25 Aralık’la başlayan ve yaklaşık bir hafta süreyle kutlanan Noel ve yılbaşı, başta Avrupa ve Amerika kıtası ülkeleri olmak üzere dünyanın birçok.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
8. SINIF 3. ÜNİTE BİLGİ YARIŞMASI
Advertisements

1 ARALIK DÜNYA AİDS GÜNÜ.
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
KÜYEREL BAĞLAMDA KADIN
Haritalar ve Özet Bilgiler
1 Ocak 1989 – 31 Aralık 2004 Güneş Tutulmaları (3)
Malazgirt savaşından sonra Türklerin Anadolu’ya
İkinci Sınıfta Kutlanan Belirli Gün Ve Haftalar
ÜNİTE DEĞERLENDİRMESİ 1.Sınıf Türkçe
UZAKTAKİ ARKADAŞLARIM
RABİA GİZEM KURU - ELVİN YILMAZ-DOĞUKAN AYTEKİN - BURAK YILMAZ-EFE ŞAHİN 4 A SINIFI.
HİNDUİZM GÜNÜMÜZDE YAŞAYAN DİNLERİ TANIYALIM
TÜRK DİLİNİN TARİHİ GELİŞİMİ
AYDINLANMA ÇAĞI.
TOPLUMSAL DEĞİŞME NEDİR? Toplumsal değişme, toplumsal yapının, kurumların, toplumsal ilişkiler ağının, davranış kalıplarının, toplumsal norm ve değerlerin.
Yrd.Doç.Dr. Mehmet KARATAŞ Tıp Tarihi ve Etik AD
Kuveyt.
TEST – 1.
Üsküdar Halk Eğitim Merkezi Eczane Çalışanlarının Eğitimi
Sosyolojide Kullanılan Bazı Kavramlar
REFORM.
2 ve 1’in toplamı 3 eder..
SOĞUK SAVAŞ DÖNEMİ SONRASINDA TÜRK DIŞ POLİTİKASI
Asya Hun Devleti (Büyük Hun Devleti)
ÇAĞDAŞ UYGARLIĞA DOĞRU
8 ? E K S İ L E N EKSİLEN _ 5 5 ÇIKAN FARK(KALAN) 8.
TÜRKİYE’NİN JEOPOLİTİĞİ
Değerli Dostlar, 25. ve 26. Aralık günleri Hıristiyanlık aleminin önemli günleri olması dolayısıyla bu sunumum Noel Baba, Weihnachtsmann veya Santa Claus.
HALKLA İLİŞKİLER Yrd. Doç. Dr. Hakan KİRACI.
PEYGAMBERLERE VE İLAHİ KİTAPLARA İMAN
Hristiyanlık Günümüzde Yaşayan Dinleri Tanıyalım
OKUL ÖNCESİ EĞİTİMDE DEĞERLER EĞİTİMİ YILLIK ÇALIŞMA PLANI
Zaman içinde bilim.
SANAYİ DEVRİMİ Sanayi Devrimi ya da Endüstri Devrimi, Avrupa'da 18. ve 19. yüzyıllarda yeni buluşların üretime olan etkisi ve buhar gücüyle çalışan makinelerin.
Toplama Yapalım Hikmet Sırma 1-A sınıfı.
ANADOLU UYGARLIKLARI.
Life of minorities with us or alongside us?. KATILIMCI ÜLKELER ÇEK CUMHURİYETİ ( KOORDİNATÖR) TÜRKİYE (KATILIMCI ÜYE) POLONYA (KATILIMCI ÜYE) SLOVAKYA.
İLETİŞİM.
7-19 YAŞ AİLE EĞİTİMİ.
DİN NİÇİN EVRENSEL BİR GERÇEKLİKTİR?
Happy New Year
KÜTÜPHANE VE İLGİ ALANI
NARDUGAN Çam Süsleme Geleneği: Nardugan  Hıristiyanların İsa'nın doğuşu olarak kutladığı Noel bayramı, eski Türklerin yeniden doğuş bayramıdır.
8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ
7-19 YAŞ AİLE EĞİTİMİ PROGRAMI
İNSANIN PAYLAŞMA VE YARDIMLAŞMA İHTİYACI
BATI MÜZİĞİ TARİHİ 3. Ünite: RÖNESANS DÖNEMİ MÜZİĞİ
Doç.Dr. Sebahattin DEVECİOĞLU Fırat Üniversitesi
UZAKTAKİ ARKADAŞLARIM
İSLAM DÜŞÜNCESİNDE YORUMLAR 11. SINIF
UZAKTAKİ ARKADAŞLARIM
FESTIVALS Bayramlar İngilizce’de festival ve holiday kelimeleri bayramlar, kutlamalar, özel günler için kullanılır.
OKUL ÖNCESİ EĞİTİME TEMEL OLAN GÖRÜŞLER - DEWEY
UZAKTAKİ ARKADAŞLARIM
Zinde Eğitim Kurumu İSG Etiği AHMET YİĞİTALP ZİNDE.
3. ÜNİTE: VAHYE DAYALI DİNLER
Anne Baba Tutumları ve Çocuğun Kişilik Gelişimine Etkileri.
Doç. Dr. İhsan ÇAPCIOĞLU 14. Hafta: Sosyal Hayatı Etkileyen Din
ANTALYA İLİ TANITIM SLAYTI
Hıristiyan Mezhepleri
FESTIVALS Bayramlar İngilizce’de festival ve holiday kelimeleri bayramlar, kutlamalar, özel günler için kullanılır.
Hazırlayan:Atahan Web
Advent (NOEL ÖNCESİ DÖRT HAFTA)
İleri Bir Medeniyet: Sümerler Mezopotamya, Yunancada "nehirler arasında" anlamına gelir. Bu bölge, dünyadaki en verimli topraklardan.
- Coğrafi konum (yeryüzü şekli, iklim…) Dinsel inanışlar
İBADET Hıristiyanlığın ilk üç asırlık döneminde belli bir ibadet şekli yoktu. Bu nedenle, dördüncü yüzyılın ikinci yarısına kadar günlük olarak yapılan.
OKUL ÖNCESİ EĞİTİME TEMEL OLAN GÖRÜŞLER - DEWEY
Osmanlı Devleti’nin Tarihî Coğrafyası
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

25 Aralık’la başlayan ve yaklaşık bir hafta süreyle kutlanan Noel ve yılbaşı, başta Avrupa ve Amerika kıtası ülkeleri olmak üzere dünyanın birçok yöresindeki Hıristiyan topluluklarca kutlanmaktadır. Bizim için ise yılbaşı sadece bir takvim olayıdır, dini özelliği yoktur.

Noel Yortusu ya da batıdaki yaygın isimlendirmesiyle Kristmas (Christmas), Hz. İsa’nın doğumu anısına 25 Aralık’ta kutlanan tamamıyla dinsel bir bayramdır. Batı Hıristiyanları tarafından 25 Aralık olarak hesaplanan Hz. İsa’nın doğum günü, doğu Hıristiyanlarınca 6 Ocak olarak hesaplanmakta, dolayısıyla doğu kiliseleri 6 Ocak tarihini Kristmas Bayramı olarak kutlamaktadırlar.

Noel’de çam ağacı süslemeleri ilk kez 16 Noel’de çam ağacı süslemeleri ilk kez 16. yüzyılda Kuzey Avrupa’da ortaya çıkmıştır. Orta Doğudan Uzak Doğuya kadar birçok dinsel gelenekte olduğu gibi eski Kuzey Avrupa halkları arasında da yeşil ağaç verimlilik, bereket ve üretkenliğin sembolü olarak kabul edilmiş ve dinsel bayramlarında meydanlara dikilen veya evlerde bulundurulan bir yeşil ağaç bu inancı sembolize etmiştir. Kuzey Avrupa halklarının Hıristiyan olmasıyla birlikte, Hıristiyan geleneğindeki Hayat Ağacını temsilen Hz. İsa’nın doğum gününde yeşil bir ağaç süslemek ve bunun dallarına çeşitli hediyeler asmak âdeti ortaya çıkmıştır. 18. yüzyıldan itibaren çam ağacı âdeti Güney Avrupa Hıristiyanları arasında yayılmaya başlamış; kısa bir zaman sonra ise evrensel olarak Hıristiyanlarca benimsenen bir folklorik törene dönüşmüştür.

Benzer bir durum Noel Baba inancı için de geçerlidir Benzer bir durum Noel Baba inancı için de geçerlidir. Almanya’da ABD’de ve Kuzey Avrupa ülkelerinde Santa Claus adıyla bilinen Noel Baba inancı da yine Almanya kökenlidir. Bu inanç da 17. yüzyıldan itibaren Almanlar vasıtasıyla Güney Avrupa’ya ve Alman göçmenlerce Amerika’ya taşınmıştır. Santa Claus ya da Noel Baba olarak adlandırılan ve Hıristiyanlarca 14. yüzyılda yaşadığı ve İznik Konsili katılımcılarından birisi olduğu ileri sürülen Myra (Demre) piskoposu Aziz Nicholas’la özdeş olduğu söylenen şahsiyet tamamıyla efsanevî bir kişiliktir.

Ruslar, onun kendileri için koruyucu bir aziz olduğu kanaatindedirler Ruslar, onun kendileri için koruyucu bir aziz olduğu kanaatindedirler. Hıristiyanlar, bu şahsın Noel döneminde gökyüzünde rengeyiklerinin çektiği bir kızakla ya da yerde eşek sırtında (veya yaya olarak) dolaştığına ve evlere bacalardan inerek başta çocuklar ve fakirler olmak üzere insanlara çeşitli hediyeler bıraktığına inanırlar. İslâm geleneğindeki Hızır’ın ve Yahudi geleneğindeki İlyas’ın âdeta Hıristiyanlık’taki bir karşılığı gibi gözüken bu inanç, Hıristiyan geleneğinin önemli bir folklorik değerini oluşturmaktadır.

Eski Romalılarda yılbaşı olarak kutlanan ve Orta Çağdan itibaren Hıristiyan toplumlarca da yılbaşı olarak kabul edilmiş olan 1 Ocak tarihi, 19.-20. yüzyıllardan itibaren batının kültürel etkisiyle dünyanın birçok halkı tarafından benimsenmiştir. Bugün dünya genelinde yılbaşı kutlamaları, dinsel bir bağlamdan öte kültürel bir anlam ifade etmekte; insanlar yeni yıla yönelik iyilik, bereket, refah, huzur ve barış beklentilerini yeni yıl kutlamalarında dile getirmektedirler. 

Dolayısıyla yeni yıl kutlamaları; tıpkı içinde farklı ekonomik ve sosyal amaçları da barındıran anneler-babalar günü, işçi bayramı, doğum günü kutlamaları gibi evrensel kültürün bir parçası olarak üretilen ve geliştirilen, sonuçta bütün insanlığa mal olan olumlu bir davranış biçimi olarak görülmelidir. Ancak bu kutlamaları dinsel ve kültürel değerlerimize aykırı birtakım âdet ve geleneklerle birlikte düzenlemek, kutlamalar esnasında kamuoyunu rahatsız edici ya da genel ahlâka ve toplumsal kurallara aykırı davranışlarda bulunmak kesinlikle doğru değildir.