KABLOSUZ ALGILAYICI AĞLARIN UYGULAMA ALANLAR

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bilgisayar Ağları ve İnternet
Advertisements

VERİTABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ
Günümüz şartları altında insanların en büyük kaygısı artık can ve mal güvenliği haline geldi. Pek çok güvenlik sistemi artık karşılanamayacak kadar pahalı.
Medikal Bilişimde Kablosuz Algılayıcı Ağlar ve İnternet
AĞ YAPISI İNTERNET AĞLARI.
İleri Sayısal Haberleşme
Kurumsal ve Kamu Sektörü için WiNetwork Çözümleri
Bilgisayar Ağ Pasif Bileşenleri
Bilişim Teknolojileri ve Yönetim Dersi (IYO 713) Sunumu
Veri Haberleşmesi Sunumu Konu : ZigBee
Bilgi Sistemleri Dairesi Başkanlığı ORBİS Altyapı Projesi Faaliyetler
Sağlıklı ve Güvenli Tesisler
İnternete Nasıl Bağlanırız?
BİLGİSAYAR KULLANIMI VE SAĞLIK
Dijital Dünyada Yaşamak
BİLGİSAYAR KULLANIMI VE SAĞLIK
HAFIZALI KOLTUKLAR VE AYNALAR
Modem Nedir ? Bilgisayarınızın telefon hatlarını kullanarak iletişim kurmasını sağlayan cihazdır.
Ağ Topolojileri.
BİLGİSAYAR AĞLARI.
BİLGİSAYAR AĞLARI Neden var?.
Bölüm 1: Introductions (Tanıtım,Tanım)
BTN Elektronik Güvenlik
Dağıtık Ortak Hafızalı Çoklu Mikroişlemcilere Sahip Optik Tabanlı Mimari Üzerinde Dizin Protokollerinin Başarım Çözümlemesi I. Ulusal Yüksek Başarım ve.
BENZETİM Prof.Dr.Berna Dengiz 4. Ders Modelleme yaklaşımları
DERS ADI: AĞ TEMELLERİ KONU ADI: İKİNCİ KATMAN CİHAZLARI (SWİTCH-BRİDGE) HAZIRLAYAN: MUSTAFA DERELİ  
BİLGİSAYAR AĞLARINA GİRİŞ
Math in Advertising....
Grid Hesaplaması Özgür Erbaş GRID Kullanıcı Eğitimi Boğaziçi Üniversitesi 2007, İstanbul.
Kablosuz Sensör Ağı Teknolojisi
SİSTEM ANALİZİ VE TASARIMI
Bilgi Teknolojileri Hafta 01. Bilgi Nedir???  Fikir  İlim  Malumat.
THERMOCHRONLAR VE UYGULAMALARI THERMOCHRON DATALOGGERLAR Thermochron iButton, birçok pratik uygulaması olan ve nakliye sırasında ısıya hassas ürünlerin.
( HATA VE AKIŞ KONTROLU – PROTOKOLLER – AĞ YAPILARI )
AKILI EV SİSTEMİ.
1- BİLGİSAYAR AĞLARINA GİRİŞ
YAZILIM TABANLI RADYO UYGULAMALARI
Teknolojik Hizmetler ve Belgelendirme Müdürü
Ağ Topolojileri.
BİLG 121 AĞ TEKNOLOJİLERİNİN TEMELLERİ
RİSK ANALİZİ VE YER SEÇİMİ
Bilgisayar Ağları İki veya daha fazla bilgisayarın bir araya gelerek oluşturdukları yapıya bilgisayar ağı denir.
BİLG 121 AĞ TEKNOLOJİLERİNİN TEMELLERİ Öğr. Gör. Mustafa SARIÖZ.
BTÖ 306 Bilgisayar Ağlarına Giriş Dr. Şirin Karadeniz Çelebi Uluyol.
DEPOLAMA.
UZAKTAN SAĞLIK İZLEME UYGULAMALARINDA
BİLGİSAYAR AĞLARI.
TRANSPORT KÜVÖZ.
Isıtma Sistemlerinin Otomasyonu ve İnternet Üzerinden Kontrolü 2 Şubat 2007 KÜTAHYA İrfan ATABA޹ Mevlüt ARSLAN¹ İbrahim UZUN² İrfan ATABA޹ Mevlüt ARSLAN¹.
Bilgisayar Ağlarına Giriş
BIM 101 Bilgi İşleme Giriş © 2006 Prentice-Hall, Inc.
ISL429-Yönetim Bilişim Sistemleri İletişim ve Ağ Sistemleri.
Kurumsal Ağlarda Uzak ve Merkezi İşlem Birimlerinin Sanallaştırılması: Bir Uygulama Emrah ÇOLAK, SGK Aydın ÇETİN, Gazi Üniversitesi ŞUBAT 2016.
AB-2016 / Kablosuz Duyarga Ağlarında Yönlendirme Algoritmalarının Performans Analizi Yard. Doc Coşkun Atay Sinem Seçgin.
DİSASTER CENTER FELAKET MERKEZİ. Felaket Kurtarma (Disaster Recovery) Her kurum için, vermekte olduğu hizmeti herhangi bir nedenden dolayı veremez duruma.
Ağ Donanımları Ağ Nedir ? Ağ Donanımları Bridge Hub Switch Router
SUNUM KONU BAŞLIKLARI->
BİT’İN TEMEL KAVRAMLARI
Esra Söğüt O. Ayhan Erdem GAZİ ÜNİVERSİTESİ
DİSASTER CENTER FELAKET MERKEZİ Fatma tekin no:
Berkay Ak STORAGE.
BİLGİ VE AĞ GÜVENLİĞİ DERSİ ÖDEVİ Ödev Konuları: 1) Dağıtık sistemler nedir avantajı nelerdir ? 2) Arp zehirlenmesi nedir? 3) Günümüzde kullanılan en güncel.
İşletim Sistemleri Hazırlayan Hakan YİĞİT.
Felaket Merkezi Berk Aydoğdu
BİYOLOJİDE ÖZEL KONULAR
İnternet Aracığıyla Uzaktan İşlem ve Bilgisayar Kontrolü
112 ÇAĞRI MERKEZİ ARAMALARINDA EŞ ZAMANLI KONUM BULMA
ETHERNET KARTI(AĞ KARTI)
Orman Yangını Tespiti Amaçlı Kablosuz Ağların Gerçekçi Benzetimi
Sunum transkripti:

KABLOSUZ ALGILAYICI AĞLARIN UYGULAMA ALANLAR Melike DERİNSU 10/A 233

KONULARIM Kablosuz algılayıcı (sensör) ağlarda uygulama alanları Kablosuz sensör ağlar Kablosuz sensör ağların kullanım alanları Kablosuz sensör ağların mimari yapısı Sensör ağlarda haberleşme mimarisi Kablosuz sensör ağlarda güvenlik Kablosuz sensör ağlarda enerji tüketimi ve simülasyon çalışması Sonuçları Kaynakça

Kablosuz Sensör Ağların Uygulama Alanları Kablosuz sensör ağının gelişiminin başlangıcı her ne kadar askeri uygulamalara dayansa da günümüzde, endüstriyel ve sivil uygulama alanlarında da kullanılmaktadır. Askeri uygulama olarak; WSN'ler askeri komuta, kontrol, iletişim ,hesaplama, istihbarat, nezaret,keşif ve hedef tespit sistemlerinin ayrılmaz birer parçasıdırlar Örnek olarak , akıllı bir buzdolabı ailenin doktordan alınan diyet programına göre buzdolabının envanterini tutup, alışveriş listesini tutan kişisel dijital asistana alınacaklar listesini gönderebilir.

Kablosuz algılayıcı (sensör) ağlarda uygulama alanları Bilimsel Araştırmalar : Etkin bir şekilde yerleştirilmiş ve otomatik işlem yapabilen WSN’ler bilimsel araştırmaların daha yüksek,ileri ve derin ortamlara (uzayın ve okyanusun derinlikleri gibi) açılan yeni kapısıdır. Bilimsel Araştırmalar : Etkin bir şekilde yerleştirilmiş ve otomatik işlem yapabilen WSN’ler bilimsel araştırmaların daha yüksek,ileri ve derin ortamlara (uzayın ve okyanusun derinlikleri gibi) açılan yeni kapısıdır.  Etkileşimli Çevreleme: WSN’ler mayın bilgisini toplama konusunda ümit vaad eden mekanizmalar üretmişlerdir. Ucuz ve ufak kablosuz sensörlerin yayılması ile küçük yaştaki çocukların eğitimi güçlendirmek için “akıllı anaokulları” tasarlanabilir , çocukları izleme ve aktivitelerini yönlendirme işlemleri için WSN’ler kullanılabilir. Gözetim Uygulaması: Anlık ve uzaktan gözetim WSN’lerden esinlenerek geliştirilen önemli uygulamalardan biridir.Örnek olarak ; çok sayıda akustik ağ sensörü ile belirlenen hedeflerin tespiti ve takibi belirli güvenlik kriterlerinin uygulandığı alanlarda kullanılabilir.WSN’ler bu gibi amaçlarla binalara, yerleşim alanlarına, hava alanlarına,tren istasyonlarına vs. yerleştirilerek ziyaretçilerin tanınması ve anlık olarak ana komuta merkezine iletilmesi gibi görevleri yerine getirebilir. Benzer şekilde duman algılayıcıları evlere, otel odalarına, okullara yerleştirilerek olası kaza, yangın ve felaketlerin farkedilerek en hızlı biçimde gerekli müdahelenin yapılmasını mümkün kılarlar.

Kablosuz sensör ağlar Tipik bir Kablosuz Sensör Ağ (Wireless Sensör Network - WSN) kablosuz bir ortam aracılığı ile birbirine bağlanmış yüzlerce hatta binlerce sensör düğümünden oluşur. Bu düğümler kendi ağlarını kendileri organize ederler, önceden programlanmış bir ağ topolojisi söz konusu değildir. Pil ömrüne bağlı olan kısıtlamalar yüzünden, sensör düğümleri çok büyük bir zamanı düşük güç tüketimi ile “uyku” modunda geçirirler ya da düğüm verisini işler. WSN’ler güvenli izleme için yeni bir paradigma oluşturmuştur, büyük, pahalı makrosensörler kullanan, kullanıcıya kadar kablolamaya ihtiyaç duyan geleneksel sensörlü sistemlerin çok ötesinde bir performans göstermişlerdir.

Kablosuz sensör ağların kullanım alanları WSN lerin güvenilirlik, kendini organize etme, esneklik ve kurulum kolaylıkları sebebiyle mevcut ve olası uygulamaları geniş bir çeşitlilik kazanmaktadır. Askeri Uygulamalar Çevre Algılaması ve İzleme Felaketten Korunma ve Kurtarma Tıbbi Hizmetler Akıllı Ev Uygulamaları Akıllı Alanlar Bilimsel Araştırmalar Etkileşimli Çevreleme Nezaret-Gözetim Uygulamaları

Kablosuz sensör ağların mimari yapısı Sensör ağların yapısını şu katman/düzeyler altında toplayabiliriz[3]; Düğümlerin üzerinde bulunan bileşenler (işlemci, haberleşme ünitesi, bellek, sensör ve/veya erişim düzeneği ve güç kaynağı ) Düğüm (node) düzeyi Dağıtılmış Network Sistemi düzeyi

Sensör ağlarda haberleşme mimarisi Güvenlik ve Gizlilik birçok WSN (Wireless Sensör Network) uygulamasında aşırı derecede öneme sahiptir. Bu uygulamalardan bazıları; savaş alanlarında kullanılan hedef izleme ve takip sistemleri, kanun yaptırımı uygulamaları, otomotiv telemetrik uygulamaları, işyerlerinde odaların izlenmesi, benzin istasyonlarında sıcaklık ve basınç ölçümleri ve orman yangın tespit sistemleridir. Tüm bu uygulamalar çok sayıda yarara sahiptir ve geliştirilme potansiyelleri yüksektir; ancak, sensör bilgisi düzgün bir şekilde korunmaz ise, bilginin yanlış sonuçlara yol açacak şekilde tahrip edilmesi olasıdır.

Kablosuz sensör ağlarda güvenlik Güvenlik ve Gizlilik birçok WSN (Wireless Sensör Network) uygulamasında aşırı derecede öneme sahiptir. Sensör ağ çalışmaları en hızlı biçimde askeri uygulamalarda kendini göstermektedir. WSN’ lerin ticari uygulamalarında ise “Gizliliğin Korunumu” meselesi, ağın güvenli ve stabil halde çalışır olması kadar önemle ele alınmalıdır.

Kablosuz sensör ağlarda enerji tüketimi ve simülasyon çalışması Kablosuz sensör ağlar yüzlerce bazen binlerce sensör düğümünden oluşmaktadır. Bu düğümler önemli ölçüde sınırlı kaynaklara sahiptir. Bu kaynaklar; işlemci, depolama, haberleşme ve enerji üniteleridir. Sınırlı enerji teknolojik gelişmelerin önündeki en büyük engellerden biridir. Bu etken zaten sınırlı kaynaklara sahip olan sensör düğümlerinde daha hayati öneme kavuşur. Bundan dolayı sensör düğümlerinin enerjilerini bilinçli kullanmaları gerekmektedir.

Sonuçları Ağın büyüklüğü yani sahip olduğu düğüm sayısı arttıkça harcadığı enerji miktarı da o oranda artmakta, ömrü ise ters orantılı olarak azalmaktadır. Düğümler arasında fazla sayıda bağlantı olduğunda paketlerin iletiminde fazla enerji harcandığından dolayı sensör düğümleri sahip oldukları enerjileri çok kısa sürede kaybetmekte ve ağın ömrü kısalmaktadır.

Kaynakça [1] Wang Q., Hassanein H., Xu K., 2004, Handbook of Sensor Networks: Compact Wireless and Wired Sensing Systems: “A Practical Perspective on Wireless Sensor Networks”, CRC Press. http://en.wikipedia.org/wiki/Wireless_sensor_net work Feng J., Koushanfar F., Potkonjak M., 2005, Handbook of Sensor Networks Compact Wireless and Wired Sensing Systems :“Sensor Network Architecture”, CRC Press. www.cs.itu.edu.tr/~orencik/DuyargaAglarindaGu venlik.doc

BENİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER 