Sosyal Bilimlerde Türkçe Yayınlar: Sorunlar ve Çözüm Önerileri Doç. Dr. Feyzan Erkip Bilkent Üniversitesi Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BAPGRAFİKLERİBAPGRAFİKLERİ. ZİRAAT FAKÜLTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ.
Advertisements

BİTLİS EREN ÜNİVERSİTESİ
21 KASIM 2008 Yıldız ECEVİT O.D.T.Ü. SÜRELİ YAYINLARIN SOSYAL BİLİMLERİN GELİŞİMİNE KATKISI VE ULAKBİM-SOSYAL BİLİMLER VERİ TABANININ ROLÜ Ulusal Akademik.
Yılda iki kez yayınlanır Hakemlidir Üyelerine ücretsiz
Öğr.Gör.Dr. S. Sadi SEFEROĞLU & Arş. Gör. Fatih GÜRSUL
Eğitim Bilimleri Bölümü
GAZİ ÜNİVERSİTESİ Açıkarşiv Sistemi. Açıkerişim nedir?  Bilimsel içerikli çalışmalara internet ortamında serbest erişimin sağlanmasıdır.
AÇIK ERİŞİM KAYNAKLARI
Araştırma Görevlilerinin Öğrenci Laboratuvarlarına Katılımı
A. Nuray Demirkol Başuzman 9 Aralık 2009 Ankara TÜBİTAK-ULAKBİM ULUSAL VERİ TABANLARI.
Yapabildiklerimiz Yapabildiklerimiz
WEB OF SCIENCE İLE ATIF TABANLI ARAŞTIRMA DEĞERLENDİRMESİ Eğitmen: Metin TUNÇ This presentation is an introduction to InCites - the new web-based.
AKADEMİK GENEL KURUL TOPLANTISI
TTB-UDEK BİLİMSEL ARAŞTIRMA ÇALIŞMA GRUBU RAPORU.
PROJE HAZIRLAMADA ALANA ÖZGÜ KONU SEÇİMİ
AKADEMİA SOSYAL BİLİMLER İNDEKSİ
İSİG Politikası ve Güvenlik Kültürü
KOÜ HUKUK FAKÜLTESİ «Adalet gücü bağımsız olmayan bir milletin, devlet halinde varlığı kabul olunmaz.»
ULUSAL AKADEMİK YAYINCILIK 2008 BİLİMSEL DERGİ MAKALESİNİ OKURKEN OLUŞAN BİYOBİLGİ İKLİMİ Doç.Dr. Kural GÜLBAHAR Özel Yozgat Şifa Hastanesi.
Sağlık Bilimleri Alanında Yayınlanan Akademik Dergilerdeki Değişim: Dönemi Üzerine Bir İnceleme Doç. Dr. Nazmi KOZAK Anadolu Üniversitesi.
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ARAŞTIRMA VE YAYIN DESTEK BİRİMİ.
Kilis 7 Aralık Üniversitesi
Eğitim ile İlgili Uluslararası Bilimsel Dergilerde Yayın Yapma Süreci
HAKEMLİK SÜRECİNDEKİ GELİŞMELERİN DEĞERLENDİRİLMESİ “NASIL İYİ BİR HAKEM OLUNUR?” Prof. Dr. Emine Gül Kapçı.
TÜBİTAK ULAKBİM ULUSAL VERİ TABANLARI
Türk Tıp Fakültesi yayınlarında kurallar ve dergiler Sağlık Bilimlerinde Süreli Yayıncılık Ulusal Sempozyumu Kasım 2008, Ankara Öğr. Gör.
Akademik & Bilimsel Performans Değerlendirmesi Çalıştayı InCites (Web of Science) Marmara Üniversitesi 27 Kasım, 2014 Dr. Metin TUNÇ.
18 Mart Yalova.  22 Mayıs 2008 tarih ve 5765 sayılı kanun ile kurulmuş olan Yalova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Öğretim.
Erzurum Teknik Üniversitesi Erzurum Teknik Üniversitesi’nin Misyonu Prof. Dr. Muammer YAYLALI Erzurum Teknik Üniversitei Rektörü.
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK AÇISINDAN BİĞA YARIMADASININ BU GÜNÜ VE GELECEĞİ
Yöntem, Proje Ekibi, Araştırma Olanakları, Yaygın Etki/Katma Değer
KOÜ TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK CERRAHİSİ ANABİLİM DALI STRATEJİK PLAN TASLAĞI
Avrupa İş Etiği Ağı Türkiye Temsilciliği European Business Ethics Network Turkey (EBEN-TR)
Örnek Olay Yöntemi (Örnek Olay İncelemesi)
Sakarya Üniversitesi Eğitim Bilgi Sistemi Toplantısı, 29 Nisan 2011, SAU Kültür ve Kongre Merkezi Öğretim ve Ölçme Değerlendirme Yöntemi Neden Belirlenmeli.
Akademik Değerlendirme Koordinatörlüğü. Devlet Konservatuvarı Diş Hekimliği Fakültesi Eğitim Fakültesi Fen Edebiyat Fakültesi Güzel Sanatlar Tasarım ve.
DERS SEÇİMİ NASIL YAPILIR?
MERSİN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANATOMİ ANABİLİM DALI
BİLİMSEL ARAŞTIRMA Ç.G. RAPORU-1 Ulusal yayıncılık özendirilmelidir - Uzmanlık derneklerinin bilimsel yayın organı olmalı –Akademik yükseltmelerde ulusal.
ÜNİVERSİTE REFORMLARI
Dokuz Eylül Üniversitesi Web Sitesi Projesi 2009.
SOSYAL BİLİMLER VERİ TABANI Uzm. A. Nuray DEMİRKOL 2-3 Kasım 2006.
ALİ-HASAN COŞKUN meslekİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi. Hacettepe Üniversitesi – Eğitim Fakültesi STRATEJİK AMAÇLARIMIZ Vizyon ve misyonumuza dayalı olarak oluşturulan.
Elektronik Dergicilik Gökhan Akçapınar Aycan Kavaklı Oumit Farzlı Belkıs Başkan Halil Bozdoğan eee - grup Elektronik Yayıncılık ve.
Öğretim Materyallerinin Değerlendirilmesi
PERFORMANS DEĞERLENDİRMESİ
İÇERİK Akademik Birimler Bazında Stratejik Plan’da Yer Alan Amaçlara Yönelik Eylemler Devlet Konservatuvarı Fakülteler Meslek Yüksekokulları Enstitüler.
LOGO YÜKSEK ÖĞRETİMDE SIRALAMA SİSTEMLERİ YÜKSEK ÖĞRETİMDE SIRALAMA SİSTEMLERİ.
Biyoistatistiğe Giriş: Temel Tanımlar ve Kavramlar
İnsan Bilgisayar Etkileşimi Alanında Yılları Arasında Türkiye Kökenli Bilim İnsanları Tarafından Yapılan Çalışmalar Üzerine Bir İçerik Analizi.
Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu Abdullah Gül Üniversitesi Gelen Öğrenciler ve Uluslararasılaşma 23 Ekim 2015.
Hakan Kapucu  Kurumsal Akademik Arşiv Danışma Kurulu oluşturulmuştur.  Danışma Kurulu, Işık Üniversitesi Açık Erişim Politikasını.
23 Haziran 2014 Gazi Gelecektir. Birimi Makale IF 0,1-0,5 Makale IF 0,51- 1,00 Makale IF 1,01- 2,00 Makale IF 2,01- 5,00 Makale IF 5,01- 10,00 Makale.
SOSYAL BİLİMLERDE YAZILARIN DEĞERLENDİRME SÜRECİ Prof. Dr. Yaşar AYDEMİR Gazi Üniversitesi.
TEZ İ YAYIMLAMAK VEYA YAYIMLAMAMAK! Doç. Dr. Levent DEN İ Z, Marmara Üniversitesi, Atatürk E ğ itim Fakültesi,
3. ULUSAL AÇIK ERİŞİM ÇALIŞTAYI AÇIK ERİŞİM ÜNIVERSİTELERDE NELERİ DEĞİŞTİRECEK? Ekim 2014 Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı BİLKENT ANKARA İlkay Holt.
"Açık Bilim, Araştırma Verisi ve Açık Erişim" Paneli Yaşar Tonta Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/tonta.html.
EDAM EDİTÖR MASASI Adem Başpınar (0532)
ULUSAL AKADEMİK AĞ ve BİLGİ MERKEZİ
EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ
YYÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü
ALAN – DERS SEÇİMİ.
HAKAN GÜRSU HAYATI. Doğumu: 1959, İstanbul Endüstriyel Tasarımcı, doktoralı öğretim üyesi 1959 yılında İstanbul'da doğan Hakan Gürsu, 1984 yılında Orta.
Sosyal Bilimlerde SSCI İndeksli Dergilerde hakemlik Sürecinin İşleyişi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Uluslararası Üniversite Sıralama Sistemleri Genel Bir Değerlendirme
Ankara Üniversitesi Akademik Performans Çalışması:
Bir Bilimsel Makale Nasıl Yazılır?
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

Sosyal Bilimlerde Türkçe Yayınlar: Sorunlar ve Çözüm Önerileri Doç. Dr. Feyzan Erkip Bilkent Üniversitesi Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi 3. Ulusal Sosyal Bilimlerde Süreli Yayıncılık Kurultayı Hacettepe Üniversitesi, 21 Kasım 2008

2 Sorunun temel bileşenleri Atıf endeksli uluslararası yayına verilen aşırı önem Üniversitelerde sayısal değerlendirmenin ağırlığı Sosyal Bilimlere özgü araştırma yöntem ve sorunları Uluslararası endeksli dergi yayıncılığı ve sorunları Ulusal yayınlar ve yayıncılık sorunları

3 Atıf endeksli uluslararası yayına verilen aşırı önem Atıf Endeksli yayının önemi Hakem değerlendirmesi - nesnellik beklentisi Süreklilik - görünürlük ve atıf beklentisi Değerlendirme sürecini kolaylaştırmak

4 Atıf endeksli uluslararası yayına verilen aşırı önem Atıf endeksinin yanlış kullanımı Farklı alanlardaki araştırmaların karşılaştırılması Farklı alanlardaki dergilerin karşılaştırılması Kişilerin karşılaştırılması ve değerlendirilmesi

5 Akademik yükseltmelerde sayısal değerlendirmenin ağırlığı Akademisyenin tek bir ölçütle değerlendirilmesi Üniversitelerin tektipleşmesi eğilimi Bilim dallarının eşitsiz temsil edilmesi Ulusal yayınların gözardı edilmesi Fazla veya niteliksiz yayına yönelme eğilimleri

6 Sayısal değerlendirmenin sosyal bilimlere etkisi temel kavram karışıklığı  Sayısal olarak ölçülebilen (quantitative)  Nesnel (objective)  Sayısal olarak ölçülemeyen (qualitative)  Öznel (subjective)

7 Sayısal değerlendirmenin sosyal bilimlere etkisi Konu ve yöntem seçiminde sorunlar Konu ve yöntem seçiminde etkilenme ve yanlış yönlenme Yöntemlerin kesin çizgilerle ayrılması Sayısal ve niteliksel araştırma konularının orantısız temsil edilmesi

8 Uluslararası endeksli dergi yayıncılığı ve sorunları Yayıncıların artan sayı baskısı nedeniyle eşitsizlik yaratıcı uygulamalara yönelmesi Mali kaygılarla yayın içeriğini etkileyecek mühadalelere gidilmesi İngilizcenin başatlığı ve hakemlik sürecine etkisi Hakemlik sürecinde sorunlar – hakem bulmada güçlük ve özensiz değerlendirmeler Endeksli dergi sayısındaki yapay artış

9 Ulusal yayınlar ve yayıncılık sorunları Yabancı dilde yayın yapanların yerel sorun ve ortamdan kopması Türkçe yayın ortamının yeterli rekabet ortamı olmayışı nedeniyle gelişmemesi Türkçe sosyal bilim dilinin gelişmemesi Türkçe özgün araştırmaların yetersizliği

10 Çözüm önerileri Üniversitelerin öncelik ve ilkelerine göre farklı değerlendirme süreçleri Alan ve konunun özelliklerine uygun akran değerlendirmesi (peer review) mekanizmaları Sayılar yerine içerikleri öne çıkarmak Türkçe yayınları değerlendirmelerde dikkate almak Akademisyenin araştırmaya ve topluma katkısını bir bütün olarak dikkate almak