ELEKTRİK ENERJİİSİ VE DAĞILIMI.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Elektrik Hazırlayan: 1.Grup.
Advertisements

Yaşamımızda elektrik olmasaydı nasıl olurdu?
ALTERNATÖRLER.
ENERJİ.
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
Devre Elemanları Nelerdir? Nasıl Çalışır? Çeşitleri Nelerdir?
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK ÜNİTESİNE HOŞ GELDİNİZ.
ENERJİ KAYNAKLARI.
ELEKTRİK TESİSLERİ KOMPANZASYON.
Yenilenebilir Enerji Kaynakları
Burak Talha İn-Yusuf İslam Niğdelioğlu- Selin Erol-Bedrika Kurt
ENERJİ TASARRUFU Yaşantımızın en önemli unsurlarından biri enerjidir. Enerji, iş yapabilme gücüne denir. Günlük yaşantımızda kullandığımız başlıca enerji.
Aşağıdaki soruları cevaplayınız.
Elektrik Elektriksel kuvvetler, Elektriksel alan, Elektrik potansiyeli
Yaşamımızdaki Elektrik.
GRUP ENERJİ AYŞE SELMA DUYGULU NİHAL KURAKCI GÜLSEREN OKATAN
YENİLENEBİLİR ENERJİLER. TEKNOLOJİNİN İKİ LOKOMOTİFİ.
ENERJİ NAKİL ( İLETİM ) HATTI NEDİR?
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
SANTRALLAR HÜSEYİN KÖSOĞLU © EKİM 2007.
Elektriği üzerinden geçiren cisimlere iletken denir.
ÜNİTE:4 YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK KONU:ELEKTRİK AKIMI HAZIRLAYAN:
YENİLEBİLİR VE YENİLENEMEZ ENERJİ KAYMAKLARI
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
YAŞAMIMIZDA ELEKTRİK HAZIRLAYAN AYŞEGÜL BOZDEMİR
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI
Elektrik Enerjisi Üretimi
Elektrik Enerjisi Üretimi
HAZIRLAYAN ŞÜKRAN EBRU GÜLBEK
Elektrik Enerjisi Üretimi
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
Basit Bir Elektrik Devresi Kuralım
ENERJİ KAYNAĞI GÜNEŞ Güneş, merkezinde meydana gelen patlamalar sonucunda büyük miktarlarda enerji üretir. Ürettiği enerjinin büyük bir kısmı uzayda kaybolur.
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
GÜNEŞ BİZE ÇALIŞIR.
Elektrik Nedir? Elektrik enerjinin bir şeklidir. Elektrik gücünün akışıdır. Tüm maddeler atomlardan meydana gelmiştir. Bir atomun merkezinde çekirdeği.
B. ISI VE SICAKLIK Karların erimeye başladığı ilkbahar mevsiminde
Yakıtlar nelerdir ve nasıl oluşur?
ADANA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
ENERJİ.
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
ZAYIF AKIM MALZEMELERİ
ÇEVREMİZDEKİ TEKNOLOJİK ALETLER İYİ Kİ VAR !
ELEKTRİK. ELEKTRİK KAYNAKLARI 1.AKÜ 2.PİL 3.BATAYA 4. Şehir Cereyanı.
1)Elektrikle Tanışalım Günlük hayatımızda evde, okulda kullandığımız araçlar ile fabrikalarda kullanılan makinelerin birçoğu elektrikle çalışır. Elektrik.
7.SINIF ELEKTRİK ENERJİSİ SORULARI. 1: Aşağıdaki araçların hangisinde elektrik enerjisi ısı enerjisine dönüşür? A-Ütü B- Bilggisayar C-Radyo D-Televizyon.
ELEKTRİK ÇARPMASI.
4. ÜNİTE YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
Elektriğin Günlük yaşamdaki yeri ve önemi
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
İNDÜKSİYON AKIMI Akım geçen telin çevresinde manyetik alan oluştuğunu biliyoruz. ACABA mıknatısın manyetik alanı içine iletken tel koyarsak teldeki elektronları.
T.C. BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ EEM449 AYDINLATMA TEKNİĞİ YÜKSEK ELEKTRİK MÜH. KÖKSAL BAYRAKTAR.
Elektrikle birlikte hayatımızda birçok şey değişti. Elektrik günümüzde o kadar büyük bir öneme sahiptir ki yokluğunu düşünemeyiz bile. Elektrikle birlikte.
Elektrikle birlikte hayatımızda birçok şey değişti. Elektrik günümüzde o kadar büyük bir öneme sahiptir ki yokluğunu düşünemeyiz bile. Elektrikle birlikte.
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
10. SINIF 2. ÜNİTE: ELEKTRİK VE MANYETİZMA 3. KONU: Elektrik Devreleri
Yenilenebilir Enerji Nedir?
 Enerji kaynakları, herhangi bir yolla enerji üretilmesini sağlayan kaynaklardır. Gelin bu kaynakları daha yakından tanıyalım.
ENERJİ. ENERJİ: Bir cismin iş yapabilme yeteneğine enerji denir. -Farklı enerji türleri vardır. - Nükleer enerji Rüzgar enerjisi Isı ve ışık enerjisi.
Nükleer santral, yakıt olarak radyoaktif maddeleri kullanarak, elektrik enerjisi üreten sistemlere verilen isimdir. Ancak tanımından da anlaşılacağı üzere,
TERMİK SANTRAL NEDİR Yanmayla ortaya çıkan ısı enerjisinden elektrik enerjisi üreten merkez. Yanma, bir kazan yada buhar üretecinde gerçekleştirilir ve.
TERMIK SANTRALLER. Kısaca bilgi vermek gerekirse termik santraller buhar gücü ile enerji üreten yapılardır. Termik santralleri Enerji Geri Dönüşüm Santralleri.
ENERJİ VE ENERJİ ÇEŞİTLERİ Hazırlayan: Burak TEMEL.
ELEKTRİK ÇARPMASI.
TERMIK SANTRAL. TERMIK SANTRAL NEDIR? ana işletici makinesi buhar gücüyle çalışan güç santralıdır. Isıtılan su buhara dönüştürülerek bir elektrik üretecini.
 Elektrikli bir aracı çalıştırmak için fişini prizine takarız. Elektrik bir enerji türüdür, ısı ve ışık gibi başka enerjilere dönüştürebilir. Pil, elektrik.
ENERJI DÖNÜŞÜMLERI. ENERJI NEDIR ?  Enerji kısaca iş yapabilme yeteneğidir. Tıpkı uzunluklar gibi skaler büyüklüktür. Toplamda 8 ana enerji çeşidi vardır.
Güneş enerjisini kullanan ilk bilim insanı Bernard flored belidor olmuştur 1728 yılında güneş enerjisiyle çalışan pompa üretmiştir. Güneş dünyamızı aydınlatması.
Sunum transkripti:

ELEKTRİK ENERJİİSİ VE DAĞILIMI

YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK Elektrikle birlikte hayatımızda birçok şey değişti. Elektrik günümüzde o kadar büyük bir öneme sahiptir ki yokluğunu düşünemeyiz bile. Elektrikle birlikte insanoğlu elektriği kullanmanı birçok yolunu keşfetti. Elektrik sayesinde birçok alet İnsanlığın hizmetine sunuldu.

ELEKTRİKLE TANIŞALIM Enerji; taşımacılıkta, endüstride, evlerde, kısaca her yerde kullanılmaktadır. Isı, ışık, ses birer enerji çeşididir. Elektrik bu enerjilerin en önemlilerinden biridir.

ELEKTRİK NASIL ÜRETİLİR?   Elektrik, bakır gibi iletken bir telin manyetik bir alan içinde hareket ettirilmesi ile üretilir. Elektrik jeneratörü, bir mıknatıs içinde dönen sarılı iletken tellerin bulunduğu, ve bu tellerin mıknatıs içinde dönmesiyle elektrik akımı üreten bir makinedir.

Elektrik kolaylıkla üretilebilir, taşınabilir ve diğer enerji çeşitlerine dönüştürülebilir. Bu özellikleri nedeniyle de geniş bir kullanım alanına sahiptir.

YAŞANTIMIZDAKİ YERİ VE ÖNEMİ ELEKTRİĞİN GÜNLÜK YAŞANTIMIZDAKİ YERİ VE ÖNEMİ Günlük yaşantımızda yokluğunu üşünemediğimiz elektrik, evlerimize ulaşıncaya kadar birçok aşamadan geçer. İletim hatlarıyla yerleşim alanlarına gelen bu elektrik çoğunlukla işyeri ve konutlarda kullanılır.

Her yerde kullandığımız elektriği gözümüzle göremeyiz ancak etkilerini hissedebiliriz. Elektriği bazı aletlerde ısıya, ışığa, sese ve harekete dönüşmesi onun varlığının kanıtıdır.

Evlerimizde, iş yerlerimizde, endüstride gereksinim duyduğumuz büyük miktardaki elektrik enerjisini elde etmek için, elektrik jeneratörlerini döndürecek büyük güç santrallerine ihtiyaç duyarız.

ELEKTRİK SANTRALLERİ VE ÇEŞİTLERİ Elektrik enerjisi üreten tesislere elektrik santrali denir. Santrallerde elektrik üreten makinelere elektrik jeneratörü denir. Jeneratörler , hareket enerjisini elektrik enerjisine çeviren makinelerdir.

Jeneratörlerde hareketi sağlamak için enerji gereklidir. Bu enerji ya bir buhar makinesiyle, ya benzin veya mazotla çalışan motorlarla yada suların hareketinden. sağlanır

Hareket enerjisinin sağlandığı kaynağa göre Santraller üç çeşittir ; 1 .Termik santraller 2 .Nükleer santral 3 .Hidroelektrik santraller

HİDROELEKTRİK SANTRALLER Suyun hareket enerjisinin elektrik enerjisine çevrildiği santrallerdir. Akarsular üzerine kurulan barajlarda sun depo edilir. Yukarıdan düşürülen su, türbin ve ona bağlı olan jeneratörü döndürür.

(BARAJLAR ) HİDROELEKTRİK SANTRALLER

Ülkemizde tükettiğimiz elektriğin büyük bir kısmı hidroelektrik santrallerden elde edilir . 1. Hidroelektrik santraller çevre kirliliği yaratmaz. 2.Temiz enerji kaynağıdırlar. 3.Barajlarda biriken sudan , santralden sonra sulamada da yararlanılır.

TERMİK SANTRALLER Yakıt kullanılarak elektrik üretilen santrallerdir. Yakıt olarak kömür, petrol veya doğalgaz kullanılır. Yakıtın yakılması sonucu meydana gelen ısı, kazanlardaki suyu buharlaştırır. Basınçlı su buharı, türbinin kanatlarına çarparak türbini, türbinde jeneratörü döndürür.

TERMİK SANTRALLER

Termik santraller temiz enerji kaynağı değildirler Termik santraller temiz enerji kaynağı değildirler.Kömür veya petrolün yanması sonucu çıkan dumanda zehirli gazlar ve parçacıklar bulunduğu için çevre kirliliği yaratır.

NÜKLEER SANTRALLER Nükleer santraller atom enerjisi ile çalışır. Nükleer santralin merkezi olan rektörde oluşan ısıdan yine kazanlardaki su buharlaştırılır . Basınçlı su buharı buhar türbininin kanatlarına çarparak onu döndürür.Dönme hareketi jeneratöre ileterek elektrik elde edilir.

NÜKLEER SANTRALLER

Nükleer santraller , termik santraller gibi çevreyi kirletmez.Yurdumuzda henüz nükleer santral yoktur.

ELEKTRİK ENERJİSİNİN NAKLİ VE DAĞITIMI Santrallerde üretilen elektrik enerjisi, nakil hatları ile şehirlere getirilir. Santrallerde üretilen elektrik önce yükseltici transformatör denilen düzeneklere verilir. Transformatörler, şehir akımının gerilimini değiştiren araçlardır. Yükseltici transformatörden yüksek gerilim hattına gönderilir.

Elektrik yüksek gerilim hatlarıyla şehirlere gelir. Şehre dağıtılmadan önce alçaltan transformatörlerden geçirilerek gerilimi düşürülür. Şehir içinde de yine alçaltan transformatör kullanılarak mahalle, cadde ve evlere dağıtılır.

ELEKTRİK ENERJİSİNİN EVLERDE KULLANIMI Evlerimizde ütü, radyo, süpürge, bulaşık makinesi, buzdolabı ...vb. aletler elektrik ile çalışır .

Bu tür aletlerin bir kablosu ve bu kablonun ucuna bağlı bir fiş bulunur.Fişi duvardaki prize takarak elektriği alete veririz.

ELEKTRİĞİ KONTROL EDELİM Günlük yaşantımızda; televizyon bilgisayar, elektrikli süpürge vs . . . birçok yerde elektrik düğmesini kullanırız.

Elektriği kontrol ettiğimiz düğmelere, genel olarak anahtar denir Elektriği kontrol ettiğimiz düğmelere, genel olarak anahtar denir. Elektrik anahtarları kullanıldıkları yere göre değişik tiplerde üretilir.

ELEKTRİK KAZALARINDAN KORUNMAK Elektrik kazalarından korunmak için şunlara dikkat etmeliyiz ;

a-Prizlerle oynanmamalıdır . b-Çıplak tellere dokunulmamalıyız. c-Elektrik araçlarını kullanırken dikkatli olmalıyız . d-Araç prize takılıyken araçla oynamamalıyız

kullanılır. Sigorta elektrikle çalışan makinelerin ve Elektriğin zararlarını önlemek için sigortalar kullanılır. Sigorta elektrikle çalışan makinelerin ve İnsanların güvenliğini sağlar

Sigorta, bizim ve kullandığımız elektrikli eşyaların güvenliğini sağlayan önemli bir parçadır. İçinde ince bir tel vardır. Fazla elektrik geçince bu tel eriyerek elektriği keser.

ÖRNEK - 1 ) Elektrik üretilen tesislere santral denir

ÖRNEK - 2 ) Üç çeşit santral vardır; 1 -Hidroelektrik santraller 2 -Termik santraller 3- Nükleer santraller

ÖRNEK –3 ) aletlere jeneratör denir. Elektrik enerjisi üretmeye yarayan aletlere jeneratör denir.

ÖRNEK –4 ) Yakıt kullanarak elektrik üreten santrallere termik santral denir.

ÖRNEK – 5) Santrallerde üretilen elektrik enerjisi nakil hatları (yüksek gerilim hattı) ile dağıtılır.

DEĞERLENDİRME

SORU - 1 Bir elektrik devresinde açma kapama görevini aşağıdaki devre elemanlarından hangisi yapar? A-) ampül B-) pil C-) anahtar D-) duy

YANLIŞ CEVAP GERİ DÖN

DOĞRU CEVAP TEBRİKLER DİĞER SORUYA GEÇ

DOĞRU CEVAP TEBRİKLER DİĞER SORUYA GEÇ

SORU 2 ) Bisiklet farının elektrik ihtiyacını karşılayan eleman hangisidir ? a-) pil b-) akü c-) batarya d-)dinamo

SORU 3 ) Suyun hareket enerjisi hangi santrallerde elektrik enerjisine çevrilir ? a- ) Hidroelektrik santraller b- ) Termik santraller c- ) Nükleer santraller d- ) Jeneratörler

DOĞRU CEVAP TEBRİKLER DİĞER SORUYA GEÇ

SORU 4 ) Hangi santrallerde ısı enerjisi elektrik enerjisine çevrilir ? a-)Termik santraller b-)Nükleer santraller c-)Hidroelektrik santraller

DOĞRU CEVAP TEBRİKLER DİĞER SORUYA GEÇ

SORU 5 ) Elektrik kazalarından korunmak için neler yapmalıyız ? a - )Prizlerle oynamamalıyız b - )Çıplak tellere dokunmamalıyız c - )Elektrik araçlarını kullanırken dikkatli olmalıyız d -) Hepsi

DOĞRUCEVAP TEBRİKLER