Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TEMEL BİLGİSAYAR TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TEMEL BİLGİSAYAR TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI"— Sunum transkripti:

1 TEMEL BİLGİSAYAR TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI
Ders 2

2

3 Çevre birimleriyle haberleşme
Çevre birimleri iki alt grupta toplanabilir. Bilgisayar kasasının içine takılan çevre birimlerine içsel, dışına takılan çevre birimlerine ise dışsal çevre birimler denir. İçsel çevre birimleri “SLOT”lara takılırken, dışsal çevre birimleri “PORT”lara takılırlar.

4 İçsel çevre birimleri Ekran kartı Ses kartı Ethernet kartı Modem
Çeşitli I/O kartları

5 Dışsal çevre birimleri
Yazıcı Fare Klavye Grafik tableti Kamera Barkod okuyucu vs…

6 Slotlar Ana kartın üzerinde bulunan uzun, ince genişleme yuvalarıdır.
ISA, PCI, AGP slotlar ISA Slot: 16 bit veri yoluna sahiptir. Veri aktarım hızı düşüktür. PCI Slot: 32 bit veri yoluna sahiptir. Veri aktarım hızı ISA’ya göre daha yüksektir(133 MHz). AGP: Çok yüksek hızlı (533 MHz), görüntü kartları için geliştirilmiş bir slottur.

7

8

9 Portlar PS/2: standart klavye ve fare portları. Seri (COM): seri fare
USB:USB aygıtlar Paralel (LPT): yazıcı portu Ethernet: Ağ bağlantısı Game port:Oyun çubuğu

10 Seri port 2 tel üzerinden (data ve GND) haberleşmeye izin verir.
full ya da half duplex olabilir. hata kontrol parametreleri eklenebilir. veri tek tel üzerinden taşındığı için bir kerede yalnızca 1 bit iletilebilir. 8 bitlik bir paketi iletmek için 8 ayrı bit arka arkaya gönderilmelidir. birden fazla byte gönderilecek ise, byte’ların başlangıç ve bitişinin de işaretlenmesi gerekir. eğer başlangıç ve bitiş noktaları işaretlenmezse, alıcı tarafta verinin nereden başlayıp nerede bittiği belirlenemeyebilir. Veri iletimi sırasında gürültü nedeniyle bazı bitlerin değeri değişebilir, yani hata oluşur. oluşan hatayı fark edebilmek ve mümkünse düzeltebilmek için hata kontrol biti (parite) kullanılır.

11 Seri haberleşme Veri hattı Verici Alıcı Veri hazır Veri kabul
TTL Seviye 5V RS-232 RS-385 RS-427 …. 0V Mark/Space MARK 15 V -15 V SPACE

12 COM Port Her bilgisayarda 4 adet COM port bulunur.
RS232 standardıyla haberleşir. COM portlar 1, 2, 3, 4 diye numaralandırılır. COM 1 ve 3, COM 1 ve 4 aynı interrupt servisini kullanırken BASE adresleri ile ayrılırlar. Maksimum veri iletim hızı 119,200 Bit/s’dir. 9 bit konnektör kullanılır.

13 USB Gerçek PnP desteği verebilmek için geliştirilmiş bir seri porttur. Yüksek veri iletim hızına sahiptir (12 Mbit). COM portlardan daha hızlıdır. Standart bir konnektöre sahip olduğundan her türlü aygıtı tek bir noktaya bağlamak mümkündür. Bir USB porta arka arkaya 127 adet aygıt bağlanabilir.

14 Paralel port Aynı anda birden fazla bit iletilebilir.
Bit sayısı kadar iletim hattı gerektirir. Full ya da half duplex olabilir. İletim hattı (uç) sayısı fazla olduğundan hata olasılığı daha yüksektir. Bir saat darbesi içinde bir byte iletebildiğinden seri porta göre daha hızlıdır. 25 pin konnektör kullanılır.

15 Seri iletişim – paralel iletişim


"TEMEL BİLGİSAYAR TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları