Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI"— Sunum transkripti:

1 SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN DÖNÜŞÜMÜ II DOÇ.DR.FİLİZ YILDIRIM

2 2000'DEN BU YANA İKTİSAT POLİTİKALARI
Son yıllık dönemdeki ekonomik krizlerden çıkmak üzere çeşitli istikrar tedbirleri ve yapısal değişim programları uygulama alanına konulmuştur. Genel olarak bu programlar kısa veya orta vadeli olarak enflasyonu düşürmeyi ve makro ekonomik dinamikleri etkileyerek ekonomiyi istenmeyen ve aykırı olan bir denge durumundan başka bir denge durumuna taşımayı hedeflemiştir (Gökçen, 2017).

3 Stand-by Anlaşması ve Sonuçları
IMF ile yapılan Stand-by anlaşmalarının temeli, ülkenin ödemeler dengesi ihtiyacını karşılamak üzere bir kısım şartlara bağlı krediler açılmasına dayanmaktadır. Bu kredilerin ana amacı, piyasalara o ülkenin dış yükümlülüklerini ve şayet ülkede bir tür sabit kur taahhütleri varsa döviz kuru taahhütlerini de yerine getirmek için yeterli döviz rezervi olduğu yolunda güven sağlamaktır (Gökçen, 2017).

4 TÜRKİYE'NİN GÜÇLÜ EKONOMİYE GEÇİŞ PROGRAMI
"Güçlü Ekonomiye Geçiş Programı"nın temel amaç ve araçları, ekonominin yeniden yapılandırılması ve istikrarın kalıcı kılınmasına yöneliktir (Gökçen, 2017).

5 TÜRKİYE'NİN GÜÇLÜ EKONOMİYE GEÇİŞ PROGRAMI
Türkiye'de Güçlü Ekonomiye Geçiş Programının uzantısı olarak 2002’den itibaren Merkez Bankası’nın en önemli hedefinin enflasyonu düşürmek üzere politika geliştireceği ve bunun için de Enflasyon Hedeflemesine gidileceği kararlaştırılmış ve bu politikayla ilgili çalışmalara başlanmıştır (Gökçen, ).

6 Enflasyon Hedeflemesi: Enflasyon hedeflemesi için ilk yapılması gereken husus Merkez Bankası'nın bağımsız bir statüye kavuşturulmasıdır. Bunun için Merkez Bankası bir kanunla bağımsız bir kurum haline dönüştürülüştür. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nda 2006'dan itibaren enflasyon hedeflemesine geçmiş ve enflasyonu tek rakamlı olarak hedeflemiş bulunmaktadır (Gökçen, 2017).

7 2008 Dünya Ekonomik Krizinin Türk Ekonomisine Etkileri
Günümüz Ekonomik Sorunları (Gökçen, 2017).

8 Yararlanılan Kaynak Gökçen, A.M. (2017). Cumhuriyet’ten Günümüze Türkiye’de İktisat Politikaları ve Ekonomik Gelişme. İçinde Memet Zencirkıran (Edt.), Türkiye’nin Toplumsal Yapısı (s ). Bursa: Dora


"SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları