CANLILIK Kullandığı enerji ve dışarıdan aldığı maddelerle kütle ve hacmi değişenler CANLI varlıklardır. Hücre veya hücrelerden oluşmak canlılığın birinci.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KANIN VÜCUTTA DOLAŞIMI DARICA HALİDE EDİP İLKÖĞRETİM OKULU
Advertisements

SiNDiRiM SiSTEMiMiZ Sindirim… Mekanik ve Kimyasal sindirim..
DOLAŞIM SİSTEMİ İÇERİK Dolaşım sisteminin elemanları - Kan - Kalp
Besin nedir?.
Hazırlayan  Ercan YÜRÜK Fen Ve Teknoloji Öğretmeni 
SİNDİRİM SİSTEMİ VE SAĞLIĞI
Sindirim Sistemi.
ADAPTASYON Bugün dünyada yaşayan tüm canlılar yaşadıkları çevreye uyum göstermişlerdir. Canlıların sahip oldukları kalıtsal özelliklerden dolayı bir çevrede.
İnsanda Dolaşım Sistemi & Kan Dolaşımı ve Lenf Dolaşımı
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Dolaşım Sistemi -.
Sindirim.
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Sindirim Sistemi -.
SİNDİRİM SİSTEMİ.
DOLAŞIM SİSTEMİ.
DOLAŞIM SİSTEMİ a)KAN b)KALP c)DAMARLARDAN OLUŞUR.
5.Sınıf fen bilgisi dersi sunusu Besin nedir?
*HAZIRLAYANLAR *ECE MISIRLI *KÜBRA EREL
YAĞLARIN SİNDİRİMİ.
Hadi birlikte bir keşfe çıkalım…
Vücudumuzdaki Sistemler Canlılar ve Hayat
Çakırhöyük ilköğretim okulu
Dolaşım Sistemi
Sindirim sistemi Hadi birlikte bir keşfe çıkalım…
Canlıların Ortak özellikleri.
DOLAŞIM SİSTEMİ.
BESİNLERİN SİNDİRİMİ Kaan Can Genç Yağmur Demirci Alperen Tabaksoy
KONU:SİNDİRİM SİSTEMİ ALİ DAĞDEVİREN
DOLAŞIM SİSTEMİ.
SİNDİRİM SİSTEMİ.
KANIN VÜCUTDA DOLAŞIMI KALBİN GÖREVLERİ
KONU:SİNDİRİM SİSTEMİ
SİNDİRİM SİSTEMİ VE SAĞLIĞI
ÜNİTE DEĞERLENDİRME -Çoktan Seçmeli Test.
SİNDİRİM SİSTEMİ.
I. ÜNİTE: VÜCUDUMUZDA SİSTEMLER A. SİNDİRİM SİSTEMİ
VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER
BESİNLER ve SİNDİRİM SİSTEMİ
( ) Sindirim ağızda başlar anüste biter
6.SINIF: VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER DOLAŞIM SİSTEMİ
E N D O K R İ N S İ S T E M İ ( HORMONLAR ) A.Ç.
Hadi birlikte bir keşfe çıkalım…
Çakırhöyük ilköğretim okulu
DOLAŞIM SİSTEMİ.
DOLAŞIM SİSTEMİ 6. SINIF.
Sindirim Sistemi Kimya.
Hücre Vücudumuz hücrelerden oluşmuştur.
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ.
SİNDİRİM SİSTEMİ ETKİNLİKLER.
FEN VE TEKNOLOJİ İYİ DERSLERRR .
SİNDİRİM KANALI (HİSTOLOJİK YAPI) AĞIZDA SİNDİRİM Ağızda besinler mekanik olarak sindirilir, tükrük ile karıştırılır ve kısmende kimyasal sindirim.
Sindirim sistemi.
SİNDİRİM sistemi
SİNDİRİM SİSTEMİ.
Hücrelere gerekli olan besin ve oksijenin götürülmesini, hücrelerde oluşan atık maddelerin ve karbondioksitin uzaklaştırılmasını sağlar. Hücrelere gerekli.
Dolaşım Sistemi ve Hastalıkları
1. Aşağıdakilerden hangisi midede gerçekleşen bir olay değildir?
Canlıların Ortak özellikleri.
SİSTEMLER.
DOLAŞIM SİSTEMİ
A.Ç. Vücudumuzun kontrol ve bütünlüğünü sağlayan yani,canlı vücudundaki yapılar arasında koordinasyonu sağlayan sistemler vardır. BU SİSTEMLER; 1. SİNİR.
KONU:SİNDİRİM SİSTEMİ
1/9. 2/10 Mekanik Sindirim Ağızda, dişler yardımı ile başlar. Dil de yardımcı rol oynar. 2/9.
DOLAŞIM SİSTEMİ a)KAN b)KALP c)DAMARLARDAN OLUŞUR.
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Dolaşım Sistemi -. Dolaşım Sistemi Sağlık Okuryazarlığı – Dolaşım Sistemi Dolaşım sistemi kalp, kan ve kan damarlarından.
KALP Üstte iki kulakçık alltta iki karıncık olmak üzere dört odacıktan oluşmuştur. Sağ kulakçık ile sağ karıncık arasında üçlü (triküspit), sol kulakçık.
DESTEK VE HAREKET SİSTEMİ
DOLAŞIM SİSTEMİ a)KAN b)KALP c)DAMARLARDAN OLUŞUR.
Emir Şaşmaz 6/B 431. Canlılık için gerekli besin ve oksijenin tüm hücrelere taşınmasını, metabolik faaliyetler sonucu ortaya çıkan zararlı maddelerin.
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Dolaşım Sistemi -. Dolaşım Sistemi Sağlık Okuryazarlığı – Dolaşım Sistemi Dolaşım sistemi kalp, kan ve kan damarlarından.
Sunum transkripti:

CANLILIK Kullandığı enerji ve dışarıdan aldığı maddelerle kütle ve hacmi değişenler CANLI varlıklardır. Hücre veya hücrelerden oluşmak canlılığın birinci şartıdır. 2.ci şart; Temel metabolik faaliyetleri gösterebilmektir.

CANLILIK 3.Büyüme, Gelişme 4.Üreme, Kalıtım 5. Yaşanılan çevreye tepkide bulunma 6.Kararlı bir iç çevre (Homeostasi) oluşturmak

CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ Her canlının kendine özgü şekli, görünüşü, iç yapı planı vardır. Bütün canlılar genetik bir bilgi içerirler. Bütün canlılar hücrelerden yapılıdır. Uyarı alma yeteneği vardır. Organizasyon ile bütünlük ve uyum sağlarlar Hareket ederler Metabolizmaya sahiptirler Ortama uyum sağlarlar (Homeostasi) NEDİR???? Üreme yeteneğine sahiptirler. Kalıtsal özelliklerini kalıtımla aktarabilirler. Büyürler - Ölürler

Hücre organelleri ve görevleri

İnsanda Dolaşım Sistemi 1.Kalp 2.Damarlar 3.Kan

Kalbin çalışması nasıldır? Kalbin çalışması Kalbimiz istemsiz kaslarla kasılıp gevşer. Kulakçık ve karıncıkların çalışması birbirine zıt yönderir. Yani, kulakçıklar kasılırken, karıncıklar gevşer. Karıncıklar kasılırken, kulakçıklar gevşer. KALBİN KULAKÇIK VE KARINCIKLARI BİRBİRİNE ZIT ÇALIŞIR.

Kan hücreleri ve özellikleri

Atardamar ve toplar damar arasındaki farkı yazınız.

Kan grupları

Kan basıncı: kanın atardamar içinde uyguladığı ve onun hareketini sağlayan basınca kan kasıncı (tansiyon ) denir. Kalbin gevşemesi sırasında atardamarlardaki basınca küçük tansiyon, kalbin kasılması ile atardamarda oluşan basınca büyük tansiyon denir. Nabız: Atardamarların kan basıncı ile genişleyip daralmasıdır. Ortalama nasız (Kalp atısı) sayısı dakikada 70 kezdir. Nabız; bilekten, boyun yanındaki atar damarlardan sayıla- Bilir.

İnsanda Sindirim

Kimyasal ve Mekanik sindirim arasındaki farklar

Salgılandığı OrganEnzimin AdıEtkilediği Madde Ağız (tükrük bezleri)AmilazNişasta, glikojen PankreasLaktazNişasta, glikojen İnce bagırsakLaktazLaktoz MidePepsinProtein Bazı enzimler, salgılandığı yer ve etkilediği madde

4. Mide -Midede proteinlerin kimyasal sindirimi başlar -Besinleri depolar, karıştırır. -Mukus mide duvarını HCl ve pepsin enzimi etkisinden korur -HCl mide ortamını asidik hale getirir -HCl mikropları öldürür -HCl proteinlerin kimyasal sinidirimini kolaylaştırır.

İnce Bağırsak - Pankreas ve karaciğerden gelen sindirim enzimleri ince bağırsağa açılır. -İnce bağırsakta kimyasal sindirim tamamlanır. -Sindirim ürünleri kan ve lenf yoluyla emilir. -Villüs ve microvilluslar emilim yüzeyini artırır -Pankreas ve safra sıvıları mideden gelen asitli sıvıyı bazikleştirir.

6. Kalın Bağırsak 1.Villüslar yoktur 2.Su ve mineral emilimi olur 3.Atıkları atılıncaya kadar depolar 4.İnce bağırsakla birleştiği bölgeye KÖR BAĞIRSAK denir. 5.Buradaki parmak şeklindeki çıkıntıya apandiks adı verilir. 6.Kalın bağırsakta sindirim olmaz.

Sindirim