FUNDA CANIMOĞLU 2905050027 MALİYE-A MODERN BÜTÇELEME SİSTEMLERİNE GEÇİŞİ SAĞLAYICI DENEMELER -MİLLİ BÜTÇELER -YATIRIM BÜTÇELERİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Finlandiya Ulusal Denetim Kurumu Mali Denetimi Visa Paajanen.
Advertisements

Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşlarınca Düzenlenecek Mali Tablolar Hangileridir? 1 – Mizan 2- Bilanço 3- Gelir Tablosu.
PERFORMANS ESASLI BÜTÇELEME (PEB) (YAPI-REHBER-PİLOT UYGULAMA)
FISCAL TRANSPARENCY IN TURKEY DİLEK YILMAZCAN MARMARA UNIVERSITY
MALİYE SGB.NET Maliye Bakanlığı- SGB-Bilgi Paylaştıkça Çoğalır-2009.
Ahmet Emre Öz Maliye Uzmanı 21 kasım 2013
Strateji Geliştirme Başkanlığı
FİNANSAL PLANLAMA BAŞABAŞ NOKTASI ANALİZİ FİNANSAL DENETİM
AMASYA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ
KAMUDA İÇ KONTROL SİSTEMLERİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ
Yrd. Doç. Dr. Fevzi ENGİN A.İ.B.Ü.İ.İ.B.F
GELENEKSEL KAMU YÖNETİMİ ANLAYIŞI
Genel İdari Yapı Ferhan ERGÜN –Maliye Uzmanı
MALİYE BAKANLIĞI TÜRKİYE’DE ÇOK YILLI BÜTÇELEME SÜRECİ
Decision Making and Performance Management in Public Finance Kamu Maliyesinde Karar Alma ve Performans Yönetimi TR08IBFI Kurum ve Süreç Performans.
DEFTERDARLAR ÇALIŞMA TOPLANTISI
BÖLÜM VIII FİNANS YÖNETİMİ.
Toplam Talep ve Toplam Arz.
5018 Kapsamında Stratejik Planlama
GSYİH”NIN HESAPLANMASI VE HESAPLAMA YÖNTEMLERİ
ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ İÇ DENETİM BİRİMİ
ANALİTİK BÜTÇE SINIFLANDIRMASI. BÜTÇE 5018 SAYILI KANUNDA BÜTÇE: BELİRLİ BİR DÖNEMDEKİ GELİR VE GİDER TAHMİNLERİ İLE BUNLARIN UYGULANMASINA İLİŞKİN HUSUSLARI.
Üniversite Eğitimi ve Sürdürülebilir İktisadi Kalkınma Olgusu
FİNANSAL PLANLAMA BAŞABAŞ NOKTASI ANALİZİ FİNANSAL DENETİM
Prof.Dr. M.Kamil Mutluer Sayıştay Başkanı 2 Kamu Harcamalarının Tarihsel Gelişimi t 1929 ÖNCESİ t DÖNEMİ t 1980 SONRASI.
NAKİT BÜTÇESİ İşletmenin gelecekteki çalışmaları ile ilgili olup,belirli bir dönem(genellikle bir yıl) nakit giriş ve çıkışlarının gösterildiği bir tablo.
İŞLETMENİN FAALİYETLERİNE KAYNAK BULMA: FİNANSMAN
KÜTÜPHANELERDE BÜTÇE YÖNETİMİ
T.C. BAŞBAKANLIK Hazine Müsteşarlığı TÜRKİYE İÇİN ÇOK YILLI HARCAMA ÇERÇEVESİNİN TASARLANMASI.
MUHASEBENİN UZMANLIK ALANLARI
2010 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Gerçekleşmeleri ve Beklentiler Raporu.
Toplam Talep ve Toplam Arz.
GENEL MAKRO EKONOMİK DEĞERLENDİRME VE 2008 YILI BÜTÇESİ HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI 3 Ocak 2008 – İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Finansal planlamada temel amaç;
Makro İktisat İktisadi Analiz
ÜNİTE 5 (Bölüm 1) FİNANSAL ANALİZ
10 ŞUBAT 2011 KAMU MALİYESİNDE KARAR ALMA VE PERFORMANS YÖNETİMİ PROJESİ ORGANİZASYON VE SÜREÇ PERFORMANS YÖNETİMİ 5. HAFTA GRUP ÇALIŞMASI.
Kurumsal Yönetimde İç Denetimin Geleceği Esra Aydın
İŞLETME BÜTÇESİNİN HAZIRLANIŞI
İdari kesimde yönlendirme sistemi Visa Paajanen.
1 MALİYE BAKANLIĞI Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü TÜRKİYE’DE ÇOK YILLI BÜTÇELEME Abdülkadir GÖKTAŞ Daire Başkanı 23 Mayıs 2006.
Finlandiya’da raporlama sistemi ve denetim Visa Paajanen.
Planlama Nedir? Planlama, işletmenin tümünü ya da herhangi bir birimini ilgilendiren, gelecekteki hareket tarzının ilkelerini saptama süreci veya işlerin.
Duran Varlıklar Rasyosu
MAKRO EKONOMİ POLİTİKALARI VE TARIM SEKTÖRÜ İLİŞKİLERİ
Klasik iktisadi yaklaşım
Cari Denge Tanımı Dr.Dilek Seymen. Cari Dengeyi iki farklı özdeşlikle tanımlamak mümkün,
Merkezî yönetim bütçesinin hazırlanması
Planlama Nedir? Planlama, işletmenin tümünü ya da herhangi bir birimini ilgilendiren, gelecekteki hareket tarzının ilkelerini saptama süreci veya işlerin.
TÜKETİMİ DİĞER ETKİLEYEN FAKTÖRLER
MİLLİ GELİRİN HESABI.
BÜTÇE NEDİR 1. Bütçe: Bütçe, gelecekteki belirli bir dönemde gerçekleşmesi öngörülen gelir ve giderlerin karşılıklı tahminlerini içeren cetveldir.
EĞİTİMİN EKONOMİK TEMELLERİ
22 Aralık 2010 Maliye Bakanlığının Planlama ve Kontrol Çemberi Rogier Tesson Thijs Leijen.
YATIRIM PROJE TEKLİFİ NASIL HAZIRLACAK?
YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE SUNUŞ KONUŞMASI (TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu) MEHMET ŞİMŞEK MALİYE BAKANI 26 Ekim 2010.
FİNANS VE MUHASEBE H04.
Analitik Bütçe Sınıflandırması
PROF.DR. FİLİZ GİRAY ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ YÜKSEKÖĞRETİMİN FİNANSMANI.
EĞİTİM FİNANSMANI ve OKULDA KAYNAK YÖNETİMİ
MUHASEBENİN TEMEL KAVRAMLARI
NEO LİBERAL POLİTİKALAR VE
Ekonomi Biliminin Doğuş Gerekçesi ; Kıtlık Kanunu Kaynakların;
İÇİNDEKİLER Firmalarda Uzun Vadeli Yatırım Kararları (Sermaye Bütçelemesi) Sermaye Bütçelemesi ve Nakit Akımı Analizleri Projenin Nakit Akımlarının Tahmini.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Bütçenin Uygulanması.
1. BÖLÜM FİNANSAL YÖNETİMİN TANIMI VE AMACI
Sunum transkripti:

FUNDA CANIMOĞLU MALİYE-A MODERN BÜTÇELEME SİSTEMLERİNE GEÇİŞİ SAĞLAYICI DENEMELER -MİLLİ BÜTÇELER -YATIRIM BÜTÇELERİ

MODERN BÜTÇE SİSTEMİ Devletin ekonomik hayatta üstlendiği fonksiyonların giderek artmasına paralel olarak ekonomik politikaların en etkili araçlarından biri olan bütçe sisteminde de büyük gelişmeler olmuştur. İlk olarak birinci dünya savaşının arkasından 1929 Büyük Ekonomik Buhran ve daha sonra ikinci dünya savaşının ortaya çıkardığı şartlar, devletin iktisadi hayat içerisinde daha etkin görev olmasına neden olmuştur.

Diğer taraftan, sosyal devlet anlaşışında meydana gelen gelişmeler, başka bir deyişle, devletin toplumun her kesimine yardım elini uzatma düşüncesini benimsemesi ve teknolojik alanda meydana gelen gelişmelerin ülkeye kazandırılması gibi hususlar; bir yandan kamu harcamalarının artmasına sebep olurken diğer yandan devletin ekonomiye müdahale boyutunun genişlemesine neden olmuştur.

Kamu harcamalarının giderek artması, yapılan harcamaların etkinlik ve verimlilik yönünden de ele alınması hususunu gündeme getirmiştir. Bu yüzden, ülke yönetimini elinde bulunduranlar, devamlı değişen şartlara uygun bir bütçe sistemini geliştirmeyi önemli bir görev saymışlardır. Böylece, istenen hedeflere en kısa zamanda ve en az kaynak kullanımı ile ulaşmayı sağlayacak yeni bütçe sistemleri geliştirilmiştir.

A.MİLLİ BÜTÇE Milli bütçe, bir ülkede, kamu ve özel sektörle birlikte tüm ekonomik birimlerin gelir ve gider tahminlerini gösteren bütçedir. Milli bütçenin hazırlanmasındaki amaç, devletin uyguladığı ekonomi politikalarının etkilerini ölçmek, uygulanan politikalarda görülen sapmaları düzeltmek ve ortaya çıkan sonuçların değerlendirilmesine imkan sağlamaktır.

Milli bütçe, yıllık milli gelir hesaplarının sonuçlarını veren milli muhasebe kayıtlarını da yansıtır. Milli muhasebe verilerinin ortaya konulması ile genel ekonomik hayatın işleyişi rakamsal olarak ortaya konulur. Milli muhasebe kayıtları mevcut yapıyı ortaya koyar. Milli bütçe ise, geleceğe ilişkin tahminleri yansıtır.

B.YATIRIM BÜTÇESİ Yatırım bütçesi sistemi, devletin her geçen gün ekonomik hayata daha fazla müdahale etmesinin gerekmesi nedeniyle harcamalarının çeşitlenmesi ve bu sebeple yatırımlar için ayrı bütçeler hazırlanması ihtiyacından doğmuştur. Yatırım harcaması devletin malvarlığında değişiklik yapmayan, sadece malvarlığının bileşimini değiştiren harcamalardır. Ayrıca bu harcamaların diğer devlet harcamalarından farkı, gelecekte gelir getirmeleri beklenen sermaye birikimini kapsamasıdır.

Devlet harcamaları içinde yatırım harcamaları için ayrı bir bütçe yapılması, harcamaların maliyetlerinin tespitini, çok yönlü analizlerin yapılmasını ve bunların denetimini kolaylaştırmaktadır. Yatırım bütçesi ve bu bütçelerin hazırlanma şekli uzun vadeli planlamayla ilgilidir. Bu bakımdan yatırım bütçesi kaynakların etkin kullanımını ve geliştirilmesini de içermektedir.

Yatırım bütçeleri devletin net değerlerindeki değişikliklerin izlenmesi için de kullanılabilmektedir. Yatırım bütçesi sistemi yatırımların korunması için yapılan harcamaları göstermesi ve yatırım harcamaları toplamının bir arada görülmesini sağlaması bakımından milli gelirdeki devletin yatırım unsurlarının ağırlığı ve gelişiminin izlenmesini de sağlamaktadır.

Yatırım bütçesinin en eski uygulamaları İskandinav ülkelerinde, özellikle de İsveç’te görülmüştür. 1930’lu yıllarda Danimarka, Finlandiya, İzlanda ve İngiltere’de yatırım bütçesi uygulama örnekleri görülmektedir. Amerika Birleşik Devletleri’nde ise yatırım bütçesi bazı eyaletler ve yönetimler düzeyinde uygulanmaktadır. Yunanistan bütçe sisteminde ise, merkezi hükümet bütçesi olağan bütçe ve kamu yatırım bütçesi olarak ikili bir yapı görülmektedir.

Ülkemizde yatırım bütçesi uygulaması kullanılmamıştır. Devletin yaptığı yatırım harcamaları bütçe içinde diğer harcamalardan ayrı bir harcama gurubu olarak düzenlenmiştir.