RÜZGAR ENERJİSİNE YÖNELİŞ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİ
Advertisements

GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİ
ENERJİ GÜVENLİĞİ ve ENERJİ ARZI
T.C. İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ Arapgir Meslek YÜKSEKOKULU
Sürdürülebilir Enerji
-Demografik- Nüfus Analizi
TÜRKİYE KÖMÜR İŞLETMELERİ KURUMUNUN
ENERJİ KAYNAKLARI.
AB Hakkında Genel Bilgiler
ILISU BARAJI’NIN BÖLGE VE TÜRKİYE ENERJİ POLİTİKALARINDAKİ YERİ
ANKARA İLİ ENERJİ FORUMU Şubat 2007 ANKARA.
Küresel Büyüme Oranları (%)
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 05 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
T.C. Başbakanlık Başbakanlık Düzenleyici Reform Grubu
KIR ÇİÇEKLERİM’ E RakamlarImIz Akhisar Koleji 1/A.
Küresel Ekonomik Kriz Sonrası Enerji Piyasalarındaki Oluşum ve Gelişmeler Yavuz Aydın Direktör GE Energy Services Türkiye/Israil 13 Mayıs 2010 GE Energy.
ULUSLARARASI BİYOYAKIT SEMPOZYUMU
Global Hayvancılık Trendleri
HAZIRLAYAN:SAVAŞ TURAN AKKOYUNLU İLKÖĞRETİM OKULU 2/D SINIFI
1 YASED BAROMETRE 18 MART 2008 İSTANBUL.
Budak DİLLİ ICCI Mayıs 2010 Türkiye’nin 2023 Enerji Hedefleri ve Strateji Belgesinin Değerlendirilmesi Budak DİLLİ ICCI Mayıs 2010.
KAYNAKLARIN TÜKENEBİLİRLİĞİ VE ALTERNATİF KAYNAKLAR
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI: RÜZGAR ENERJİSİ
GLOBAL EKONOMİK KRİZİN ENERJİ SEKTÖRÜ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 5 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
SOLAREX GENSED-GÜNDER OTURUMU Türkiye’de PV Sektörü ve Geleceği
GAP : Su İle Gelen Değişim Hilal Siyok 103 2TMB. Güneydoğu Anadolu Projesi Temel hedefi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi`nde yaşayan vatandaşlarımızın gelir.
SANTRALLAR HÜSEYİN KÖSOĞLU © EKİM 2007.
Rüzgar Enerjisi Çevre ve Toplum Prof. Dr. Orhan Kural
Dalga enerjİSİ MUHAMMET YAVUZ İNCE
KÜRESEL EKONOMİK YENİDEN YAPILANMA SÜRECİNDE TÜRKİYE EKONOMİSİ Türkiye’nin Stratejik Sektörlerinde Temel Politikalar Paneli - Enerji Sektörü - Necmiddin.
RÜZGAR ENERJİSİ.
Yenilenebilir Enerji Dün, Bugün ve Yarın
ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ
Elektrik-Elektronik Mühendisliği için Malzeme Bilgisi
GÜNEŞ ENERJİSİNDEN ELEKTRİK ÜRETEN SOLAR KİREMİT UYGULAMASI
TÜRKİYE’NİN YENİ ENERJİ DÜZENİ VE ENERJİ POLİTİKALARI
YENİLENEBİLİR ENERJİ ve ENERJİ KAYNAKLARI >SEBAHATTİN GÜNDÜZ > >Seminer Dersi Sunumu.
TÜRKİYENİN ENERJİ KAYNAKLARI VE MALİYETİ
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
Güneş enerjisi.
ENERJİ SEKTÖRÜ.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
RÜZGAR ENERJİSİ Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü Cihan DÜNDAR
HAZIRLAYANLAR fethiye sayarer Cansu üçdemir
Diferansiyel Denklemler
GÜNEŞ ENERJİSİ.
ÜLKEMİZDE RÜZGAR ENERJİSİ.
ÇEVRE EKONOMİSİ ve MALİ POLİTİKALAR
Türkiye’de Elektrik Üretim ve Tüketiminin Gelişimi DAKA Yenilenebilir Enerji Sempozyumu – 3 / VAN 28 Kasım 2013.
ENERJİ VE TESİSAT MÜHENDİSLİĞİ Ahmet Arısoy
A STEP TO GREEN WORLD- "DEVELOPING A CURRICULUM ON RENEWABLE ENERGY RESOURCES“ A STEP TO GREEN WORLD- "DEVELOPING A CURRICULUM ON RENEWABLE ENERGY RESOURCES“
NÜKLEER SANTRALLER Nükleer enerji, fisyon reaksiyonuna (çekirdek bölünmesi) dayanır. Zincirleme nükleer reaksiyondan sürekli, kontrollü ve güvenli bir.
Çevreye duyarlılık ve enerji gereksinimi günümüz insanını artık çok daha yakından ilgilendiren bir konu haline gelmiştir.İnsanın konforu artarken buna.
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI
YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARININ FİNANSMANI ve TÜRKİYE UYGULAMASI
Hazırlayan: Celal BABAYİĞİT
YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARININ FİNANSMANI ve TÜRKİYE UYGULAMASI
Rüzg â r Enerjisi Santralleri OĞUZHAN SÖNMEZ. Rüzgâr Nedir ve Nasıl Oluşur? Rüzgâr, yüksek basınç bölgeleri ile alçak basınç bölgeleri arasında yer değiştiren.
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
GÜNEŞ ENERJİSİ Güneş 1,39 milyon km. çapında ve yeryüzüne yaklaşık 150 milyon km. uzaklıkta, sıcak gazlardan meydana gelmiş bir kütledir. Yüzey sıcaklığının.
Yenilenebilir Enerji Nedir?
 Enerji kaynakları, herhangi bir yolla enerji üretilmesini sağlayan kaynaklardır. Gelin bu kaynakları daha yakından tanıyalım.
YENİLENEBİLİR YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI ENERJİ ÇEŞİTLERİ.
YENİLENEBİLİR YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI ENERJİ ÇEŞİTLERİ HAZIRLAYAN:KAĞAN ÖZKAN 6/C.
 Yenilenebilir Enerji, sürekli devam eden doğal süreçlerdeki var olan enerji akışından elde edilen enerjidir. Bu kaynaklar güneş enerjisi, rüzgâr enerjisi,
Güneş enerjisini kullanan ilk bilim insanı Bernard flored belidor olmuştur 1728 yılında güneş enerjisiyle çalışan pompa üretmiştir. Güneş dünyamızı aydınlatması.
YENİLENEBİLİR VE YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI Adı: Muhammed Ali Soyadı: BAYSOY Sınıfı: 6/C No: 93 Adı: Muhammed Ali Soyadı: BAYSOY Sınıfı: 6/C No: 93.
Yenilenebilir Enerji Kaynakları
ELEKTİRİK NASIL DAHA VERİMLİ ELDE EDİLİR. Enerji kaynaklarının hepsi bize yaşantımızı devam ettirmek için gerek duyduğumuz enerjiyi sağlarlar.Enerji kaynakları:
Sunum transkripti:

RÜZGAR ENERJİSİNE YÖNELİŞ Nezihe AKGÜN Tel: 312 302 26 86 Faks : 312 361 20 40 e-mail : nakgun@meteor.gov.tr Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü A r a ş t ı r m a Ş u b e M ü d ü r l ü ğ ü

İÇERİK ENERJİ KAYNAKLARI RÜZGAR ve RÜZGAR TÜRBİNLERİ RÜZGAR KURULU GÜÇ DAĞILIMLARI RÜZGAR TÜRBİN ve ÇİFTLİK RESİMLERİ AVRUPA ve TÜRKİYE RÜZGAR ATLASLARI YENİLENEBİLİR ENERJİ TÜKETİM PROJEKSİYONLARI SONUÇ VE ÖNERİLER

Dünya ekonomik ve sosyal alanda hızla gelişmektedir. İhtiyaç duyulan enerji miktarı artmaktadır. Enerjinin, kesintisiz, güvenilir ve ekonomik koşullarda çevreye zarar vermeden üretilmesi gereklidir.

Elektrik enerjisi Fosil kökenli kaynaklardan (kömür, petrol, doğal gaz,…,), Hidro kaynaklardan (5-10 MW yenilenebilir kaynak kabul ediliyor), Nükleer kaynaklardan ve Yenilenebilir kaynaklardan ( güneş, rüzgar, biyogaz, jeotermal, dalga, hidrojen), elde ediliyor. Elektrik enerjisi; ev ve işyerlerinde, sanayi ve ticarette ve taşımacılıkta,..., vb kullanılır.

Elektrik enerjisi üretiminde fosil yakıt kullanımı lokal kirlilik yaratmış ve küresel iklim değişikliklerine yol açılmıştır. Petrol krizinden başlayarak özellikle endüstrileşmiş Avrupa ülkeleri enerjinin etkin kullanımı konusunda önemli adımlar atmış ve daha az enerji tüketen teknolojileri geliştirmişlerdir.

Rüzgar, dünyanın oluşumundan beri var olan bir doğal kaynaktır Rüzgar, dünyanın oluşumundan beri var olan bir doğal kaynaktır. Yenilenebilir enerji kaynaklarından biridir. Rüzgarın hareket enerjisi, yüz yıllardır mekanik enerji halinde kullanılmıştır. Son yıllarda rüzgarın hareket enerjisini, önce mekanik enerjiye sonra elektrik enerjisine çeviren sistemleri bir arada kullanan rüzgar türbinleri yardımıyla elektrik enerjisine dönüştürülmüştür.

Danimarka’lı Paul La COUR, 89 W gücündeki ilk rüzgar türbinini 1897 yılında yapmıştır. 1973 petrol krizinden sonra tekrar hatırlanan rüzgar enerjisi dünyanın en hızlı büyüyen enerji sektörü olmuştur. 1995-2000 yılları arasında rüzgar enerjisi yıllık ortalama %31.7 oranında büyüme kaydetmiştir. Aynı dönemde diğer enerji sektörlerindeki büyüme oranı %2.8 dir.

Kıtalar bazında kurulu rüzgar enerjisi (Ekim 2004, MW) Avrupa 31.047 Kuzey Amerika 6.812 Asya 2.773 Latin Amerika 208 Pasifik 1.103 Orta Doğu ve Afrika 194 Dünya 42.137

Enerji kaynaklarına göre birim maliyetler,2004 Maliyetler (sent / kWh) Kömür 4,8-5,5 Doğal gaz 3,9- 4,4 Hidroelektrik 5,1-11,3 Nükleer 5,8-11,6 Biyokütle 11,1-14,5 Rüzgar (federal üretim kredisiz) 4,0-6,0 Rüzgar (federal üretim kredili) 3,3-5,3

Rüzgar Türbin özelliklerindeki gelişmeler (1981-2000) Yıl 1981 2000 Kapasite (kW) 25 1.650 Kanat çapı (m) 10 71 KW başına maliyet ($) 2.600 790 Üretim (kWh) 45.000 5,6 milyon

AVRUPA RÜZGAR ATLASI

AVRUPA RÜZGAR KURULU GÜCÜ - 2002

Rüzgar Enerjisine Verilen Teşvikler

TÜRKİYE ENERJİ GÖRÜNÜMÜ

Türkiye kaynaklarına göre kurulu güç dağılımı (2004) Termik % 64.76 Hidrolik % 35.19 Rüzgar % 0.05 tir.

TÜRKİYE’NİN RÜZGAR KAPASİTESİ

Ort. Rüzgar Gücü Yoðunluðu Bölgelerin ortalama rüzgar gücü yoğunluğu   Bölge adı Ort. Rüzgar Gücü Yoðunluðu (W/m2) Akdeniz Bölgesi 21.36 İç anadolu Bölgesi 20.14 Ege Bölgesi 23.47 Karadeniz Bölgesi 21.31 Doðu Anadolu Bölgesi 13.19 Güneydoðu Anadolu Böl. 29.33 Marmara Bölgesi 51.91

Elektrik üreten Türkiye’deki Rüzgar enerji santralleri Santral Adı Yeri Kurulu gücü (MW) Tarih Delta Plastik İzmir-Çeşme–Germiyan 1.74 1997 Çeşme–Alaçatı İzmir-Çeşme 7.2 1998 Bozcaada Çanakkale-Bozcaada 10.2 2000 Sunjüt İstanbul-Hadımköy 1.2 2003 Toplam Kurulu Güç 20.34

Bozcaada’daki türbinlerin kuleleri, İstanbul’daki türbinlerin kanat ve kuleleri Türkiye’de üretilmiştir. Türkiyede, halen fizibilite raporları EPDK tarafından değerlendirilen rüzgar enerji santralleri ve kurulması planlanan güç 3.234,5 MW tır. Kurulma izinleri değerlendirilen santral proje sayısı 105 dir.

EWEC yayımlanan Windforce12’de Avrupa komisyonunun 2001/77/ EC Direktifi gereği 2010 yılına kadar AB ülkelerinde toplam enerji tüketiminin % 12 sinin ve toplam elektrik üretiminin % 22 sinin yenilenebilir enerji kaynaklarından olması teklif edilmekte ve bu hedefler desteklenmektedir. EWEC yayımlanan Windforce12’de 2020 yılında rüzgar enerjisinin tüm dünyada 1.2 milyon MW kurulu güce olaşacağı, dünya elektriğinin %12 sinin rüzgar enerjisinden sağlanacağı öngörülmektedir.

Türkiye rüzgar enerji potansiyelinin değerlendirilmesi maksadıyla EİE-DMİ işbirliği ile ortak proje olarak, Türkiye rüzgar atlası hazırlanmıştır. Türkiye rüzgar atlası, rüzgar enerji kaynağının değerlendirilmesinde ön referansı oluşturmaktadır. Ülkemiz rüzgar enerjisi teknik potansiyeli açısından Avrupa’da birinci sıradadır. Öncelik verilerek desteklendiği takdirde rüzgar türbinleri ülkemizde yerel olarak imal edilebilecek yerli iş imkanları ve ekonomik bir potansiyel yaratacaktır.

TEŞEKKÜRLER RÜZGAR ENERJİSİNE YÖNELİŞ Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü Araştırma Şube Müdürlüğü