Tarihsel gelişim içerisinde değerlendirdiğimizde okullarda öğrencilere sunulan rehberlik hizmetleri

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
REHBERLİK VE ÖZEL EĞİTİM
Advertisements

TED ANTALYA KOLEJİ REHBERLİK HİZMETLERİ.
REHBERLİK SERVİSİ TANITIMI
Rehberlik ve Psikolojik Danışma Servisinin Tanıtımı
BORUSAN ASIM KOCABIYIK TEKNİK VE ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ 2013/2014
REHBERLİK Yıldız KOCADAĞ.
Bakanlık Düzeyinde Rehberlik Örgütü (Milli Eğitim Bakanı)
REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ ETKİNLİKLERİ
21. Yüzyılda Okul Rehberlik Hizmetleri
7-19 YAŞ ETKİLİ ANNE BABA EĞİTİMİ
REHBERLİK.
REHBERLİK HİZMETLERİNİN ÖRGÜTLENMESİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ
İlköğretim Kurumları Standartları’nın İçeriği “ÇOCUKLARLA ÇOCUKLAR İÇİN”
Kurullar hangi kurumlarda oluşturulmalıdır?
REHBERLİK HİZMETLERİNİN ÖRGÜTLENMESİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ
REHBERLİK DERS II.
REHBERLİK.
REHBER ÖĞRETMEN/PSİKOLOJİK DANIŞMANLARIN EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BOYUNCA OKULLARDA YAPMASI GEREKEN ÇALIŞMALAR
OKULLARDA REHBERLİK SERVİSLERİ-HİZMETLERİ
POLATLI REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ
REHBERLİK DERSİ III.
BEP GELİŞTİRME BİRİMİ VE GÖREVLERİ
BEP HAZIRLAYACAK EKİBİN OLUŞTURULMASI
TALAS LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ
EĞİTİM SÜRECİ Yönetim ve Denetim PDR ve diğer öğrenci kişilik hizmetleri Akademik:Öğretim ve araştırma.
Eğitimde Rehberlik 2008 – 2009 yaz okulu.
Okula uyum konusunda: Öğretmen ve velilere müşavirlik
PROJE TABANLI ÖĞRENME. Proje tabanlı öğrenme, öğrenci merkezli bir öğretim modelidir.
EĞİTİM ORTAMLARINDA ŞİDDETİN ÖNLENMESİ VE AZALTILMASI
Rehberlik nedir? Bireyin kendini anlaması,problemlerini çözmesi,gerçekçi kararlar alması,kapasitelerini kendine en uygun düzeyde geliştirmesi,çevresine.
ÖĞRETİM HEDEFLERİ ve ÖLÇME ARAÇLARINI GELİŞTİRME
MEHMET AKİF ERSOY ORTAOKULU
REHBERLİK HAZIRLAYAN Uzm. Psk. Dan. Elif ÇORUHLU
Rehberlik Servisi Tanıtımı
POLATLI REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ
SINIF REHBER ÖĞRETMENİYİM
SINIF REHBER ÖĞRETMENLERİNİN YAPABİLECEKLERİ ÇALIŞMALAR
REHBERLİK SERVİSİNİN TANIMI VE İLKELERİ
Rehberlik Servisi Tanıtımı
1 Rehberlik; Bireyin kendini anlaması, çevredeki imkanları bilmesi, doğru tercihler yaparak kendini gerçekleştirebilmesi için bireye yapılan sistematik.
Eğitsel Rehberlik. Rehberlik hizmetlerinin önemli bir işlevi de öğrenmeyi kolaylaştırmak, başarıyı artırmaktır. Bu amaca yönelik yapılan rehberlik hizmetleri.
GÜLBAHAR ÖKÇE REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
Probleme Dayalı Öğrenme
EĞİTSEL REHBERLİK Yrd.Doç.Dr. İsmail Hakkı TOMAR
Kişisel Rehberlik.
ÖRNEK REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK YÜRÜTME KURULU TOPLANTISI
Özel eğitim hizmetleri kurulu, özel eğitim değerlendirme kurul raporu doğrultusunda özel eğitime ihtiyacı olan bireyi uygun resmî okul veya kuruma yerleştirir.
AMAÇ, İÇERİK VE AKADEMİK YAKLAŞIM UYGULAMA SÜRECİ BEKLENEN SONUÇLAR.
PROBLEM ALANLARINA GÖRE REHBERLİK
BEP GELİŞTİRME BİRİMİ Aralık 2005-Ankara. BEP Geliştirme Birimi Başkan Aile Sınıf Öğretmeni Gezerek Özel Eğitim Görevi Verilen Öğretmen Özel Eğitim.
Eğitim Kademelerine Göre Rehberlik Hizmetleri
TANILAMA.
Örgütsel sosyalizasyon ve kariyerler
REHBERLİK SERVİSİ.
REHBERLİK SERVİSİ TANITIMI
ÖZEL EĞİTİM Özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin eğitim ve sosyal ihtiyaçlarını karşılamak için özel olarak yetiştirilmiş personel, geliştirilmiş eğitim.
ÖZEL EĞİTİMDE TANILAMA
REHBERLİK SERVİSİ TANITIMI
FATİH ANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ TANITIMI
NİZİPANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ TANITIMI
OKULLARDA REHBERL İ K SERV İ SLER İ – H İ ZMETLER İ.
REHBERLİK TÜRLERİ.
Rehberlik Servisini Tanıyalım
REHBERLİK SERVİSİ TANITIMI
REHBERLİK DERSİ III.
REHBERLİK DERS II.
GRUP REHBERLİĞİ HİZMETLERİ
EĞİTSEL DEĞERLENDİRME VE TANILAMA
Rehberlik Servisini Tanıyalım
P.D.R.’ de Test dışı teknikler
Sunum transkripti:

YILLIK PSİKOLOJİK DANIŞMA FAALİYETLERİNİN PLANLANMASI, İZLENMESİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ

Tarihsel gelişim içerisinde değerlendirdiğimizde okullarda öğrencilere sunulan rehberlik hizmetleri geleneksel ve kapsamlı rehberlik hizmetleri

Geleneksel Model Servisler Modeli’nde bireyi tanıma, psikolojik danışma, bilgi verme, konsültasyon, sevk, yerleştirme ve izleme hizmetlerinin psikolojik danışmanlar tarafından öğrencilere sunulması esastır. Süreç Modelinde, okul PDR hizmetleri daha çok klinik ve terapötik bir yaklaşımla sunulmaktadır. Görevler Modeli’nde ise psikolojik danışmanlar, PDR hizmetleri çerçevesinde kendisinden beklenen rol ve görevleri yerine getirmektedirler

geleneksel yaklaşım içinde bahsedilen üç yaklaşımın da : ilköğretimden ziyade ortaöğretim öğrencilerine yönelik olmaları, bu kapsamda sunulan etkinliklerin işlevselliğinin ölçülmesinin güç olması nedeniyle Kapsamlı PDR Programları Modeli ortaya çıkmıştır.

Kapsamlı PDR programları okuldaki tüm öğrencilerin yararlanması ve geleceğe hazırlanmaları amacıyla oluşturulmuş gelişimsel ve ardışık olarak devam eden programlardır.

Kapsamlı PDR Programlarının Özellikleri Kapsamlı PDR programları gelişimsel bir özelliğe sahiptir. Kapsamlı PDR programlarında tüm öğrencilere ulaşılmaya çalışılır. Kapsamlı PDR programları, tüm öğrencilerin okul danışmanına, okul danışmanlarının ise tüm öğrencilere ulaşabileceğini garanti eder. Kapsamlı PDR programları gelişimsel ve önleyici özelliğe sahip olduğu kadar iyileştirici/çare bulucu bir özelliğe de sahiptir okuldaki tüm personelin kendilerine uygun rollerle katılımının sağlandığı takım çalışması esas ilkedir esnek bir yapıya sahiptir

Kapsamlı PDR Programlarında Unsurlar

yeterlilikler Eğitsel gelişim ile ilgili olarak PDR programlarının içeriğinde; öğrencilerin okul ortamında ve yaşamı boyunca etkili öğrenmesine katkı sağlayacak bilgi, beceri ve tutumların kazandırılması, bir üst öğrenim basamağına geçebilmek için gereken yeterliliklere sahip olma ve öğrencilerin iş dünyası ile akademik donanımlar arasındaki ilişkiyi anlamaları yer almaktadır.

Mesleki Gelişim ile ilgili olarak öğrencilerin mesleki kararlarını verebilmesi için araştırma yapma ile ilgili becerilerini geliştirmesi; mesleki başarı ve doyum için gerekli olan stratejileri başarıyla kullanmayı öğrenme; kişisel yeterlilikler, eğitim ve iş dünyası arasındaki ilişkiyi anlamaları yer almaktadır.

Kişisel / Sosyal Gelişim ile ilgili olarak kendilerini ve diğerlerini anlamalarına ve saygı duymalarına yardımcı olacak tutum, bilgi ve kişilerarası becerilerin kazandırılması; karar verme, amaç yönelimli olma ve amaçlarını başarabilme ile ilgili becerilerin geliştirilmesi ve öğrencilerin hayatta kalma ve güvenli yaşama ile ilgili becerileri geliştirmesi yer almaktadır.

MEB Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yönetmeliği’ne göre okullardaki rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinin planlanmasından Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yürütme Komisyonu sorumludur.

Bu komisyonun üyeleri okul müdürü, müdür yardımcıları, rehberlik ve psikolojik danışma servisi psikolojik danışmanları, sınıf rehber öğretmenlerinden her sınıf seviyesinden seçilecek en az birer temsilci, disiplin kurulundan bir temsilci, okul-aile birliği ve okul koruma derneğinden birer temsilci ve okul öğrenci temsilcisi

PDR programlarını Geliştirmede İzlenecek Adımlar

Sınıf Rehber Öğretmeni nin görevleri Dinleyici- öğüt verici olma (listener-advisier), Yönlendirme, Potansiyeli keşfetme, Mesleki eğitici (Careed Educator), İnsan ilişkilerini kolaylaştırma, PDR programlarını destekleme

1. Kademede rehberlik progrmaları Kişisel/sosyal ve eğitsel rehberlik çalışmaları mesleki rehberlik çalışmalarına göre daha fazla önem taşımalıdır. Grup aktivitelerine bireysel etkinliklere göre daha fazla zaman ayrılmalıdır. Öğretmen merkezi bir rol oynamalıdır Ebeveynler mümkün olduğunca PDR programlarına dahil edilmelidir.

2. kademede Fiziksel gelişimin devam ettiği ve cinsel farkındalığın arttığı Olgunlaşma ile birlikte bağımsızlık duygusunun kazanıldığı, sorumluluk alma ve otokontrolün sağlandığı. Düşünme becerilerinin ve arkadaşlık ilişkilerinin geliştiği görülmektedir

Ortaöğretimde ; Karar verme, amaç belirleme, iletişim becerileri, çatışma çözümü ve karakter eğitimi gibi alanlarda öğrencilere farkındalık ve becerileri kazandırılması. Öğrencilerin çalışma ve test çözme alışkanlıkları değerlendirilmesi ve geliştirilmesi Öğrencilere üst eğitim kurumları hakkında bilgi verilmesi, Kişisel yeterliliklerin fark edilmesi Mesleki seçeneklerin değerlendirilmesi ve iş yaşamı ile ilgili bilgi aktarma. İlköğretim II. kademe de olduğu gibi önleyici çalışmalar ile birlikte kriz yönelimli çalışmaların yapılması