H1 blokları için geribesleme bağlantısı uygulanır. Ayrılma noktası G5 bloğun arkasına kaydırılır. Yeni blok diyagramı aşağıdaki gibi olur. (G3+G4) ve G5 blokları için seri bağlantı kuralı uygulanır.

8 BLOK DİYAGRAMLARIN İNDİRGENMESİ
(G3+G4)G5 ve H3 blokları için negatif geribesleme kuralı uygulanır.

9 BLOK DİYAGRAMLARIN İNDİRGENMESİ
Örnek-4: Aşağıdaki verilen blok diyagramı indirgeyin ve transfer fonksiyonunu elde edin. G1 ve G2 blokları için seri bağlantı kuralı ve G3 veG4 blokları için paralel bağlantı kuralı uygulanır.

10 BLOK DİYAGRAMLARIN İNDİRGENMESİ
G1*G2 ve H1 blokları için geribesleme bağlantısı uygulanır. T(s)=

11 DURUM DENKLEMLERİ Örnek-5: Aşağıdaki sistem için durum ve çıkış denklemlerini elde edin. Durum-uzay modelini oluşturun. Kontrolör Tesis Algılayıcı Sistem bir entegratör ve iki gecikmeli entegratör içerir. Her entegratörün veya gecikmeli entegratörün çıkışı durum değişkeni olabilir. Tesisin çıkışı x1, kontrolörün çıkışı x2 ve algılayıcının çıkışı x3 olsun.

12 DURUM DENKLEMLERİ Yukarıdaki denklemlerin ters Laplas dönüşümlerini alarak: Böylece, sistemin durum-uzay modeli aşağıdaki gibi verilebilir:


"İSTANBUL GELİŞİM ÜNİVERSİTESİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları