Veri Tabanı Nedir?.

Slides:



Advertisements
Similar presentations
ÖRNEK BİR VERİTABANI TASARIMI VE NORMALİZASYONU
Advertisements

-Scopus- Uz. Kübra DEMİR
Özgür GÜVEN GÜNAY, Prof. Dr. Pars TUNÇYÜREK
Veri Madenciliğinde Kümeleme Slink Algoritması
 1 Ekim 2010 ile 1 Kasım 2010 tarihleri arasında İ stanbul Haydarpa ş a Numune E ğ itim ve Ara ş tırma Hastanesi Acil Servisine ba ş vuran toplam 985.
VERİ TABANI TEMEL KAVRAMLAR.
Karşılaştırmalı Eğitim Yönetimi
GÖRSEL SANATLAR DERSİ ÜNİTE PLANININ ÖNCESİ VE SONRASININ İNCELENMESİ
DİCLE ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK BİLGİ SİSTEMİ (AKADEMİKWEB)
BİRLİKTE PROJE YAPALIM
Doküman Yönetimi Yazı ş ma ve İ statistik Sistemi.
İŞLETME YÖNETİMİ PROGRAMI Gül Nur AKMAN
AHMET NAFİZ DEMİR * * 2005 a.g.b k.g.b z.g.e a.g.b a.g.b o.l.m a.g.b
İlköğretim Bölümü Matematik Öğretmenliği Programı
Mali İstatistik Kullanım Alanları
VERİ ÇEŞİTLERİ Doç. Dr. Turan SET
SQL Komutlar 4 Fahri YILMAZ.
ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ
TÜRETİLMİŞ VERİLER VE HASTALIK ÖLÇÜTLERİ
Veritabanı Yönetim Sistemleri Hızlı ve Kısa Giriş
ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
OKUL DENEYİMİ -I- Dr. Muhammed TURHAN.
Bir konuda bilgi edinmek ya da problemi çözmek için araştırma yaparız. Veri toplamak ve bu verileri yorumlamak araştırma sürecinin başında gelir.
Yapılan Hizmetlerin Bilgisayara İş lenmesi Klinikten toplanmı ş olan hizmet formlarını klinik sekreterli ğ ine getirip bilgisayarda islenmektedir. Yapılan.
DynEd İngilizce Dil Eğitim Sistemi
Framework, yazılımın iskeletini oluşturan, fonksiyon ve sınıflardan oluşan geniş çaplı bir kütüphaneye sahip uygulama çatısıdır. Framework proje sürecini.
KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAİRESİ BAŞKANLIĞI
BİR İŞLETMENİN HEDEFİ 1.Müşteri kazanmak 2.Müşterileri firmada tutmak
Veri Tabanı Nedir ?.
VERİ TABANI VE VERİ TOPLAMA YÖNTEMLERİ
KKTC MERKEZ BANKASI BA Ş KANI Dr. Bilal SAN 8 Mart 2013, Lefko ş a Finansal Kriz, KKTC Bankacılık Sektörü ve Kurumsalla ş ma.
Amaç: Organ yetmezliği insidansı (toplumdaki hastalık sayısı oranı) tüm dünyada artmakta olup, organ nakli olmayı bekleyen hastalar da uygun organ beklerken.
Armand Vallin Feigenbaum
YAPI(PLAN).
Genel Tanıtım İhale Bazlı Nakliye Yazılımı. Hedef Kitle İ hale ve süreli sözle ş me ile ta ş ıma yapan ş irketler Kendi Aracı veya Piyasa (kiralık) araç.
Veri tabani nedir? Veritabanı basit olarak bilgi depolayan bir yazılımdır. Bir çok yazılım bilgi depolayabilir ama aradaki fark, veritabanın bu bilgiyi.
 Internet tabanlı bir "Hukuk Portalı" projesi  Hukukun temel argümanlarına eri ş im.
Master in Advanced European and International Studies.
Sibel SOMYÜREK SQL Görev. SQL – 14a Egitselyazilim veri tabanındaki içerik tablosuna yeni bir kayıt ekleyin,
ENM 509 ÜRETİM SİSTEMLERİ PLANLAMASI
SQL Sibel SOMYÜREK.
VERİLERİ DÜZENLİYORUM ACCESS TANIMLAR Veri Tabanı: Düzenli bilgiler topluluğudur. Sistematik erişim imkanı olan, yönetilebilir, güncellenebilir, taşınabilir,
Emlak Takip Veri Tabanı
BANKACILIK HİZMET VE ÜRÜNLERİ
VTYS Öğr. Gör. Engin DUTAR
İLİŞKİSEL VERİ MODELİ Tablolar ile Gösterim
Veritabanı Yönetim Sistemleri - I
İnsan Kaynakları Bilgi Sistemleri
Veri Tabanı Yönetim Sistemleri Hafta 1. 2 Temel Kavramlar Veri Olguların, kavramların, veya talimatların, insan tarafından veya otomatik yolla iletişim,
YAZIM KURALLARI.
T.C. GİRESUN ÜNİVERSİTESİ TİREBOLU MEHMET BAYRAK MESLEK YÜKSEKOKULU BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI VERİ TABANI VE YÖNETİMİ Yeliz Demirtaş Nakliye Firması.
1 T.C. GİRESUN ÜNİVERSİTESİ MEHMET BAYRAK MESLEK YÜKSEKOKULU BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI İLİŞKİSEL VERİ MODELİ GÖSTERİMİ (Bir Çanta Fabrikasının Veritabanı)
ERp SOFTWARE Hasan HASANOV Slayt içerikleri  ERP Software nedir?  Türkiye’de ERP Uygulamaları  İ nternet ERP  ERP den Önce  ERP den Sonra.
T.C. GİRESUN ÜNİVERSİTESİ MEHMET BAYRAK MESLEK YÜKSEKOKULU BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI VERİ TABANI VE YÖNETİMİ SİNEM ALTUNKÖSE GİRESUN
 1 T.C. GİRESUN ÜNİVERSİTESİ MEHMET BAYRAK MESLEK YÜKSEKOKULU BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI İLİŞKİSEL VERİ MODELİ GÖSTERİMİ Emin YALÇIN VERİTABANI YÖNETİMİ.
T.C. GİRESUN ÜNİVERSİTESİ MEHMET BAYRAK MESLEK YÜKSEKOKULU BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI VERİ TABANI VE YÖNETİMİ ADI SOYADI: YASİN YALMAN NUMARASI:
T.C. GİRESUN ÜNİVERSİTESİ MEHMET BAYRAK MESLEK YÜKSEKOKULU BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI VERİTABANI ÖRNEĞİ Tuğrul SEVGİ VERİTABANI YÖNETİMİ Danışman Öğr.Gör.Erol.
T.C. GİRESUN ÜNİVERSİTESİ TİREBOLU MEHMET BAYRAK MESLEK YÜKSEKOKULU BİLGİSAYAR TEKNOLOJİLERİ BÖLÜMÜ EMRE TANRIVERDİ Danışman Öğr. Gör. Erol.
ILGAZ ATATÜRK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
ERP YAZILIMLARI ERKAN KARATAŞ
ÖRNEK BİR VERİTABANI TASARIMI VE NORMALİZASYONU
 İş lemci bilgisayarımızın beynidir tüm i ş lemler ondan sorulur.
Varlık-İlişki Modeli Örneği
OKUL ADI ADI: SOYADI: SINIFI: NO: DERS: Ö Ğ RETMEN: KONU.
BANKALARIN ORGANLARI GENEL KURUL

BİTKİLERİN YETİŞME ŞARTLARI
TOPLU POSTALAMA İŞLEMİ İÇİN ETİKET OLUŞTURMA VE YAZDIRMA
Öğretim Görevlisi Alper Talha Karadeniz Veri Tabanı 1
Bilgi Teknolojileri Hafta 01
Presentation transcript:

Veri Tabanı Nedir?

İngilizce karşılığı database olan Veri tabanı; Birbirleriyle ilişkili olan verilerin birlikte tutulduğu yönetilebilir, güncellenebilir, taşınabilir ve anlamlandırılabilir kullanım amacına uygun olarak sistemli bir şekilde toplanmış düzenli bilgiler topluluğudur.

Veri tabanı'nın faydaları nelerdir? Veritabanı kullanmak veri tekrarlarını ortadan kaldırır veya en aza indirir. Buda bize vakitten kazanç sağlar. Bellek alanı israfını önler. Veri bütünlüğü sağlamamıza yardımcı olur. Verilerimizi bir düzen içinde tutmazı sağlar.

Veri tabanı'nın riskli yönleri nelerdir? Kurulum ve bakımı ücretli sistemler kullanıldığında normal dosya sisteminden pahalı olabilir. Sistem içinde bazı bileşenler iyi hazırlanmazsa sistem bir bütün olarak başarısızlığa uğrayabilir.

Veri Tabanı Örnekleri Üniversite – Öğrenci İşleri Bilgi Sistemi Hastane – Hasta, doktor, tedavi, araç-gereç, mali bilgiler Ticari bir şirket – Müşteri, Ürün, Satış, Ödeme, Teslimat bilgileri Banka – Müşteri, mevduat, kredi kartı, kredi bilgileri

Veri tabanı uygulama türleri nelerdir? Veritabanı uygulamaları iki temel türe ayrılabilir. Bunlar: Düz dosya veri tabanı:  Bu tür programlarda tüm veri tabanı tek bir tabloya sığdırılmalıdır. Bu birkaç kayıtta ortak olan herhangi bir bilginin her kayıtta tekrarlanacağı anlamına gelir. Word,excel bu tür programlara örnektir.

  İlişkisel veritabanı Bu tür veritabanında birçok tablo kullanılır ve tablolar arasında ilişkiler oluşturulur. Bir ilişki,bir tabloya,başka bir tablodaki kaydı bağlamamızı sağlar.Bu şekilde veriler daha az yer kaplar ve işlemlerimizi kolaylaştırır.

Örnek Daha önce verilmiş bir örnek olan, ÖĞRENCİ ve DERS varlık kümelerine karşılık, ilişkisel modelde aşağıdaki tablolar oluşturulur. ÖĞRENCİ (ÖĞRNO, ADI, SOYADI, CİNSİYETİ, DOĞTAR) DERS (DKODU, DERSADI, KREDİSİ) DKODU SOYADI ADI CİNSİYETi DERS KREDİSİ ÖĞRNO ÖĞRENCİ DOĞTAR DERSADI

Veri Toplama Araçları Seçilen araştırma konusu ve türüne göre, araştırmacı kendi geliştireceği veya daha önceden geliştirilmiş olan değişik veri toplama araçlarından yararlanabilir. 

Birinci Elden Veri Toplama Teknikleri

Şirket Kayıtlarının İncelenmesi Gözlem Deney Anket Görüşme Şirket Kayıtlarının İncelenmesi

İkinci Elden Veri Toplama Teknikleri

Süreli Yayınlar (Gazete ve Dergi) Tezler Kitaplar Süreli Yayınlar (Gazete ve Dergi) Tezler Başvuru Eserleri (Ansiklopediler ve d.) Resmi Yayınlar (İstatistikler) Özel Belgeler (Hatıralar ve d.) 

1)Birinci elden veri toplama teknikleri nelerdir 1)Birinci elden veri toplama teknikleri nelerdir? 2)Veri tabanı uygulama türleri nelerdir? 3)Veri tabanı'nın faydaları nelerdir? Özlem Akdeniz 14620072 Pazarlama-I