EURO 2008 TÜRK MİLLİ TAKIMININ TEKNİK ANALİZİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
FUTBOLDA TAKTİK EĞİTİMİN ORGANİZASYON ŞEKİLLERİ
Advertisements

Kemal BAŞARAN Basketbol Antrenörü
FUTBOL Hazırlayanlar:Ufuk DEMİREL Serhat TOSUN NO:364,158 SINIF:6/C
FUTSALIN PRENSİPLERİ.
TÜRKİYE FUTBOLU KUCAKLIYOR
Oyun Kuralı Değişiklikleri
ELİT GENÇ FUTBOLCU YETİŞTİRME PROGRAMI
HAKEMLERİN RESMİ EL İŞARETLERİ
BAŞLICA SPORLAR FUTBOL BASKETBOL VOLEYBOL
FUTBOL GELİŞTİRME MERKEZİ Coca Cola Akademi Ligleri 2008 – 2009
FUTBOL VE KURALLARI.
SEZON ÖNCESİ BÖLGESEL SEMİNERİ
FUTBOLDA TAKIM TAKTİĞİ
FUTBOLDA YAŞ GRUBU ANTRENMAN İLKELERİ
OYUN KURALLARINDAKİ DEĞİŞİKLİKLER
MÜSABAKA ANALİZİ VE DEĞERLENDİRME
MAÇ ÖNCESİ VE SONRASI YORUMLARIN TUTARLILIĞI Çetin İŞLEGEN Teknik Direktör
ULTIMATE TÜRKİYE.
ŞAMPİYONLAR LİGİ TEKNİK RAPORU Çetin İŞLEGEN UEFA PRO Lisans 13 Şubat 2012 TUFAD İZMİR.
DÜNYA HENTBOLÜNDE GÖZE ÇARPAN SON GELİŞMELER
SERTİFİKASYON PROGRAMI
TÜFAD İZMİR ŞUBESİ SEZONU EĞİTİM SEMİNERLERİ (2) ALMANYA VE DİĞER AVRUPA ÜLKELERİ (BARCELONA-AJAX- V.S.) FUTBOL GENÇLİK AKADEMİLERİNİN ORGANİZASYONU.
AMATÖR TAKIMLARDA AMACA YÖNELİK
TEKNİK RAPOR ve İSTATİSTİKLER
3. ULUSLARARASI ANTRENÖR GELİŞTİRME SEMİNERİ HAZİRAN 2007 HAKEM-ANTRENÖR/OYUNCU İLİŞKİLERİ A.KADİR ÖZÇELİK-RECEP ANKARALI.
Hentbol Oyun Kuralları
2011 FIFA U-17 DÜNYA KUPASININ YANSIMALARI Ercan ERTEMÇÖZ Teknik Direktör 13 Şubat 2012 TÜFAD – İZMİR.
FUTBOLDA TEMEL PRENSİPLER ve İLKELERİMİZ
TÜRKİYE BASKETBOL FEDERASYONU MERKEZ HAKEM KURULU EĞİTİM DEPARTMANI
2008 AVRUPA ŞAMPİYONASI GENEL ANALİZİ Antrenör Teknik Direktör Cüneyt Biçer Ercan Ertemçöz Antrenör Teknik Direktör Cüneyt Biçer Ercan Ertemçöz.
FUTBOLDA ANAHTAR PERFORMANS GÖSTERGELERİ (APG)
2014 DÜNYA FUTBOL ŞAMPİYONASININ DEĞERLENDİRİLMESİ ÇETİN İŞLEGEN Spor Hekimi -Teknik Direktör 8 Aralık 2014 TÜFAD İzmir Şubesi.
“ FUTSAL OYUN KURALLARI.
TÜFAD İZMİR ŞUBESİ Seminer-3 “Türkiye’de Gençlik Geliştirme Programlarında Yapılan Hatalar ve Dünyadan Örnekler” ÖNERİLER Prof. Dr. Mustafa Ferit ACAR.
FUTBOLU ÖĞRENİYORUM.
ÖLÇEMEDİĞİN DEĞERLERİ YÖNETEMEZSİN
KULÜPLERDE MAÇ ANALİZİ
Türkiye’de sporun başlangıcı ve gelişimi
MÜSABAKA ANALİZİ VE DEĞERLENDİRME
HENTBOL.
HENTBOL.
8 TOP KURALLARI Oyunun Amacı
BASKETBOL OYUN KURALLARI
Futbol da Sistemlerin Tarihçe Özeti
I. Bölüm FUTBOL OYUN TEKNİKLER * FUTBOL (Toplu) OYUN TEKNİKLERİ:
Sporlar Voleybol Futbol Basketbol Tenis. Spor İle İlgili Bilgi Öğrenmek İçin Evet’e Basın Çıkmak İçin HAYIR’A BASIN.
Oyun Kurallarında Temel Değişiklikler. Bariz Gol Şansının Engellenmesi - DOGSO.
Ramazan Türk Betül Avcu Mustafa Keskin M. Hazin Şahin
TÜRKİYE FUTBOL FEDERASYONU
2016 AVRUPA FUTBOL ŞAMPİYONASI: GOL ANALİZİ Halil Orbay ÇOBANOĞLU1, Mustafa Serdar TEREKLİ1 1 Spor Bilimleri Fakültesi, Anadolu Üniversitesi, Eskişehir,Türkiye.
Ezel Nur KORUR1 Erman ÖNCÜ2
FUTBOLU ÖĞRENİYORUM. Futbol 11′er kişilik iki takım arasında oynanır ve kendine özgü kuralları vardır.
FUTBOLU ÖĞRENİYORUM. Futbol 11′er kişilik iki takım arasında oynanır ve kendine özgü kuralları vardır.
FUTBOLU ÖĞRENİYORUM. Futbol 11′er kişilik iki takım arasında oynanır ve kendine özgü kuralları vardır.
FUTBOLU ÖĞRENİYORUM. Futbol 11′er kişilik iki takım arasında oynanır ve kendine özgü kuralları vardır.
BASKETBOL BASKETBOL TARİHİ BASKETBOL SAHASI ÖLÇÜLERİ
Avrupa’nın İlk 5 Futbol Liginde Agresif Oyun Eğilimi ve Hakemlik
TÜRKİYE FUTBOLU KUCAKLIYOR TÜRKİYE FUTBOLU KUCAKLIYOR.
İRFANLI ANADOLU LİSESİ ADI : Bartu Eren SOYADI : ÖZGAYA SINIFI : 9-D NO : F U T B O L DERS : TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ÖĞRETMEN: Zafer Ender ETLİ.
SPORDA MÜSABAKA ANALİZİ ve DEĞERLENDİRİLMESİ
SPORDA MÜSABAKA ANALİZİ ve DEĞERLENDİRİLMESİ
Kural - 6 Diğer Hakemler.
Futbol 11’er kişilik iki takım arasında oynanır ve kendine özgü kuralları vardır. Oyunun amacı, topu rakip kaleye sokmaktır. Topu elle ve kolla oynamak.
Kural – 16 Kale Vuruşu.
Kural – 1 Oyun Alanı.
Kural - 13 Serbest Vuruşlar.
Faul ve Fena Hareketler
Kural – 11 Ofsayt.
Futbolda en çok karşımıza çıkan kurallar
TÜRKİYE VOLEYBOL FEDERASYONU
Sunum transkripti:

EURO 2008 TÜRK MİLLİ TAKIMININ TEKNİK ANALİZİ İ.NADİR ARIKAN EGE UNIVERSITY SCHOOL OF PHYSICAL EDUCATION AND SPORTS IZMIR ,TURKEY

AMAÇ Bu çalışmada amaç; EURO 2008 AVRUPA Kupasında TÜRKİYE Milli Futbol Takımının teknik ve taktik verilerinin analizi yapılarak, başarısındaki farklılıkları ortaya çıkartabilmek hedeflenmiştir.

GİRİŞ Futbol Dünyanın izleyici ve katılımcı bakımından en popüler sporu 1.4 milyon takım, 300.000 kulüp ve 240 milyondan fazla oyuncu

Büyük organizasyonlardan sonra, başarılı takımların oyun sistemleri ve tarzları araştırmacılar tarafından mutlaka incelenir. Başarılı takımların oyun şablonları diğer ulusal ve uluslar arası takımlar tarafından mutlaka taklit edilerek denenir. Bu noktada; başarılı takımların verileri daha bir önem kazanmaktadır. İnsan hafızası limitlidir ve müsabaka boyunca gerçekleşen hareketleri hatırlaması neredeyse imkansızdır.

Verba Volant, Scripta Manent Söz Uçucu, Yazı Kalıcıdır 5

Analiz; gözlemlediğimiz performans olaylarını topladığımız ve anlamlı hale getirdiğimiz bir araçtır . Antrenörler için üç faktör önemlidir; Antrenörlük felsefesi Oyunun temel hedefleri Geçmiş oyunların temel verileri

Bir oyuncunun ne kadar koştuğunu bilmek gerçekten önemli midir? 7

Bir müsabaka boyunca yaklaşık olarak her 5 Bir müsabaka boyunca yaklaşık olarak her 5.6 saniyede bir hareket olmakta ve yaklaşık olarak 1000 farklı hareket gerçekleşmektedir . Bu veriler ışığında: antrenörler bir müsabaka boyunca gerçekleşebilecek tüm detayları düşünmelidir.

FUTBOLUN TEMEL FELSEFESİ; GOL ATMAK VE GOL YEMEMEK ÜZERİNE KURULMUŞTUR 9

YÖNTEM Figure 1: SAHANIN BÖLÜMLERİ TÜRK Milli Takımının; EURO 2008 AVRUPA Uluslar Kupasında oynadığı 5 müsabakanın 3’ünün ( Almanya, Hırvatistan,İsviçre) görüntüleri temin edildi, futbol maç analiz programıyla ve aşağıdaki parametreler kullanılarak incelendi.Ayrıca UEFA nın resmi sayfasından bazı istatistik bilgiler alınarak müsabakalar incelendi. İncelenen Parametreler; 1/3 Hücum Bölgesine (Uzun-Kısa Pas,Dribling ve Çalımla) girişler 1/3 Hücum Bölgesinde Topa ilk temaslar Kenar ortaları (İstenilen 2. altı pas bölgesine) Yapılan ortalara ilk temaslar Şutlar (isabetli-isabetsiz) Uzun ve Kısa taçlar Cepheden ve yandan atılan Frikikler Kazanılan fouller Kornerler Goller ve Gol Pozisyonları Figure 1: SAHANIN BÖLÜMLERİ

SONUÇLAR

TÜRK MİLLİ TAKIM İSTATİSTİKLERİ

YORUMLAR 1.İngiltere Premıer lige göre incelenen tüm parametre değerlerinin genel olarak 4 takım içinde düşük olduğu görülmüştür. 2. Milli takımın, 1/3 hücum bölgesine rakip takımlarla eşit değerde giriş yaptığı gözlenmiş.Burada sadece farklılık anlamında vurgulanması gereken,uzun toplarla 1/3 hücum alanına giriş tercihlerinin yerinde olmadığı bu nedenle hata yüzdesinin arttığı,halbuki kısa pas ve driplinglerle giriş yaptığı pozisyonlarda düşük bir hatayla oynadığı görülüyor.Burada Arda, Hamit, Nihat, Tuncay gibi topla alan kat edebilen,rakip defansın ardına koşu yapabilen,duvar olabilen oyuncuların etkisi söz konusudur. 3. Milli takımın 1/3 hücum bölgesine girdiği pozisyonlardaki ilk temaslarda rakiplere oranla daha iyi olduğu yine burdada,topla teması iyi olan hücum oyuncularının tipolojik özelliklerinin önplana çıktığı görülmüştür 4. Milli takımın 1/3 hücum bölgesine girdiği pozisyonlardaki rakiplere oranla daha fazla şut atması ve isabet oranının iyi olması şut ile atak sonlamaların önemini ortaya koymaktadır.Ancak yinede şut girişimlerinin artırılması lehte avantaj olacaktır. 5. Milli takımın 1/3 hücum bölgesinde etkisiz olduğu yönlerine bakacak olursak,özellikle korner,kenar ortaları ve frikiklerde hedefe oynama oranının düşük olduğu aşikardır.Bu atışlarda ilk temas yapacak yüksek oyuncunun olmaması belkide bu dezavantajı beraberinde ortaya koymaktadır.

SCHOOL OF PHYSICAL EDUCATION AND SPORTS 6. Milli takımın 1/3 hücum bölgesine driplingle giriş yapan oyuncuların foul kazanamaması da üzerinde durulması gereken bir noktadır. 7.Milli takımın topa sahip olma oranı Portekiz maçı hariç diğer maçlarda lehine gözükmektedir. 8. 5 maçta 102 faulle agresif bir yapı ortaya koyan Milli takım oynadığı maçların hepsinde rakipten daha fazla faul yapmış. 9.Ve belki de en ilginci aynı zamanda da son çeyrekte maçları kazanmasında etkili olduğu söylenebilecek bir özellik ortaya çıktı EURO 2008 de.Toplam tüm takımın koşu mesafesinde Milli Takımın rakiplerinden ortalama 2-3 km daha fazla mesafe kat ettiği görülmüştür.Attığı gollerin 4 ü 75-90+, 1 i 60-75, 1 i 45-60 aralığındadır. İ.NADİR ARIKAN EGE UNIVERSITY SCHOOL OF PHYSICAL EDUCATION AND SPORTS IZMIR ,TURKEY

TEŞEKKÜRLER…