Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Faul ve Fena Hareketler

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Faul ve Fena Hareketler"— Sunum transkripti:

1 Faul ve Fena Hareketler
ge Kural - 12 Faul ve Fena Hareketler

2 Direkt ve Endirekt Serbest Vuruşlar

3 Direkt ve Endirek Serbest Vuruşlar
Direkt Serbest Vuruş Endirekt Serbest Vuruş Penaltı Vuruşu yalnızca top oyundayken yapılan ihlal ve kusurlar için verilebilir.

4 Direkt Serbest Vuruş Bir oyuncu aşağıdaki ihlallerden birini hakemin kanaatince dikkatsiz, kontrolsüz veya aşırı güç kullanarak bir rakibine karşı yaparsa bir direkt serbest vuruş verilir:

5 Direkt Serbest Vuruş Tekme atar veya tekme atmaya teşebbüs ederse

6 Direkt Serbest Vuruş Çelmelerse veya çelmelemeye teşebbüs ederse,

7 Direkt Serbest Vuruş Üzerine sıçrarsa,

8 Direkt Serbest Vuruş Şarj yaparsa

9 Direkt Serbest Vuruş Vurursa veya vurmaya teşebbüs ederse veya mücadele ederse (kafa atmak dahil olmak üzere)

10 Direkt Serbest Vuruş İterse

11 Direkt Serbest Vuruş Ayakla müdahale (Tackle) ederse veya mücadele ederse

12 Kural 12 – Faul ve Fena Hareketler
Eğer oyun alanının içinde veya dışında bulunan bir oyuncu bir rakibine, yedek oyuncuya değiştirilmiş oyuncuya veya ihraç edilmiş oyuncuya veya takım yetkilisine, hakemlere veya topa bir cisim fırlatırsa (top dâhil) oyun, cismin kişiye veya topa isabet ettiği veya isabet edebileceği yerden bir direkt serbest vuruş ile başlatılır. Eğer, isabet edilen veya edebilecek yer oyun alanı dışında ise serbest vuruş sınır çizgisi üzerinde en yakın noktadan yapılır; eğer bu ihlali yapanın ceza alanı sınır çizgisi dışında ise bir penaltı vuruşu kararı verilir.

13 Eğer bir yedek oyuncu, değiştirilmiş oyuncu, ihraç edilmiş oyuncu, geçici olarak oyun alanı dışında bulunan oyuncu veya takım yetkilisi oyun alanı içine bir cisim fırlatır veya cisme tekme atarak oyuna, rakibe hakemlere müdahalede bulunursa oyun, cismin kişiye veya topa isabet ettiği veya isabet edebileceği yerden bir direkt serbest vuruş ile başlatılır.

14 Direkt Serbest Vuruş Bir oyuncu aşağıdaki ihlallerden birini hakemin kanaatince dikkatsiz, kontrolsüz veya aşırı güç kullanarak bir rakibine karşı yaparsa bir direkt serbest vuruş verilir: tekme atar veya tekme atmaya teşebbüs ederse, çelmelerse veya çelmelemeye teşebbüs ederse, üzerine sıçrarsa, şarj yaparsa, vurursa veya vurmaya teşebbüs ederse veya mücadele ederse (kafa atmak dahil olmak üzere) iterse, ayakla müdahale (Tackle) ederse veya mücadele ederse

15 Dikkatsiz Müdahale Dikkatsiz Müdahale Nedir?
Dikkatsiz Müdahale, oyuncunun mücadeleye girdiğinde dikkatsiz ve düşüncesiz davrandığı veya tedbirsiz hareket ettiği anlamına gelir. Disiplin cezasına gerek yoktur.

16 Dikkatsiz Müdahale Kontrolsüz Müdahale Nedir?
Kontrolsüz Müdahale, oyuncunun rakibi için tehlike veya sonuçlarını düşünmeden hareket ettiği anlamına gelir ve ihtar verilmelidir.

17 Dikkatsiz Müdahale Aşırı Güç Kullanma Nedir?
Aşırı güç kullanma, oyuncunun gereğinden fazla güç kullandığı ve rakibin sağlığını tehlikeye düşürdüğü anlamına gelir ve oyuncu oyundan ihraç edilmelidir

18 Direkt Serbest Vuruşu Gerektiren Diğer İhlaller
Bir oyuncunun aşağıdaki ihlallerden birini yapması halinde rakip takım lehine bir direkt serbest vuruş verilir:

19 Diğer İhlaller Rakibini tutarsa

20 Herhangi birine karşı ısırma veya tükürme eylemi yaparsa.
Topa, rakibe veya maç görevlisine bir obje fırlatmak veya topa, tutulan bir cisim ile temasta bulunmak.

21 Diğer İhlaller Bilerek topa eli ile dokunursa, oyuncunun eli veya kolu ile topa kasti olarak temasını içerir. (Kendi ceza alanındaki kaleci hariç).

22 Diğer İhlaller Temas ederek rakibi engellerse

23 Topu Elle Tutma Kriterleri
Topu elle tutmak, oyuncunun eli veya kolu ile topa kasti olarak temasını içerir.

24 Topa, rakibe veya maç görevlisine bir obje fırlatmak veya topa, tutulan bir cisim ile temasta bulunmak.

25 Topu Elle Tutma Kriterleri
Elle oynama kararı verilirken aşağıdaki durumlar göz önüne alınmalıdır: Elin topa doğru hareketi (topun ele doğru hareketi değil) Rakip ve top arasındaki mesafe (beklenmeyen top) Elin pozisyonu mutlaka bir ihlal olduğu anlamına gelmez Elde tutulan bir cisim (giysi, tekmelik vs.) ile topa dokunmak ihlaldir ( Elin devamı sayılır) Atılan bir cisim ile (ayakkabı, tekmelik vs.) ile topa vurmak ihlaldir ( Elin devamı sayılır)

26 Direkt Serbest Vuruşun Yeri
Direkt serbest vuruş nereden kullanılır? İhlalin olduğu yerden. İhlal bir oyuncu tarafından kendi ceza alanında yapıldıysa penaltı noktasından. İhlal bir oyuncu tarafından rakip kale alanı içinde yapıldıysa kale alanının herhangi bir yerinden yapılır.

27 Kale Alanı İçinden Yapılacak Serbest Vuruşun Yeri
İhlal bir oyuncu tarafından rakip kale alanı içinde Yapıldıysa kale alanının herhangi bir yerinden yapılır. Eğitmen bu yansıda bir önceki video da kaleciye yapılan faulü hatırlatarak o faulün kale alanı içindeki herhangi bir yerden yapılacağını belirtmelidir.

28 Endirekt Serbest Vuruş
Endirekt serbest (ESV) vuruş nedir? Endirekt serbest vuruş ile doğrudan bir gol atılamaz. Sözlü ihlaller endirekt serbest vuruş ile cezalandırılır. (İtiraz etme, saldırgan, hakaret edici veya küfürlü konuşma ve jestler). Endirekt serbest vuruş; kaleci ve oyuncuların sebep olduğu ihlaller olmak üzere iki başlık altında değerlendirilecektir.

29 Kalecinin Sebep Olduğu İhlaller
Kalecinin kendi ceza alanında aşağıdaki dört ihlalden birini yapması halinde rakip takım lehine bir endirekt serbest vuruş verilir.

30 Kalecinin Sebep Olduğu ESV
Topu oyuna bırakmadan önce eliyle altı saniyeden daha uzun süre kontrol ederse, Topu oyuna bıraktıktan sonra, top başka bir oyuncuya değmeden önce topa tekrar eliyle dokunursa, Takım arkadaşı tarafından ayakla bilerek kendisine verilen topa eliyle dokunursa, 4. Takım arkadaşının taç atışından doğrudan gelen topa eliyle dokunursa.

31 Oyuncunun Sebep Olduğu ESV
Bir oyuncunun hakemin kanaatine göre aşağıdaki ihlallerden birini yapması halinde rakip takım lehine bir endirekt serbest verilir: Tehlikeli tarzda oynarsa, Herhangi bir temasta bulunmadan rakibinin ilerlemesine mani olursa Kalecinin elindeki topu oyuna sokmasına engel olursa, veya topu elinden çıkarırken vurur veya vurmaya teşebbüs ederse Endirekt serbest vuruş ihlalin olduğu yerden yapılır Eğitmen burada

32 Disiplin Cezaları Disiplin cezaları kimlere verilir? Bir oyuncuya,
Yedek oyuncuya, Değiştirilmiş oyuncuya ihtar veya ihraç verilebilir ve bunu belirtmek amacıyla sarı ve kırmızı kart kullanılır.

33 Oyun sahası dışında, kendi takımından bir oyuncuya, yedek oyuncuya, değiştirilmiş oyuncuya veya takım görevlisine bir ihlal yapılması durumunda; olayın gerçekleştiği yere en yakın sınır çizgisinden endirekt serbest vuruş ile oyun yeniden başlatılır.

34 Avantaj Eğer hakem, ihtar vermek için oyunu durdurması gereken bir ihlal için avantaj oynatırsa, bu ihtar topun ilk oyun dışı olduğunda verilir, bunun dışında bariz gol şansının engelleme girişimi bir gol ile sonuçlanırsa oyuncuya sportmenliğe aykırı hareketten dolayı ihtar verilir.

35 İhraçlık koşullarda avantaj
Açık bir gol atma şansı olmayan, ciddi faullü oyun, şiddetli hareket veya ikinci ihtar durumlarında avantaj uygulanmamalıdır. Eğer avantaj uygulandıysa top ilk oyun dışı olduğunda hakem oyuncuyu ihraç etmelidir. Ancak eğer oyuncu topla oynar veya bir rakip oyuncuya müdahale eder / mücadeleye girerse, hakem oyunu durduracak, oyuncuyu ihraç edecek ve bir endirekt serbest vuruşla oyunu tekrar başlatacaktır.

36 Hakemin Disiplin Yetkisi-1
Hakemin disiplin cezası verme yetkisi ne zaman başlar? Maç öncesi inceleme için oyun alanına girdiği andan, oyun alanını terk edinceye kadar disiplin cezası verme yetkisine sahiptir.

37 Hakemin Disiplin Yetkisi-2
Bir oyuncu oyun alanı içinde veya dışında Rakibe, Takım arkadaşlarına, Hakeme, Diğer hakemlere Herhangi diğer bir kişiye karşı ihraç gerektiren ihlal yaparsa ihlalin şekline göre cezalandırılır (DSV, ESV, hakem atışı veya oyunun kaldığı yerden). Eğitimci burada ihlalleri aşağıdaki örneklere göre anlatacaktır: Bir oyuncu takım arkadaşına, hakemlere veya diğer şahıslara vurursa ihraç edilir. Oyun durdurulduğu bir sırada olursa oyun nasıl durdurulduysa öyle başlatılacaktır (taç, korner vb gibi). Bir oyuncu oyun devam ederken bu şahıslara vurursa ihraçtan sonra kime vurduğuna bağlı olarak DSV veya ESV ile oyun başlatılır.

38 İhtarlar-1 İhtar (sarı kart) verilecek haller nelerdir?
Sportmenliğe aykırı davranıştan suçlu ise, Hakeme veya hakemin kararlarına sözle veya hareketle itiraz ederse, Oyun kurallarını devamlı ihlal ederse, Oyunun tekrar başlamasını geciktirirse,

39 İhtarlar-2 5. Oyun bir köşe vuruşu, serbest vuruş veya taç atışı ile tekrar başlarken gerekli mesafeye açılmaz ise, 6. Hakemin izni olmaksızın oyun alanına ilk kez girer veya tekrar girerse, 7. Hakemin izni olmaksızın oyun alanını kasıtlı olarak terk ederse. 8. Abartılı gol sevinci yaşarsa

40 İhraçlar-1 İhraç (kırmızı kart) verilecek haller nelerdir?
Ciddi faullü oyundan suçlu ise, Şiddetli hareketten suçlu ise, Rakibe veya başkasına tükürürse, Topu bilerek elle oynayıp rakip takımın bariz golünü veya gol atma şansını önlerse (kendi ceza alanındaki kaleci hariç) Tükürme için iğrençliği nedeniyle görüntü eklenmemiştir.

41 İhraçlar-2 Kaleye doğru ilerleyen rakibin bariz gol atma şansını serbest vuruş veya penaltı vuruşu gerektiren bir ihlal ile önlerse, Saldırgan, hakaret edici veya küfürlü bir şekilde konuşursa ve/veya baş el kol hareketleri yaparsa, Aynı maçta ikinci ihtar alırsa. İhraç edilen oyuncu, oyun alanının çevresini ve teknik alanı terk etmelidir.

42 Bir Gole veya Bariz Gol Şansına Engel Olmak 1
Bir oyuncu rakip takımın gol atmasını veya bariz gol atma şansını kasten el ile oynayarak engellemesi durumunda, ihlal nerede yapılmış olursa olsun, oyuncu oyundan ihraç edilir. (Bariz gol şansı kriterlerinin oluştuğu ,ceza sahası dışında yapılan D.S.V veya E.S.V gerektiren İhlallerin tamamında ilgili oyuncu ihraç edilir) Bir oyuncunun kendi ceza alanı içinde rakibin bariz gol atma şansını engellediği durumlarda, hakem penaltı vuruşu verir, aşağıdaki durumlar hariç ihlali yapan oyuncuya ihtar verilir.

43 Bir Gole veya Bariz Gol Şansına Engel Olmak 2
İhlal tutma, çekme veya itme ise veya İhlali yapan oyuncu topla oynamaya teşebbüs etmezse veya oyuncunun topla oynamak için mücadeleye girme olasılığı yoksa.

44 Topun oyunda olması ve ihlalin oyun alanı içinde yapılması şartıyla;
takım arkadaşına, yedek oyuncuya, değiştirilmiş bir oyuncuya, takım yetkilisine veya hakemlere bir ihlalde bulunursa: - bir direkt serbest vuruş veya penaltı vuruşu verilir

45 Eğer bir yedek oyuncu, değiştirilmiş oyuncu ve ihraç edilmiş oyuncu, geçici olarak oyun alanı dışında bulunan oyuncu ve takım yetkilileri oyun alanına bir cisim fırlatır veya tekmelerse ve bu cisim oyuna, rakibe veya hakemlere müdahale ederse oyun, cismin oyuna müdahale ettiği yerden veya rakibe, hakemlere veya topa isabet ettiği veya edebileceği yerden bir direkt serbest vuruş(veya penaltı vuruşu) ile başlatılır.

46 Topun oyunda olması ve ihlalin oyun alanı içinde yapılması şartıyla;
takım arkadaşına, yedek oyuncuya, değiştirilmiş bir oyuncuya, takım yetkilisine veya hakemlere bir ihlalde bulunursa: - bir direkt serbest vuruş veya penaltı vuruşu verilir

47 Oyun sahası dışında, kendi takımından bir oyuncuya, yedek oyuncuya, değiştirilmiş oyuncuya veya takım görevlisine bir ihlal yapılması durumunda; olayın gerçekleştiği yere en yakın sınır çizgisinden endirekt serbest vuruş ile oyun yeniden başlatılır.

48 Eğer bir oyuncu, elle tutulur bir obje (ayakkabı, tekmelik vs
Eğer bir oyuncu, elle tutulur bir obje (ayakkabı, tekmelik vs.) ile topa temas ederse, oyun direkt serbest vuruş (veya penaltı vuruşu) ile yeniden başlatılır.

49 Eğer bir yedek oyuncu, değiştirilmiş oyuncu ve ihraç edilmiş oyuncu, geçici olarak oyun alanı dışında bulunan oyuncu ve takım yetkilileri oyun alanına bir cisim fırlatır veya tekmelerse ve bu cisim oyuna, rakibe veya hakemlere müdahale ederse; oyun, cismin oyuna müdahale ettiği yerden veya rakibe, hakemlere veya topa isabet ettiği veya edebileceği yerden bir direkt serbest vuruş(veya penaltı vuruşu) ile başlatılır.

50 TEŞEKKÜRLER…


"Faul ve Fena Hareketler" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları