BOLOGNA SÜRECİNDE ÖĞRENME ÇIKTILARINA DAYALI EĞİTİM

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BOLOGNA SÜRECİ Sakarya Üniversitesi
Advertisements

ÖĞRENME ÇIKTILARI Öğrenme Çıktıları :
 Doç.Dr. Şirin Karadeniz. Hedefler, görev analizine dayanır.
Avrupa Kredi Transfer Sistemi (AKTS)
Bilgi Paketi Çalışmaları
Bolonya Süreci: Program Geliştirme
SAKARYA ÜNİVERSİTESİ’NDE
ULUSAL MESLEKİ YETERLİLİK SİSTEMİ (UMYS) AÇISINDAN ECVETİN ÖNEMİ
Bologna Eşgüdüm Komisyonlarının Çalışmaları Prof. Dr. Oğuz ESEN.
Avrupa Kredi Toplama ve Transfer Sistemi (AKTS)
Avrupa Yükseköğretim Alanı’nın Faaliyetleri Kapsamında Türk Yükseköğretim Sistemi’nin Değerlendirilmesi Yeterlilikler / Öğrenme Kazanımları Prof. Dr.
Dünyada Açık ve Uzaktan Eğitimin Durumu
T.C. İSTANBUL KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ
T.C. MALTEPE ÜNİVERSİTESİ BOLONYA SÜRECİNE GEÇİŞ ÇALIŞMALARI ADIM ADIM BOLONYA YASEMİN KİLİT AKLAR 28 Nisan 2010.
BOLOGNA SÜRECİ BİLGİLENDİRMESİ ( ) MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ.
Mustafa Kemal Üniversitesi
European Credit Transfer System (ECTS)
Nevşehir Üniversitesi Bologna Süreci DERS PLANLARINDASIKLIKLA YAPILAN HATALAR Funda NALBANTOĞLU YILMAZ Eğitim Öğretim Planlamacısı Nevşehir,
K. K. T. C MİLLİ EĞİTİM, GENÇLİK VE SPOR BAKANLIĞI EYLÜL 2010.
Dış İlişkiler ve AB Koordinasyon Birimi Kırıkkale Üniversitesi.
Dış İ lişkiler ve AB Koordinasyon Birimi Kırıkkale Üniversitesi.
AKTS (ECTS): Avrupa Kredi Transfer Sistemi
BEK Raporlarının İşlevi Yrd. Doç. Dr. Armağan Erdoğan Namık Kemal Üniversitesi 28 Mayıs 2010.
Öğrenme Kazanımları ve İlişki Haritaları Öğrenme Kazanımları ve İlişki Haritaları Mustafa Turan 13 Mayıs 2014 Abant İzzet Baysal Üniversitesi.
ÖĞRENME ÇIKTISI (LEARNING OUTCOME)
Öğretmenlik Uygulaması
Oguzhanhoca.com /oguzhanhocam /oguzhan_hoca.
Öğretim Tasarımı
PROGRAM TASARIMI
İstanbul Ticaret Üniversitesi 15 Nisan 2011 Ankara
BOLOGNA SÜRECİ UYGULAMA ÖRNEĞİ
AKTS/DE ve TANINMA ÇALIŞTAYI -HEDEFLENEN ÖĞRENME ÇIKTILARI- Naci CANGÜL Çalıştaylara katılanlar; Program çıktıları, ders amaç ve hedefleri, öğrenme çıktıları,
BEP HAZIRLAYACAK EKİBİN OLUŞTURULMASI
BEK ÜYELERİNİ BOLOGNA SÜRECİ HAKKINDA BİLGİLENDİRME
Akran destekli öğrenme
PAYDAŞ GÖRÜŞLERİ Yrd.Doç.Dr.Maviş Emel KULAK KAYIKCI
MESLEK ANALİZİ ÇALIŞTAYI III 21 – 25 Ocak 2013 Ankara
GİRİŞ Program İyileştirme Çalışmaları Kapsamında Gerçekleştirilen İşlemler Fakülte / Bölüm Amaçlarının Belirlenmesi Bölüm / Program Yeterliklerinin Belirlenmesi.
ÜNİTE 5: PROGRAM GELİŞTİRME MODELLERİ
DEÜ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MÜDEK BAŞVURUSU Bilgilendirme Sunuşu 2004.
BOLOGNA SÜRECİ İŞ PLANI
BİLGİ İŞLEM DAİRESİ BAŞKANLIĞI Bilgi İşlem Şube Müdürlüğü
Uluslar arası Dil Eğitimi Konferansı Sonraki Adımlar ve Kapanış Konuşması.
DERSİMİZİN ADI NEDİR?.
KONULARIMIZ BEP Tanımı Amacı BEP nedir? \ ne değildir?
Bayram AKBAŞ MYK Başkanı MÜSİAD Mesleki Eğitimde Yeni Açılımlar Çalıştayı, Şubat 2011/İstanbul MESLEKİ EĞİTİME İLİŞKİN ANAHTAR KAVRAMLAR 1.
ÜNİTE 11: DEĞERLENDİRME Ünitenin hedefleri
Öğrenci İş Yüküne Dayalı AKTS Kredisi Hesaplama. Giriş Üniversitemiz senatosunun 3 Mayıs 2013 tarihinde aldığı karar gereği eğitim öğretim yılından.
BOLOGNA SÜRECİ 01 Temmuz 2011 – Giresun. BOLOGNA SÜRECİ - TARİHÇE  25 Mayıs 1998: Sarbonne Ortak Deklerasyonu  19 Haziran 1999: Bologna Deklarasyonu.
BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİ KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARINA UYUM EYLEM PLANININ HAZIRLANMASI BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİ KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARINA.
KAYNAŞTIRMA/BÜTÜNLEŞTİRME UYGULAMALARI VE BEP SEMİNERİ
EĞİTİM BİR KÜLTÜRLEME ARACIDIR Kasıtlılık: Planlı olma.
PROGRAM GELİŞTİRME MODELLERİ
Öğrenme Çıktılarına Dayalı Program Geliştirme Süreci Yrd.Doç.Dr.Ömer Açıkgöz Muş Alparslan Üniversitesi Bologna Uzmanı.
Yeniden Yapılanma Sürecinde Üniversitelerimiz: Sakarya Üniversitesi Prof. Dr. Muzaffer ELMAS İstanbul – Yeniden Yapılanma Sürecinde Üniversitelerimiz:
05 Kasım 2010, Muş BOLOGNA SÜRECİ ve MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ DENEYİMİ.
ADDIE. ADDIE MODEL İ (JENER İ K MODELLEME) 2 Analiz (Analysis) Tasarım (Design) Geliştirme (Development) Uygulama (Implementation) De ğ erlendirme (Evaluation)
BEP GELİŞTİRME BİRİMİ Aralık 2005-Ankara. BEP Geliştirme Birimi Başkan Aile Sınıf Öğretmeni Gezerek Özel Eğitim Görevi Verilen Öğretmen Özel Eğitim.
AKTS KOORDİNATÖRLERİ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 13 Mayıs 2014.
AKTS Hesaplaması.
Öğretimin Planlanması
ÖĞRENME ÇIKTILARI HAZIRLAMA VE ÖĞRENCi İŞ YÜKÜ HESABI
REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA HİZMETLERİ PLAN HAZIRLAMA
ABİDE Akademik Becerilerin İzlenmesi ve Değerlendirilmesi.
Bolonya Süreci: Program Geliştirme
Avrupa Yükseköğretim Alanı’nın Faaliyetleri Kapsamında Türk Yükseköğretim Sistemi’nin Değerlendirilmesi Yeterlilikler / Öğrenme Kazanımları Prof. Dr.
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme
Yükseköğretim Kalite Kurulu DIŞ DEĞERLENDİRME SÜRECİ
KALİTE KOORDİNATÖRLÜĞÜ KALİTE KOMİSYONU BİLGİLENDİRME TOPLANTISI
IŞIK Üniversitesi & Bologna Süreci
Sunum transkripti:

BOLOGNA SÜRECİNDE ÖĞRENME ÇIKTILARINA DAYALI EĞİTİM ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ EYLEM PLANI

ÖĞRENME ÇIKTILARI Bu sunuyu izledikten sonra katılımcılar. Öğrenme çıktısı kavramını açıklayabilir Öğretmen merkezli-içerik temelli eğitimle öğrenen merkezli-öğrenme çıktısı temelli eğitim anlayışlarını karşılaştırabilir YÖK tarafından belirlenen Türkiye Yükseköğretim Ulusal Yeterlikler Çerçevesinde (TYUYÇ), Çukurova Üniversitesi’nde uygulanacak eylem planının adımlarını açıklayabilir Öğrenen merkezli-öğrenme çıktısı temelli eğitim anlayışının kendi biriminde uygulanması konusunda olumlu tutum geliştirir

İKİ FARKLI EĞİTİM ANLAYIŞI ÖĞRENME ÖĞRETME ÖĞRENCİ VE ÖĞRENME ÇIKTISI MERKEZLİ ÖĞRETMEN VE İÇERİK (KONU) MERKEZLİ

ÖĞRETEN MERKEZLİ EĞİTİM Ders içeriğini belirleme Bu içeriği öğrenenlere sunma Bu içeriğin ne kadar anlaşıldığını değerlendirme Bu yaklaşım ile ilgili en büyük eleştiri, öğrencinin modülü ya da programı başarı ile bitirmesi için ne yapabilmesinin bazen tam olarak belirtilememesidir.

ÖĞRENEN MERKEZLİ EĞİTİM İlk önce, programı başarıyla tamamlayan bir öğrencinin bilmesi ve yapması gerekenleri betimleyen öğrenme çıktıları belirlenir Öğretimde bu öğrenme çıktılarının kazandırılmasına odaklanılır Değerlendirmede, bu çıktıların ne kadar kazanıldığına odaklanılır

ÖĞRENME ÇIKTISI NEDİR? Öğrenme çıktıları, bir öğrencinin öğrenme sürecini tamamladıktan sonra neleri bilmesi, anlaması ve /veya yapabilmesi gerektiğini açıklayan ifadelerdir. Öğrenme çıktıları; öğretenin niyetinden daha çok öğrenenin başardıklarına odaklanmaktadır.

ÖĞRENME ÇIKTISI NEDİR? Öğrenme çıktıları; şeffaf yükseköğretim sistemi ve yeterlilikler için temel yapı taşlarını oluşturmaktadır. Öğrenme çıktıları üç farklı düzeyde kullanılabilir Her bir yüksek öğretim kurumu için yerel düzeyde (derslerde ünite/modül, çalışma programları ve deneyimlerde) Ulusal düzeyde (yetkinlik yapıları ve kalite güvence yönetimleri) Uluslararası düzeyde (tanıma ve şeffaflık amacı ile).

ÖĞRENME ÇIKTILARINA DAYALI ÖĞRENEN MERKEZLİ EĞİTİM MODELİ ULUSAL YETERLİKLER SEKTÖREL YETERLİKLER DERS 1 ÖĞRENME ÇIKTISI DERS 2 DERS 3 DERS N PROGRAM MEZUN YETERLİKLERİ UYUŞUYOR MU ? Evet Hayır Sürdürülebilirlik

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ EYLEM PLANI Adım 1 Tanım Eylem Yükseköğretim Ulusal Yeterlilikler Çerçevesinde (TYUYÇ) Ç.Ü. Öğrenme Çıktılarına Dayalı Öğrenen Merkezli Eğitim Eylem Planının Hazırlanması ÇEGEK tarafından eylem planının tartışılarak son şeklinin verilmesi Eylem planının rektörlük ve uygun görüldüğü takdirde tüm bölümlerle paylaşılması.

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ EYLEM PLANI Adım 2 Tanım Eylem Seçilen pilot bölümlerde bölüm (program) öğrenme çıktılarının hazırlanması Tablo 1’deki şablona uygun bölüm (program) öğrenme çıktılarının hazırlanması. Bu amaçla bölümlerde 2-3 kişiden oluşan komisyonlar kurulması. Oluşturulan komisyon üyelerine öğrenme çıktıları yazma konusunda eğitim verilmesi Bölüm (program) öğrenme çıktılarının hazırlanma sürecinde bölüm mezunları, bölüm mezunlarını çalıştıran kurumlar ve ilgili alan uzmanlarından görüş alınması ve bölümle ilgili uluslar arası standartların incelenmesi.

BÖLÜM (PROGRAM) ÖĞRENME ÇIKTILARI FORMU Yeterlik Kategorisi Alt Kategori Öğrenme Çıktıları BİLGİ Kuramsal ………………………………………………………………………….. Uygulamalı …………………………………………………………………………. ………………………………………………………………………... BECERİLER Kavramsal/Bilişsel ………………………………………………………………………… KİŞİSEL VE MESLEKİ YETKİNLİKLER Bağımsız çalışabilme ve sorumluluk alabilme Öğrenme yetkinliği İletişim ve sosyal yetkinlik Alana özgü ve mesleki yetkinlik

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ EYLEM PLANI Adım 3 Tanım Eylem Seçilen pilot bölümlerde ders tanıtım bilgilerinin (öğrenim izlencesi) hazırlanması Bölüm öğretim elemanlarına ders tanıtım bilgisi (öğrenim izlencesi) hazırlama konusunda eğitim verilmesi. Bu eğitim, daha önce bölümde öğrenme çıktıları yazımı konusunda eğitim alan komisyon üyelerince verilebilir. Seçilen pilot bölümlerde, ders tanıtım bilgilerinin (öğrenim izlencesi) hazırlanmasının sağlanması .

DERS TANITIM BİLGİSİ HAZIRLAMA SÜRECİ Dersin genel amacının belirlenmesi Öğrenme çıktılarıyla ilgili standartlara dikkat ederek ders öğrenme çıktılarını yazma Öğrenme çıktılarına uygun içeriğin belirlenmesi Öğrenme çıktılarının kazanımına yönelik öğretim Stratejisi ve yöntemlerini belirleme Öğrenme çıktılarının kazanılıp kazanılmadığını Belirlemek için değerlendirme stratejilerini belirleme Eğer gerekliyse geribildirimler doğrultusunda içerik, Öğretim ve değerlendirme stratejilerini gözden geçirme

DERS TANITIM BİLGİSİ (ÖĞRENİM İZLENCESİ) FORMU Genel Bilgiler Dersin kodu ve adı : …………………………………………………………. Bölüm/Program : …………………………………………………………. Yarıyıl : …………………………………………………………. Kuramsal/Uygulama : …………………………………………………………. Ders saati : …………………………………………………………. Ders kredisi : …………………………………………………………. ECTS kredisi : …………………………………………………………. Öğretim dili : …………………………………………………………. Zorunlu/Seçmeli : …………………………………………………………. Ön koşul(lar) : …………………………………………………………. Öğretim Elemanı : …………………………………………………………. Gruplar/Sınıflar : ………………………………………………………….

DERS TANITIM BİLGİSİ (ÖĞRENİM İZLENCESİ) FORMU (DEVAM) Genel Amaç …………………………………………………………………………………… Öğrenme Çıktıları ……………………………………………………………………………… ..................................................................................

DERS TANITIM BİLGİSİ (ÖĞRENİM İZLENCESİ) FORMU (DEVAM) İçerik/Konular Hafta 1. ……………………………………………………………………………………………………..(Okuma listesi) Hafta 2. ……………………………………………………………………………………………………..(Okuma listesi) Hafta 3. ……………………………………………………………………………………………………..(Okuma listesi) Hafta 4. ……………………………………………………………………………………………………..(Okuma listesi) Hafta 5. ……………………………………………………………………………………………………..(Okuma listesi) Hafta 6. ……………………………………………………………………………………………………..(Okuma listesi) Hafta 7. ……………………………………………………………………………………………………..(Okuma listesi) Hafta 8. ……………………………………………………………………………………………………..(Okuma listesi) Hafta 9. ……………………………………………………………………………………………………..(Okuma listesi) Hafta 10. ……………………………………………………………………………………………………(Okuma listesi) Hafta 11. ……………………………………………………………………………………………………(Okuma listesi) Hafta 12. ……………………………………………………………………………………………………(Okuma listesi) Hafta 13. ……………………………………………………………………………………………………(Okuma listesi) Hafta 14. ……………………………………………………………………………………………………(Okuma listesi)

DERS TANITIM BİLGİSİ (ÖĞRENİM İZLENCESİ) FORMU (DEVAM) Öğretim Strateji, Yöntem Ve Teknikleri ………………………………………………………………………………. Öğretim Araç-Gereç Ve Materyalleri Ölçme-Değerlendirme Teknikleri Sınavlar Vize Sınavı/ları…………………………………………………………………... Final Sınavı ………………………………………………………………………. Ödev ve Projeler ……………………………………………………………………………………….. Değerlendirmenin nasıl yapılacağı. ……………………………

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ EYLEM PLANI Adım 4 Tanım Eylem Seçilen pilot bölümlerde bölüm ve ders öğrenme çıktılarının kesişim matriksinin hazırlanması Belirtilen formata uygun olarak bölüm-dersler öğrenme çıktıları kesişim matriksinin hazırlanması

x BÖLÜM (PROGRAM) ÖĞRENME ÇIKTILARI VE DERS ÖĞRENME ÇIKTILARI KESİŞİM MATRİKSİ Dersler ve Öğrenme Çıktıları Bölüm (Program) Öğrenme Çıktıları Bilgi Beceri Bağımsız Çalışma Ve Sorumluluk Alma Yetkinliği Öğrenme Yetkinliği İletişim ve Sosyal Yetkinlik Alana Özgü Mesleki Yetkinlik 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 Ders A DÖÇ 1 x DÖÇ 2 Ders B Stajlar Staj 1 Staj 2 Ders Dışı Etkinlikler …………

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ EYLEM PLANI Adım 5 Tanım Eylem Adım 2-4 arasında yapılan işlemlerin tüm bölümlere yaygınlaştırılması. Pilot uygulamada bölüm öğrenme çıktılarını ve ders tanıtım bilgilerini hazırlayan bölümlerin, deneyim ve bilgilerini diğer bölümlerle paylaşarak onlara yardımcı olmaları. Her bölümde, bölüm öğrenme çıktılarından sorumlu bir komisyonun kurulması

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ EYLEM PLANI Adım 6 Tanım Eylem Hazırlanan planların uygulamaya geçirilebilmesi için, öğrenme çıktılarına dayalı öğrenen merkezli öğretim etkinliklerinin planlanması ve geliştirilmesi için eğitimlerin yapılması Hazırlanan ders öğrenme çıktılarının öğrencilere kazandırılabilmesi için, öğrenen merkezli eğitim etkinliklerinin (strateji, yöntem ve teknikler) uygulamada geliştirilmesine yönelik eğitimlerin yapılması.

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ EYLEM PLANI Adım 7 Tanım Eylem Uygulama sonuçlarının değerlendirilmesi Uygulanan gelişim programlarının etkililiğini belirlemek için çeşitli kaynaklardan (öğrenci, öğretim elemanı, işveren vb) çeşitli yöntemlerle (anket, görüşme, gözlem vb.) veriler toplanarak genel bir değerlendirme yapılması.

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ EYLEM PLANI Adım 8 Tanım Eylem Eğitimi geliştirme sürecinde sürekliliğin sağlanması Öğretim elemanlarının derslerini, bölümlerin de bölüm öğrenme çıktılarını ve bölüm programlarını sürekli değerlendirerek eğitimi geliştirmede sürekliliğin sağlanması.

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİMİ GELİŞTİRME KURULU (ÇEGEK) ÖĞRENEN MERKEZLİ ÖĞRENME ÇIKTILARINA DAYALI EĞİTİM İÇİN VERECEĞİNİZ DESTEĞE TEŞEKKÜRLER ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİMİ GELİŞTİRME KURULU (ÇEGEK)