KORTİKOSTEROİDLERİN YAN ETKİLERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Keton cisimleri Uzm. Dr. Okhan Akın.
Advertisements

YENİ KEŞFEDİLEN YÖNLERİYLE VİTAMİN D
KONAK SAĞLIK GRUP BAŞKANLIĞI
ENGELLER Dr. Mehmet Kurt Farmakoloji ABD.
Diabetik Nefropati Son dönem böbrek yetmezliğinin 1/3 nedenidir ve görülme sıklığı hızla artmaktadır. Tip 1 DM otoimmün mekanizma; insülin ve C-peptit.
D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ Dr.Rahman KURİ.
KARACİĞER TRANSPLANTASYON ENDİKASYONLARI
Mineral Biyokimyası Gürbüz POLAT.
TRAVMAYA METABOLİK CEVAP
SİGARA VE ALT SOLUNUM YOLU HASTALIKLARI
AKILCI ANTİBİYOTİK KULLANIMI
KORTİKOSTEROİD TEDAVİSİ ve HASTA İZLEMİNDE GENEL PRENSİPLER
GLİKOKORTİKOİDLER AHMET AKÇAY.
HİPERÜRİSEMİ VE GUT TEDAVİSİ
İNTERSTİSYEL AKCİĞER HASTALIKLARINDA TEDAVİ YAKLAŞIMLARI
Peritonitler ve Karıniçi Apseler
EGZERSİZ VE KAN.
Cerrahide yandaş hastalıklar
ADRENAL (SÜRRENAL) KORTEKS HORMONLARI
ENTERAL VE PARENTERAL BESLENME
LİPİDLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ XI
HEMATOPOEZ Kan Hücrelerinin Yapımı
Trombositler Prof. Dr. Asuman Gölgeli.
Kolesterol insanlarda tüm dokularda sentezlenir,bununla birlikte karaciğerde yoğun olarak sentezlenmektedir. Vücutta önemli fonksiyonları olan bir steroldür.
ENDOKRİN HİPERTANSİYON
Metabolik Asidoz.
ASİT BAZ DENGE BOZUKLUKLARI ve ARTERİYEL KAN GAZI DEĞERLENDİRİLMESİ
ADRENAL MEDULLA HORMONLARI
ÇOCUKLARDA HİPERNATREMİYE YAKLAŞIM
ARKA HİPOFİZ PATOLOJİLERİ
KARBOHİDRAT METABOLİZMA BOZUKLUKLARI I
VİTAMİNLER VE GÖREVLERİ.
Kilo Kaybı Olan Hastaya Yaklaşım
İç Hastalıkları Anabilim Dalı Prof.Dr.Adnan Levent YALDIRAN
ULUSAL DİYABET KONGRESİ KONSENSUS GRUBU
PÜRİN VE PİRİMİDİN METABOLİZMASI BOZUKLUKLARI
TANIYA ULAŞIM Prof.Dr.Bülent Erbay.
KARACİĞER FONKSİYON TESTLERİ
BİRİNCİ BASAMAKTA KORTİKOSTEROİD KULLANIMI
Yrd.Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜ Tıp Fakültesi Biyokimya AD
  YARA İYİLEŞMESİ.
Protein Metabolizması
İLAÇLARIN MEKANİZMALARI
ADRENAL KORTEKS HORMONLARI
Dolaşım Sistemi Hastalıkları Patolojisi
DEU Tıp Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı, İnciraltı-İzmir
NÖTROFİL AKTİVASYONU BAKTERİ KEMOATRAKTAN UYARISI SALGI KOMPLEMAN
HİPERTİROİDİZM Tirotoksikoz;
Diabetik ketoasidoz ve hiperosmolar koma
PLAZMA PROTEİNLERİNİN KLİNİK TANIDA ÖNEMİ II
BÖLÜM 11 İmmün Sistem Hastalıkları
CUSHİNG SENDROMU yaşlarda fazla görülür.
KORTİKOSTEROİDLER.
ÇOCUKLARDA ENFLAMASYON ANEMİSİ
STEROİD KULLANIMI Hemş. SEÇİL SEZER.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
SEKONDER DİYABET KTÜ AİLE HEKİMLİĞİ ABD Dr. Salih Zekeriya KARSLIOĞLU
ASİT – BAZ DENGESİ VE DENGESİZLİKLERİ ARŞ. GÖR. IŞIN ALKAN
Skin Plaques in a Woman with Renal Disease
DERİ ve DERİ EKLERİ.
Her sistemin kendine özgü görevleri olmasına karşın bu görevleri diğer sistemlerden bağımsız olarak gerçekleştiremez. Egzersizle yukarıdaki açıklamanın.
(=KORTİKOSTEROİDLER)
Böbrek Hastalıklarında Anamnez ve Fizik Muyene
Dr Emre Karakoç İç Hastalıkları Yoğun Bakım Bilim Dalı
EİKOSANOİDLER Eikosanoidler, hücre zarlarında bulunan fosfolipidlerin yapısındaki 20 karbonlu çoklu doymamış bağa sahip yağ asitlerinden sentezlenirler.
PERNİSİYOZ ANEMİ Vücudun yeteri kadar B12 vitaminine sahip olmamasından dolayı yeterli miktarda sağlıklı alyuvarın yapılamadığı bir durumdur.  intrensek.
ÖDEMLİ HASTAYA YAKLAŞIM
Kortikosteroitler ve Antagonistleri
Kortikosteroitler ve Antagonistleri
Sunum transkripti:

KORTİKOSTEROİDLERİN YAN ETKİLERİ

STEROİDLER Endojen steroidler sürrenallerde adrenokortikotrop hormon(ACTH) uyarısı, zona fasikulatada kolesterolden sentezlenen maddelerdir.

Eksojen steroidler çeşitli tedavilerde sıklıkla kullanılmaktadır. Endokrin hastalıkların teşhisinde Adisson hastalığında Enflamasyonu önlemede Allerjik durumlarda Otoimmun hastalıklarda (SLE, PAN, vaskülitler, dermatomyozit vb.) Cilt ve göz hastalıkları İmmunsupresif olarak

Antineoplastik olarak Septik şok, adisson krizi, KİBAS, Pulmoner ödem tedavisi, Hiperkalsemi tedavisi ..

Steroidlere Örnekler

Steroid Metabolizması Kortizol , plazmada %95 oranında transkortin adı verilen bir -2 globuline bağlanır. Geri kalan az miktarda kortizol albumine bağlanarak taşınır.Karaciğerde konjugasyonla suda çözünür hale geldikten sonra renal itrah ile atılır. Karaciğer fonksiyon bozukluklarında steroidlerin yarılanma ömürleri artar.

Steroid Metabolizması 2 Sürrenal fonksiyonlar ve ilaç düzeyi tayininde 24 saatlik idrardaki metabolize olmamış kortizol miktarı RIA ile ölçülerek değerlendirilebilir. Glukokortikoidler metabolize olduktan sonra 17-Hidroksikortikosteroid olarak idrarla atılır, kortizolun %1 i değişmeden idrarla atılır.

YAN ETKİLER İyatrojenik cushing sendromu Hipertansiyon, ödem Aydede yüzü, buffalo hörgücü, sentropedal yağlanma (ince ekstremite geniş gövde), ciltte incelme, aknelerde artış, saç dökülmesi, seste kalınlaşma, adet düzensizlikleri Hipertansiyon, ödem Mineralokortikoid etkinliğin artmasına bağlı, Na su retansiyonu, intra-ekstravasküler volumde artış

YAN ETKİLER 2 Jinekomasti, hirsutizm, akne Androjen miktarındaki dengesizlik ile Ciltte atrofi, strialar, yara iyileşmesinde gecikme, telenjiektaziler Steroidlerin kollajen yapımını bozması ve yıkımını arttırması, fibroblast gelişimini inhibe etmesi kollajen ve bağ dokusu kaybı ile

YAN ETKİLER 3 Osteoporoz Myopati, kaslarda güçsüzlük, atrofi Ca atılımının artması, emilimin azalması, osteoklastik aktivitede artış Myopati, kaslarda güçsüzlük, atrofi Protein katabolizmasının arttırılması, kas ve yağ dokusunun glukoz uptake’ini azaltması nedeni ile

YAN ETKİLER 4 Sekonder diabetes mellitus Glukoneogenez ve glikojenoliz artması şeklinde anti insüliner etki ile Periferik kandaki nötrofil, eritrosit, ve trombositlerin sayısını ve % hemoglobin miktarını arttırırken başta lenfositler olmak üzere eozinofil, bazofil ve monositlerin sayısını azaltır Otoimmun , allerjik ve malignitelerdeki tedavi rejimlerinde bu özelliklerinden yararlanılır.

YAN ETKİLER 5 Enfeksiyonlara yatkınlık Özellikle hücresel immünitenin baskılanması, viral ve fungal enfeksiyonlarn gelişimini arttırır.Tüberküloz alevlenmesi olabilir, bakteriel patojenlerle olan enfeksiyonlarda sepsis gelişme riski artar. IL-1, IL-2, PAF, IFN , TNF- gibi sitokinleri bloke ederkT lenfositlerin sitotoksik T lenfositlere , monositlerin makrofaja dönüşmesini önler. Lipokortin sentezini arttırarak PG, tomboksan A2 ve lokotrien sentezini öneyerek fagositik fonksiyonlarda azalmaya neden olurlar

YAN ETKİLER6 Mental-emosyonel değişiklikler Büyümeyi yavaşlatır erken dönemde öfori, geç dönemde depresyon ve psikoz Büyümeyi yavaşlatır Uzun süre kullanımında reseptör down regulasyonu , somatomedin inhibisyonu ve GH baskılanması ile (gün aşırı uygulama ile bu etki minimuma indirilebilir)

YAN ETKİLER 7 Konjestif kalp yetmezliği Na ve su tutulumuna bağlı yüklenme Potasyum atılımını arttırma etkisine bağlı hipokalemi sonucu; motor güçte azalma, paralitik ileus, aritmiler, kardiyak diastolik asistoli. Lokal uygulanımda; gözde korneal ülser, glokom, katarakt, viral enfeksiyonlarda alevlenmelere neden olabilir.

YAN ETKİLER 8 Peptik ülser Mide asit salgısının artması, mukus tabakasının bozulması, yara iyileşmesinde geciktirme ile Tedavisinde de kullanılmasına karşın bilinmeyen bir mekanizma ile intrakranial basınç artışına neden olabilir.

YANETKİLER 9 Adet düzensizliği Konvülzyon Aterosklerozu hızlandırır Hiperkoagulabilite, tromboza eğilim