 Su doğada hangi hallerde ve nerelerde bulunur?

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SU HALDEN HALE GİRER LALE GÜNDOĞDU.
Advertisements

Madde ve Değişim 1.
Suyun Serüveni Hava bazen yağmurlu, sisli veya karlı olur. Yağmurun, sisin ve karın nasıl oluştuğunu hiç düşündünüz mü?
MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
Bulut ve Yağış Oluşumu Su buharı atmosferde yükselirken soğuk hava ile karşılaşır ve su buharı soğuduğunda ise tekrar sıvı hale geçer.Bu olaya yoğuşma.
SU HALDEN HALE GİRER.
Sıcak Hava Yükselir ve Soğuyup Yağış Bırakır
SU HALDEN HALE GİRER Su 3 halde bulunur: Katı, sıvı ve gaz. * Gaz halindeki bir maddenin sıvı hale geçmesine YOĞUŞMA denir. * Kar kışın yağar. Yağmur ise.
YAĞMURUN KARIN OLUŞUMU YERYÜZÜNDE SUYUN UĞRADIĞI DEĞİŞİKLİKLER
SU HALDEN HALE GİRER.
DOĞADA SU DÖNGÜSÜ Yaşama birliklerinde ve onun büyütülmüşü olan tabiatta canlılığın aksamadan devam edebilmesi için bazı önemli maddelerin kullanılan kadar.
SU HALDEN HALE GİRER.
SU HALDEN HALE GİRER.
SU HALDEN HALE GİRER.
SU HALDEN HALE GİRER.
SU HALDEN HALE GİRER.
SU DÖNGÜSÜ Yeryüzündeki suyun buharlaşıp havaya karışması, bulutları oluşturması ve yağış olarak yeryüzüne dönmesi sürecinde izlediği yola su döngüsü.
HATİCE AKKOYUNLU SINIF ÖĞRETMENLİĞİ.
MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
5. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 5.SINIF DERS SUNUSU
MADDENİN HAL DEĞİŞİMİ.
Suyun Serüveni Sıvı hâlde bulunan yeryüzü suları güneş enerjisinin etkisiyle hâl değiştirerek su buharı olarak atmosfere yükselir. Su damlaları ağırlaşır.
SU HALDEN HALE GİRER SUYUN SERÜVENİ GÜNEŞ BİZE ÇALIŞIR.
1.SU HALDEN HALE GİRER Atmosferde yükselen buhar soğuk hava tabakasıyla karşılaştığında yoğuşur. Gaz halindeki madde dışarıya ısı verdiğinde sıvı hale.
Suyun Serüveni Sis Yağmur Dolu Kar.
SU HALDEN HALE GİRER.
SU HALDEN HALE GİRER Atmosferde yükselen buhar soğuk hava tabakasıyla karşılaştığında yoğuşur. Gaz halindeki madde dışarıya ısı verdiğinde sıvı hale geçiyorsa.
SUYUN SERÜVENİ.
MADDENİN HAL DEĞİŞİMİ EREENGGHFGG ERİME-DONMA DOĞADA SU DÖNGÜSÜ
MADDE VE ISI.
Ev , okul ve iş yerlerini ısıtma ve aydınlatmada enerjiye ihtiyaç duyarız. Aynı şekilde arabaların çalıştırılmasında, fabrikalarda üretim yapılmasında.
SU HALDEN HALE GİRER.
1 SU HALDEN HALE GİRER Atmosferde yükselen buhar soğuk hava tabakasıyla karşılaştığında yoğuşur. Gaz halindeki madde dışarıya ısı verdiğinde sıvı hale.
Bir Su Damlası Neler Yaşar?
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
A K M Y İ.
SU HALDEN HALE GİRER.
MADDENİN TANINMASI VE DEĞİŞİMİ
MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
SU HALDEN HALE GİRER Su 3 halde bulunur: Katı, sıvı ve gaz.
Bugün kullandığımız suyun milyonlarca yıldır dünyada bulunduğu ve miktarının çok fazla değişmediği doğrudur. Dünyada su hareket eder, formu değişir, bitkiler.
MADDE DÖNGÜLERİ.
SU HALDEN HALE GİRER.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
SU HALDEN HALE GİRER.
ENERJİ KAYNAĞI GÜNEŞ Güneş, merkezinde meydana gelen patlamalar sonucunda büyük miktarlarda enerji üretir. Ürettiği enerjinin büyük bir kısmı uzayda kaybolur.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
GÜNEŞ BİZE ÇALIŞIR.
MADDENİN ISI İLE ETKİSİ
Maddenin değişmi ve tanınmasın
01 SU HALDEN HALE GİRER. 02 MADDE NEDİR?? MADDE NEDİR?? Madde;kütlesi,hacmi ve eylemsizliği olan her şeydir Madde;kütlesi,hacmi ve eylemsizliği olan her.
SU HALDEN HALE GİRER SU HALDEN HALE GİRER.
Enerji Kaynağı Güneş.
Maddenin değişimi biçim ya da yapı yönünden gerçekleşebilir. Basınç,ısı gibi etkenler maddenin değişimine etkili olabilir. Birbiri içine katılan maddelerle.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI YAĞMURUN OLUŞUMU VE SUYUN UĞRADIĞI DEĞİŞİKLİKLER GÜNEŞ ENERJİSİ VE YERYÜZÜNE ETKİSİ ISI VE SICAKLIK KAVRAMLARI.
ENERJİ KAYNAĞIMIZ GÜNEŞ
Su Halden Hale Girer Doğada su halden hale girer. Yeryüzündeki sular birçok hava olayı ile yeryüzüne geri döner. Yeryüzündeki sular Güneş’in etkisiyle.
5.SINIF FEN VE TEKNOLOJİ KİMYA KONULARI
YAĞMURUN OLUŞUMU.
SU HALDEN HALE GİRER Su 3 halde bulunur: Katı, sıvı ve gaz. Gaz halindeki bir maddenin sıvı hale ge ç mesine YOĞUŞMA denir.
DOĞADA SU DÖNGÜSÜ.
ENERJİ KAYNAĞIMIZ GÜNEŞ. Enerji kaynağımız güneş Güneş, merkezinde meydana gelen patlamalar sonucunda büyük miktarlarda enerji üretir. Ürettiği enerjinin.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
MADDENİN HALLERİ. Maddeler ısı etkisi ile hal değiştirebilirler. Su yeterince soğuduğunda donar, buz halini alır. Buz suyun katı halidir.
Yeryüzü Suları Durgun sular Okyanus Deniz Göl BuzullarAkarsular Nehir Irmak Çay Dere.
Suyun Yolculuğu.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
YAĞIŞIN OLUŞUMU. HAVADAKİ NEM Havadaki Nem: Okyanuslarda, göllerde, nehirlerde ve topraklarda bulunan su buharlaşarak; bitkiler ve hayvanlardaki su ise.
►Güneş, yeryüzündeki karaları ve suları ısıtır ►Güneş, yeryüzündeki karaları ve suları ısıtır. Havayı ise yeterince ısıtamaz. ► Havanın bir kısmı.
Sunum transkripti:

 Su doğada hangi hallerde ve nerelerde bulunur? Su yeryüzünde 3 farklı halde bulunur. Katı, sıvı, gaz. Buz, suyun katı hali; su, sıvı hali; su buharı ise suyun gaz halidir. Suyun doğada sıvı halde bulunduğu yerler, göl, akarsular, denizler ve yer altı suları, katı halde soğuk iklimli bölgelerdeki buzul, dağlarda kar, buz ve gaz olarak ise bulutlarda bulunur.

 Buharlaşma nasıl gerçekleşir? Yeryüzündeki akarsular, göller ve denizlerdeki sular sıcaklığın etkisiyle ısınması ve gaz haline geçmesi ile gerçekleşir.

 Yoğuşma nedir? Su buharı soğuk bir tabaka ile karşılaştığında tekrar su haline geçer. Bu olaya yoğuşma adı verilir.

 Bulut nedir? Havadaki su buharının küçük damlacıklar şeklinde yoğuşarak gözle görülebilir hal almasına bulut adı verilir.

 Sis nedir? Çok küçük su damlacıklarından oluşan yere yakın bulutlardır.

 Yağmur nedir? Bulutları oluşturan su taneciklerinin yeryüzüne düşmesi yağmur olarak adlandırılır.

 Kar ve dolu nedir? Bulutları oluşturan su damlacıkları atmosferin üst katmanlarında soğuk havayla karşılaştığında buz kristallerine dönüşür. Böylelikle kar oluşur. Bulutlar çok soğuk hava katmanlarına rastladığına su damlacıkları donar. Rüzgarla savrulan damlacıklar büyür ve dolu olarak düşer.

 Su döngüsü nedir? Su, buharlaşarak yükselir, ardından yoğuşarak, yağmur kar ve dolu şeklinde yeryüzüne düşer. Suyun yeryüzü ve gökyüzü arasındaki bu çevrimine su döngüsü denir.

 Yeryüzünde yükseklere çıkıldıkça hava sıcaklığının düşmesinin sebepleri nelerdir? Yeryüzüne ulaşan güneş ışınlarının bir kısmı yeryüzü tarafından emilir, böylece yeryüzüne yakın olan hava ısınır.Yükseklerdeki hava ise alçak yerlere göre sürekli halde değişimleri nedeniyle soğuktur.

 Yeryüzünün yüzde kaçı sularla kaplıdır? % 71’i

 Buharlaşmanın en fazla olduğu mevsim hangisidir? Yaz. Sıcaklık artışı fazla olduğundan, buharlaşma da fazlalaşır, yüzey sularındaki su miktarı azalır.

 Güneş yeryüzünü nasıl ısıtır? Güneş enerjisi yeryüzüne ışınlarla ulaşır. Yeryüzüne ulaşan bu ışınlar, maddelerin sıcaklığının değişmesine neden olur. Güneş ışınları ulaştıkları maddeyi ısıtır. Böylece dünyaya ışınlar halinde gelen güneş enerjisi, ısı enerjisine dönüşerek yeryüzünü ısıtır.

 Odun, kömür, petrol ve elektrik gibi kullandığımız tüm enerji kaynaklarının kökeni hangi enerji kaynağıdır? Güneş enerjisidir. (güneş bizim ışık ve ısı kaynağımızdır)

 Güneşin yaydığı ışınların kaçta kaçı dünyamıza ulaşır? Güneşin yaydığı ışınların milyarda birinden daha azı Dünya’mıza ulaşır.

 Güneş havayı nasıl ısıtır? Güneş’le Dünya arasındaki uzay boşluğunu 8 dakikada aşarak gelen güneş ışınları önce toprağı ve suyu ısıtır. Isınan toprak ve su etrafındaki havayı ısıtmış olur

 Binalar tasarlanırken pencerelerin güneye bakmasının istenmesinin nedeni nedir? Güneş ışığından olabildiğince çok yararlanabilmek için

 Güneş enerjisinin doğrudan kullanılabildiği yollar nelerdir? Bol camlı evler ile evlerin ısıtılmasında, Güneş pilinde Güneş panelinde

 Güneşten gelen enerjiyi elektrik enerjisine dönüştüren nedir, Nerelerde kullanılır? Güneşten gelen enerjiyi elektrik enerjisine dönüştüren, güneş pilleri vardır. Bu piller: Elektronik saatlerde, Fotoğraf ve hesap makinelerinde Uzay araçlarında kullanılır.

 Güneş paneli nedir? Nerede kullanılır? Güneş enerjisinin ısıtmada kullanılması için yapılan panellerdir. Güneş panelleri, güneşten gelen enerji su ısıtmada kullanılır. (çatılarda ki günısı panelleri)

 Şekildeki “suyun doğada bulunuş hallerini söyleyiniz. Katı Buz Sıvı su Gaz buhar Erime Isı alır Buharlaşma Isı verir Donma Yoğuşma