Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü Proje Konuları Sunumu Prof.Dr.Özden GÖRÜCÜ Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Orman Fakültesi Ormancılık.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ARAZİ TAHSİSATININ ESASLARI VE PLANLAMA YAKLAŞIMLARI
Advertisements

Milli Emlak Genel Müdürlüğü Performans Sözleşmesi
Standart ve İş Geliştirme Şube Müdürlüğü
Sütçü İmam Üniversitesi
ISLETME BILIMINE GIRIS 1
Kurak ve Yarı Kurak Alanlarda Çözümlemeler
T.C. Başbakanlık Başbakanlık Düzenleyici Reform Grubu
KÜÇÜK YATIRIMLAR FONU ORMANLARIMIZIN EKONOMİK, SOSYAL VE ÇEVRESEL KATKILARI ÜZERİNE YEREL UYGULAMALAR PROJESİ “Yaşam için Fırsat, Doğa için Destek” İÇERİK.
Toplam Talep ve Toplam Arz.
ÇEVRESEL PROBLEMLERİN ÇÖZÜMÜNDE EKONOMİK ANALİZLER
Yrd. Doç. Dr. Arzdar KİRACI Başkent Üniversitesi
EĞİTİMİN EKONOMİK TEMELLERİ
Rekabet Politikasının Artan Önemi Güven Sak TEPAV Ekonomi Politikaları Araştırma Enstitüsü Ankara, 4 Mart 2005.
BÖLGESEL KALKINMA PROJELERİ
Üniversite Eğitimi ve Sürdürülebilir İktisadi Kalkınma Olgusu
İşletme ve Ekonomi Copyright S.K.Mirze.
Finansal Yönetim ve Fonksiyonları
ÖZEL SEKTÖR GÖZÜYLE SAĞLIK ALANINDA ÜRETİM VE GELECEĞE İLİŞKİN ÖNGÖRÜLER SEİS Yönetim Kurulu Başkanı Metin DEMİR.
Türkiye’nin Küresel Çevre Fonu(GEF)’na Yaklaşımları ve Beklentileri
HAVZA ÖLÇEĞİNDE STRATEJİK PLANLAMA VE KALKINMA ‘Kelkit Havzası Örneği’
1. Türkiye ekonomisinin büyüme trendi düşmektedir.
KOBİ’LER VE KOBİ’LERİN ORTAK ÖZELLİKLERİ
1 Ekonominin Kapsamı ve Metodu KISIM I EKONOMİYE GİRİŞ BÖLÜM İÇERİĞİ
Finansal Yönetim ve Fonksiyonları
Toplam Talep ve Toplam Arz.
TEMEL EKONOMİ 1. GİRİŞ Temel Ekonomi - Prof. Dr. Tümay ERTEK.
ORTA ASYA VE KAFKASLARDAKİ DAĞ SU HAVZALARININ SÜRDÜRÜLEBİLİR YÖNETİMİ İÇİN KAPASİTE İNŞA ETME PROJESİ Erdoğan Özevren Proje Koordinatörü KASIM 2012 ANKARA.
AKARÇAY HAVZASI.
Modül 2: Su Bütçesi, Baskılar ve Etkiler, Önemli Su Yönetimi Konuları, İzleme, Karakterizasyon Raporu Türkiye’deki Yüzey ve Yeraltı Su Kaynakları Dengesi.
7. büyük tekstil ve hammaddeleri 6. büyük hazır giyim ve konfeksiyon
Bazı terimler Gelir Maliyetler Karlar
CASE FAIR OSTER Prepared by: Fernando Quijano & Shelly Tefft.
İşletmeyi neden kurarız ?
CASE FAIR OSTER Prepared by: Fernando Quijano & Shelly Tefft.
Danışman: Prof. Dr. A. Güldem CERİT
İŞLETME BİLİMİNE GİRİŞ
İŞLETMELERİN KURULUŞU
MİKROEKONOMİ YRD. DOÇ. DR. ÇİĞDEM BÖRKE TUNALI
MİLLİ GELİRİN HESABI.
Copyright ©2004, South-Western College Publishing Uluslararası İktisat By Robert J. Carbaugh 9th Edition 2. Bölüm: Modern Ticaret Teorisinin Temelleri.
Mühendislik Ekonomisi
Soru 7 Gümrük Birliğinin Türkiye’nin ekonomisi üzerinde etkilerini Türkiye’nin beklentileri ve gerçekleşenler üzerinden tartışınız?
MALİYETLER Doç. Dr. Ahmet UĞUR.
Toplam çıktı Bir ekonomide belirli bir dönemde üretilen (arz edilen) toplam mal ve hizmet miktarıdır. toplam gelir Belirli bir dönemde üretim faktörlerinin.
YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARININ FİNANSMANI ve TÜRKİYE UYGULAMASI
MALİ POLİTİKALARIN KAMU HASTANELERİNE YANSIMALARI
1 Ekonominin Kapsamı ve Metodu KISIM I EKONOMİYE GİRİŞ BÖLÜM İÇERİĞİ
İŞLETMELERİN KURULUŞ YERİ SEÇİMİ
Doç.Dr.Gülbiye Yenimahalleli Yaşar
MAKROEKONOMİYE GİRİŞ Oya Cesur Demir.
YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARININ FİNANSMANI ve TÜRKİYE UYGULAMASI
Milli Gelir ve Fiyatların Genel Düzeyi: Toplam Talep ve Toplam Arz
MİKROEKONOMİ YRD. DOÇ. DR. ÇİĞDEM BÖRKE TUNALI
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
MODERN KONJONKTÜR TEORİLERİ
Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
FİNANSAL YÖNETİM.
Bölüm 12. İşletmecilik İşletme, ürün piyasalarındaki ekonomik birim olup, üretim faaliyeti için üretim faktörleri bir araya getirilir. İşletmelerde örgütsel.
Ekonomi Biliminin Doğuş Gerekçesi ; Kıtlık Kanunu Kaynakların;
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
EKONOMİ DERS NOTLARI Prof. Dr. Ahmet ÖZÇELİK Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü.
2. PİYASA EKONOMİSİNE GENEL BİR BAKIŞ
İÇİNDEKİLER Firmalarda Uzun Vadeli Yatırım Kararları (Sermaye Bütçelemesi) Sermaye Bütçelemesi ve Nakit Akımı Analizleri Projenin Nakit Akımlarının Tahmini.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Alternatif Makro Modeller: Keynesyen İktisat
Sunum transkripti:

Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü Proje Konuları Sunumu Prof.Dr.Özden GÖRÜCÜ Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Orman Fakültesi Ormancılık Ekonomisi Anabilim Dalı 20 Şubat 2012 Ankara

Ekosistem Hizmetlerinin Ödenmesi(PES) Yaklaşımının Avantajları Çevresel maliyetlerin içselleştirilmesi, Çevresel maliyetlerin içselleştirilmesi, Farklı arazi kullanıcıları yöneticiler arasındaki işbirliğinin kolaylaşması, Farklı arazi kullanıcıları yöneticiler arasındaki işbirliğinin kolaylaşması, Orman ve su kaynaklarının ortak yönetim amaçlarına ulaşmanın kolaylaşması, Orman ve su kaynaklarının ortak yönetim amaçlarına ulaşmanın kolaylaşması, Mali kaynakların yaratılması veya bu kaynakların güçlenmesinin önünün açılması, Mali kaynakların yaratılması veya bu kaynakların güçlenmesinin önünün açılması, Çevre ile dost yatırımlar için teşvik yaratılması Çevre ile dost yatırımlar için teşvik yaratılması

Kantitatif Analiz Yöntemlerine Başvurulmasının Nedenleri; Ekonomik değer belirleme metotlarının arazi yönetiminde yeterince kullanılmaması veya bilinememesi, Ekonomik değer belirleme metotlarının arazi yönetiminde yeterince kullanılmaması veya bilinememesi, Ekonomik değer belirleme metotlarının arazinin üretim işlevinin ekonomik analizinde kullanılabilme imkanlarının kestirilememesi. Ekonomik değer belirleme metotlarının arazinin üretim işlevinin ekonomik analizinde kullanılabilme imkanlarının kestirilememesi. Bu metotlar: Bu metotlar: Gider metodu(Costing), Gider metodu(Costing), Verimlilik(Productivity) metodu, Verimlilik(Productivity) metodu, Zarar maliyeti(Deficit costing) metodu, Zarar maliyeti(Deficit costing) metodu, Fırsat maliyeti metodu(Opportunity cost), Fırsat maliyeti metodu(Opportunity cost), Hedonic fiyatlama metodu(Hedonic pricing), Hedonic fiyatlama metodu(Hedonic pricing), Koşullu değerleme metodu(Contingent valuation)’dur, Koşullu değerleme metodu(Contingent valuation)’dur,

FIRSAT MALİYETİ Suyun maliyetlendirilmesinde yararlanılabilecek en önemli kantitatif yöntemlerden biri Fırsat Maliyeti yöntemidir. Bu yönteme göre,suyun gerçek maliyeti,su üretimi nedeniyle vazgeçilen ve kitlesel olarak üretilemeyen diğer ürün ve hizmetlerin(endüstriyel odun,ikincil ürünler,rekreasyon vb.) değeridir. Fırsat maliyeti, su üretimi için ekonominin katlandığı genel fedakarlık olarak da düşünülebilir.

Bununla birlikte fırsat maliyeti ile parasal maliyetin aynı şey olduğu da düşünülmemelidir. Parasal maliyet fırsat maliyetini yansıtmaz.Bu nedenle fırsat maliyetini gösterebilmenin yollarından biri olarak, Fırsat Maliyeti=Marjinal Dönüşüm Oranı=∆O/∆S ∆O:Odun üretimindeki değişim miktarı ∆S:Su üretimindeki değişim miktarı

Yukarıdaki ifadede yer alan Marjinal Dönüşüm Oranı; Bir maldan bir birim daha fazla üretmek için öteki malın üretiminden ne kadar fedakarlık etmek gerektiğini göstermektedir. Örneğin; 1 ton su üretiminin fırsat maliyetinin 1 m 3 odunun yada diğer ürün yada hizmetlerin vazgeçilen değeri olduğunu söylemek mümkündür.

Fırsat Maliyeti yönteminin avantajları: Maliyet hesaplaması zor olan mal veya hizmetlerin, hesaplanması kolay olan mal veya hizmetler yoluyla maliyet analizinin yapılması Maliyet hesaplaması zor olan mal veya hizmetlerin, hesaplanması kolay olan mal veya hizmetler yoluyla maliyet analizinin yapılması Mal veya hizmetler arasında üretim imkanları sınırı ve eğrisinin çizilmesinde kolaylık oluşturması Mal veya hizmetler arasında üretim imkanları sınırı ve eğrisinin çizilmesinde kolaylık oluşturması Artan fırsat maliyeti teorisi nedeniyle bir malın daha fazla üretilebilmesi için diğer malın üretiminden vazgeçilmesi gereken miktarın her aşamada artmasıdır. Artan fırsat maliyeti teorisi nedeniyle bir malın daha fazla üretilebilmesi için diğer malın üretiminden vazgeçilmesi gereken miktarın her aşamada artmasıdır.

Fırsat Maliyeti yönteminin dezavantajları: Mal veya hizmetlerin üretiminde kullanılan üretim faktörlerinin maliyet değerlerinin ölçülmesindeki darboğazlar Mal veya hizmetlerin üretiminde kullanılan üretim faktörlerinin maliyet değerlerinin ölçülmesindeki darboğazlar Üretim faktörlerinin tedarikinde karşılaşılan arz-talep dengesizlikleri Üretim faktörlerinin tedarikinde karşılaşılan arz-talep dengesizlikleri Yatırım ve tüketim mal yada hizmetleri arasındaki tercih ve ekonomik büyüme argümanlarının kararlaştırılmasındaki güçlüklerdir. Yatırım ve tüketim mal yada hizmetleri arasındaki tercih ve ekonomik büyüme argümanlarının kararlaştırılmasındaki güçlüklerdir.

SONUÇLAR Havza ölçeğinde ve makro düzeyde ortaya çıkarılacak maliyetlerin tamamının veya bir bölümünün ormancılık sektörüne geri ödenmesi, ormancılık sektörünün ülke ekonomisi içerisindeki payını arttıracaktır. Türkiye’de orman ve toplum arasındaki ilişkinin sosyoekonomik boyutları güçlenerek; kırsal kalkınma,kırsal istihdam ve kırsal yatırım(büyüme) argümanları gelişecektir.

Teşekkürler