Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Müfredatı Yeniden Yapılandırma Çalışmaları Berna Musal, Cahit Taşkıran, Sevgi Tımbıl, Serpil Velipaşaoğlu, Yücel.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Program Geliştirme “uzmanlık eğitimi”
Advertisements

Bozok Üniversitesi Bologna Süreci Uyum Çalışmaları
*Damla GÜVEN **Yasemin AKBAL ERGÜN
Nevşehİr Ünİversİtesİ
Stratejik planlama sürecinde dikkat edilecek hususlar
İLKÖĞRETİM OKULU MÜDÜRLERİNİN VİZYONER LİDERLİK ÖZELLİKLERİNE SAHİP OLMALARI İLE ÖĞRETMENLERİN ÖRGÜTSEL ADANMALARI ARASINDAKİ İLİŞKİ Fatma BABİL Eskişehir.
ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ
Prof.Dr. Koray Boduroğlu Yeterlikler Çalışma Grubu Üyesi
Biyolojik Çeşitliliğin Orman Amenajman Planlarına Entegrasyonu
BOLOGNA SÜRECİ BİRİNCİ PAYLAŞIM TOPLANTISI
SAKARYA ÜNİVERSİTESİ’NDE
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ KLİNİK ARAŞTIRMALAR BİRİMİ (KABİ)
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ DENEYİMİ
BOLOGNA SÜRECİ BİLGİLENDİRMESİ ( ) MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ.
T.C. BURSA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
Mustafa Kemal Üniversitesi
TTB-UDEK Çalışma Grupları Dr. Raşit Tükel TTB-Uzmanlık Dernekleri Eşgüdüm Kurulu 30 Kasım 2007 / İstanbul.
Strateji Geliştirme Başkanlığı
ADÜ TIP FAKÜLTESİ TEB MÜFREDAT VE ENTEGRASYON ALT BİRİMİ Başkan Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK.
ÇIKIŞ ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ MEZUNİYET HEDEFLERİ.
SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM; AKILCI İLAÇ KULLANIMI Doç. Dr. Hanefi Özbek
Dış İ lişkiler ve AB Koordinasyon Birimi Kırıkkale Üniversitesi.
KADINLARIN VE KADIN SİVİL TOPLUM KURULUŞLARININ GÜÇLENDİRİLMESİ HİBE PROGRAMI GÜÇLÜ KADIN GÜÇLÜ TOPLUM PROJESİ STRONG WOMEN STRONG SOCIETY PROJECT TR2009/ /69.
Genel Pratisyenlik Uzmanlık Eğitiminde
Dr.Berna Musal DEÜTF Tıp Eğitimi AD
İLAÇLA AKILCI TEDAVİ EĞİTİMİNDE TFD’nin ROLÜ
Öğrenme Kazanımları ve İlişki Haritaları Öğrenme Kazanımları ve İlişki Haritaları Mustafa Turan 13 Mayıs 2014 Abant İzzet Baysal Üniversitesi.
2008’ in Sağlık Ortamında Üniversite Hastaneleri Dr. Zafer SINIK.
REHBERLİK.
ERCİYES ÜNİ. TIP FAKÜLTESİ TIP EĞİTİMİ ANABİLİM DALI
İstanbul Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi Araştırma ve Uygulama Merkezi Etkinlikleri   Darendeliler.
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ UZMANLIK EĞİTİMİ 9 Ocak 2013.
TTB-UDEK ÇALIŞMALARI Kasım 2010, Ankara
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi
Dr Hakan Abacıoğlu Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi
ERK İSG&İK – –
VI. ULUSAL TIP EĞİTİMİ KONGRESİ Gizem Tomaşan, UTEK 2010 VI. Ulusal Tıp Eğitimi Kongresi 2-5 Haziran 2010, Adnan Menderes Üniversitesi, AYDIN Akreditasyonda.
Pratisyen Hekimlerin Hukuksal Sorunları  Her ne kadar sağlık hizmeti denildiğinde ilk aklımıza gelen hasta ve hekim ilişkisi olsa da bu ilişkide;  Devlet.
PROGRAM GELİŞTİRME MODELLERİ
Müfredat Organizasyonu Basamakları
Cerrahpaşa’da kayboldum İntörn Dr.Aslı Tıp Eğitiminde Etik Paneli
Öğrencilerin Üniversite Sağlık Merkezleri Aracılığıyla Cinsel Sağlık/Üreme Sağlığı Konularında Bilgilendirilmesi Projesi Dokuz Eylül Üniversitesi Deneyimi.
AVRUPA KALİTE GÜVENCESİ REFERANS ÇERÇEVESİ VE KULLANILAN ARAÇLAR
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ UZMANLIK EĞİTİMİ 4 Ocak 2013 Tarihindeki Fakülte Kurulu’nda kabul edilen ilkeler ve çalışmalar.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Anabilim Dalları Stratejik Plan Formatı
EVDE SAĞLIK HİZMETLERİ: NEDEN VE NASIL? Çankaya Belediyesi Örneği
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ASİSTAN AKADEMİK KURULU 19 Aralık 2012.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Stratejik Planı Misyon
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ’NDE ÖLÇME DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi
TEMEL EĞİTİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Eğitim Sürecinin Yeniden Yapılandırılması Prof Dr Feyza Darendeliler 2010, İÜ.
İÜ’de Eğitimde Yeniden Yapılanma Toplantısı , İÜ , İÜ.
Öğrenci İş Yüküne Dayalı AKTS Kredisi Hesaplama. Giriş Üniversitemiz senatosunun 3 Mayıs 2013 tarihinde aldığı karar gereği eğitim öğretim yılından.
ISO ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ TEMEL EĞİTİMİ
DİYARBAKIR MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
İstanbul Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi Anabilim Dalı 16 Mart 2006 “İstanbul Tıp Fakültesi’nde Eğitim Merkezi’nden Anabilim Dalına”
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ASİSTAN AKADEMİK KURULU
KOU Tıp Fakültesi Eğitimini Nasıl İyileştirebiliriz? Dr. Hande SEZER Radyoloji ABD.
Aile Hekimliğinde Sürekli Sağlık Bakımı
TIP EĞİTİMİNDE YENİLİKLER Tıp Eğitimi Anabilim Dalı Seminerleri / 231.
AKTS KOORDİNATÖRLERİ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 13 Mayıs 2014.
Performans ve Ücret Yönetimi Yrd. Doç. Dr. Özlem BALABAN
Tıp Eğitiminde Havamız: Dekanlıktan Görülenler
Tıp Eğitimi İstanbul Tıp Fakültesi’ndeki 7 yıllık gözlem
Dönem III Tıp Eğitiminde Mevcut Durum ve Öneriler
Eğitim Sürecinin Yeniden Yapılandırılması
KOÜ Tıp Fakültesi Program Değerlendirme Kurulu Sunumu
9. MEZUNİYET ÖNCESİ TIP EĞİTİMİ ÇALIŞTAYI TIP EĞİTİMİ ÖĞRENCİ KOMİSYONU DÖNEM 2 ÖMER TAYYİP ÖZEN.
İSTANBUL GEDİK ÜNİVERSİTESİ KALİTE ÇALIŞMA SÜREÇLERİ
Sunum transkripti:

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Müfredatı Yeniden Yapılandırma Çalışmaları Berna Musal, Cahit Taşkıran, Sevgi Tımbıl, Serpil Velipaşaoğlu, Yücel Gürsel, Sema Özan, Neşe Atabey, Elif Akalın, Hakan Abacıoğlu

Sunum Planı DEÜTF müfredatı yeniden yapılandırılma sürecinin ve müfredatın genel özelliklerinin özeti

Altı Basamaklı Program Geliştirme Yaklaşımı - Kern

DEÜTF Müfredat Özellikleri Öğrenci merkezli Yeterliğe dayalı Probleme ve olguya dayalı Topluma yönelik Blok, evre, alanlar Genel yetkinlikler

DEÜTF Eğitim Programı Blok Dizilimi Evre I Dönem 1 - Tıp bilimlerine giriş (I) - Üreme, ürogenital, endokrin - Bilgi yönetimi araştırma - GİS, metabolizma, beslenme - Solunum Dolaşım Dönem 2 - Sinir bilimleri - Lokomotor sistem ve deri Evre II - Tıp bilimlerine giriş (II) - Kan, infeksiyon, immunoloji Dönem 3 - Multisistem (şok, sepsis, metastatik kanser, otoimmun hastalık, politravma) - Yaşam döngüsü Evre III Dönem 4 - Klinik bilimlere giriş: Tanısal tıp, akılcı ilaç kullanımı, infeksiyon kontrolu, kanıta dayalı tıp Dönem 5

Eğitim Programı Planlamada Çıktılara Dayalı Yaklaşım Mezundan ne beklendiği net bir şekilde tanımlanır. Eğitim programı, öğrencinin eğitimin sonunda göstereceği performans-yetkinlikler göz önüne alınarak planlanır. Yalnızca biyolojik öğeler değil; iletişim becerileri, koruyucu hekimlik, sağlığın geliştirilmesi, etik uygulamalar, ekip çalışması gibi öğelerin dikkate alınmasını kolaylaştırır. Öncelikle genel yetkinlikler tanımlanır.

Çıktılara Dayalı Yaklaşımın Avantajları Eğitim programı ile pratik uygulamalar arasında bağlantı sağlanır. İhmal edilen alanlar kapsanır. Nasıl bir hekim yetiştirilmek istendiği sorgulanır, tartışılır. Eğitim programını planlama için sağlam bir çerçeve oluşturur. Yetkinliklerin tanımlanması spesifik hedeflerin tanımlanmasını kolaylaştırır. Hedefe uygun eğitim ve değerlendirme yöntemi seçimini kolaylaştırır. Kişilerin ve grupların planlama sürecine katılımını kolaylaştırır. Öğrenciler eğitimin sonunda hangi yetkinliklere ulaşabileceklerini bilirler.

Müfredat Organizasyonu Basamakları DEÜTF Müfredat Organizasyonu Basamakları 23 Mayıs 2008 Yeni müfredatın LİDEK’te tartışılması 11 Kasım 2008 Akademik kurulda bilgilendirme Aralık 2008 - Haziran 2009 Evre, blok yapı ve sürelerinin tanımlanması 30 Temmuz 2009 Anabilim Dalı Başkanları toplantısında müfredat sürecine yönelik bilgilendirme 10 Eylül 2009 Fakülte kurulu kararı

Müfredat Organizasyonu Basamakları DEÜTF Müfredat Organizasyonu Basamakları Blok çalışma grupları oluşturuldu. 16 Çalışma Grubu 41 Anabilim Dalı 193 Öğretim Üyesi 46 Kişi/saat Çalışma Süresi - 8878 saat Toplam Çalışma Süresi

Müfredat Organizasyonu Basamakları DEÜTF Müfredat Organizasyonu Basamakları Blok çalışma gruplarının, mezunların sık karşılaşacakları / önemli / yaşamı tehdit eden hastalık, durum / problem ve semptomları tanımlaması - 8 Ekim 2009 ÇEP, uluslararası örneklerle karşılaştırılması Listeler ve yetkinlik düzeyleri ile ilgili Anabilim Dalları ve pratisyen hekimlerin görüşünün alınması Listeler ve yetkinlik düzeylerinin son şekline getirilmesi Listelerin paylaşıma açılması (FC, web) Listeler ve yetkinlik düzeylerinin en son şekline getirilerek sunulması

Müfredat Organizasyonu Basamakları DEÜTF Müfredat Organizasyonu Basamakları TEAD tarafından hedef tanımlama ve düzey belirleme konulu bilgilendirme Blok hedeflerinin belirlenmesi Önceki müfredat hedefleriyle karşılaştırılması Hedef düzeylerinin tanımlanması ve evrelere dağıtılması

Müfredat Organizasyonu Basamakları DEÜTF Müfredat Organizasyonu Basamakları Blokların hedef düzeyleri ve evrelere dağılımı ile ilgili Anabilim Dalı görüşlerinin alınması Hedefler ve evrelere dağılımın son şekle getirilmesi ve sunulması Blok çalışma gruplarının hedefleri temalara dağıtması ve eğitim yöntemlerini belirlemesi Toplum Sağlığı, İnsan Davranışları, Bilgi Yönetimi-Araştırma, HBD, Etik hukuk çalışma gruplarının, oluşturdukları hedefleri bloklara entegre etmesi 23-25 Aralık 2009 Müfredat entegrasyon kurulu Blok ve dönem kurulları TEŞEKKÜRLER