SANREMO KONFERANSI (18-26 NİSAN 1920)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Amasya Görüşmesi’nde kabul edilen tek maddeydi.
Advertisements

Ankara’da açılacak olan meclis için seçimler yapıldı
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
Tarihte hiçbir zaman mutlak gerçek yoktur...
CEPHELER ve ANTLAŞMALAR
Tarihte hiçbir zaman mutlak gerçek yoktur...
GENELGELER VE KONGRELER
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük TÜRK DIŞ POLİTİKASI
T.C İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük
MİSAK-I MİLLİ (28 OCAK 1920).
MUDANYA ATEŞKES ANTLAŞMASI (3-11 EKİM 1922)
T.C İNKILAP TARİHİ ve ATATÜRKÇÜLÜK
Karşı koyanlar: Kuva-yı Milliye
AMASYA GÖRÜŞMELERİ VE MİSAKIMİLLÎ
I. İNÖNÜ SAVAŞI NEDENLERİ: Yeni kurulan düzenli orduyu yok etmek
I.Dünya Savaşı ve Mondros Ateşkes Antlaşması
LOZAN BARIŞ KONFERANSI VE ANTLAŞMASI
LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASI (24 TEMMUZ 1923)
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Sevr Anlaşması
Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I
Yunanistan temsilcisi Mazarakis, görüşmelere
HAZIRLAYAN:HEYBET KAPALIGÖZ
Lozan’a Giden Süreç Anadolu'daki Yunan Kuvvetleri Başkomutan Mustafa Kemal’in önderliğinde yurdumuzdan atıldı.(Büyük Taarruz Ağustos 1922) Mudanya.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük LOZAN BARIŞ ANLAŞMASI
T.C. İNKILAP TARİHİ KURTULUŞ SAVAŞI “CEPHELER” SEVR ANTLAŞMASI
SALTANATIN KALDIRILMASI
MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI
MUDANYA ATEŞKES ANTLAŞMASI
TBMM.YE KARŞI YAPILAN İSYANLAR( )
BAĞIMSIZLIK SAVAŞI.
PARİS BARIŞ KONFERANSI
Sakarya savaşında ağır bir yenilgi alan yunanlılar en azından işgal ettikleri yerleri korumak için büyük bir savunma hattı oluşturdular. Türk ordusu ise.
KURTULUŞ SAVAŞI CEPHELERİ
GENELGE VE KONGRELERİN ÖNEMLERİ
MUDANYA ATEŞKES ANTLAŞMASI (11 Ekim 1922)
İŞGALLER BAŞLIYOR Zeynep YILDIZ Karya SOLAK Batuhan ALTUNDAĞ Buğrahan BÜYÜM Mert Berkay GÜLEN Zeynep YILDIZ Karya SOLAK Batuhan ALTUNDAĞ Buğrahan.
BÜYÜK TAARRUZ (20 Ağustos-18 Eylül 1922)
MEHMET KÜÇÜKYILMAZ TARİH ÖĞRETMENİ.
TBMM ‘NİN AÇILMASI 16 Mart 1920 –İstanbulun İşgali
LOZAN ANT. SINIRLAR Suriye sınırı:20 Ekim 1921 tarihli Ankara antlaşmasıyla belirlenen sınırlar kabul edildi. Irak sınırı:Musul –Kerkük sorunundaki anlaşmazlıktan.
Osmanlı Devleti X İtilaf Devletleri
Çalışma soruları 8. video
Çalışma soruları 9. hafta
T.C İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük Arif ÖZBEYLİ.
AİT Ders çalışma soruları. Mustafa Kemal Paşa tarafsızlık sorunu olduğuna inandığı için kendisinin katılmayacağı Meclis-i Mebusan’da meclis başkanı.
KURTULUŞ SAVAŞI.
MUDANYA ATEŞKES ANTLAŞMASI (3-11 EKİM 1922)
ATATÜRK’ÜN GÖREV ALDIĞI SAVAŞLAR
T.C.İNKİLAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK
SEVR ANTLAŞMASI (10 Ağustos 1920)
LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASI (24 TEMMUZ 1923)
10 Ağustos 1920  10 AĞUSTOS 1920  I. Dünya SavaşıI. Dünya Savaşı sonrasında İtilâf Devletleri ile Osmanlı İmparatorluğu hükümeti arasında 10 Ağustos.
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR.
MİLLİ MÜCADELE VE ATATÜRK
TBMM’nin Açılışı (23 Nisan 1920)
 İtilaf Devletleri’nin İstanbul’u işgal etmesi ve Mebusan Meclisi’nin kapatılması üzerine M. Kemal, bir genelge yayınlayarak Ankara’da olağanüstü yetkilere.
SEVR ANTLAŞMASI 10 AĞUSTOS 1920
TOPRAKLARIMIZIN PAYLAŞILMASI
İNKİLAP TARİHİ İBRAHİM AYHAN. BATI CEPHESİ (YUNANİSTAN) (YUNANİSTAN) KOMUTAN:İSMET BEY KOMUTAN:İSMET BEY SAVAŞLAR : SAVAŞLAR : 1-1.İNÖNÜ SAVAŞI 1-1.İNÖNÜ.
LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASI (24 TEMMUZ 1923)
MİLLİ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER / Birinci Dünya Savaşı’nın Sonu ve Mondros Ateşkes Antlaşması.
20-22 Ekim 1919 Engin DEMİRCİ MALATYA 2016.
MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI VE YORUMLARI
SANREMO KONFERANSI (18-26 NİSAN 1920)
Savaşın Nedenleri 1870 yılında siyasi birliğini kuran İtalya'nın sömürge yarışında geri kalması Sanayileşmesini tamamlayan İtalya'nın ham madde ve Pazar.
Engin DEMİRCİ MALATYA 2016.
1.LOZAN BARIŞ KONFERANSI 20 Kasım 1922 / 04 Şubat 1923
BÜYÜK TAARRUZ (20 Ağustos-18 Eylül 1922)
Atatürk İlke ve İnkılapları Tarihi
MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI İMZALANDI (30 EKİM 1918) Yer: Ege denizinde Limni Adası bulunan Agamemnon savaş gemisi İmzalayanlar: Akdeniz Filo komutanı.
Sunum transkripti:

SANREMO KONFERANSI (18-26 NİSAN 1920) Osmanlı devletini paylaşmada sorunlar çıktığı için Osmanlı ile yapılacak olan barış anlaşmasının yapılması gecikmiştir. İtilaf Devletleri mensupları Sevr’in taslağını yeniden hazırlamak için İtalya’nın Sanremo şehrinde toplandılar. Osmanlı Devleti temsilcisi Tevfik Paşa “Devletimiz bu antlaşma ile savaşın çıkmasında tek etken gibi gösterilmekte ve verilen metin çok ağır. Bu anlaşma Türk halkı için barış anlaşması değil ölüm fermanıdır! Bu antlaşmayı imzalamamıza olanak yok!” görüşünü savundu ve anlaşmayı imzalamadı.

SANREMO KONFERANSI (18-26 NİSAN 1920) Tevfik Paşa antlaşmayı imzalamayınca; Yunanlılar; Batı Trakya, Balıkesir ve Bursa’yı, İngilizler; Mudanya ve Bandırmayı işgal etti. İşgaller sonucunda İtilaf devletleri amaçlarına ulaşmış, Saltanat Şurası toplanmış ve antlaşmayı kabul etmek zorunda kalmıştır. Bu işgallerin ortak amacı Osmanlıya gözdağı vererek Sevr Antlaşmasını kabul ettirmektir.

SEVR (SEVRES) BARIŞ ANTLAŞMASI İstanbul, Osmanlı Devleti’nin başkenti olarak kalacak fakat Osmanlı Devleti, azınlıkların haklarını gözetmezse, İstanbul Osmanlı Devleti’nin elinden alınacaktır. Boğazlar, bütün devletlerin gemilerine açık olacak ve Boğazlar Komisyonunun idaresinde bulunacak. Türk Milletine yaşama hakkı tanımayan ve Türk vatanının parçalanmasını öngören bir antlaşmadır. Bu yüzden anlaşma değil ölüm fermanı niteliğindedir Askerlikte, mecburi hizmet olmayacak, 50.000 kişilik bir ordu bulundurulacak. Orduda tank, ağır makineli tüfek, top ve uçağı bulundurulmayacak. Azınlıklara çok geniş haklar verilecek ve Osmanlı bu konuda denetlenecek. Kapitülasyonlar genişletilerek tüm devletler kullanabilecek ve Osmanlı devleti savaş tazminatı verecek. Ege bölgesi ile Trakya toprakları Yunanistan’a, Antalya, Konya, Muğla ve çevresi İtalyanlar’a, Adana, Sivas, Malatya, Mersin, Hatay Fransızlar’a verilecek. Osmanlı Devletine ait Arap toprakları İngilizler ve Fransızlar tarafından bölüşülecek. Doğu Anadolu’da Ermeni Devleti kurulacaktır.

SEVR BARIŞ ANTLAŞMASI’NA GÖRE SINIRLAR GEÇERSİZ BİR ANTLAŞMADIR Kanun-i Esasiye göre Osmanlının yapmış olduğu anlaşmanın meclis tarafından onaylanması gerekirdi. İstanbul’un İşgalinde meclis dağıtıldığı için bu anlaşma onaylanamamıştır. Bundan dolayı GEÇERSİZ BİR ANTLAŞMADIR

SEVR BARIŞ ANTLAŞMASI’NA TEPKİLER Siyasi, mali ve adli bağımsızlığımızı yok etmeye, sonuç olarak yaşama hakkımızı elimizden alan Sevr, bizce mevcut değildir. Sevr’in imzalanması karşısında halkın bağımsız yaşama düşüncesi daha da artmış ve TBMM’ye desteğini artırmıştır. İstanbul hükümetinin imzaladığı anlaşmayı kabul etmediğini, Türk halkı ile ilgili kararları sadece TBMM’nin verebileceğini beyan etmiştir. Sevr’i imzalayanları vatan haini ilan etmiştir.