Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MOTİVASYON ve FARKINDALIK

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MOTİVASYON ve FARKINDALIK"— Sunum transkripti:

1 MOTİVASYON ve FARKINDALIK
Rönesans Değişim ve Yönetişim Bilimleri Enstitüsü Sevtap Yasin

2 Motivasyon Tanımı: Bireyi harekete geçiren, Davranışlarını şekillendiren ve Davranışlarının devamını sağlayan, Bireyin örgüt içerisindeki gayret düzeyini ve Zorluklar karşısında direnç düzeyini belirleyen içsel istek ve güçlerdir. Motivasyon; Harekete geçirici, Enerjilendiren, Devamlılık Sağlayan, Performansı arttıran bir Dürtüdür.

3 İnsan İhtiyaçları Hiyerarşisi
KENDİNİ GERÇEKLEŞTİRME TANINMA ve STATÜ AİDİYET ARKADAŞLIK, AŞK, KABUL EDİLME GÜVENLİK FİZİKSEL YAŞAM KOŞULLARI

4 PSİKOLOJİK/SOSYAL YÖNETİM
Motive Etmek PSİKOLOJİK/SOSYAL YÖNETİM Başarı / Kendini Gerçekleştirme Tanınma / Statü Sosyal / Aidiyet Emniyet / Güvenlik Fiziksel EKİBİNİZDEN YÜKSEK PERFORMANS ALMANIN TEMELİ SenteZ

5 Gün Başlıyor Her gün Yeni Bir Gün, Program, Güne Yaklaşım,
Olumlu Zihinsel Tutum *Grup Çalışması*

6 Motivasyonun Önkoşulları
Çalışanların Gerekli İçsel Dürtülere Sahip Olması Kurumun Gerekli Tatmin Unsurlarına Sahip Olması Yöneticilerin Bu İkisini Birleştirmesi

7 Motivasyonun Temel Unsurları
Güven duyabilmek, Kaygı ve Gerginlikten uzak, uyumlu iş ortamı,

8 Motivasyonun Temel Özellikleri
Harekete geçirici: Öncelikle temel fiziksel ihtiyaç odaklı olan motivasyon günümüzde sosyal ihtiyaçları da barındırmaktadır Hareketi devam ettirici: Üretkenlik ve verimlilik bazlı Hareketi veya davranışları olumlu yöne yöneltici: Pozitif ve olumlu zihinsel tutum

9 Yöneticilerin Motivasyona Katkısı
Motivasyonda ana kaynak insanın temel ihtiyaçlarıdır. İnsanın ihtiyaçları yoksa harekete geçirici güçte olmayacaktır. İhtiyaçların var olup çevresi tarafından görülmemesi ve bilinmemesi durumunda da harekete geçme başarısız olacaktır. Motivasyon kaynakları kişiden kişiye ihtiyaçlardaki algı farkına paralel olarak farklılıklar gösterir.

10 Yöneticilerin Motivasyona Katkısı
Kurumlarda ve tüm çalışanlarda algı açısından şu temel unsurlar etkin rol oynamaktadır. İş tatmini Şirket politikası ve yönetim anlayışı Çalışma koşulları Çalışma ortamı Statü, ücret

11 Kurum Koşullarının Motivasyona Katkısı
Kişiler arası açık iletişim Güven ve Saygınlık, Başarı Güç kazanma İlerleme, terfi Takdir edilme, övgü Gelişim ve ilerleme fırsatları, Eşitlik..

12 Bilinçli Farkındalık Özgürlük, Öz Bilinç Şimdi ve Burada Olmak
Etkileşim Doğası, Birlik Bilinci ve Sinerji

13 Öz Bilinç İnsan İstek Varlıktır,
Her zaman arzuları ve istekleri vardır, çünkü Umut eder. Sürekli arzu eder çünkü arzuladığı şeyin onu tatmin edeceğini düşünür. Arzunun doğası; Sahip olmaktır. Birçok değişim içinde olabilirsiniz, Öz Bilinç hep orada ve farkındadır. O sizin merkezinizdir.

14 Öz Bilinç Ego her zaman korku nedeniyle ortaya çıkar. Sevgi Dolu olabilmenin tek yolu; Sevgiyi kabullenmek, Kendini Kabullenmek, Sorumluluğu alabilmektir. Korkusuz olmanın tek yolu; Korkuyu Kabullenmek ama ona bağlı kalmamaktır.

15 Öz Bilinç Cesaret; Korkusuz olmak değildir, korkuya rağmen adım atma isteğidir. Bir kez adım attığımızda ne kadar kolay, ne kadar güzel olduğunu anlaman ve bundan keyif almamızdır. O zaman enerjimiz serbest kalır içimizdeki güçler yaratıcılık, sağlık ve bütünlük içinde hareket eder. O enerji güzel bir deneyime ve Özgürlüğe döner. Gerçek Özgürlük; kişinin Kendi olmanın keyfini çıkarmasıdır. Özgür insan bastırılmış duygu ve kaygılarının çoğundan kurtulmuştur, zırhını bırakmıştır. Bunun sonucu Suçluluk duygusu da ortadan kalkar.

16 Şimdi ve Burada İlkesi Gestalt Terapi'nin temel esaslarından birisidir. bir nevi dünün sancısını ve yarının muammasını kenara bırakarak davranış ve tepkilerin şu an bulunulan yere göre sağlıklı şekilde düzenlenmesi amaçlanır. Dün – Geçmiş pişmanlık ve acılarıyla zihnimizi ve ruhsal durumumuzu zorlar. Yarın – Kaygıları ve korkuları getirir çoğu kez. Anda Burada canlı ve yaratıcı enerji vardır ve zihnin zorlardan değil, anın sadeliğinden beslenmesi ile en doğru kararı vermesini sağlar.

17 Etkileşim ve Birlik Bilinci
İnsan sosyal varlıktır. Yalnızlık doğasına uymaz Etkileşim Düşüncenin, ayrı ayrı ya da birlikte, birbirleri üstündeki karşılıklı etkime süreci, cisimlerin veya düşüncelerin içinde bulundukları durumların değişime uğramasının daha genel, evrensel biçimi. etkileşim; herhangi bir maddi sistemin varoluşunu ve yapısal örgütlenimini, bu maddi sistemin temel özelliklerini, daha yüksek düzenden bir sistem içindekilerle birliğini belirler. Değişim, etkileşim sayesinde olur, Etkileşim olmaksızın Değişimden söz edilemez.

18 Bilinçli Farkındalık Öz Motivasyon:
Yaşamda Seçimler ve Sonuçlar İlişkisi, Sevgi Katalizörü, İlgi, Etki ve Odaklanma teknikleri

19 Öz Motivasyon Öz Motivasyon:
Kişinin kendi hedefleri ve yaşamdan beklentilerini gerçekleştirme yolculuğunda kendine inanması ve değer vermesiyle enerjilenen iç kaynağı ve motivasyonudur.

20 Yaşam Yolu Kişisel Yaşam Haritası
Yaşamda Seçimler ve Sonuçlar İlişkisi, Sevgi Katalizörü, İlgi, Etki ve Odaklanma teknikleri

21 TEŞEKKÜRLER


"MOTİVASYON ve FARKINDALIK" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları