EC Delegation to Turkey 1 Türkiye’de Mesleki Yeterlik Sistemi Mesleki Rehberlik ve Danışmanlık Hizmetlerinden Yeni Beklentiler Dr. Mustafa BALCI Avrupa.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Avrupa Öğrenci Birliği Öğrenci Gözüyle Bologna Süreci Öğrencilere Yönelik Bölgesel Çalıştay İstanbul, Türkiye 13 Mayıs 2011 Magnus Malnes Akademik İlişkiler.
Advertisements

Europass nedir? Beceri ve yeterliliklerinizi Avrupa’da anlaşılır hale getirmek için düzenlenmiş bir dokümanlar klasörüdür.
ERASMUS+ GENEL TANITIMI
MESLEKÎ VE TEKNİK EĞİTİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
MİSYON VE VİZYON T.C PİRİ REİS ÜNİVERSİTESİ nin VİZYONU ( ÖZGÖRÜŞÜ ); Dünya kalitesi ve standartlarında eğitim ve öğretim vermek, araştırma yapmak ve küresel.
1 T.C. Yükseköğretim Kurulu BOLOGNA SÜRECİ’NE GENEL BİR BAKIŞ.
AVRUPA YETERLİKLER ÇERÇEVESİ YAŞAM BOYU ÖĞRENME
Hayatboyu Öğrenme Programı (LLP) Leonardo da Vinci HAREKETLİLİK
ULUSAL MESLEKİ YETERLİLİK SİSTEMİ (UMYS) AÇISINDAN ECVETİN ÖNEMİ
Hayatboyu Öğrenme Programı Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı Leonardo da Vinci Genel Tanıtım.
BOLOGNA SÜRECCİNİN TÜKİYE’DE UYGULANMASI PROJESİ
Avrupa Yükseköğretim Alanı’nın Faaliyetleri Kapsamında Türk Yükseköğretim Sistemi’nin Değerlendirilmesi Yeterlilikler / Öğrenme Kazanımları Prof. Dr.
E Y L E M 5. 1 Gençlerin ve Gençlik Politikalarından Sorumlu Olanların Toplantıları PROGRAMI.
27 Haziran 2008, Prof. Dr. A.S.GÖKALP BOLOGNA SÜRECİ VE KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ Prof. Dr. Ayşe Sevim Gökalp Prof. Dr. Ayşe Sevim Gökalp.
Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı Erasmus AB Yüksek Öğretim Programı Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi.
Akademik Gelişim Birimi Etkinlikleri
BOLOGNA SÜRECİ BİLGİLENDİRMESİ ( ) MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ.
ERASMUS+ PROGRAMI TANITIMI
HAYAT BOYU ÖĞRENME (LLP) Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı
BU SÜREÇTE ANABİLİM DALI/BÖLÜM BAŞKANLIKLARINCA TAMAMLANACAK EKSİKLER.
Mesleki Rehberlik kavramından ne anlıyoruz ?
Dış İlişkiler ve AB Koordinasyon Birimi Kırıkkale Üniversitesi.
31 Ekim Dönemi: Erasmus+ Nedir? Erasmus+ Programı, Avrupa Komisyonu’nun eğitim, öğretim, gençlik ve spor için önerdiği yeni programdır.
T.C. Yükseköğretim Kurulu Prof. Dr. Hasan MANDAL Bologna Uzmanı BOLOGNA SÜRECİ 2014 ve SONRASI DÖNEMİ (YAYILIM, UYGULAMA, SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK, TANINMA) 22.
HAYATBOYU ÖĞRENME AVRUPA YETERLİKLER ÇERÇEVESİ ULUSAL MESLEKİ YETERLİLİKLER SİSTEMİ HAYATBOYU ÖĞRENME ÖZEL ÖĞRETİM KURUMLARININ ROLÜ Prof. Dr. Mustafa.
Bulut bilişim için Üniversitelerimizde bilişim personeli yeterlikleri 18 Aralık 2013 – Aksaray Üniversitesi Bilişim Teknik Personeli Yeterlik Ölçeği Toplantısı.
 Erasmus+ Programı, Avrupa Birliği tarafından eğitim ve gençlik alanında yılları arasında uygu-lanmış olan Hayatboyu Öğrenme ve Gençlik Programlarının.
MESLEKİ EĞİTİM YOLUYLA GELİŞTİRİLMESİ
Bu proje Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilmektedir. Kalite güvencesi: Yüksek kaliteli MTE'nin desteklenmesi - AB perspektifi.
«QUALITY ASSURANCE IN ECVET MOBILITY»
BOLOGNA SÜRECİNİN TÜRKİYE’DE UYGULANMASI PROJESİ Öğrencilerin Bologna Sürecindeki Hakları ve Sorumlukları 30 Nisan 2012, Balıkesir Üniversitesi.
Serdar ARSLAN PPKB Uzmanı T.C. Orta Anadolu Kalkınma Ajansı
AVRUPA BİRLİĞİNDE MESLEKÎ REHBERLİK ve MEB ÇALIŞMALARI
Euroguidance (Avrupa Rehberlik Merkezi)
BOLOGNA (BOLONYA) SÜRECİ ve KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ Neler yaptık ? Neler yapacağız ? KASIM, 2013 Kırklareli Kırklareli Üniversitesi Bologna Koordinatörlüğü.
ÜLKEMİZDE MESLEKİ REHBERLİK ALANINDA ÖNEMLİ BİR AŞAMA:
İstanbul Ticaret Üniversitesi 15 Nisan 2011 Ankara
AKADEMİK YILI HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ’NDE AVRUPA BİRLİĞİ HAYATBOYU ÖĞRENME VE GENÇLİK PROGRAMLARI FAALİYETLERİ.
ESPAÑA SİSTEMA DE EDUCACİÓN LA EDUCACİÓN SUPERİOR LA FORMACİÓN DE LOS DOCENTES AB Ülkelerinde Eğitim Prof. Dr. Mustafa ERGÜN Nurcan BUNAR.
TÜRKİYE YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ (TYÇ)
Hazırlayanlar: Mustafa Safa Horpan Özlem Çetin Sibel Temizel
ÜLKEMİZDE MESLEKİ REHBERLİK ALANINDA ÖNEMLİ BİR AŞAMA:
Avrupa Yeterlikler Çerçevesi yolunda AYÇ & ECVET BERLIN – European Commission, DG EAC – Unit A3.
AVRUPA KALİTE GÜVENCESİ REFERANS ÇERÇEVESİ VE KULLANILAN ARAÇLAR
Koordinatörler Toplantısı - 14 Mayıs 2009 Hayatboyu Öğrenme Programı-Erasmus Desteklenen Faaliyetler: Yoğun Programlar (IP) ve Diğer Proje Faaliyetleri.
ERASMUS+ GENEL TANITIMI Celil YAMAN Erasmus+ LdV Programı Koordinatörü 20 Ocak 2014.
TYUYÇ T ÜRKİYE Y ÜKSEKÖĞRETİM U LUSAL Y ETERLİLİKLER Ç ERÇEVESİ Yrd. Doç. Dr. Sedat Uçar.
MESLEK ANALİZİ ÇALIŞTAYI III 21 – 25 Ocak 2013 Ankara
BAĞIMSIZLIKLARININ 20. YILINDA TÜRK CUMHURİYETLERİ TÜRK CUMHURİYETLERİ ARASINDA EĞİTİM VE BİLİM ALANINDAKİ İLİŞKİLER: DEĞERLENDİRME, SORUNLAR VE ÖNERİLER.
ULUSAL YETERLİLİK SİSTEMİ KALİTE GÜVENCESİ
İLKÖĞRETİM 9. SINIF (ORTAK) 10. SINIF 12. SINIF 11. SINIF DİPLOMA YÜKSEK ÖĞRENİM 9. SINIF (ORTAK) 10. SINIF 12. SINIF 11. SINIF Genel Ortaöğretim İŞ HAYATI.
AVRUPA BOYUTUYLA İŞKUR REHBERLİK VE DANIŞMANLIK HİZMETLERİ 1.
KIRGIZİSTAN-TÜRKİYE MANAS ÜNİVERSİTESİ PROF. DR. SEBAHATTİN BALCI KIRGIZİSTAN-TÜRKİYE MANAS ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ (28 – 29 Mart 2013, İstanbul, Türkiye)
GÜNÜMÜZDE ÇIKAN SORULAR
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖZEL EĞİTİM REHBERLİK ve DANIŞMA HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MBS’Yİ NASIL KULLANABİLİRİM?
Türkiye’de Meslekî Eğitim ve Öğretimdeki Yeni Yaklaşımlar
Bayram AKBAŞ MYK Başkanı MÜSİAD Mesleki Eğitimde Yeni Açılımlar Çalıştayı, Şubat 2011/İstanbul MESLEKİ EĞİTİME İLİŞKİN ANAHTAR KAVRAMLAR 1.
ERASMUS+ PROGRAMI TANITIMINA HOŞGELTİNİZ Erdoğan ERDOĞAN AR-GE Uluslararası Projeler Sorumlusu Ocak 2014.
T.C ADANA VALİLİĞİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ GENEL BİLGİLENDİRME SUNUMU.
Avrupa Birliği Eğitim Programları
Avrupa 2020 Vizyonu ve hayat boyu öğrenme stratejisi Avrupa 2020 Vizyonu (EC, 2010a; EC, 2010b), üç önceliğe sahiptir: Akıllı büyüme: Akıllı büyüme: Bilgi.
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖZEL EĞİTİM REHBERLİK ve DANIŞMA HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MBS’Yİ NASIL KULLANABİLİRİM?
KA1- YETIŞKIN EĞITIMI PERSONELININ ÖĞRENME HAREKETLILIĞI KA2-YENILIK VE İYI UYGULAMALARıN DEĞIŞIMI IÇIN İŞBIRLIĞI.
1 T.C. Yükseköğretim Kurulu Projenin ülkemizdeki; Akademik Organizasyonu için Yükseköğretim Kurulu’na, Finansal Destekleri için Avrupa Komisyonu’na Finansal.
Öğrenme Çıktılarına Dayalı Program Geliştirme Süreci Yrd.Doç.Dr.Ömer Açıkgöz Muş Alparslan Üniversitesi Bologna Uzmanı.
Mesleki Yeterlilik Kurumu Nedir?
“TANINMA , DİPLOMA EKİ-AKTS, UYGULAMALARI”
TÜRK DİLDEŞ ÜLKELER İŞBİRLİĞİ KONSEYİ (TÜRK KENEŞİ)
Avrupa Yükseköğretim Alanı’nın Faaliyetleri Kapsamında Türk Yükseköğretim Sistemi’nin Değerlendirilmesi Yeterlilikler / Öğrenme Kazanımları Prof. Dr.
TÜRKİYE YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ HAZIRLAMA ÇALIŞMALARI
Sunum transkripti:

EC Delegation to Turkey 1 Türkiye’de Mesleki Yeterlik Sistemi Mesleki Rehberlik ve Danışmanlık Hizmetlerinden Yeni Beklentiler Dr. Mustafa BALCI Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Eğitim Sektör Yöneticisi KIZILCAHAMAM –

EC Delegation to Turkey 2 Mesleki Rehberlik ve Danışmanlık Hizmetlerinin Önemi Hayatboyu mesleki rehberlik ve danışmanlık hizmetleri; her yaştaki bireylerin yaşamlarının herhangi bir noktasında eğitimle, öğretimle ve meslekleriyle ilgili seçimler yapmaları ve mesleki yeterliklerini geliştirmeleri için yardımcı olan hizmetler anlamına gelir. Buna, henüz işgücü piyasasına girmemiş kişilere sağlanan hizmetler, iş arayanlara sağlanan hizmetler ve çalışanlara sağlanan hizmetler de dahildir.

EC Delegation to Turkey 3 Hayatboyu Öğrenim için Avrupa Mesleki Yeterlikler Çerçevesi Tavsiye kararı Avrupa Parlamentosunda 24 Ekim 2007 tarihinde oylanarak yürürlüğe girmiştir. Tavsiye kararı Avrupa Parlamentosunda 24 Ekim 2007 tarihinde oylanarak yürürlüğe girmiştir.

EC Delegation to Turkey 4 Avrupa Yeterlikler Çerçevesi Üye ülkelerin 2010 yılına kadar Mesleki Yeterlik Sistemlerinin kuruluşlarını gerçekleştirerek Avrupa Yeterlikler Çerçevesi ile ilişkilendirmelerini ve 2012 yılına kadar da mesleki yeterliklerinin Avrupa Yeterlikler Çerçevesi ile uyumlu olması öngörülmektedir.

EC Delegation to Turkey 5 ECVET – MYS – Hayatboyu Öğrenme Türkiye Mesleki Eğitimde Kredi Transfer Sistemi (ECVET) Çalışma Komisyonunu kurarak, Mesleki Yeterlik Sisteminin oluşturulması konusunda önemli bir adım atmış ve Hayatboyu Öğrenmenin alt yapısını oluşturmuştur.

EC Delegation to Turkey 6 AVRUPA YETERLİKLER ÇERÇEVESİ Avrupa Yeterlikler Çerçevesi temelinde, öğrenme çıktılarıyla tanımlanan sekiz referans seviye vardır.

EC Delegation to Turkey 7 8 Referans Seviye ve İş Piyasasındaki Unvanlar Seviye

EC Delegation to Turkey 8 Sekiz Referans Seviye DOKTORA DIPLOMASI YUKSEK LISANS DIPLOMASI FAKULTE LISANS DIPLOMASI MESLEK YUKSEK OKULU DIPLOMASI - TEKNIKER MESLEK LISESI DIPLOMASI- TEKNISYEN YAYGIN EGITIM SERTIFIKASI ILK OGRETIM DIPLOMASI SEVIYE

EC Delegation to Turkey 9 Avrupa Uzayı Ploteus Öğrenme Fırsatları Veri Tabanı 5- Lisan Portföyü 4- Sertifika Eki 3- Diploma Eki 2- Hareketlilik 1- Özgeçmiş CV Avrupas Portföyü Vatandaş Entegre Avrupa Kredi Transfer ve Birikim Sistemi Öğrenme Çıktıları Alanda Eğitim (Alaylı) Resmi Olmayan Öğretim ve Eğitim Yaygın Eğitim Örgün Öğretim Hayat Boyu Öğren me İş Piyasası 8 Seviyeli Yeterlik 4

10 MYK +MESGEM Mes. Reh. Hizmetleri (İŞ-KUR, Okullar, STK) Avrupa Rehberlik (Euroguidance) Network Paydaşlar AB Uyum ve Eşleştirme Projeleri Hayatboyu Mes. Rehberlik Projeleri AR+GE CEDEFOP ETF OECD - Alan Uzmanları - Kurumlararası işbiliği Hayatboyu Öğrenme – Mesleki Rehberlik ve Danışmanlık Hizmetleri Sistemin Yapılandırılması için:

EC Delegation to Turkey 11 MESLEKİ YETERLİK SİSTEMİNİN DESTEKLENMESİ MESLEKİ YETERLİK SİSTEMİNİN DESTEKLENMESİ 15 MEURO (2007) 15 MEURO (2007) HAYAT BOYU ÖĞRENİMİN DESTEKLENMESİ HAYAT BOYU ÖĞRENİMİN DESTEKLENMESİ 15 MEURO (2007) 15 MEURO (2007) HAYATBOYU MESLEK REHBERLİK VE DANIŞMANLIK HAYATBOYU MESLEK REHBERLİK VE DANIŞMANLIK HİZMETLERİNİN DESTEKLENMESİ 15 MEURO (2008) HİZMETLERİNİN DESTEKLENMESİ 15 MEURO (2008) AB DESTEKLİ EĞİTİM PROJELERİ (HAZIRLIĞI YAPILAN)

EC Delegation to Turkey 12 Mustafa BALCI TEŞEKKÜRLER