Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Kemal BAŞARAN Basketbol Antrenörü

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Kemal BAŞARAN Basketbol Antrenörü"— Sunum transkripti:

1 Kemal BAŞARAN Basketbol Antrenörü
SAVUNMA BASAMAKLARI Kemal BAŞARAN Basketbol Antrenörü

2 SAVUNMA NEREDE BAŞLAR? Evet öncelikle bu sorumuza cevap verelim.Basketbolda hücum yaparken şut elinizden çıktığı anda işin savunma kısmının başladığını unutmayın.Şutu attıktan sonra olduğunuz yerde beklemek size hiç bir şey kazandırmayacaktır.Bu sebeple şut atıldıktan sonra hücum ribaundunu düşünün..Yani yukarıda ki sorunun kısa cevabı: SAVUNMA,TOPUN ELDEN ÇEMBERE DOĞRU ÇIKMASI İLE BAŞLAR..

3 SAVUNMA BASAMAKLARI 1)Şut seçimi 2)Hücum Ribaundu 3)Geriye Koşma 4)Topu Durdurma 5) 1’e 1 yenilmeme 6)Bir pas aralığındaki oyuncuya baskı 7)Rakip pivotları dny etme 8)Şutu Engelleme 9)Box out 10)Ribaund

4 Şut Seçimi… Yaptığınız şut seçimi sizin savunmaya dönüş noktanız olacağını unutmayın.Kornerlerden yani en diplerden atılan şut bizim kendi savunduğumuz potaya en uzak olduğumuz noktadır.Bu sebeple kornerlerden mümkün olduğu kadar az şut atmak yada buralardan şut atıyorsak da savunmaya geçiş oyunlarını çok üst seviyede yapabilen bir takım olmak zorunda olduğumuzu unutmayınız..

5 Hücum Ribaundu… Bu olgu ne kadar hücumun bir parçası gibi gözükse de bir daha hücum yapabilmemiz için topu savunmamızı ve dolayısı ile tekrar sahip olmamız gerektiği gerçeğini biliyoruz.Bu sebeplerdir ki hücum ribaundu da savunma basamaklamasının en önemli maddelerinden birini oluşturduğudur.

6 Geriye Koşma.. Bir takımın geriye koşması dolayısı ile rakibin hızlı hücum yapmasını engellemesi mutlak suretle olması gereken kavramdır.Koşu açılarını iyi bilmek savunma rotasyonunu rakipten önce almak ve rakibin set hücum oynamasına imkan bırakmak sizin takım olarak oyun temposuna hükmedebilen ve ağırlığını koyabilen dominant ekip olmanızı sağlayacaktır.

7 Topu Durdurma.. Burada amaç rakibin uzun pas atarak potaya yaklaşmasını engellemektir..Dolayısı ile dikey paslardan çok yana pas yapmasını sağlamak ve bu pasların sizin savunduğunuz çemberi tehdit eden noktalar dışında gerçekleşmesini sağlamak takım olarak savunma rotasyonunu iyi yapmanız ve dolayısı ile rakibi de kısıtlı zamanda hücum yapma,pas atma ve zor şut seçimi gibi kavramlarla karşı karşıya bırakmanız gerektiğini bildiren bir savunma basamağıdır.

8 Bire Bir Yenilmeme.. Basketbolda savunmanın en önemli kavramıdır..Savunduğunuz oyuncuya asla ve asla geçilmemeli,yenilmemelisiniz.Özellikle oyun kurucu pozisyonunda oynayan oyuncumuzun bire birde yenilmesi bizi savunma rotasyonuna zorlayacak ve bu rotasyon esnasında doğan boşluklarda rakip bizi cezalandıracaktır.Bu sebepledir ki herkes müdafaa ettiği oyuncu karşısında savunmanın temel gerekliliklerini yerine getirirse bu da bizim savunmada maç boyu üst konsantrasyonla direnç uygulayacağımızı gösterecek rakibin ise motivasyonunu en aza indirgeyecektir.

9 Pasa Baskı.. 1 pas aralığındaki oyuncuya top atılma ihtimalini göz önünde bulundurarak elimiz pas kanalının üstünde vücudumuz pas kanalının altında yani savunduğumuz çembere yakın olacak şekilde durmalıyız.Baktığımız nokta öyle bir bakış açısına sahip olmalı ki hem topu hem oyuncumuzu hem de olası yardımlara gidebilecek açı ile olayları süzmeliyiz.Eğer vücudumuz pas kanalının ötesinde olur ise rakibin back dooru ile ona yenilmemiz yüksek ihtimaldir ki bir önceki maddede toplu yada topsuz hücum oyuncusuna bire bir yenilmememiz gerektiğini açıkça belirttik.

10 Pivotları dny etmek.. Rakip takımın uzunlarını rahatsız etmek,pas açılarını bozmak,potadan uzak tutmak gibi kavramları içeren savunma basamağıdır.Rakip pivotların rahat top alamaması için antrenörün felsefesine göre yandan,önden yada arkadan savunularak top almasını engelleyici müdafaalar yapmak zorunda olduğumuzu da unutmamalıyız.

11 Şutu Engelleme… Rakibi zor şut seçimine bırakmak zorundayız.Mutlak suretle atılan şuta el kaldırmak rahat pozisyonunda şut atmasını engellemekte bizim savunma felsefemizin bir diğer önemli unsurunu oluşturmalıdır. Başta belirttiğimiz bir öğe söz konusuydu:Kornerlerden şut atmak tehlikelidir demiştik.Ama biz savunma yaptığımızda rakibi bu ve benzeri şut seçimlerine zorlamak onların hücum balansını çökertecek unsur olacaktır.

12 Box Out… Rakibin attığı şuttan sonra mutlak suretle box ve box çeşitlerini bulunduğumuz konuma göre uygulamak zorundayız. Box 2 amaçla yapıldığını unutmayalım.Birincisi bizim ribaund almamız için yapılan box out,

13 Ribaund… Ribaund savunmanın temel direğidir..Rakibin çökmesi sizin şahlanmanız demektir..Olmazsa olmazdır..Dolayısı ile ribaund demek oyuna ağırlık koyabilmek demektir.Ribaund hırs,azim,irade,akıl gerektirir..Dolayısı ile genel anlamda savunma ve basamakları kazanma nedeniniz olacak size kalıcı başarılar getirecektir.


"Kemal BAŞARAN Basketbol Antrenörü" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları