KKTC MERKEZ BANKASI BA Ş KANI Dr. Bilal SAN 8 Mart 2013, Lefko ş a Finansal Kriz, KKTC Bankacılık Sektörü ve Kurumsalla ş ma.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
GÜMRÜKLER 2023 VİZYONU 1. ARAMA KONFERANSI/ Stratejisi
Advertisements

MUSTAFA YEŞİLADA
Uluslararası gelişmeler,
İŞ SOHBETİ: DÜNYA VE TÜRKİYE’DEKİ SON EKONOMİK GELİŞMELERE BAKIŞ HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI İş Dünyası Vakfı, İstanbul 30 Ocak 2009 T.C. MALİYE.
DİĞER YABANCI KAYNAKLAR Dr. Ergün Kaya
APİ Açık Piyasa İşlemleri
Dünya Ekonomisine İlişkin Göstergeler
 Web-Log kelimesinden türetilen bloglar, yazarların herhangi bir konu hakkında hızlı ve kolay ş ekilde yorumlarını, ba ğ lantılarını yazılarını, resimlerini,
Türk Bankacılık Sektörü Genel Görünümü
22 NCİ YILINDA TÜRKİYE'DE "KATILIM BANKACILIĞI" TECRÜBESİ 22 NCİ YILINDA TÜRKİYE'DE "KATILIM BANKACILIĞI" TECRÜBESİ Sunum: Dr. Adnan BÜYÜKDENİZ Genel Müdür.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 05 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Mali İstatistik Kullanım Alanları
Sektörler Arası İşbirliği. Amaç: TSM Çalışanlara Yönelik Sağlığın Geliştirilmesi Eğitimi 2 Katılımcıların sa ğ lı ğ ın geli ş tirilmesi müdahalesinde.
Krizin gelişimi 2000’li yılların başında Yunanistan Ekonomisi Avrupa Bölgesinin en hızlı gelişen ekonomilerinden biriydi yılında Küresel krizYunanistan’ı.
ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
OKUL DENEYİMİ -I- Dr. Muhammed TURHAN.
0-6 Yaş Arası Çocukların Temel Gelişimsel Özellikleri
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 5 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
HERKES İ Ç İ N SPOR FEDERASYONU FEDERASYON BA Ş KANI : FEDERASYON ASBA Ş KANI : GENEL SEKRETER İ :
Makroekonomik İstikrar ve Kur İkâmesi Zor Zamanlarda İktisat II H.Ü. İ.İ.B.F Mayıs 2011 Ankara.
KOBİ Komisyonu Abant Müşterek Meslek Komitesi Toplantısı 22 Kasım 2014.
Irak Krizi gölgesinde 2003 YILI BEKLENTİLERİ Dr. Ercan KUMCU.
İZLEMEİZLEME Defterdarlıklar İç Kontrol Eğitimi 10 Mart-27 Nisan 2013 Strateji Geliştirme Başkanlığı 1.
+ YA Ş Lı BAKıM GÜVENCE SISTEMINDE FINANSMAN MODELLERI III. ÇALI Ş MA GRUBU.
 Jean Monnet Burs Programı, AB üyesi bir ülkedeki üniversitede ya da üniversiteye e ş de ğ er bir kurulu ş ta yüksek lisans e ğ itimi veya ara ş tırma.
ÜLKE BİLGİLERİ ADI: İRAN İSLAM CUMHURİYETİ BAŞKENT: TAHRAN YÖNETİM ŞEKLİ : TEOKRATİK CUMHURİYET PARA BİRİMİ : İRAN RİYALİ.
İKTİSAT FAKÜLTESİ İKTİSAT BÖLÜMÜ Para Teorisi ve Politikası
Veri Tabanı Nedir?.
OKUL TEKNOLOJ İ PLANI. OKULUMUZ PE Ş LER İ NDEN G İ DEB İ LECEK CESARET İ N İ Z VARSA BÜTÜN RÜYALAR GERCEK OLAB İ L İ R.
Küresel Kriz Sonrası Türkiye’de Finansal Sistem “Bankacılık Sektörü” Ekrem Keskin Mayıs 2010.
AİLE HEKİMLİĞİNİN TANIMI VE ÖZELLİKLERİ
1C:PARA Bu program genel olarak gelir ve giderlerin analizini yapmak için tasarlanmıştır.
DÜNYA VE TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİ SON GELİŞMELER HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI Bişkek 13 Nisan 2009 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Bankacılık sektörü Temmuz-Eylül 2011 dönemindeki gelişmeler 18 Ekim 2011.
İnsan Kaynakları İnsan kaynakları yönetimi pek çok stratejik misyon ve vizyonu temsil etmekle birlikte, klasik personel yönetiminin dar kalan idari fonksiyonlarının.
GENEL MAKRO EKONOMİK DEĞERLENDİRME VE 2008 YILI BÜTÇESİ HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI 3 Ocak 2008 – İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Bankacılık Sektörü Temel Göstergeler (Aralık 2007)
ORAN (RASYO) ANALİZLERİ
Şekerbank: Kuruluşundan Bugüne
Türkiye Bankalar Birliği 49. Genel Kurulu 1 Türkiye Ekonomisi ve Bankacılık Sistemindeki Gelişmeler Ersin Özince Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
BANKACILIK HİZMET VE ÜRÜNLERİ
Bankacılığın Arka Planı
Türkiye Bankalar Birliği 47. Genel Kurulu 1 Türkiye Ekonomisi ve Bankacılık Sistemindeki Gelişmeler Ersin Özince Yönetim Kurulu Başkanı.
3 – KISA VADELİ YABANCI KAYNAKLAR
GENEL MAKRO EKONOMİK DEĞERLENDİRME VE 2009 YILI BÜTÇESİ HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI 30 Ocak 2009 – İSTANBUL T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Bankacılıkta Risk Yönetimi ve KKTC Bankacılık Sektörü
PARA POLİTİKASI.
T.C. ZİRAAT BANKASI A.Ş. 1 Hüsamettin GÜLHAN T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı.
GENEL MUHASEBE ıı YRD. DOÇ. DR. SERHAN GÜRKAN Karabük Üniversitesi İşletme Fakültesi
KKTC MERKEZ BANKASI BA Ş KANI Dr. Bilal SAN 8 Mart 2013, Lefko ş a Finansal Kriz, KKTC Bankacılık Sektörü ve Kurumsalla ş ma.
2010 YILI BÜTÇE SUNUŞ KONUŞMASI (TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu) Mehmet ŞİMŞEK Maliye Bakanı 26 Ekim 2009.
PARA VE BANKACILIK.
FİNANSMAN ve MUHASEBE İşletmelerin faaliyetlerini başarılı bir şekilde yürütebilmeleri, ihtiyaç duydukları fonu sağlamalarına bağlıdır. İşletmelerin.
DENETİM VE GÖZETİM
PARA ve PARANIN FONKSİYONLARI
10. Olağan Genel Kurulu İstanbul,18 Mayıs 2011
5411 BANKACILIK KANUNU Doç. Dr. Adalet HAZAR.
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
ULUSLARARASI BANKACILIK
PARA VE BANKACILIK Parayı, mal veya hizmet karşılığında bir ödeme aracı olarak kullanılan bir nesne olarak tarif edebiliriz. Para; kağıt ve madeni para,
Finansal sektöre bakış 2018
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Finansallaşma ve sektöre bakış 2018
HESAP PLANI.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

KKTC MERKEZ BANKASI BA Ş KANI Dr. Bilal SAN 8 Mart 2013, Lefko ş a Finansal Kriz, KKTC Bankacılık Sektörü ve Kurumsalla ş ma

İ ÇER İ K Finansal Krizin Geli ş imi ve Çözüm Arayı ş ları KKTC Bankacılık Sektörü KKTC Merkez Bankası Politikaları Kurumsalla ş ma

Finansal Krizin Gelişimi Finansal Kriz Devlet Borçları Krizi Yüksek Bütçe Açıkları Dü ş ük Büyüme Oranları Yüksek İ ş sizlik Oranları Global Ekonomik Kriz

Çözüm Arayışları İ novatif Para Politikaları Makro İ htiyati Tedbirler Yapısal Reformlar

KKTC Bankacılık Sektörü - I

KKTC Bankacılık Sektörü - II

KKTC Merkez Bankası Politikaları Sektöre Yapılan Yönlendirici Müdahaleler Yasal Düzenlemeler

Sektöre Yapılan Yönlendirici Müdahaleler Reeskont Kredi Faiz Oranları Yasal Kar ş ılık Oranları Disponibilite Oranları Ticari Sanayi, Turizm, Tarım, E ğ itim İ hracatKüçük Esnaf Döviz Mukabili Avans TL %12 % 11 % TL %8 % Mevduat vadesi ≤ 3 ay 3 ay < Mevduat Vadesi ≤ 6 ay 6 ay < Mevduat Vadesi ≤ 1 yıl 1 yıl < Mevduat Vadesi Mevduat hariç Türk Parası Di ğ er Yükümlülüklerde 8%7%6%5%8% Yurt Dı ş ındaki Varlıklar ≤ Özkaynaklar x 1 Özkaynaklar x 1 < Yurt Dı ş ındaki Varlıklar ≤ Özkaynaklar x 2 Özkaynaklar x 2 < Yurt Dı ş ındaki Varlıklar ≤ Özkaynaklar x 3 Özkaynaklar x 3 < Yurt Dı ş ındaki Varlıklar ≤ Özkaynaklar x 4 Özkaynaklar x 4 < Yurt Dı ş ındaki Varlıklar ≤ Özkaynaklar x 5 Özkaynaklar x 5 < Yurt Dı ş ındaki Varlıklar 10%12%14%16%18%20 %

Yasal Düzenlemeler Yeni Bankalar Yasa Tasarısı Fon Yasa Tasarısı

Kurumsalla ş ma TANIM Bir i ş letmenin, faaliyetlerini ki ş ilerden ba ğ ımsız olarak sürdürülebilmesini ve geli ş tirebilmesini sa ğ layan bir yapı olu ş turulması AMAÇ İş letmenin ş ahıslardan ve ki ş ilerin kendi becerilerine ba ğ lı icra yöntemlerinden ba ğ ımsız olması Süreklili ğ in sa ğ lanması

Kurumsalla ş manın Faydaları - I Kurulu ş daha düzenli ve sistemli çalı ş ır. Kontrolü sa ğ lamak kolayla ş ır. Hata oranı dü ş er. Hedeflere ula ş mak kolayla ş ır. Yetki ve sorumluluklar ayrı ş arak belirginle ş ir. Farklı bakı ş açıları ortaya çıkar. Bütçe ve i ş planları daha açıktır. İ ş ler ehil olanlarca yerine getirilir.

Kurumsalla ş manın Faydaları - II Günlük çalı ş malarda rehber olur ve personelin davranı ş biçimlerini belirler. İ ş lerin ola ğ an seyri için ki ş isel ili ş kilere gerek yoktur. Ortaklar arası ve aile içi ili ş kilerdeki problemlerden kurum/ ş irket etkilenmez. Raporlama, ş effaflık, hesap verme/sorma sıkıntıları ya ş anmaz.

Sektörde sıkıntı kayna ğ ı olanların ba ş ını, kurumsalla ş maya gerekli önemi vermeyenlerin çekmesi tesadüf olamaz. Gerek ülkemizdeki, gerekse bankacılık sektörümüzdeki sıkıntılar yeterince kurumsalla ş mamaya dayanmaktadır. Bu manada, kurumsalla ş maya önem verilmesi gerekti ğ i hususunu bir kere daha vurgulamak isterim. Ülkemizde Kurumsalla ş ma: Gözlem ve İkaz