EKONOMİK İŞBİRLİĞİ VE KALKINMA TEŞKİLATI (OECD)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
19.FASIL : Sosyal Polİtİka ve İstİhdam “AçIlIş Krİterlerİnde Gelİnen Son Aşama” ÇALIŞMA ve SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI AVRUPA BİRLİĞİ KOORDİNASYON.
Advertisements

Avrupa Birliği.
 Önemli siyasi ve ticari bir partner olan AB’nin KOBİ ve esnaf-sanatkar mevzuatını ve ilgili diğer mevzuatını incelemek, gerekli olanlarını tercüme etmek,
Avrupa ile İletişim Projesi Mustafa Bayburtlu TOBB AB Müdürü
“DÖNÜŞÜM EKONOMİLERİ ” dersi
AB HUKUKU DOÇ. DR. MUSTAFA ÇEKER.
COĞRAFYA PERFORMANS ÖDEVİ (OPEC,İMF,OECD,KEİ)
eAvrupa, eAvrupa+ ve Türkiye
E Y L E M 5. 1 Gençlerin ve Gençlik Politikalarından Sorumlu Olanların Toplantıları PROGRAMI.
KÜRESEL VE BÖLGESEL ÖRGÜTLER
UNCCD COP HAZIRLIK TOPLANTISI 8 Eylül New York Toplantısı 20 Eylül 2011 Salı günü New York’ta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda “Sürdürülebilir.
GÜMRÜK KIYMETİ TEKNİK KOMİTESİ Ek:II. 1. Bu Anlaşmanın 18 inci Maddesine göre, teknik düzeyde yorum ve uygulama birliği sağlamak amacıyla Gümrük İşbirliği.
DÜNYA TİCARET ÖRGÜTÜ & Çok Taraflı Ticaret Sistemi
GÜVENLİK SEKTÖRÜNÜN PARLAMENTER GÖZETİMİ: BELÇİKA SİSTEMİ Yapısal ve Yasal Çerçeve.
11 11 Mayıs 2012 YATIRIM ORTAMINI İYİLEŞTİRME KOORDİNASYON KURULU (YOİKK) ÇALIŞMALARI.
SUNUŞUN İÇERİĞİ TÜRKİYE – AB ÜYELİK SÜRECİ AVRUPA BİRLİĞİ TARİHİ
Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Teşkilatı
Türkiye ile Avrupa Birliği Arasında Hizmet Sunumu Serbestisi
MİLLİ GÜVENLİK Hazırlayan : Kudret Uğurlu EMİNSOY.
ULUSLAR ARASI KURULUŞLARLA İLİŞKİLER
Milletler Arası Kuruluşlar ve Türkiye
SOĞUK SAVAŞ DÖNEMİ SONRASINDA TÜRK DIŞ POLİTİKASI
Oslo Bakanlar Kararları
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük II. DÜNYA SAVAŞI SONRASI DÜNYA
AVRUPA BİRLİĞİ EKONOMİ POLİTİKASI
NATO Kuruluşundan Bugüne Stratejik Konsept Evreleri.
DÜNYA TİCARET ÖRGÜTÜ TİCARET POLİTİKALARINI GÖZDEN GEÇİRME MEKANİZMASI TÜRKİYE V. İNCELEMESİ KOORDİNASYON TOPLANTISI 10 ŞUBAT 2012.
Kopenhag Kriterleri Ümit Boynukalın.
ŞANGHAY İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI ( SHANGHAI COOPERATION ORGANISATION )
“DÖNÜŞÜM EKONOMİLERİ” dersi
AB Hukuku I.Hafta Tarihsel Süreç.
TÜRKİYE’NİN AB ÜYELİĞİ ÜZERİNE KAYGILAR Gözde ŞENER.
Avrupa Birliğinin Kurumları
T.C. AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI
Özlem Keçim.
İSLAM BİRLİĞİ TEŞKİLATI
Y İ RM İ LER GRUBU ( THE GROUP OF TWENTY, 20 ). G20 NED İ R ?  G-20 küresel ekonomik ve finansal gündemin en önemli konularını ele alan uluslararası.
TUNCAY ÖZOĞLU. AVRUPA BİRLİĞİ ORGANLARI  Avrupa Parlamentosu, AB kurumları içinde doğrudan halk tarafından seçilen organdır.  AB üyesi ülkelerin vatandaşları.
GÜNEYDOĞU ASYA ÜLKELER BİRLİĞİ
DÜNYA BANKASI Dünya Bankası (Alm. Weltbank, İnternationale Bank für Wieder ausfbau und wirstchaftliche Entwicklung (IBRD), Fr. Banque Internationale, Banque.
AVRUPA BİRLİĞİ KURUMLARI
EKONOMİK ENTEGRASYONLAR ve PARASAL BİRLİK
WTO GATT GATS TRIPS Doç. Dr. A. Can BAKKALCI. WTO KURALLARI ve AVRUPA BİRLİĞİ’NDE ORTAK TARIM POLİTİKASI ORTAK TİCARET POLİTİKASI.
Avrupa Birliği Türkiye İlişkileri
TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİ Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü
Şanghay İşbirliği Örgütü
ŞANGHAY İŞBİRLİĞİ ÖRGÜTÜ
Müzakere Sürecinin Aşamaları
AVRUPA BİRLİĞİNDE PARASAL BİRLİK
OECD Nedir? The Organization for Economic Co-Operation and Development
TİCARİ İŞBİRLİĞİ(GATT). Genevre’de Gümrük Tarifeleri ve Ticaret Genel Anlaşması (GATT) imzalandı. GATT’ın amaçlarının başında liberal ve rekabetçi bir.
Gümrük Birliği’nin Güncellenmesi Süreci
AB Avrupa’nın siyasi ve ekonomik bütünleşmesini insan hakları ile hukukun üstünlüğü ilkeleri çerçevesinde sağlamak amacındaki demokratik Avrupa ülkelerinden.
Tükiyenin Dış Ticareti. Ülkelere, bölgelere ve mal grupuna göre dağılımı.
AB KURUMLARI VE KARAR ALMA YÖNTEMLERİ Avrupa Birliği Maliyesi Sakarya Üniversitesi/SBF-Maliye Yrd. Doç. Dr. Harun KILIÇASLAN.
Coğrafya Performans Ödevi
Çocuk Hakları Konusunda Türkiye'de Yapılan Çalışmalar.
1 Türkiye’de Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Reform Programı.
OECD : Yapısı, Amaçları ve Mali Piyasalardaki Rolü
IOSCO (International Organization of Securities Commissions)
AB Birliği Kurumları Avrupa Parlamentosu (Yasamaya Yardım, Komisyon ve Konsey’in Denetimi, Bütçenin Görüşülmesi) Avrupa Komisyonu (Yürütme ve Yasamanın.
Avrupa Birliği ve Türkiye Tarımı
1.Uluslar Arası Kooperatifler birliği 2- Uluslar Arası Çalışma Örgütü
AVRUPA BİRLİĞİ`NİN ORGANLARI  Korucular Roma Antlaşması`nda, AB`yi siyasal bir birlik ya da devlet benzeri olarak düşünmüşler ve bu doğrultuda ona yasama,yürütme,
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
OTP karar alma süreci Ortak Piyasa Düzeni (OPD) Gerekliliklerine
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
1 ŞANGHAY İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI ( SHANGHAI COOPERATION ORGANISATION )
Sunum transkripti:

EKONOMİK İŞBİRLİĞİ VE KALKINMA TEŞKİLATI (OECD)

OECD”nin Kuruluşu ve Amaçları OECD 1961 yılında, Batılı sanayileşmiş ülkeleri bir çatı altında toplayan ve Marshall yardımını dağıtmak amacıyla 1948 yılında kurulmuş olan OEEC”nin yerine kurulmuştur. OECD”nin amaçları kuruluş antlaşmasının (Paris Antlaşması) 1. maddesinde şu başlıklar altında belirlenmiştir: Üye ülkelerde kendi kendine yeterli en yüksek ekonomik gelişme ve istihdamı sağlamak, bu esnada mali istikrarı korumak, Üye olan ve olmayan ülkelerde (gelişmekte olan ülkelerde) ekonomik kalkınmaya katkıda bulunmak, Uluslar arası ticaretin (dünya ticaretinin) yapılan taahhütlere bağlı kılınarak ve ayrımcılık uygulamadan gelişmesini desteklemek.

OECD”nin IMF ve GATT gibi kuruluşlarda olduğu gibi uluslar arası mali işbirliğinin sağlanması veya ticaretin serbestleştirilmesi şeklinde özel bir görev alanı yoktur. Daha çok ekonomik ve ticari konuların ele alındığı bir “tartışma ve inceleme forumu” niteliği vardır. Diğer taraftan, OECD AB gibi uluslar üstü yetkiyle donatılmış bir kuruluş da değildir. OECD, üye ülkelerin ekonomik, mali, sosyal siyaset uygulamalarının belli bir uyum içinde ortaklaşa öğrenilip ahenkleştirilmesine, ortak sorunların çözümlenmesine, bu alanlarda uyulması zorunlu veya ihtiyari kuralların ortaya konulmasına imkan hazırlamaya yönelik sürekli bir müzakere ve konferans ortamıdır. OECD çerçevesinde yapılan toplantılarda her yıl, dünya ve üye ülke ekonomilerindeki gelişmeler gözden geçirilir ve bu konuda yapılan araştırmalar OECD belgesi olarak yayınlanır.

OECD Bakanlar Konseyi toplantıları, IMF ve Dünya Bankası toplantılarından sonra düzenlenerek, parasal sorunlarla diğer ekonomik konular daha ayrıntılı olarak değerlendirilmektedir. OECD”de yapılan bütün faaliyetler, temelde çalışma grubu ve komite bazındadır. Alınan kararlar, önce çalışma gruplarında ve komitelerde yıl boyunca görüşülür. OECD”nin üç ana organı vardır: Konsey – en yüksek karar organıdır. Yürütme Komitesi – OECD”nin çalışmalarını izler, Konsey toplantılarının hazırlıklarını yapar ve Konsey tarafından kendisine verilen diğer işleri yürütür, Genel Sekreter – OECD”nin faaliyetlerinin yürütülmesinden sorumludur.

ŞANGAY İŞBİRLİĞİ ÖRGÜTÜ Bu örgüt Rusya ile Çin arasında oluşturulan bir uyum ve işbirliği temelinde Orta Asya”nın öteki devletlerinin de katılımıyla ABD”nin tek kutuplu dünya düzeni yaklaşımına verilen bir yanıt olarak düşünülmekte ve değerlendirilmektedir. 25 Nisan 1996”da bu işbirliği Şangay”da imzalanan bir anlaşma ile resmen kurulmuştur. İmzacı devletler; Rusya, Çin, Kazakistan, Tacikistan ve Kırgızistan”dır. Önce zirveler toplantıları şeklinde yürütülen görüşmeler Özbekistan”ın da bu yapıya kabul edilmesiyle Haziran 2001”de yapılan zirvede hareket örgüt haline dönüştürülerek “Şangay İşbirliği Örgütü” adını almıştır.

BAĞIMSIZĞU DEVLETLER TOPLULU Bağımsız Devletler Topluluğu 1992 yılında Baltık ülkeleri hariç eski Sovyetler Birliği ülkeleri tarafından kurulmuştur. Kuruluş Anlaşmasında, ekonomi ve maliye politikalarının uyumlaştırılması öngörülmüştür. Hedef olarak ise ekonomik birlik hedeflenmektedir.

BDT çerçevesinde 1992 yılında Askeri İşbirliği Antlaşması, 1993” te ise Ortak Pazar Antlaşması imzalanarak, karşılıklı olarak gümrükler ve katma değer vergisi minimum düzeye indirilmiştir. BDT”nin başlıca organları şunlardır: Devlet Başkanları Konseyi, Hükümet Başkanları Konseyi, Dışişleri Bakanları Konseyi, Savunma Bakanları Konseyi, Koordinasyon Komitesi, Ekonomik Sorunlar Mahkemesi, Devletlerarası Banka, Sekretarya