Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BİYOLOJİDE ÖZEL KONULAR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BİYOLOJİDE ÖZEL KONULAR"— Sunum transkripti:

1 BİYOLOJİDE ÖZEL KONULAR
BİYOİNFORMATİK

2 BİYOİNFORMATİK Biyoinformatik teknikler biyolojik moleküllerin dizilimlerinin oluşturulması , üç boyutlu yapılarının tasarlanması , verilerinin analizi , depolanması , bilgilerin paylaşıma sunulması için bilgisayar ile otomize edilmiş olarak kullanılmaktadır .

3 BİYOİNFORMATİK NEDİR ? The National Institutes of Health’a göre biyoinformatik ; Biyolojik , tıbbi , davranışsal ya da sağlık verilerinin kullanımı genişletmek ve bu verileri elde etmek , depolamak , organize etmek , arşivlemek , analiz etmek ya da görselleştirmek için bilgisayara dayalı araçlar ve yaklaşımların araştırılması , geliştirilmesi ve uygulanmasıdır .

4 BİYOİNFORMATİK NEDİR ? Yale Üniversitesinden Luscombe ve ark. tarafından biyoinformatik ; Biyolojiyi moleküller açısından kavramsallaştıran ve uygulamalı matematik , bilgisayar bilimi ve istatistik gibi alanlardan türeyen informatik tekniklere uygulayan bir bilim dalı olarak tanımlanmaktadır.

5 BİYOİNFORMATİK NEDİR ? Wikipedia’ da belirtildiğine göre ; Biyomoleküllerle ilgili bilgiyi analiz etmek için bilişim tekniklerinin uygulandığı biyoinformatik , moleküler biyoloji ile sıkı bir disiplin üzerine kurulmuştur ve yapısal genomikten gen ekspresyonu çalışmalarına kadar geniş bir alanı kapsamaktadır . Nükleotid ve aminoasit dizilerini , protein yapılarını kapsayan , çeşitli türlerde verilerin analizi ve yorumlanmasını içeren biyoinformatik , son yıllarda disiplinlerarası bir bilim dalı olarak tanınmaktadır.

6 BİYOİNFORMATİK DALLARI
Moleküler Biyoloji Numerlik Analiz Genetik Matematik Proteomik Genomik Biyofizik İstatistik Evrim Veri yönetimi Algoritma

7 BİYOİNFORMATİĞİN AMAÇLARI
Bilimsel verileri organize etmek , Verilerin analiz edilmesine yardımcı olacak araçlar ve kaynaklar geliştirmek , Biyolojik çalışma sonuçlarını yorumlamak ve bilgiyi analiz etmek için geliştirilen araçları kullanmak ,

8 BİYOİNFORMATİĞİN TARİHÇESİ
Biyoinformatik biliminin gelişimi , bilgisayarların yerel ağ sistemi olarak kullanılması ve biyoteknolojideki gen ve protein verilerinin birikmesiyle başlamıştır . Bu bilim dalının başlangıcı , DNA ve protein dizi analizinin otomize edilebildiği ve biyoteknolojiyle uğraşan araştırmacıların genler ve proteinlerle ilgili büyük miktarlarda ve çok çeşitli veriler elde etmeye başladığı tarihler olan 1970 ‘ lere dayanmaktadır.

9 BİYOİNFORMATİĞİN TARİHÇESİ
Bu disiplin , bilgisayarların kullanıcılar tarafından veri saklama ve erişimi için çok popüler olduğu dönem olan 1980 ‘ lerin ortalarında gelişmeye devam etmiştir. Aynı dönemde bilgisayarlardan bilgiye erişim , yönetim ve depolama için çeşitli araçlar ve geliştirilmiştir

10 Moleküler biyolojide elde edilen bilgilerin hızla artması , veri bankalarının daha uygun bir şekilde kullanılması ihtiyacını ortaya çıkarmıştır.Bu anlamda geliştirilen pek çok yeni teknik , biyoinformatiğin daha fazla gelişmesine neden olmuştur.

11 Biyoinformatik alanı için bir devrim niteliğinde olan bu çalışmalar , yeni yazılımların ve paket programların geliştirlmesine neden olmuştur. Geliştirilen yazılımların ve paket programlarının , biyolojik simülasyon modellemeleri ile moleküler yapıları ve grafikleri analiz etmeyi , DNA –protein dizilerini karşılaştırmayı kolaylaştırması biyoinformatik biliminin temelini oluşturmuştur.

12 BİYOİNFORMATİĞİN BAŞLICA ÇALIŞMA ALANLARI
Genler ve proteinler için sekans analizi araştırmaları , Gen ekspresyonu analizi araştırmaları , Protein ekspresyonu analizi çalışmaları , Protein yapılarının tahmin edilmesi araştırmaları , Protein Docking ( Doklama ) , Karşılaştırmalı genomik araştırmalar ,

13 BİYOİNFORMATİĞİN BAŞLICA ÇALIŞMA ALANLARI
7. Evrim araştırmaları , 8. Genom anlamlandırılması , 9. Regülasyon analizi Kanserde mutasyon analizi araştırmaları , Biyolojik sistemlerin modellemesi

14 BİYOLOJİK VERİ BANKASI NEDİR ?
Moleküler biyoloji , biyoinformatik , biyomoleküller , moleküler evrim ve genetik alanında her gün yüzlerce çalışmanın sonucu yayınlamaktadır. Elde edilen muazzam ve karmaşık bilginin organize edilmesi , genetik devrim olarak adlandırdığımız şu dönemde , önemli bir çalışma alanı olarak ortaya çıkmıştır. Böylece , bilgisayar uygulamalarının biyoloji alanında kullanılması kaçınılmaz hale gelmiş ve veri bankaları oluşturulmaya başlanmıştır. Biyolojik verilerin farklı dosya biçimlerinde , farklı veri depolama yaklaşımlarıyla çok sayıda veri kaynaklarında depolanarak , sanal ortamlar şeklinde araştırmacılar tarafından kullanılması sağlanmaktadır.

15 SORULAR Biyoinformatiğin amaçları nedir ? 2 . Biyoinformatik nedir ?

16 SORULAR (...) Biyoinformatik biliminin gelişimi , bilgisayarların yerel ağ sistemi olarak kullanılması ve biyoteknolojideki gen ve protein verilerinin birikmesiyle başlamıştır. (...) Bilimsel verileri organize etmek , biyoinformatiğin amaçlarından birisidir. (...) Biyoinformatik disiplinlerarası bir bilim dalı değildir. (...) Modern biyolojide araştırmacılar için büyük kolaylıklar sağlayan ve oldukça geniş bir bilim dalıdır. (...) Evrim,genomik,genetik,matematik biyoinformatiğin dallarından değildir.

17 SORULAR Biyomoleküllerle ilgili bilgiyi analiz etmek için bilişim tekniklerinin uygulanmasına denir. , biyoinformatik , biyomoleküler , moleküler evrim ve genetik alanında her gün yüzlerce çalışmanın sonucu yayınlanmaktadır. , Biyoinformatik araçlar , özellikle filogenetik analizler ve popülasyon çalışmalarında kullanılmaktadır.

18 SORULAR Bu çalışma alanı proteinlerin üç boyutlu yapılarının , biyoinformatikte kullanılan araçlar üzerinden , modelleme çalışmalarıdır. Biyoinformatiğin , , , , gibi vb. ana dalları vardır.

19 EĞİTİM FAKÜLTESİ FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ ESENGÜL ÇOLAK SINIF : 4 / B NO : 141104744


"BİYOLOJİDE ÖZEL KONULAR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları