29 Kasım 20051 8. Direktifin Uygulanması Macaristan’da Kamu Gözetimi Katalin Fekete Başkan Yardımcısı Macaristan Denetçiler Odası.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Uluslar arası Muhasebeciler Federasyonu
Advertisements

Finlandiya Ulusal Denetim Kurumu Mali Denetimi Visa Paajanen.
Sermaye Piyasası Kanununda Örtülü Kazanç Aktarımı
6102 SAYILI TÜRK TİCARET KANUNU AÇISINDAN ŞİRKETLERİN DENETİMİ. DR
TÜRK TİCARET KANUNU DEĞİŞİKLİĞİ
Denetim (mali/iç) Ismael el Barzouhi, Denetim Müdürü
Ticaret Hukuku Öğretim Üyesi Ticaret Kanunu Tadil Komisyonu Üyesi
1 IFRS’de Yorum Olanağı : IFRS için Ölüm Öpücüğü mü yoksa Başarıya Giden Yol mu? Prof. Dr. S. J. Maijoor (AFM)
(c) Rita Ilisson Dec Estonya’da IAS/IFRS IAS/IFRS ve KOBİ’ler Rita Ilisson Üye, IASB Standartlar Danışma Konseyi Başkan, Estonya Muhasebe.
AB Müktesebatı dahilinde Şirketler Kesimi Muhasebe ve Denetimi
Türk Oda ve Borsaları Akreditasyon Projesi 2009 John Lockett.
Bakanlar Kurulu Eylem Planı Alkol ile ilişkili zararların azaltılması amacına yönelik kapsamlı bir Topluluk stratejisinin geliştirilmesi İlgili tüm politika.
“Gizli İletişim” Zekeriya Erkin Ağ Güvenliği Prof. Dr. Bülent Örencik
SERİ:IV NO:41 TEBLİĞİ NE DEĞİŞTİ?
Rahandusministeerium Denetime ilişkin Topluluk Müktesebatını Benimseme, Uygulama ve Uygulatma – Alınan Dersler Veiko Tali
ÖNEMLİ NİTELİKTEKİ İŞLEMLER
Kurumsal Yönetim Hüseyin GÜRER 9 KASIM 2005 f.
Yönetim Danışmanlığı Nisan 2006
İÇ KONTROL SİSTEMİ ve KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI
Marjan Odar, Slovenian Institute of Auditors 1 Slovenya Denetçiler Enstitüsü Dr. Marjan Odar Genel Müdür Dr. Marjan Odar Genel Müdür.
Bağlam Avrupa Komisyonu, AB’nin Ekim 2011’de çıkardığı “ Kurumsal Sosyal Sorumluluk Alanında Yeni bir AB stratejisi” isimli KSS stratejisinde,
İleri Denetim ve Muhasebe Düzenleme Programı Modül 12 – Bir Finansal Düzenleyici Perspektifinden Yasal Denetimin Kalitesinin Geliştirilmesi Sunan: Geraldine.
Uluslararası Muhasebeciler Federasyonu
ÖZEL EMEKLİLİK SİSTEMLERİ:
OECD Kurumsal Yönetim Yönlendirme Grubu
AVRUPA’YA GİDEN YOL – MUHASEBE RAPORLAMA VE KURUMSAL GÜÇLENDİRME PROGRAMI Denetim Mesleğinin Kamu Gözetimi David DEVLIN Başkan 1.
Dünya Bankası KOBİ Finansal Raporlaması José Maria Bové FEE Başkan Yardımcısı, KOBİ ve KOBİ Uygulamaları Başkan, FEE KOBİ ve KOBİ Uygulamaları Çalışma.
© OECD A joint initiative of the OECD and the European Union, principally financed by the EU Mevcut İhtilaf Direktifleri: Tarih ve Başlıca Hükümler Peter.
27-Mar-05© Copyright M.Tınaz Titiz, Niyet Belirlemek Nereye gideceğine karar vermemiş bir kaptan için hiçbir rüzgar elverişli değildir.
DOÇ.DR. YILDIZ AYANOĞLU 1969 yılında Bulgaristan'da doğdu. İlk ve orta eğitimini tamamladıktan sonra Razgrad Ticaret Lisesinin Sanayi İşletmelerinde Muhasebe.
TÜRKİYE'DE TRANSFER FİYATLANDIRMASI UYGULAMALARI Ersin NAZALI, LL.M., MSc Avukat, E.Hesap Uzmanı Vergi Bölümü Yöneticisi 12 HAZIİRAN 2013.
Finlandiya yönetiminde hesap verebilirliğe giriş Visa Paajanen,
İnceler Atatürk İlköğretim Okulu
Benoît Lebrun Başkan, Muhasebe Çalışma Grubu FEE 7 Haziran 2005 Muhasebe ve denetim düzenlemesinde gelişmiş program Muhasebe Direktifleri.
AB’nin Etik ve Bağımsızlık ile ilgili Gerekliliklerinin Kabul Edilmesi ve Uygulanması - Polonya’dan Öğrenilen Dersler Maria Rzepnikowska Polonya Ulusal.
ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ İÇ DENETİM BİRİMİ
Çalıştay: Başbakanlık Üst Düzey Yöneticileri için DEA Oturum 2: DEA konusunda bazı Uluslar arası Deneyimler 14 Ekim 2009 EuropeAid/125317/D/SER/TR.
İleri Muhasebe ve Denetim Düzenleme Programı
TİCARET HUKUKU DERSİ Ticaret Sicili.
© OECD A joint initiative of the OECD and the European Union, principally financed by the EU Danimarka İnceleme ve İhtilafların Çözümü Sistemi Jens Fejoe.
® International Accounting Standards Committee Foundation December World Bank—Advanced Program in Accounting and Auditing Regulation Uluslararası.
Slide 1 Kurumsal Mali Sorumluluk ve Muhasebe Standartları « Dördüncü Yönerge » - yıllık hesaplar 1978 « Yedinci Yönerge » - konsolide hesaplar 1983 – Değişiklikler.
ISQC 1 Quality Control for Firms that Perform Audits and Reviews of Historical Financial Information, and Other Assurance and Related Services Engagements.
Selçuk Üniversitesi Müh. Mim. Fak. Endüstri Mühendisliği Bölümü
SMMM Hasan Önder GÜVEN 1983 yılı İzmir doğumlu, İlk ve Orta Öğretimini Ankara’da tamamladıktan sonra 2005 Yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Ekonomi Bölümünden.
SERMAYE PİYASASINDA FAALİYET GÖSTERMESİNE İZİN VERİLEN DİĞER KURUMLAR
© 2006 KPMG The Advanced Program in Accounting and Auditing Regulation Module İleri Muhasebe ve Denetim Düzenleme Programı Modül 24: UFRS’lerin.
Slide 1 Yasal Denetim ile İlgili 8. Şirketler Hukuku Direktifi : Denetim mesleğine giriş, karşılıklı tanıma ve firmaların serbest dolaşımı ile ilgili.
H.Abdullah KAYA Daire Başkanı Ankara
Kurumsal Yönetimde İç Denetimin Geleceği Esra Aydın
İdari kesimde yönlendirme sistemi Visa Paajanen.
ANONİM ŞİRKETİN ORGANLARI
7 Eylül 2005, Çarşamba Litvanya Cumhuriyeti Muhasebe Enstitüsü Avrupa Birliği’nde Ulusal Bir Muhasebe Standartları Belirleyicisinin Rolü.
Avrupa Birliği Ekonomisi Tezsiz Yüksek Lisans Programı
ULUSLARARASI (IFAC) MESLEKİ AHLAK KURALLARI
1 KURUMSAL DEĞERLEME 2004 KONFERANSI GAYRİMENKUL DEĞERLEMESİ KONUSUNDA SPK DÜZENLEMELERİ SPK DÜZENLEMELERİ Deniz DERELİOĞLU ÖZÜTÜRK SPK Kurumsal Yatırımcılar.
Slide 1 AB Müktesebatı Muhasebe ve Denetime Giriş: Jurgen Tiedje Muhasebe ve Denetim Birimi Avrupa Komisyonu.
1 DÜNYADA ve TÜRKİYE’DE DENETİM MESLEĞİNE GENEL BAKIŞ.
BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİ KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARINA UYUM EYLEM PLANININ HAZIRLANMASI BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİ KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARINA.
Slide 1 AVRUPA’YA GİDEN YOL – MUHASEBE RAPORLAMA VE KURUMSAL GÜÇLENDİRME PROGRAMI Avrupa Muhasipler Federasyonu (FEE) nasıl yardımcı olabilir? Henri Olivier.
Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Muhasebesi REPARIS Çalıştayı Annette Davis Mart 2006.
YENİ TÜRK TİCARET KANUNU SÜRECİNDE YOL HARİTASI Hazırlayan: Recep Aşır Temmuz 2012.
Sermaye Piyasası ve Meslek İlişkisi DOÇ. DR. SERHAT YANıK İSTANBUL ÜNIVERSITESI SIYASAL BILGILER FAKÜLTESI.
IOSCO (International Organization of Securities Commissions)
SERMAYE PİYASASI FAALİYETLERİ
İnceleme Dairesi Başkanlığı
Muhasebe ve finansman SERMAYE PİYASASI
İÇİNDEKİLER Finansal Amaç, Finans Fonksiyonu, Finansal Çevre Finansman Nedir? Finansal Yönetimin Amaçları Firmanın Organizasyonu İşletme Örgütlerinde Biçim.
SLOVAKYA - Geçiş Ekonomisinde Profesyonel bir Kuruluş oluşturmak
Sunum transkripti:

29 Kasım Direktifin Uygulanması Macaristan’da Kamu Gözetimi Katalin Fekete Başkan Yardımcısı Macaristan Denetçiler Odası

29 Kasım Macaristan’da Yasal Denetim 1988’de yeniden başlamıştır Lisanslı denetçilerin sayısında hızlı bir artış olmuştur Yasal denetim, Şirketler Kanununda ve Muhasebe Kanununda tanımlanmıştır Alt eşik değer ( Euro’luk satış geliri) faal denetçi

29 Kasım Macaristan Denetçiler Odası Oda ve denetim faaliyeti ile ilgili kanun 1997 – Kendi kendini düzenleyen bir kuruluş olarak Oda’nın kurulması 2001 – ISA’ya dayalı Macaristan denetim standartları 2002 – dış kalite kontrol sistemi

29 Kasım Mesleki kuruluşun yasal olarak denetlenmesi Mesleki kuruluş yasal olarak Maliye Bakanı tarafından denetlenmektedir = yasal yükümlülükler ve kendi kendini düzenleme kuralları ≠ denetim kalitesi ile ilgili doğrudan sorumluluk

29 Kasım Macaristan Piyasası Sınırlı sayıda kote edilen şirket IFRS temel olarak sermaye piyasasında Piyasada çoğunluk KOBİ’lerin KOBİ’lerin yasal denetimi = yükümlülük Denetçiler aleyhine sınırlı sayıda dava

29 Kasım Dış Kalite Kontrol - 1 AB tavsiyelerine dayalı İlkeler: –Bağımsızlık –Uyumsuzluk –Mesleki davranış denetçi

29 Kasım Dış Kalite Kontrol - 2 İzlemeye tabi emsal inceleme sistemi Oda Kurulu tarafından organize ediliyor Her 6 veya 3 yılda gerçekleştiriliyor Genel bulgular ile ilgili yıllık rapor

29 Kasım Dış Kalite Kontrol - 3 İncelemenin sonucu : –Yükümlülüklere uyuyor mu, –Uyuyor ancak daha fazla geliştirilmesi lazım –Yükümlülüklere uymuyor Olumsuz sonuç halinde atılacak adımlar –Yazılı uyarı –Eğitime katılma zorunluluğu –Disiplin prosedürleri (sicilden çıkarılma dahil)

29 Kasım Direktif’in Uygulanması İki yıl içerisinde mi, yoksa hemen mi? İlgili diğer kanunlara uyum Odadan kanun taslağını hazırlaması istenmiştir 2006’da onay?

29 Kasım Macaristan’da kamu gözetimi Kazaları / skandalları önlemeye yönelik uygun yapı Diğer sistemlerle kalite bakımından denklik Nihai sorumluluk –Tescil –Etik, iç kalite kontrol, denetim standartları –Eğitim, kalite güvencesi, disipline sistemi ve doğrudan inceleme?

29 Kasım Avrupa’da Kamu Gözetimi Kültürel, ekonomik ve ticari yapılar ulusları birbirinden ayırır Çeşitlilik, işbirliği, karşılıklı tanıma Macaristan’daki sistem Direktif’i takip edecek

29 Kasım Sistem mi, yoksa tek bir kurul mu? Bürokratik, yüksek maliyetli çözüm yok Amerikan tarzı bir gözetim değil → tek gözetim kurulu (GK) meslekte aktif olarak faaliyet göstermeyenler tarafından yönetiliyor + meslekte aktif olarak faaliyet gösterenler azınlıkta = Alman tarzı çözümler

29 Kasım Gözetim Kurulu’nun Mali Bağımsızlığı Finansman denetçilerin etkisinden bağımsız olmalıdır = devlet bütçesinden finanse ediliyor

29 Kasım GK Üyelerinin Seçimi Saygıdeğer kişiler Muhasebe, maliye, hukuk, denetim, finansal raporlama alanlarında kabul gören uzmanlar = doğrudan davet + kamu kurumlarının, yönetimin, büyük firmaların ve bilim temsilcileri arasında denge = Maliye Bakanı tarafından 5 yıllığına atanır = ücret yok

29 Kasım Gözetim Faaliyetinin Şeffaflığı Yıllık çalışma planı Web sitesinde yayınlanan Yıllık Rapor

29 Kasım Gözetim Kurulu’nun Lisansları Üyelerin kabulü, tesciller Etik ve disiplin prosedürleri Oda tüzüğü ve kendi kendini düzenleme arasındaki uyum Kalite kontrol faaliyeti Eğitim, sürekli mesleki gelişim Oda kurallarının yasal durumu

29 Kasım Tespit Edilen Düzensizlikler Gözetim Kurulu –Yasaya uygunluk için çağrıda bulunabilir, –Denetçinin faaliyetlerini askıya alabilir, lisansın geri alınması sürecini başlatabilir –Bir disiplin prosedürünü / kalite kontrolü başlatabilir –Üyeden (denetim firması) bilgi isteyebilir. Son olarak, mahkemeye başvurabilir

29 Kasım Macaristan’da Gözetim ∑ = kapsamlı yetki + sınırlı operasyonel faaliyetler

29 Kasım İlginiz için teşekkürler.