GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ FULYA KIZILTAŞ – 120090156 GÖRKEM ATAKUL - 120090151.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
Advertisements

EĞLENCE YERİ GÜRÜLTÜSÜ KONTROLÜ
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
RİSK DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ-1
STRES YÖNETİMİ.
NESLİHAN AKÇER PSİKOLOG STRESS & BAŞETME YÖNTEMLERİ
LIFE00/TCY/TR/009 TÜRKİYE’DE KOKU YARATAN EMİSYONLARIN VE İMİSYONLARIN YÖNETİM POLİTİKASININ GELİŞTİRİLMESİ Prof. Dr. Aysen MÜEZZİNOĞLU.
GÜRÜLTÜ   "Bir gün gelecek insanlar kolera ve veba gibi gürültüye karşı da amansız bir mücadele verecekler." Robert KOCH (1910)
Türkiye’de Metal Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliği İçin Etkin ve Güvenilir Kaynakların Kullanımı Hollanda Hükümeti Matra Fonu tarafından desteklenmektedir.
ULAŞIM VE EKOLOJİ.
ŞEHİT ALBAY İBRAHİM KARAOĞLANOĞLU ORTAOKULU
YAPANLAR: EMRE ÖZER VE CEREN BAYRAKTAR
ÇEVRE SAĞLIĞI İLE İLGİLİ ŞİKAYETLER
İnsan kulağı çevredeki seslerin hepsini işitemez.
Hazırlayan: Nazmi Nizamoğlu
MÜZİK ALETLERİNDEN ÇIKAN SESLER
İŞİTME NEDİR? Elif ÖZKAN İşitme Engelliler Öğretmeni.
YERLEŞTİRME DÜZENİ TİPLERİ
SİLKAR İLKÖĞRETİM OKULU
İŞYERİ ORTAM ÖLÇÜMLERİ
OBEZİTE İLE MÜCADELE.
GİRİŞ TESTİ İnsanı etkileyen ve insanlardan etkilenen dış
Hazırlayan: 6/A Sınıfı Kaynaklar: İnternet
SESİN MADDEYLE ETKİLEŞİMİ
SINAV KAYGISI KAYGI KAYGI; üzüntü, sıkıntı, korku, başarısızlık duygusu, sonucu bilememe ve yargılanma gibi heyecanların birini veya çoğunu içerebilir.
“Öfke”.
MAK 4026 SES ve GÜRÜLTÜ KONTROLÜ
ISPARTA YAKAÖREN İLKÖRETİM OKULU Sağlık Slaytları
FİZİKSEL ETKİLERİ ; Geçici veya sürekli işitme bozuklukları.
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ İNSAN MÜHENDİSLİĞİ DERSİ SES VE GÜRÜLTÜ Prof. Dr. Ahmet PEKER.
ÇEVRESEL GÜRÜLTÜ MEVZUATI
NVA KALİTE TEST ÖLÇ. HİZ. EĞT. VE BELG. SAN.TİC. LTD. ŞTİ. Hazırlayan= E. Burak SARAÇOĞLU.
ÇEVRE KİRLİLİĞİ Hadi!Anlatıma geçelim.
İnsanı etkileyen ve insanlardan etkilenen dış ortama denir.
GÜRÜLTÜNÜN İNSAN SAĞLIĞI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ
GÜRÜLTÜ VE SES Gürültü:“Genel olarak istenilmeyen rahatsız edici sestir.” Bu tanım daha çok konfor azaltıcı bir olay olarak ele almaktadır. Ses:“Havanın.
AD:İREM SOYAD:ÖZTAMEL SINIF:8/B NO:115 OKUL:ŞERİF TİKVEŞLİ İLKOKULU
UYGULAMALAR Gürültü Kirliliği Tipik Bir Karayolu Ha Ha Tonka Devlet Parkı, Missouri.
ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ
İÇERİK: Amaç Endüstriyel gürültünün kaynakları
DOĞAL AFETLER VE ÖNLEMLER
Fen ve Teknoliş ışık ve ses.
SES KİRLİLİĞİ.
SESİN İŞTMEDEKİ ÖNEMİ Ses ve işitme birbirini tamamlayan iki kavramdır. Bütün sesler havayı titreştirir.Kulak kepçesi tarafından toplanan hava kulak zarına.
1 ÇEVRE VE HALK SAĞLIĞI GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ Öğr. Grv. MEHMET ALİ ZENGİN.
Çevre, insanların ve diğer canlıların yaşamları boyunca ilişkilerini sürdürdükleri ve karşılıklı etkileşim içinde bulundukları ortamdır.
Ses Kirliliği Ses Kirliliği
CELAL BAYAR ÜN İ VERS İ TES İ AHMETL İ MYO ÇEVRE KORUMA 6. HAFTA Ö Ğ R. GÖR. ARZU SALKIM ER BÜRO YÖNETIMI.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
BESİN KİRLİLİĞİ Sağlığınız için sağlıklı ve dengeli beslenmeniz gereklidir. Sağlıklı beslenmek için vücuda alınan besinlerin güvenilir olması gerekir.
FİZİKSEL ÇALIŞMA ORTAMI Programı Hazırlayan ve Sunan; Cansu SÖZTANACI
İstanbulUzman Fiziksel Risk Etkenleri İSTANBULUZMAN.
GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ.
ÇEVRE E Ğİ T İ M İ. HAZIRLADIĞIM ÇEVRE KİRLİLİĞİ SUNUMUNDA ASIL AMACIM İNSANLARIN ÇEVREYE OLUMSUZ ETKİLERİNDEN BAHSEDEREK BU KONUDA TOPLUMU BİLİNÇLENDİRMEK.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Müdürü
Hem. Zerrin SAĞLAM ÜNLÜ, Dr. Hülya TOPCU ÇAĞLAR
Zahide Türkan SUBAŞI İzocam. Zahide Türkan SUBAŞI İzocam.
GÜRÜLTÜNÜN İNSAN SAĞLIĞINA ETKİLERİ
Dr. Gönül ERDAL Psikiyatrist. Dr. Gönül ERDAL Psikiyatrist.
GÜRÜLTÜNÜN ÇEVREYLE İLİŞKİSİ
GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ ŞEVVAL AKSOY FATIMA TÜZ ZEHRA ESMANUR DEMİR
STRES YÖNETİMİ
SELAMİ TURHAN Makina Mühendisi Tlf. :
OKULLARDA REHBERL İ K SERV İ SLER İ – H İ ZMETLER İ.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Berat AKTAŞ Sınıfı:9/G No :2099 Ders:Biyoloji Öğretmen: Ebru Ölgen
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ TEMEL İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ.
İZODER Ses Yalıtımı Komisyonu Başkan Yardımcısı
AŞIRI YA Ğ LI,TUZLU Y İ YECEK VE İ ÇECEKLER İ N İ NSAN SA Ğ LI Ğ INA ETK İ LER İ.
Sunum transkripti:

GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ FULYA KIZILTAŞ – 120090156 GÖRKEM ATAKUL - 120090151

GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ NEDİR ?

Gürültü kirliliği veya diğer adıyla ses kirliliği, insan veya hayvan yaşamını olumsuz etkileyen, dengesini bozan her türlü insan, hayvan ya da makine kaynaklı ses oluşumudur. Gürültü kirliliğinin en yaygın biçimlerinden biri, özellikle motorlu araçların neden olduğu kirliliktir.

GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİNE NEDEN OLAN SEBEPLER Dünya çapında en yaygın gürültü türü ulaşım sistemlerinden kaynaklanır. Motorlu araçların yanı sıra uçak ve demiryolu araçlarının yarattığı gürültü de önemli bir yer tutar. Şehir planlamacılığında yanlışlar yapılması sanayi ve yerleşim alanlarının birbirine bitişmesine neden olabilir ve sonuç olarak sanayi alanının yarattığı gürültü kirliliği komşu yerleşim birimlerinde yaşayanların sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir. Gürültü kirliliği yaratan diğer etmenler arasında araba alarmları, acil durum sirenleri, çeşitli beyaz eşyalar ile ev aletleri, fabrika makineleri, yapım ve onarım çalışmaları, ses sistemleri, hoparlörler sayılabilir.

İNSAN SAĞLIĞINA ETKİLERİ

Gürültünün insan sağlığı üzerindeki etkileri hem sağlıksal hem davranışsal yönde ortaya çıkabilir. Genel olarak, gürültü olarak adlandırılan her türlü ses insan sağlığını fizyolojik ve psikolojik olarak etkiler. İstenmeyen bu sesler sinir, saldırganlık, hipertansiyon, yüksek stres, kulak çınlaması ya da kulak uğuldaması, duyma kaybı, uyku bozuklukları gibi pek çok sonuç doğurabilir. Bu sonuçlar içinde, stres ve hipertansiyon ciddi sağlık sorunlarına kapı açabilirken, kulak çınlamaları ve uğuldamaları unutkanlığa, ciddi ruhsal bunalımlara ve kimi zaman panik ataklara neden olabilir.

Fiziksel Etkileri: Geçici veya sürekli işitme bozuklukları. Fizyolojik Etkileri: Kan basıncının artması, dolaşım bozuklukları, solunumda hızlanma, kalp atışlarında yavaşlama, ani refleks. Psikolojik Etkileri: Davranış bozuklukları, aşırı sinirlilik ve stres. Performans Etkileri: İş veriminin düşmesi, konsantrasyon bozukluğu, hareketlerin yavaşlaması.

Gürültü kirliliğini azaltmak için alınabilecek önlemler Hava alanlarının, endüstri ve sanayi bölgelerinin yerleşim bölgelerinden uzak yerlerde kurulması. Motorlu taşıtların gereksiz korna çalmalarının önlenmesi. Kamuoyuna açık olan yerler ile yerleşim alanlarında elektronik olarak sesi yükseltilen müzik aletlerinin çevreyi rahatsız edecek seviyede olmasının önlenmesi. İşyerlerinde çalışanların maruz kalacağı gürültü seviyesinin en aza (Gürültü Kontrol Yönetmeliğinde belirtilen sınırlara) indirilmesi. Yerleşim yerlerinde ve binaların içinde gürültü rahatsızlığını önlemek için yeni inşa edilen yapılarda ses yalıtımı sağlanması. Radyo, televizyon ve müzik aletlerinin evlerde rahatsızlık verecek seviyede seslerinin yükseltilmemesi gerekmektedir.

Gürültü kirliliği konusuna hassas yaklaşan Avrupa Birliği, standartların çerçevesini günden güne genişletiyor. Hatta Avrupa komisyonu “Bu sesi durdurun” isimli bir kampanya başlatarak işyerindeki ses düzeyini belli bir seviyeye düşürmek istedi. Avrupalıların bu denli önemsediği bu konuda Türkiye’nin de adımlarını hızlandırması gerekecek. Uzmanlar, AB’nin gürültü standartları ile Türkiye’deki tablonun örtüşmesinin kolay olmayacağı görüşünde. Aslında Türk mevzuatında gürültü standartları yeni bir kavram değil. Konuya ilişkin yönetmelik 1986 yılında çıktı, AB’ne uyum amacıyla yönetmelik 2005 yılında yenilendi. Yeni gürültü kontrol yönetmeliği’ne göre çeşitli kullanım alanlarının kabul edilebilir üst gürültü seviyeleri tespit edildi. Hatta öyle ki, yönetmeliğin standartları evin içinde yaptığınız gürültüyü bile sınırlandırıyor. Konutların yatak odalarında oluşacak gürültünün 35 desibeli geçmemesi gerekiyor. Bu sınır oturma odasında 60, mutfak ve banyoda ise 70 db olarak belirlendi. Gürültü sınırına uymayan para cezasına çarptırılacak. Tekrarı ve gürültünün gece yapılması halinde ceza iki katına çıkacak.

Yönetmeliğe göre gürültünün desibel sınırları şöyle belirlendi: DESİBEL SINIRLARI Yönetmeliğe göre gürültünün desibel sınırları şöyle belirlendi: Otel yatak odası: 30 Hastaneler: 35 Oturma odası: 60 Mutfak ve banyo: 70 Uzay roketleri: 170 Motosiklet: 110 Canlı Müzik: 90 Şehir içi trafik: 65

Bununla birlikte, motorlu kara taşıtlarının eksoz gürültülerinin kontrolü, açık alanda bulunan eğlence merkezlerinin gürültü denetimi, fabrikalarda ve iş yerlerinde işçi sağlığı açısından gürültü azaltıcı tedbirlerin aldırılması ve sağlanması da yönetmelikteki düzenlemeler arasında. Peki ya AB’nin gürültü konusundaki hassasiyetinin temeli nedir? Gerekçe, insan sağlığına etkileri. İşte rakamlar: 30-65 db : konforsuzluk, rahatsızlık, sıkılma duygusu, kızgınlık, konsantrasyon ve uyku bozukluğu. 65-90 db : Kalp atışının değişimi, solunum hızlanması, beyindeki basıncın azalması. 90-120 db : Metabolizmada bozukluk, baş ağrısı. 120-140 db : İç kulakta bozukluk 140 ve üzeri db : Kulak zarının patlaması

Konuyla ilgili bugüne kadar neredeyse hiç önlem almayan Türkiye, öncelikle gürültü haritaları hazırlayacak. Amaç, hangi bölgelerin gürültü yoğunluğu var, tespit edip, çözüm üretmek. Çünkü Türkiye’de nerelerde gürültü yoğunluğu var nerelerde yok bilinmiyor. Örneğin İstanbul Mecidiyeköy, Beşiktaş ve Bağdat Caddesi’nde gürültü seviyelerinin 90 db’e kadar çıkabildiği belirtiliyor, oysa AB standartı 65.

-Peki ya bu haritalar neden önemli? Sesin insan sağlığını tehdit ettiği bölgeler saptanacak ve oralardaki binalara, sanayi bölgelerine vs. yalıtım zorunluluğu getirilecek. Türkiye’nin bu alanda yapacağı çok iş var. Havaalanları, tren yolları şehir merkezinde. Uzmanlar bu durumun Türkiye için bir dezavantaj olduğu görüşünde. Havaalanlarına ve demiryollarına gürültüyü absorbe edecek ses duvarları konulabileceği belirtiliyor. Şehir içindeki gürültüyü de AB standartlarına çekmek için ağaçlandırmaya ağırlık verilebileceği ya da tepeler oluşturulacağı ifade ediliyor.

BELEDİYELERE CEZA YETKİSİ Bu standartların uygulanmasında belediyelere önemli görevler düşüyor. Yönetmelik hazır, denetim belediyelerde. Bundan böyle belediyeler gürültü düzeylerini aşan iş yerlerine ceza kesebilir. Ayrıca belediyelerin sanayicilere proje izni verirken, gürültü konusunu göz önünde bulundurmaları gerekiyor.

TEŞEKKÜRLER

KAYNAKLAR http://gurultukirliligi.nedir.com/ http://www.obi.bilkent.edu.tr/ekookul/pdf/gu rultukirliligi.pdf Keskin, B. Çevresel Gürültünün Ölçümü (2005)