Prof.Dr. Mustafa Ergün Afyon Kocatepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Gözün kısımlarını yerleştirme oyunu
Advertisements

Program Geliştirmenin Felsefi Temelleri S.17-27
ÖĞRETİM MATERYALLERİNİN SEÇİMİ ve GELİŞTİRİLMESİ
Eğitim Programı Tasarımı S.47-57
SINIF YÖNETİMİ Sınıf; eğitim-öğretim etkinliklerinin
ÖĞRETİM PROGRAMLARINDA ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
Proje Tabanlı Öğrenme Modeli ve Bilgisayar Destekli Eğitim
Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı (BEP) Nedir?
Yaşam Boyu Öğrenme Prof. Dr. Ali ŞEN.
Eğitim Öğretimde Planlama
PROGRAM TASARIMI YAKLAŞIM VE MODELLERİ
Genel Öğretim Yöntemleri [Öğretim Sistemleri]
PROJE TABANLI ÖĞRENME.
Özel Öğretim Yöntemleri
REHBERLİK.
PROGRAM GELİŞTİRME VE ÖĞRETİM
Oguzhanhoca.com /oguzhanhocam /oguzhan_hoca.
AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ
KAYNAŞTIRMA öğrencileri Ölçme ve Değerlendirme Esasları
PROGRAM TASARIMI
YANSITICI DÜŞÜNME.
AÇIK EĞİTİM YAKLAŞIMI.
PROGRAM TASARIMI YAKLAŞIM VE MODELLERİ
PROGRAM GELİŞTİRME MODELLERİ
UYUMSUZ ÇOCUKLARIN TANINMASI VE TEŞHİSİ
MERHABA.
Danışman: Prof. Dr. Mustafa ERGÜN Hazırlayan: Melike ELMEZ
Eğitimin Felsefi Temelleri (2) Yrd. Doç. Dr. Hüseyin SERÇE
Öğretim Teknikleri - III
PROGRAM GELİŞTİRME VE ÖĞRETİM
Bloom’un (bilişsel) Taksonomisi
Genel Öğretim Yöntemleri [Öğretim Stratejileri]
Diğer eğitim-öğretim ilkeleri
YETİŞKİN EĞİTİMİ Yard. Doç. Dr. Samiye METE
8.YIL SONRASINDAKİ ALTERNATİFLER8.YIL SONRASINDAKİ ALTERNATİFLER.
Öğretİmİn PlanlarI.
REHBERLİK SERVİSİNİN TANIMI VE İLKELERİ
1 Rehberlik; Bireyin kendini anlaması, çevredeki imkanları bilmesi, doğru tercihler yaparak kendini gerçekleştirebilmesi için bireye yapılan sistematik.
ZAMANIN ETKİLİ KULLANIMI
Mehmet ŞAHİN Toprak Sanayi İ.Ö.O./ÇORUM
ÇAĞDAŞ DEĞERLENDİRME YAKLAŞIMLARI
Öğretim Modelleri Anlamlı (Okulda) Öğrenme, Tam Öğrenme, Çoklu Zeka, Yapılandırmacılık, Dr. Kerim Karabacak.
YÖNETİM SÜRECİ VE ÖZELLİKLERİ
Probleme Dayalı Öğrenme
Özel eğitim hizmetleri kurulu, özel eğitim değerlendirme kurul raporu doğrultusunda özel eğitime ihtiyacı olan bireyi uygun resmî okul veya kuruma yerleştirir.
Öğrenciyi Tanıma Yrd. Doç. Dr. İhsan Sarı.
Betimsel içerik Normatif içerik
PROGRAM GELİŞTİRME MODELLERİ
4 .BÖLÜM Öğretim Teknolojileri Ve Materyal Geliştirmede Öğretmen Nitelikleri Ve Öğretmen Yetiştirme Ahmet ATAÇ- Cihan ÇAKMAK – Gülenaz SELÇUK – İhsan.
Öğr.Gör.Abdullah ALTUNSARAY
ADDIE. ADDIE MODEL İ (JENER İ K MODELLEME) 2 Analiz (Analysis) Tasarım (Design) Geliştirme (Development) Uygulama (Implementation) De ğ erlendirme (Evaluation)
2 .BÖLÜM ÖĞRENME KURAMLARI VE YENİ MEB PROGRAMI Hazırlayanlar: Ahmet Ataç Gülenaz Selçuk Cihan Çakmak İhsan Yılmaz.
Özel Gereksinimli Öğrenciler ve Fen Öğretimi
PROGRAM TASARIMI YAKLAŞIM
EĞİTSEL VE DAVRANIŞSAL DEĞERLENDİRME- ASSESSMENT Ders 1: Değerlendirme Basamakları Gönderme Öncesi Süreç Prof. Dr. Tevhide Kargın.
Program Geliştirmenin Felsefi Temelleri
Yapılandırmacılık (Oluşturmacılık / Constructivism)
SAĞLIK SİSTEMLERİNİN VE HİZMETLERİNİN YENİDEN ÖRGÜTLENMESİ VE PLANLANMASI Prof. Dr. Haydar Sur Biruni Üniversitesi Öğretim Üyesi.
2 SINIF YÖNETİMİ Prof.Dr. Mustafa Ergün
OKUL ÖNCESİ EĞİTİM ROGRAMLARI-I
Öğretimin Planlanması
YAPILANDIRMACI YAKLAŞIM
Fen Öğretiminin Genel Amaçları Prof. Dr. Fitnat KAPTAN Arş. Gör. Dr
Öğretim Tasarımı Analiz.
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Kariyer Danışmanlığı Uygulaması
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme
Programdan Sorular.
Çağdaş Gelişmeler Işığında Ana Dili Öğretimi
Sunum transkripti:

Prof.Dr. Mustafa Ergün Afyon Kocatepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi PROGRAM GELİŞTİRME CURRICULUM DESIGN, DEVELOPMENT, AND EVALUATION Prof.Dr. Mustafa Ergün Afyon Kocatepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi

Müfredat Programı (Syllabus, Curriculum) Müfredat programı, bir eğitim kurumunun ders programıdır. Ders programı, bir öğretmenin yapacağı faaliyetlerdir... Öğretmenin başarılı olması için kullanacağı yöntemler, teknikler, öğretim ilkeleri ve öğretmenlere öğütlerdir..

". öğrenme, öğrencilerin doğrudan yaşamaları ve deneyimleriyle olur "...öğrenme, öğrencilerin doğrudan yaşamaları ve deneyimleriyle olur ... ‘öğrenme deneyimi' ders içerikleriyle aynı olmayabilir... [Ders programı] ... eğitsel hedeflere ulaşmak için okul tarafından planlanan ve yönetilen öğrencilerin her türlü öğrenmeleridir." (Tyler, 1949)

“ Eğitilmiş olmak, sedece belirlenmiş bir hedefe varmak demek değildir; birçok yoldan giderek o hedefe varmaktır.”

Ders programı planlama adımları Durumu analiz etme Hedefleri belirleme Öğretme-öğrenme programı yapma Programı yorumlama ve uygulama Ölçme ve değerlendirme

Ders programının unsurları Hedefler İçerik (muhteva) Yöntemler Değerlendirme

Program ve Öğretim “Ders programı, ‘öğretim için planlanmış faaliyetler sistemi' ve öğretim de ‘faaliyete konmuş planlar sistemi’dir. “Esas olarak ders programı, öğretmenlerin yaptıklarının bir sonucu olarak okulda çocuklara ne olacağını gösterir. "

Okul, eğitsel deneyimlerin yaşandığı eğitim kurumudur Hangi bilgi öğrenmeye değerdir? Niçin değerlidir? Bu bilgi nasıl kazanılır veya yaratılır? Nerede öğretilmelidir? Ne zaman öğretilmelidir? Kim tarafından öğretilmelidir?

Ders programı hazırlarken cevaplanacak temel sorular 1) Kim eğitilecektir? 2) Eğitimin hedefleri ne olacaktır? 3) Eğitimin içeriği ne olacaktır? 4) Eğitimin içeriği öğrenci merkezli mi, toplum merkezli mi, ders (konu) merkezli mi yoksa başka bir faktöre göre mi belirlenecektir? 5) Hedefler nasıl formüle edilmeli ve değerlendirilmelidir? 6) Ders programının alternatifleri olmalı mıdır?

7) Çocukların etkili deneyimler yapmaları ve başarılı olmaları için hangi sistem ve materyaller kullanılmalıdır? 8) Ders programının düzenlenmesi ve geliştirilmesinden kim sorumlu olmalıdır? 9) Öğretim yöntemlerini belirlemeden kim sorumlu olmalıdır? 10) Program değerlendirmeyi kim yapmalıdır?

Ders programı ve öğretim arasındaki ilişki Toplum Felsefe Bilgi Ders Programı Kişilik Öğretmen Öğretim (Metod) Yetenekler eğitim geçmişi İlgiler Öğrenci

Ders programı ve öğretim arasındaki ilişki Ders programı, toplumsal yapıya ve felsefesine uygun olmalıdır. Öğretmenler programı öğretim stratejileri haline getirmelidir. Öğretmenlerin kişiliği ve yetenekleri, onların program içeriğini öğrenci öğrenmesine çevirmesini etkiler. Öğrencilerin ilgi ve yetenekleri, onların öğrenmelerini etkiler.

Başarılı programlar iyi hazırlık ve planlama gerektirir. Eğitimciler ders programı yaparken iki temel hata yaparlar: Ya herşeyi olduğu gibi bırakırlar, Ya da ihtiyaçlarının çok üstünde mükemmel bir program yaparlar. Ders programı yapanlar, öğrenciye, okula ve topluma uygun kültürel ögeleri programa eklemelidirler.

PROGRAM UNSURLARI Hedefler – Ne yapılmalı? Ders konuları – Hangi dersler ve içerikleri ne olmalı? Metod ve öğretim düzenlemesi – Hangi öğretim stratejileri, kaynakları ve faaliyetler kullanılacak? Değerlendirme – Sonuçları ölçmede hangi yöntem ve araçlar kullanılacak?

PROGRAM GELİŞTİRME CURRICULUM DEVELOPMENT yaklaşımlar

Program geliştirmede temel sorular Okul, hangi eğitsel hedeflere ulaşmalıdır?

Program geliştirmede temel sorular Bu hedeflere ulaşmak için öğrencilere hangi eğitsel deneyimler sağlanmalıdır?

Program geliştirmede temel sorular Bu eğitsel deneyimler etkili olarak nasıl düzenlenmelidir?

Program geliştirmede temel sorular Bu belirlenen hedeflere ulaşılıp ulaşılamadığı veya ne kadar ulaşıldığı nasıl belirlenecektir?

Program Geliştirme İşlemi Eğitim Felsefesi Genel hedefler Öğretimsel hedefler Ayrıntılı öğretim hedefleri ve ürünler Görev analizi ve içerik belirleme Öğrenme faaliyetleri

Eğitim Felsefesi Programı hazırlayan kişilerin felsefi görüşleri, okulun ve öğretimin hedeflerini belirlemede en büyük öneme sahip faktördür.

Öğrencinin ihtiyaçları Bilişsel gelişim Dil gelişimi Psiko-sosyal gelişim Ahlaki/duygusal gelişim Girmek istediği meslek

Öğrenciler hakkında bilgi toplama Program yapanlar öğrenci sayısına, yaşlarına, cinsiyetlerine,sosyoekonomik durumlarına, etnik kökenlerine, aile özelliklerine, ilgilerine, yeteneklerine, başarılarına ve kişisel hedeflerine dikkat etmelidir. Bunun için resmi kayıtlar, mülakat, gözlem ve anketler yapmalıdır.

Maslow’un İnsan İhtiyaçları Hiyerarşisi Kendini gerçekleştirme Kendine saygı gösterme Sevme ve aidiyet Güvenlikte olma Fizyolojik

Toplumun ihtiyaçları Okur-yazarlık Mesleki beceriler Sosyal düzen ve ahlak Kişilerarası ilişkiler Kültür ve değerler aktarma Yaratıcılık ve yenilik

Program deseni modelleri Belli bir felsefeye dayanan bazı program hazırlama modelleri vardır. Bunların en klasik olanı Tyler tarafından 1949 yılında ileri sürülmüştür.

Tyler’ın Program Modeli Okul hangi eğitim amaçlarına ulaşmak istiyor? Bu amaçlara ulaşmak için hangi eğitim faaliyetleri yapılmalıdır? Bu eğitsel faaliyetler etkili olarak nasıl düzenlenecektir? Bu hedeflere ulaşılıp ulaşılmadığı nasıl belirlenecektir?

Tyler modelinde dikkat edilecek hususlar Öğretilecek bilgi ve becerinin doğası ve yapısı Toplumun ihtiyaçları Öğrencinin ihtiyaçları Bilgi Toplum Öğrenci

TABA MODELİ İhtiyaçların belirlenmesi Hedefleri yazma İçerik seçme İçerik düzenleme Öğrenme tecrübeleri seçme Öğrenme yaşantıları düzenleme Değerlendirme

Program yapma aşamaları Bir program komitesi kurun. Program yaparken kullanılacak bilgileri toplayınız. Okulun felsefesini ve amaçlarını belirleyiniz. Programın amaçlarını belirleyiniz. Programı yapınız. Programı uygulayınız ve değerlendiriniz.

Eğitim Programı Kalıpları Geniş alan programı–dil bilimleri, sosyal bilimler ve doğa bilimlerinde geniş konu alanlarında yapılır. Çekirdek program–Türkçe, Tarih,Fen Bilimleri gibi temel derslerden oluşur. Tek tek ders programı–her ders saatinde ayrı ayrı dersleri programlayıp işleme

KONU MERKEZLİ (SUBJECT-CENTERED) PROGRAMLAR ÖĞRENCİ MERKEZLİ (LEARNER-CENTERED, Child-centered) PROGRAMLAR PROBLEM MERKEZLİ PROGRAMLAR

Faaliyete Dayalı (Activity-Based) Programlar Özellikle çocuk oyunlarına ve spora dayalı faaliyetlerin programlarını yaparken kullanılır. Faaliyet kategorilere dayanır, özellikle tekrar ve beceriye dayanan işler programlanır.

Öğrenci Merkezli (Student-Centered) Programlar Macera eğitimi—tek tek veya grup halinde öğrenciler ciddi bir problemi çözmeye çalışırlar. Öğrencilerin kendilerini tatmin etmek ve başarılı olmak için belli programlara katılmasıdır.

Öğrenci merkezli programlar Öğrencilere Sosyal ilişkiler Macera Duygusal rahatlama Bedensel zindelik Öz disiplin Kendini ifade etme gücü kazandırır.

Geleneksel eğitimin işleyişi Öğrenciler okula değişik bilgi ve becerilerle gelirler Her öğrenci aynı yolu izler Şimdiki durum Yol (eğitim) UlaşılacakHedef

Yeni eğitimin işleyişi Öğrenciler okula değişik bilgi ve becerilerle gelirler Her öğrenci farklı bir yol izler Şimdiki durum Yol (eğitim) UlaşılacakHedef