EĞİTİM PSİKOLOJİSİ Hazırlayan: Nahit TEKİN.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Menar Abaküs Mental Aritmetik Programı
Advertisements

II.BÖLÜM GELİŞİM İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
TÜKETİCİ DAVRANIŞI NEDİR?
Öğrenme Faaliyeti 1 Yönetim Çiğdem YILDIRIM 626 Doruk YOĞURTÇU 628
DUYGULARIN YÖNETİMİ.
Türk Eğitim Sistemi ve Okul Yönetimi
Beyin Temelli ve Basamaklı Öğrenme S
ÖĞRETİM MODELLERİ S.59-74; 1-Carroll’in Okullarda Öğrenme Modeli 2-Bloom’un Tam Öğrenme Modeli 3-Gardner’in Öğretimde Çoklu Zeka Kuramı Kaynak;Öğretimi.
PROJE TABANLI ÖĞRENME.
Takımlar Neden Bu Kadar Popüler Oldu? Onlarca yıl önce W. L. Gore, Volvo ve General Foods gibi firmalar, üretim aşamalarına takımları da dâhil.
ÖĞRENME ORTAMLARINDA ÖĞRENENİN ÖZELLİKLERİ
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı 1.Temel Kavramlar
ALGI NEDİR ? Duyusal uyarımların anlamlı deneyimlere çevrilme süreci. Bu deneyim, yani algı, uyarım ile sürecin ortak ürünüdür.
ALGILAMA YÖNETİMİ BÖLÜM 7.
ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ OLAN ÇOCUKLAR ( OKUDUKLARIM, GÖZLEM VE TECRUBELERİM)
FATİH SULTAN MEHMET İLKÖĞRETİM OKULU
E Ğİ T İ M PS İ KOLOJ İ S İ. GİRİŞ: EN KÜÇÜĞÜNDEN EN BÜYÜĞÜNE KADAR BÜTÜN İŞYERLERİ BELİRLİ BİR ÖRGÜTLENME İLE MEYDANA GELİP ÇALIŞMAKTADIR. BU ÖRGÜTLENMENİN.
Öğrenme Öğretim sürecinde kullanılan stratejiler genel olarak üç grupta toplanabilir: Pasif öğretim (öğretmen merkezli) Etkileşimli öğretim Aktif öğrenme.
MÜZİKSEL/RİTMİK ZEKÂ.
REHBERLİK DERSİ III.
ÇALIŞAN MEMNUNİYETİ VE MOTİVASYON
Eğitim Psikolojisi Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık
Öğretim Modeli : Çoklu Zeka
KURUM İÇİ İLETİŞİM HAZIRLAYAN HAVA GÜLER.
EĞİTİCİ OYUNCAKLAR.
Meslek Giysi mi Aksesuar mı? Şenel KARAMAN Psikolog
HUKUK: kişilerin birbirleriyle ve toplumla olan ilişkilerini düzenleyen ve devlet gücüyle uyulması zorunlu hale getirilmiş kurallardır . Kanunların esas.
PSİKOLOJİ EĞİTİM.
PSİKOLOJİ İLE DİĞER BİLİM DALLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ
1. HAFTA: Özel Gereksinimli Bireyler
BBY373 İnsan Kaynakları Yönetimi
TAN I M LAR Ergonomi İnsan, araç - gereç, çevre
Öğretim Yılı Bahar Dönemi
Kişilik Kuramları Giriş ve kavramlar.
Eğitim Psikolojisi -Eğitim Psikolojisinin Kapsamı-
STRUKTURCULAR Psikolojinin bir bilim olarak ortaya çıkışına eşlik eden ve doğa bilimlerinden esinlenen bir yaklaşımdır. 1879’da Alman psikolog WILHELM.
BİLGİ, BİLİM VE PSİKOLOJİ
Bölümün Amacı Bu bölüm, örgütlerin nasıl değiştiğini ve yöneticilerin yenilik ve değişim sürecini nasıl yönettiklerini keşfetmektedir.
YENİ ORGANİZASYON YAKLAŞIMLARI
DİĞER TUTUMLAR.
PSİKOLOJİDE EKOLLER.
Probleme Dayalı Öğrenme
GİRİŞİMCİLİK VE LİDERLİK
MESLEKİ YETERLİLİK MEB ÖZEL EĞİTİM REHBERLİK VE DANIŞMA HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
Psikolojinin Konusu ve Amacı
Kariyer Yönetimi ile ilişkili Kavramsal Çerçeve
DAVRANIŞ VE DAVRANIŞIN BİYOLOJİK TEMELLERİ
Kişisel Rehberlik.
DAVRANIŞ BİLİMLERİNİN ETKİLENDİĞİ ÇAĞDAŞ YAKLAŞIMLAR
Okula neden devam ediyorsunuz? “Eğitim görmek için.”… Okul bizi hayata hazırlamada laboratuvar görevi görür. Sorunlara uygun çözüm yolları geliştirmemize.
OLUMLU DÜŞÜNCE NEDİR? Hayatın her alanında, bizi her konuda etkileyen aslında bizim olaylara nasıl baktığımızdır. Şunu unutmamak gerekir ki; meydana.
/ 501 İLETİŞİM Duygu, düşünce yada bilgilerin akla gelebilecek her türlü yolla başkalarına aktarılmasıdır.
ENGELLİLER VE SPOR  Bilindiği gibi spor, sağlıklı ve mutlu bir yaşam için gerekli bir uğraştır ve tüm insanlar için önemlidir. Ancak sporun, engelli bireyler.
TANIMLAR PSİKOLOJİ: İnsan ve hayvan
RAKAM NEDİR? Rakamlar sayı sembolleridir. Her rakam bir miktarı, yani verilmek istenilen nesnenin ne kadar olduğunu belirtir.
Ders 13 Okuma-yazmaya hazırlık becerileri
Oyun ve Din Öğretimi Dr. H. Kader ZENGİN.
Arş. Gör. Dr. Zeynep Bahap Kudret
EĞİTİM PSİKOLOJİSİ Hazırlayan: Nahit TEKİN.
Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
Sizce Teknoloji Nedir?.
EĞİTİM PSİKOLOJİSİ.
II.BÖLÜM GELİŞİM İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR. Kazanımlar Bu üniteyi tamamladığınızda aşağıdaki hedeflere ulaşmanız beklenmektedir: Gelişimle ilişkili olan.
TEKNOLOJİ VE TASARIMIN TEMELLERİ
DİL VE İLETİŞİM BOZUKLUKLARI Sağlık Bilimleri Fakültesi
REHBERLİK DERSİ III.
MOTİVASYON ve FARKINDALIK
PSİKOLOJİ VE EĞİTİM PSİKOLOJİSİNİN TANIMI VE İŞLEVLERİ
Sunum transkripti:

EĞİTİM PSİKOLOJİSİ Hazırlayan: Nahit TEKİN

GİRİŞ: EN KÜÇÜĞÜNDEN EN BÜYÜĞÜNE KADAR BÜTÜN İŞYERLERİ BELİRLİ BİR ÖRGÜTLENME İLE MEYDANA GELİP ÇALIŞMAKTADIR. BU ÖRGÜTLENMENİN TEMEL UNSURU OLAN İNSAN O İŞYERİNDE YÖNETİCİ, İŞGÖREN, ÖĞRETEN VE ÖĞRENEN GRUPLAR HALİNDE KARŞIMIZA ÇIKMAKTADIR….

YÖNETİCİ DURUMUNDA OLANLARIN; OLUMLU SONUCA ULAŞABİLMELERİ İÇİN İŞYERİ PSİKOLOJİSİ ÇERÇEVESİNDE, İNSAN İLİŞKİLERİNİ, ÇALIŞAN VE EĞİTİM GÖRENİN PSİKO-SOSYAL NİTELİKLERİNE GÖRE DÜZENLENMESİ GEREKİR…..

İŞ YERİNDE ÇALIŞAN ÇIRAK, İŞ YERİNİN BİR PARÇASIDIR….. ÇIRAK ÖĞRENCİYİ PRATİK YÖNDEN YETİŞTİRECEK USTA ÖĞRETİCİ; ÇIRAĞIN PSİKOLOJİK YAPISINI TANIYARAK BİREYSEL FARKLILIKLARINI AYIRT EDİP, ÖĞRENMEYE ETKİ EDEN FAKTÖRLERİ GÖZÖNÜNE ALARAK EĞİTİM YAPMASI ÜRETİM İÇİNDE EĞİTİMİN BAŞARISINI ARTIRACAKTIR………….

a) insan ilişkileri ve kapsamı İŞYERİ PSİKOLOJİSİ işletme yöneticilerinden iş görenlere kadar çalışan tüm insan ve grupların ilişki ve davranışlarını bütün boyutlarıyla inceleyen bir disiplindir işyeri psikolojisi... Ayrıca yöneticilerin bu yönde oluşan sorumluluklarını analiz ederek, etkili çözümler ve yöntemler getiren bir bilim dalı da olduğu söylenebilir…….. a) insan ilişkileri ve kapsamı 1—iş ve insan ilişkilerinin önemi ve gereği. 2—insan ilişkilerinin iş verimine ve kaliteye etkisi. 3— insan ilişkilerinin esasları.

İŞ GÖRENİN PSİKO-SOSYAL NİTELİKLERİ İşyerinde bireyi etkileyen hususlar Yetki ve sorumluluk İş güvenliği Yetenekleri ortaya koyma ve çalışma zevki Topluluk bilinci İşyerlerinde grup davranışı

PSİKOLOJİ VE EĞİTİM PSİKOLOJİSİ psikoloji davranış ve zihinsel işleyişlerin bilimi olarak tanımlanıyor. Yani ZİHİN BİLİM … Öyleyse, bu tanımdan da anlaşılabileceği üzere psikoloji tanımında üç anahtarımız var: 1.) bilim 2.) davranış 3.) zihinsel işleyişler

ÖĞRENME OLAYI Beynimizin Sağ ve Sol Yarım Kürelerinin Farklı Beyin Aktivitelerinde Özelleştiğini Söyleyebilir miyiz? Yapılan araştırmalar, beynimizin sağ ve sol yarım kürelerinin farklı işlevlerde daha baskın olabileceğini, ancak bunun sınırları keskin hatlarla çizilmiş bir "özelleşme" durumu olmadığını ortaya koyuyor. SOL YARIM KÜRE * dil * mantık * karmaşık motor davranışlar * bilinç durumları SAĞ YARIM KÜRE * çevrenin görsel haritaları * yüzleri ve mekanları tanıma * müzik gibi dilsel öğe içermeyen sesler

ÖĞRENME OLAYI ÖRNEĞİN; Resimdeki yüzlerden önce ilkinin, daha sonraysa ikincisinin ortasına bakalım. Hangisi daha mutlu görünüyor? PEK ÇOK KİŞİ, SAĞDAKİNİN DAHA MUTLU OLDUĞU GÖRÜŞÜNDE. NEDEN DERSİNİZ? Kimi araştırmacılar bunun nedenini, duygu okuma aktivitesinde daha baskın rol alan sağ yarım kürenin, resmin sol kısmından bilgi almasına bağlıyor.

Endüstri & Örgüt Psikolojisi Büyüyen bir alan olan endüstri ve örgüt psikolojisi, insanları, onlara uygun bir işle eşleştirmeyi, iş yerindeki tatmin ve üretim düzeyini yükseltmeyi ve etkili iş yeri koşullarını oluşturmayı hedefliyor.

Pamuk Prenses masalını anımsarsınız, üvey annesi cadı kılığına bürünerek Pamuk Prenses'i kırmızı, parlak elmalarla kandırarak zehirler. Çünkü parlak ve kırmızı bir elma hepimizde yeme arzusu uyandırır- eğer ki aramızda elmayı sevmeyenler yoksa tabii. Yukarıda da iki tane elma görüyoruz. Sizlere yemek için hangisini tercih ederdiniz diye soracak olsam, büyük olasılıkla alacağım yanıt sağdaki göz alıcı elma olurdu. Peki, ikisinin de aynı elma olduğunu söylesem? Kuşkusuz koyu kırmızı görülen kısmı, sapının çıktığı alana göre daha ikna edici. Öyleyse birini ikna etme süreci, ona bardağın dolu kısmını gösterebilmekle yakından ilişkili.

ÖĞRENMEDE ETKİLİ FAKTÖRLER İlgi Organizasyon Öğretim faaliyetlerine katılma Öğrenmenin kontrolü Tekrar Uygulama Bireysel farklılıklar

BİREYSEL FARKLILIKLAR Zihinsel yetenek Eğitim seviyesi Öğretimle ilgili ön bilgi ve beceriler Özel yetenekler Önceki tecrübeler İlgi ve ihtiyaçlar

iş görenin psiko-sosyal nitelikleri İş yerinde sosyal psikoloji sanıldığından daha önemlidir. İş yerindeki kurallar ve sistemler doğaları gereği ölüdürler. Sistemler ve kurallar ancak insanların onlara hayat vermesi ile canlanabilirler. İnsanlar mantıktan çok sosyal psikolojik etkiler sonucunda karar verirler ve eylemlerde bulunurlar. Yaratıcılık, işbirliği ve gönüllülüğün işyerindeki etkisi Bireylerdeki ve gruptaki güven, özgüven ve sevgi algılamalarının iş yerindeki yansımaları. İş yerinin sosyal psikolojisinin geliştirilmesi herkesin görevi olarak görülmelidir. Bu anlamda bir iş yeri Toplam İnsan Kaynakları Yönetimi’nin farkına varmalıdır.

ALGI TAKIM ÖRNEĞİ Ortadaki resimde gördüğünüz ne?

ALGI TAKIM ÖRNEĞİ İlk başta, yanlardaki resimlerden hangisine baktıysak, orta resimdeki algımız da bu deneyimden etkileniyor. Ortadaki ve Soldaki resim Saksafon çalan bir adam İnsanlar, çevrelerindekilerin kararlarından ne kadar etkilenir? Grup baskısı, bize siyaha beyaz dedirtebilir mi? Hazırlayan: Nahit TEKİN