H. Acun, F. Yaman Ağaoğlu, H. Acar, G. Kemikler İ.Ü. ONKOLOJİ ENSTİTÜSÜ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
RADYASYONUN DAMARLANMA (ANGIOGENESIS) ÜZERİNE ETKİSİ
Advertisements

PKK TERÖRÜ İLE ASKERİ MÜCADELE
Tek. Gazi YILDIRIM TRAKYA ÜNİVERSİTESİ RADYASYON ONKOLOJİSİ A.D.
DİSMENORE Dr.Gülşah Alan.
YÜKSEK ENERJİLİ X-IŞINLARIYLA YAPILAN TEDAVİLERDE KARBON FİBER MASANIN CİLT VE İZOMERKEZ DOZUNA ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI TÜLAY MEYDANCI, GÖNÜL KEMİKLER.
TRAVMA RADYOLOJİSİ Doç Dr E Erol ÜNLÜER
RADYOLOJİDE KALİTE KONTROL VE KALİBRASYON İLKELERİ
KARABÜK ÜNİVERSİTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ ARA SINAV SORULARI 4 NİSAN 2014.
RADYASYONDAN KORUNMA HAVVA YILDIRIM
Medikal Lineer Hızlandırıcılarda Elektron Dozimetrisi
HAVA KERMAYA DAYALI SUDA ABSORBE DOZ TAYİNİ IAEA RAPOR 277
Meme kanserinde radyoterapi
MEME KORUYUCU CERRAHİ SONRASI KONFORMAL TÜM MEME RADYOTERAPİSİ UYGULANMIŞ HASTALARDA KALP VE AKCİĞER DOZUNUN PARSİYEL MEME IŞINLAMASI TEKNİĞİ İLE KARŞILAŞTIRILMASI.
MAMOGRAFİDE DOZ ÖLÇÜM YÖNTEMLERİ
Tuğba HACIOSMANOĞLU Fizik Yüksek Mühendisi
RADYASYONDAN KORUNMA İBRAHİM EMRE ÇAKMAK.
ELEKTRON LARDA MONİTÖR UNİT HESAPLAMALARI XI.M EDIKAL F IZIK K ONGRESI K ASıM 2007 A NTALYA Bahar DİRİCAN Gülhane Askeri Tıp Akademisi Radyasyon.
Öğr.Gör. Zafer Karagüler
İÇ RADYASYONDAN KORUNMA
SPİNAL VE EPİDURAL ANESTEZİ KOMPLİKASYONLARI BİNNUR SARIHASAN ONDOKUZMAYIS ÜNİVERSİTESİ SAMSUN.
Alıştırma Eğitim Dokümanları
1.Trimester Santral Sinir Sistemi Ultrasonu
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME DERSİ
(*Ankara Onkoloji Hastanesi Pediatrik Onkoloji Kliniği)
EGE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ RADYASYON ONKOLOJİSİ AD.
İKİ İZOMERKEZLİ STEREOTAKTİK RADYOCERRAHİ UYGULAMALARI
HARD WEDGE VE DİNAMİK WEDGE KULLANILARAK YAPILAN TANJANSİYEL MEME IŞINLAMALARINDA KARŞI MEME DOZUNUN BELİRLENMESİ Uzm. Fiz. Fadime ALKAYA, Doç. Dr. Füsun.
Hastane Odaklı Enerji Verimliliği Uygulamaları
BETONDA DAYANIMI ETKİLEYEN FAKTÖRLER
OLASILIK ve OLASILIK DAĞILIMLARI
EĞİTİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
YÜKSEK ENERJİLİ X-IŞINLARIYLA YAPILAN TEDAVİLERDE KARBON FİBER MASANIN CİLT VE İZOMERKEZ DOZUNA ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI TÜLAY MEYDANCI, Prof. Dr. GÖNÜL.
PATATES Takım: Tubiflorales (Boru çiçekliler)
FEN LABORATUVARINDA ORGANİZASYON
Küresel İklim Değişikliği ve Çevresel Etkileri, Ekim 2007, Konya İNSAN KAYNAKLI İKLİM DEĞİŞİMİNİN DİNAMİĞİ: KAMU EĞİTİMİ İÇİN ÖNERİLER Ali Kerem.
Dokuz Eylül Üniversitesi Radyasyon Onkolojisi
Teste Başla 4. SINIF MATEMATİK TESTİ Çıkış Teste Devam Et.
RÖNTGEN CİHAZLARI ve FİZİK PRENSİPLERİ 9
RADYOTERAPİ MERKEZLERİ ARASINDA UYGULANMAKTA OLAN TLD İLE ABSORBLANAN DOZ KARŞILAŞTIRMA PROGRAMININ DEĞERLENDİRMESİ Doğan Yaşar, PhD Çekmece Nükleer Araştırma.
OKSİJEN TEDAVİSİ ve KULLANILAN ARAÇLAR
FLOROSKOPİK İNCELEMELERDE HASTA DOZ ÖLÇÜM YÖNTEMLERİ
KUVVET SİSTEMLERİNİN İNDİRGENMESİ
Bu araç 1. gün 10 km., 2. gün 20 km., 3. gün ise 30 km. yol gidiyor. Aracın günlük ortalama gittiği yol ne kadardır?
ISI ve SICAKLIK.
Önemlilik Testleri Örnekleme yoluyla sağlanan bilgiden hareketle; Kliniklerde hasta hayvanlara uygulanan yeni bir tedavi yönteminin eskisine kıyasla bir.
BİYOİSTATİSTİK UYGULAMA II
BÖLÜM 12 Hücresel Bozukluklar (Onkoloji)
İNTERNAL DOZİMETRİ.
İKİ İZOMERKEZLİ STEREOTAKTİK RADYOCERRAHİ UYGULAMALARI
Gülhane Askeri Tıp Akademisi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı
PORTAL GÖRÜNTÜLEME ve PORT FİLM ÇEKME TEKNİKLERİ
IMRT TEKNİĞİ İLE TEDAVİ EDİLEN NAZOFARENKS OLGULARINDA PAROTİS BEZİNİN GEOMETRİK VE VOLÜMETRİK DEĞİŞİMİNİN kV-CONE-BEAM CT İLE DEĞERLENDİRİLMESİ Gökhan.
RADYOTERAPİ NEDİR? RADYOTERAPİDE KULLANILAN BİYOMEDİKAL CİHAZLAR
RADYOTERAPİ TEKNİKERİNİN GÖREVİ VE RADYASYONDAN KORUNMA
IŞIN DEMETİ MODİFİKATÖRLERİ UZM. FİZ. YENAL SENİN
RADYOTERAPİDE KULLANILAN PARTİKÜLER RADYASYONUN ÖZELLİKLERİ
Radyoterapide Tedavi Alanları RT’de hedef derinliğine ve alan boyutlarına göre enerji seçilirRT’de hedef derinliğine ve alan boyutlarına göre.
RADYOAKTİFLİK. GİRİŞ ◦ Radyoaktiflik özelliği bir maddenin radyasyonu yaymasını ifade etmektedir. Üç tip radyasyon çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan en.
Vücut kitle indeksinin IVF-ICSI gebelik sonuçlarına etkisi
Sunum Planı Çocuklarda görülen kanserler Görülme sıklıkları Nedenleri
NAB-PAKLİTAKSEL TEDAVİSİNE YANIT ALINAN BİR METASTATİK PANKREAS KANSERİ OLGUSU. EMRE BİLGİN 1, SERKAN AKIN 1, ÖMER DİKER 1, ŞUAYİB YALÇIN 1 1HACETTEPE.
Hatice Şimşek Keskin***
İYONİZE RADYASYONUN BİYOLOJİK ETKİLERİ
SÜRTÜNME HASLIĞI TESTİ
Radyolojik görüntüleme yöntemleri uygulandığında hastaların aldığı doz
NET 207 SENSÖRLER VE DÖNÜŞTÜRÜCÜLER Öğr. Gör. Taner DİNDAR
HEMŞ.MELİKE ÇELİK DOÇ.DR.ÖZLEM UĞUR DOÇ.DR.EZGİ KARADAĞ
(İki başlıktan birisini seçiniz) ya da sizin belirlediğiniz
 Radyoloji ünitelerinde çalışan personel radyasyonun zararlı etkisinden korunmak için koruyucu ekipmanlar mutlaka kullanılmalıdır.
Lineer Kuadratik Model İle Klinik Problemlere Çözüm Arayışı
Sunum transkripti:

H. Acun, F. Yaman Ağaoğlu, H. Acar, G. Kemikler İ.Ü. ONKOLOJİ ENSTİTÜSÜ

Medullablastom çocuklardaki beyin tümörlerinin yaklaşık %20’ni oluşturmaktadır. Baş boyun bölgeleri ışınlanan hastalarda tiroid bezinde çeşitli patolojik değişiklikler oluşabilir. Tedavide kranyo-spinal aks ışınlaması kullanılmakta olup bu ışınlamada kullanılan teknik geç etkileri etkilemektedir. Tiroid bezinin iyonize radyasyonla ışınlanması sonucu ikincil tiroid tümörleri gelişebilmekte olup kranyo-spinal aksı ışınlanan çocuklarda hipotirodi görülme oranı %20 ile %80 arasında değişmektedir Giriş

Amaç Kranyo-spinal ışınlama kullanılan medullablastoma tedavisinde, tiroid bezi kaçınılmaz olarak ışınlanmaktadır. Bu tür ışınlamada kranyum ve aks alanının birleşim bölgesinin yerleşimi tiroid dozunu etkilemektedir. Bu çalışmada amaç, medullablastom hastalarında uygulanan yüksek ve düşük birleşim bölgeli kranyo-spinal aks ışınlamasında tiroid dozunu, Co-60 ve 6MV foton enerjisi için karşılaştırmaktır.

Gereç  Cirus Co-60 Teleterapi Ünitesi  Satürn 42 Lineer Hızlandırıcı cihazı  Oldeft HP Simülatör Cihazı  Alderson Rando Fantom  RW3 su eşdeğeri katı fantom  GR-200A termolüminesans rodları (1x1x4mm)  Fimel TLD Sistemi  Fimel LTM TLD okuyucu  Fimel fırın

Yöntem  TL rodlarının gruplanması  TL rodlarının lineeritesine bakılması  Rando fantomda t iroidin yerinin belirlenmesi  Fantom simülasyonu  Koruma bloklarının hazırlanması  Fantom ışınlanması

SSD=80cm 2 cm TL rodlarının gruplanması Seksen adet TLD rodu, 25x25 alan boyutunda 100 cGy doz verilerek art arda her gün ışınlandı. Her ölçümde standart sapmalar (sd) hesaplanarak 80 tane rod arasından ( ± %1.6sd) cevaba sahip olan 33 tane rod seçildi. Bu 33 rod yine 100 cGy’ de ışınlanarak okuma değerleri büyükten küçüğe doğru sıralandı. Bunun sonunda aynı ortalamaya sahip olacak şekilde üçlü gruplar halinde 11 grup elde edildi.

Tiroidin yerinin belirlenmesi 10. Fantom kesiti; üstten görünüşü10. Fantom kesiti; alttan görünüşü Tiroid noktaları

Fantom simülasyonu ; yüksek birleşim Fantom yüzüstü olarak açılı maske tutacağında düzgün durmadığı için fantom sırtüstü yatırıldı. Kranyum alanının alt sınırı ikinci servikal vertebranın(C2) altından geçecek şekilde belirlendi. Aks alanı önden çizilip arkadan ışınlandı.

Fantom simülasyonu; düşük birleşim Kranyum alanlarının alt sınırı beşinci servikal vertebranın(C5) altından geçecek şekilde belirlendi. Aks alanı önden izosantrik olarak çizilip tüm medullayı içine alacak şekilde arkadan ışınlandı.

Koruma blokları Yüksek birleşim bölgesi için kranyum alanı simülasyon filmi Düşük birleşim bölgesi için kranyum alanı simülasyon filmi

Bulgular Yüksek birleşim bölgeli kranyo-spinal aks ışınlamasında, kranyum ve aks alanına 3600 cGy doz verildiğinde tiroidin aldığı ortalama dozlar (cGy). EnerjiTiroid dozu (cGy) Co MV1782

Bulgular Düşük birleşim bölgeli kranyo-spinal aks ışınlamasında, kranyum ve aks alanına 3600 cGy doz verildiğinde tiroidin aldığı dozlar EnerjiTiroid dozu(cGy) Co MV1491

Tartışma Her iki enerji için de( Co–60 ve 6MV) düşük birleşim bölgeli kranyo-spinal aks ışınlamasında tiroid dozu yüksek birleşim bölgeli ışınlamadaki tiroid dozundan daha düşük bulundu. Yüksek birleşim bölgeli ışınlamada 6MV ’de tiroid dozları Co-60’takinden daha y üksek bulunmuştur. Düşük birleşim bölgeli ışınlamada ise 2 enerji arasında tiroid dozu açısından büyük bir fark bulunmamıştır.

Tartışma Yüksek birleşim bölgeli ışınlamada birleşim yeri C2’nin altından geçip tiroidin büyük kısmı aks alanının çıkış dozunu aldığı için daha yüksek tiroid dozu bulunmuştur. Düşük birleşim bölgeli ışınlamada birleşim yeri C5’in altından geçtiği için tiroidin büyük kısmı kranyum alanlarının blokları tarafından korunmakta, kalan kısmı aks alanının çıkış dozunu kısmen almaktadır.

Sonuç Sonuç olarak, tiroid bezi radyasyona duyarlı olduğu ve özellikle küçük yaşlarda ışınlama sonraki yıllarda tiroid bozukluklarına yol açtığı için çocuklardaki kranyo-spinal aks ışınlamalarında tiroid dozu önem kazanmaktadır. Bu sebeple, düşük tiroid dozu açısından çocuklardaki kranyo-spinal aks ışınlamalarında düşük birleşim bölgeli ışınlama tekniğinin kullanılması tercih edilmelidir.