Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Elektrik Hazırlayan: 1.Grup.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Elektrik Hazırlayan: 1.Grup."— Sunum transkripti:

1 Elektrik Hazırlayan: 1.Grup

2 Elektriği kim buldu? Antik Yunan'da kehribarın (Yunanca ilektron) sürtünmesi ile diğer nesneleri çektiğini gözlemlemiş ve bu güce elektrik adını vermişlerdir. Yüzyıllar sonra, Benjamin Franklin elektrik üzerine deneyler gerçekleştirmiş ve yıldırım ile dural elektrik (statik elektrik) arasındaki bağı tanınmış uçurtma deneyi ile incelemiştir. Bilimsel toplulukta elektriğin tekrar ilgi odağı olması ile, Luigi Galvani (1737–1798), Alessandro Volta ( ), Michael Faraday (1791–1867), André-Marie Ampère (1775–1836), ve Georg Simon Ohm ( ) çalışmaları ile önemli katkıda bulunmuşlardır ve 20 yüzyılların sonunda ise, elektrik mühendisliği tarihinin en önemli isimlerinden bazıları belirmiştir: Nikola Tesla, Samuel Morse, Antonio Meucci, Thomas Edison, George Westinghouse, Werner von Siemens, Charles Steinmetz, ve Alexander Graham Bell.

3 Elektrik Nerelerde Oluşur?
Termik santraller (Kömür Yakar) Hidroelektrik santralleri (Su türbünü döndürür) Nükleer santraller (Radyoaktif maddeleri yakar) Rüzgar santralleri (Rüzgar pervaneyi döndürür) Doğalgaz santralleri (Doğalgazla buhar üretir) Jeotermik santraller (Değişik bir enerjiden üretilir) Güneş Enerjisi (Güneşle Üretilir, voltaik panel de denir)

4 Elektrik Nasıl Oluşur? Elektrik bakır gibi iletken bir telin manyetik bir alan içinde hareket ettirilmesi ile üretilir. Elektrik jeneratörü, bir mıknatıs içinde dönen sarılı iletken tellerin bulunduğu ve bu tellerin mıknatıs içinde dönmesiyle elektrik akımı üreten bir makinedir. Evlerimizde, işyerlerimizde, endüstride gereksinim duyduğumuz büyük miktarlardaki elektrik enerjisini elde etmek için, elektrik jeneratörlerini döndürecek büyük güç santrallerine ihtiyaç duyarız.        

5 Çoğu güç santrali, jeneratörü döndürmek için ısı üretiminde bulunurlar
Çoğu güç santrali, jeneratörü döndürmek için ısı üretiminde bulunurlar.Fosil yakıt santralleri ısı üretimi için doğalgaz kömür ve petrol yakarlar Nükleer santrallerde uranyum yakıtını parçalayarak ısı üretirler. Ancak bütün bu değişik tip santraller ürettikleri ısıyı,suyu buhar haline dönüştürmek için kullanırlar. oluşan buhar ise elektrik jeneratörüne bağlı olan türbine verilir. Su buharı, türbin şaftı üzerinde bulunan binlerce kanatçık üzerinden geçerken daha önce üretilen ısıdan almış olduğu enerjiyi kullanarak türbin şaftını döndürür. işte bu dönme jeneratörün elektrik enerjisi üretmek için gereksinim duyduğu mekanik harekettir.

6 Nerelerde kullanılır? Elektrik enerjisi: Elektrik-Elektronik tüm aletlerde kullanılmakta. Örnek: Telefon, televizyon, bilgisayar…vb

7 Videolar Elektrik 18000 Wolt Elektrik adam Elektrik çarpması

8 S O N


"Elektrik Hazırlayan: 1.Grup." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları