GİRİŞ Türkiye’de çeltik üretimi 1990 yılında 51 bin hektar iken bu tarihten sonra sürekli bir artış göstermiş ve 2009 yılında 100 bin hektar civarında.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TOHUMCULUK SEKTÖRÜNÜN HEDEFLERİ ve VİZYONU
Advertisements

Arıcılığın Tarihi Arıcılığa ait ilk bulgular yıl öncesine dayanır.
Üretici firma sayısı 30 Sektörde istihdam edilen kişi sayısı yılı üretim miktarı Ton İhracatın üretime oranı %45-50 Üretim kapasitesi.
Kısa Yoldan Çarpma İşlemi
Tohumculuk Sektörünün Hedefleri ve Vizyonu
Kobi Tanımı 150 kişiden daha az çalışanı olan kurumlar
HAYAT HOLDING.
TARSİM ÇİFTÇİ EĞİTİMİ SARAY İLÇE GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ
Maliyet, Hacim, Kar Analizi
TÜRKİYE KÖMÜR İŞLETMELERİ KURUMUNUN
TÜRKİYE TIBBİ CİHAZ TEDARİKÇİ PROBLEMLERİ
ÜLKE SUNUMU TC BAŞBAKANLIK DTM ANKARA-TÜRKİYE 10 HAZİRAN 2008
Kar Planlaması ve Kontrol: BBN Analizleri
RAKAMLARLA TÜRKİYE
Doç. Dr. Cuma AKINCI Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi-Diyarbakır
TOPRAK NUMUNESİNİN ALINMASI.
BİTKİSEL ÜRETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Tohumculuk Daire Başkanlığı
1 Hububat ve Çeltik Alım ve Satış Esaslarına İlişkin Uygulama Yönetmelikleri İle Gelen Yenilikler
ISLAHÇI HAKLARI BAŞVURUSU VE UYGULAMALARI
2012 YILINA AİT ÖZET SUNU T.C. UZUNKÖPRÜ KAYMAKAMLIĞI
Üretim-Tüketim-İhracat
Telekomünikasyon Sektörü ve Vergi Düzenlemelerinin Etkileri Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş. 30 Ekim 2007 Gazi Üniversitesi İİBF Ankara.
TÜRKİYE ELEKTRİK DAĞITIM A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TEDAŞ 2007 OSMANGAZİ ELEKTRİK DAĞITIM A.Ş.
1 ÜNİVERSİTE – SANAYİ İŞBİRLİĞİNDE KOSGEB DESTEKLERİ (Serhan EKER – 2008 Aralık)
FİNANS SEKTÖRÜNDE YABANCI SERMAYE ARALIK TSPAKB 2 İSTİKRAR  Siyasi istikrar Uluslararası yatırımcıların güvenini sağlayan tek parti hükümeti 
MAKARNALIK BUĞDAY KALİTE ÇALIŞMALARI KALİTE VE DEĞERLENDİRME BÖLÜMÜ
KIZILÇAM ENDÜSTRİYEL AĞAÇLANDIRMALARI
E.Ü.Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü
Sebze Çeşitlerinin Kayıt Altına Alınması
SOFRALIK VE YAĞLIK ZEYTİNDE ÜRETİM MALİYETLERİ VE KARLILIK
TÜRKİYE ORGANİZE PERAKENDE SEKTÖRÜ. TÜRKİYE’DE PERAKENDE  ENERJİ, EĞİTİM VE SAĞLIKTAN SONRA DÖRDÜNCÜ BÜYÜK SEKTÖR  2006 YILI TOPLAM CİROSU MİLYAR.
TÜRKİYE’DE BUĞDAYDA UYGULANAN POLİTİKALAR
DIŞ EKONOMİK İLİŞKİLER
OCAK 2014 OCAK T.C. GÜLYALI KAYMAKAMLIĞI T.C. A.(300,00 TL ) İLÇE GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ A. Desteklemeler: 2014 yılında alınacak.
İNSANLIĞIN İKİ ÖNEMLİ İHTİYACI. Yönetilmezse; Sel Erozyon Heyelan Kontrollü akış Toprağın su ile buluşması Enerji Yönetilirse; Baraj, Gölet ve Setlerle.
SEBZELERİN GENEL EKİM – DİKİM BİLGİLERİ
T.C. TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI ZİRAİ ÜRETİM İŞLETMESİ PERSONEL VE MAKİNE EĞİTİM MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ SAFER 2009 AÇILIŞ TOPLANTISI.
T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI DEVLET DESTEKLERİ.
BOSCH ‘’ Yaşam İçin Teknoloji ‘’. Dünyanın üçüncü büyük beyaz eşya üreticisi ve Avrupa’da beyaz eşya pazarı lideri olan BSH Grubu, 700 milyon Euro yatırımla.
Arıcılığın Yeri ve Önemi
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı
MISIR ve TARIMI (Zea mays L.)

PIRASA YETİŞTİRİCİLİĞİ
Tarımsal Üretici Birlikleri ve Kooperatifler Açısından Biyodizel
ENDÜSTRİ BİTKİLERİ.
İlaç Sektöründe Ufuk Turu AİFD Tuncay Teksöz Pfizer,Türkiye
KOLZA.
Tarla Bitkileri Yetiştirme
USLE P FAKTÖRÜ DR. GÜNAY ERPUL.
Arıcılığın Yeri ve Önemi
2014/15 SEZONU ÖNCESİ KARADENİZ BÖLGESİ DURUM DEĞERLENDİRMESİ
Dünya’da ve Türkiye’de zeytinyağı gündemi
TÜRKİYE’DE TARIM VE HAYVANCILIK
SON ON YILDA HAYVANSAL ÜRETİMİN GELİŞİMİ VE TARIMIN FİNANSMANI
TOPLAM DÜNYA 10/11 11/1212/1313/1414/1515/16 Geçen dönem ile fark DEVREDEN STOK ÜRETİM
KONYA İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ
Oksijenin Yurdu Fındık, Kivi ve Bal Diyarı BRİFİNG
Yağlı Tohumlu Bitkiler ve Bitkisel Yağlar Konferansı
YÖNETİM KURULU KOORDİNATÖR ÜYE Ökkeş YILDIRIM AYT Tarım Ltd.Şti.
YAĞLI TOHUMLU BİTKİLER ÇALIŞMA GRUBU RAPORU 2016
ENDÜSTRİ BİTKİLERİ ÇALIŞMA GRUBU
Abdurrahim YILMAZ1 Murat TUNÇTÜRK1 Rüveyde TUNÇTÜRK1
İç ve Dış Ticaret Müdürü
Lif Bitkileri Lifleri için yetiştirilen veya toplanan bitkilerdir.
Ekili Tarla Alanlarının Dağılımı*
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
TÜRKİYE'DE ORGANİK ÜRÜN PAZARLARI
Tarım sektörünün önemi
Yağlı Tohumlu Bitkiler ve Bitkisel Yağlar Konferansı
Sunum transkripti:

GİRİŞ Türkiye’de çeltik üretimi 1990 yılında 51 bin hektar iken bu tarihten sonra sürekli bir artış göstermiş ve 2009 yılında 100 bin hektar civarında olmuştur yılında üretilen çeltiğin yaklaşık % 80’i, 1997 yılında Enstitümüzce tescil edilen Osmancık- 97 çeşidinden gelmektedir. Bununla birlikte diğer çeşitlerimizden Edirne % 10, diğer, % 9 gibi üretimde yer almaktadır.

GİRİŞ Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsünce ıslah çalışmaları sonucunda 2004 yılında Halilbey, Ece, Kırkpınar, Edirne çeşitleri, 2006 yılında Beşer ve Şumnu çeşitleri, 2007 yılında da Kızıltan, Durağan, ve Aromatik-1, 2009 yılında Gala ve Tunca çeşitleri tescil edilmiştir.

GİRİŞ Türkiye’ de üretilen çeşitlerin hemen hemen tamamına yakını Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü çeşitleri olması nedeniyle, bunların ıslahçı, elit ve orijinal tohumları da Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nde yapılmaktadır.

SON YİRMİ YILDA TOHUMLUKLARI ÜRETİLEN ÇELTİK ÇEŞİTLERİ Ülkesel Çeltik Araştırma Projesinin başlangıcında introduksiyon materyallari denemeleri sonucu 4 İtalyan ( Ribe, Rocca, Baldo ve Veneria), 2 Bulgaristan (Plovdiv, Ranballi) ve 1 Rusya (Krasnodarsky-424) çeşidi tescil edilmiştir (Baldo üretim izni almıştır). Tescil edilen İtalyan Çeşitlerinin sertifikalı tohumları başlangıçta İtalya’dan ithal edilmiş zamanla bu çeşitlerin elit ve orijinal ve sertifikalı tohumları Türkiye’de üretilmeye başlanmıştır.

SON YİRMİ YILDA TOHUMLUKLARI ÜRETİLEN ÇELTİK ÇEŞİTLERİ 1979 yılında Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsünde melezleme programı başlatılmış ve ilk melezleme yolu ile geliştirilen çeşitler 1989 yılında tescil edilmiş ve bu çeşitlerin tohumları üretilmeye başlanmıştır. Son yirmi yılda Türkiye’de üretilen çeşitlerin tahmini ekiliş yüzdeleri Çizelge de verilmiştir.

Türkiye’ de ekilen çeltik çeşitlerinin tahmini ekiliş yüzdeleri (%) Ribe Rocca Krasnodarsky Baldo Veneria Osmancık Edirne Diğer10 5 Toplam100

TRAKYA TARIMSAL ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ TARAFINDAN ÜRETİLEN ORİJİNAL KADEME TOHUMLUK MİKTARI (KG) Çeşit Adı OSMANCIK EDİRNE GÖNEN NEĞİŞ HALİLBEY ECE KIRKPINAR KIRAL VENERİA BEŞER 520 ŞUMNU 1450 KRASNODARSKY ROCCA BALDO DEMİR YAVUZ KARGI SÜREK TOPLAM (kg)

2007 Yılında Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsünde üretilen elit ve orijinal çeltik tohumluğu. Çeşit AdıElit (kg)Orijinal (kg) OSMANCIK GALA EDİRNE GÖNEN NEĞİŞ HALİLBEY KIRKPINAR KIRAL BEŞER ŞUMNU KRASNODARSKY AROMATİK DURAĞAN TOPLAM

TRAKYA TARIMSAL ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜNDE KULLANILAN TOHUMLUK ÜRETİM YÖNTEMİ Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsünde çeltik tohumluk üretimi aşağıdaki şekilde yapılmaktadır. 1. yıl Seyrek olarak ekilmiş elit veya orijinal-1 üretim parselinden tek salkımlar seçilmektedir.

TRAKYA TARIMSAL ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜNDE KULLANILAN TOHUMLUK ÜRETİM YÖNTEMİ 2. yıl Tek salkımlar 25 cm aralıklarla 5 m uzunluğunda tek bitki sıralarına ekilmektedirler. Tek salkım sıralarında gerekli gözlemler yapılmakta, hastalıklı ve tip dışı sıralar atılmaktadır. Geriye kalanlar hasat edilmekte ve elit tohum elde edilir.

TRAKYA TARIMSAL ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜNDE KULLANILAN TOHUMLUK ÜRETİM YÖNTEMİ 3. yıl elit tohumlar ön çimlendirilerek orijinal tohumluk elde etmek üzere su içine serpilerek ekilmektedir. Bu ekim de normal üretime göre daha az (%10-20 az) tohum ve gübre kullanılmaktadır. Bunun nedeni özellikle azotlu gübre fazla atıldığın da yanıklık hastalığı riskinin artması ve yatmaya neden olmasıdır

TRAKYA TARIMSAL ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜNDE KULLANILAN TOHUMLUK ÜRETİM YÖNTEMİ Orijinal-1 kademe ve daha sonraki kademelerde sertifikalı tohumluk üretiminde sertifikasyon işlemi başlamaktadır.Tarım İl Müdürlüğü elemanları balmumu olgunluğunda beyaz uç nematodu için salkım almakta ve kırmızı çeltik, tip dışı gibi konularda kontrolleri yapmaktadır.

İl Müdürlüğü Elemanları Salkım Numunesi Alıp Sayım Yapıyorlar

3.2. TRAKYA TARIMSAL ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜNDE KULLANILAN TOHUMLUK ÜRETİM YÖNTEMİ 4. yıl Orijinal -1 tohumların bir kısmı Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsünde Orijinal-2 tohum üretmek için kullanılmakta, geri kalan kısmı ise Royalty anlaşması yaptığımız tohum üreticisi şirketlere satılmaktadır.

3.2. TRAKYA TARIMSAL ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜNDE KULLANILAN TOHUMLUK ÜRETİM YÖNTEMİ Tohum üretimi sırasında ekimden önce tohumlar beyaz uç nematoduna karşı sıcak su uygulaması yapılır ve Benomyl li ilaçlarla ilaçlanır.

3.2. TRAKYA TARIMSAL ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜNDE KULLANILAN TOHUMLUK ÜRETİM YÖNTEMİ Sıcak su uygulaması dercede 15 dakakika yapılır.

TRAKYA TARIMSAL ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜNDE KULLANILAN TOHUMLUK ÜRETİM YÖNTEMİ Tohumlar selektörlenmekte, 50 şer kg’lık paketler halinde çuvallanmaktadırlar Bu çuvallar 10 ar tonluk partiler halinde istiflenmektedirler (parti büyüklüğü yeni yönetmelikte 30 ton a çıkarılmıştır) Her partiden sertifikasyon analizi için görevlilerce numuneler alınmaktadır

Tohumlar temizlenir ve istiflenir

TOHUMLAR SATIŞA KADAR DEPOLANIR

Çeltik Tohumluk Üretiminde Kullanılan Tarla ve Laboratuar Standartları 2008 yılında yapılan son değişiklere Tahıl tohumu sertifikasyonu ve pazarlama yönetmeliği ile çeltik sertifikasyonu için beyanname verme tarihi, tarla standartları, laboratuar standartları, ambalajlama ve diğer uyulması gereken şartlar belirlenmiştir. Bu yönetmelikte daha önce olan anaç kademe kaldırılmıştır.

Çeltik Tohumluk Üretiminde Kullanılan Tarla ve Laboratuar Standartları Beyannamenin ekilişten sonra 30 gün içinde yapılması gerekmektedir. Tarla Kontrolü hasattan 1 hafta önce balmumu olum zamanında en az bir defa yapılır, kontrolde sayımı yapılacak hususlar: a) Diğer çeşitler, b) Kırmızı çeltik, c) Tohumla geçen hastalıklardan Pyrcularia oryzae. d) Tohumla geçen zararlılardan Çeltik Beyaz Uç Nematodu (Aphelenchoides bessei)

Çeltik Tohumluk Üretiminde Kullanılan Tarla ve Laboratuar Standartları Ön Bitki Şartı: Her kademeden çeltik tohumluğu üretimi amacı ile kullanılacak tarlaya iki sene çeltik ekilmemiş olmalıdır. Çeltik Beyaz Uç Nematodu yönünden, çeltik üretimi yapılacak alanda, zararlının diğer konukçusu olan bitkilerin (çilek, süs bitkisi) yetiştirilmemesi gerekir.

Çeltik Tohumluk Üretiminde Kullanılan Tarla ve Laboratuar Standartları İzalosyan şartı olarak diğer çeşitler ile 2 metre mesafe aranır. Aynı tarlaya farklı çeşit ekilecekse en az 2 yıl çeltik ekilmez. Ülkemizde dış karantinaya tabi olan beyaz uç nematodu 1995 yılında tespit edilmiş olup daha daha sonra sertifikasyon işlemlerinde tohumların bu nematotdan ari olması şartı aranmaya başlanmıştır.

LABORATUVAR STANDARTLARI (%) FaktörlerOrijinalSertifikalı ISertifikalı II Saf tohum (en az %)9897 Cansız Yabancı Madde (en az %)233 Diğer Mahsul Tohumları (en çok %)00,1 Ot tohumları (en çok adet/kg)0,1 0,2 Kırmızı Çeltik (en çok adet/kg)51020 Çeltik Beyaz Uç Nematodu (A.besseyi) 000 Çimlenme (en az %)85

TOHUM ETİKETLERİ BASIC -ORİJİNAL SERTİFİKALI-1 SERTİFİKALI -2

Çeltik Tohumluk Üretiminde Kullanılan Tarla ve Laboratuar Standartları Standartlarda her ne kadar kırmızı çeltiğe izin verilse de Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından üretilen tohumlarda 0 (sıfır) kırmızı çeltik bulunacak şekilde üretim yapılmakta bu yüzden de çok talep görmektedir.

SERTİFİKALI TOHUMLUK ÜRETİM POLİTİKALARI Türkiye’ de üretilen sertifikalı tohumluk üretimi yeterli değildir. Devletimiz sertifikalı tohumluk kullanımını teşvik etmek amacıyla destekleme politikaları yürütmektedir yılından 2001 yılına kadar 5 yıl süre ile sertifikalı tohumluk üreticilerine üretip sattıkları her kg sertifikalı tohumluk için 1997 yılında 400 dolar/ton destek verilmiş, bu destek 2000 yılında 150 dolar/ton’a düşmüş ve 2001 yılında kaldırılmıştır. Daha sonra 2007 yılına kadar herhangi bir destek verilmemiştir.

SERTİFİKALI TOHUMLUK ÜRETİM POLİTİKALARI 2007 yılında sertifikalı tohumluk üretimini özendirmek için yeni bir program başlatılmıştır. Yeni destekleme programına göre 2007 yılında sertifikalı çeltik tohumluğu kullanan çiftçiye, sertifikalı tohumluk kullandığı arazisi için 8 TL (6,5 Dolar)/ Da destek verilmeye başlanmıştır yılında bu desteğe ilave olarak çeltik tohumluk üretene 2008 yılı için 270, 2009 yılı içinde 250 TL destek ödemesi başlatılmıştır. Destek ödemesinin başladığı 1997 yılında 188 ton olan yıllık sertifikalı tohumluk üretimi 2001 yılında 1189, 2006 yılında da 4745 ton a ulaşmıştır.

SERTİFİKALI TOHUMLUK ÜRETİM POLİTİKALARI Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Tarafından Türkiye’nin ihtiyacı olan orijinal tohumluk üretimini karşılamak için son 8 yılda üretim 4 kat arttırılmıştır. TİGEM yanısıra özel sektöründe tohumluk üretimine girmesi üzerine Enstitü özel sektörle sıkı işbirliği için girmiş ve tohumluk üretmek isteyen bütün şirketlere royalty anlaşması ile orijinal tohum temin edilmeye başlanmıştır.

ÇELTİK TOHUMLUĞU PAZARLAMASI Tohum üreticisi şirketler Trakya Tarımsal Araştırma enstitüsünden orijinal kademede tohum almakta ve bunlardan üretip sattıkları sertifikalı tohumluklar için Enstitüye royalty ödemektedirler. Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü şimdiye kadar sertifikalı tohumluk üretmeleri için 46 Şirketle anlaşma imzalanmış olup bunlardan 20 ye yakını aktif olarak çeltik tohumluğu üretimi yapmaktadır Yılında 2 Bulgar Tohum üreticisi kuruluş ile de sözleşme imzalanmış olup bu kuruluşlara 2009 yılında orijinal kademede ihracat yapılmıştır. Bu tohumları çoğaltıp sattıktan sonra Enstitümüze ıslahçı hakkı ödeyeceklerdir.

Yıllara Göre Tohumluk Üreticisi Şirketlerce Üretilen Sertifikalı Tohumluk Miktarı Yıl ton Yıl ton Kaynak ( Sürek ve ark 2002, Anon )

ÇELTİK TOHUMLUĞU PAZARLAMASI Grafikten de görüleceği gibi Türkiye’de üretilen sertifikalı tohumluk miktarı 2006 yılında 4745 tondur. Diğer taraftan 2009 yılında yaklaşık ha çeltik ekimi yapılmıştır. Çeltik ekili alanlar için gerekli tohumluk miktarı ise yaklaşık bin ton arasındadır. Görüldüğü gibi sertifikalı tohumluk üretimini arttırma gereği vardır. Genelde 1 yıl alınan sertifikalı tohumluk 2- 3 yıl kullanılmaktadır. Bu nedenle tarlalar genelde temiz tohumla ekilmektedir.

ÇELTİK TOHUMLUĞU PAZARLAMASI Tohumluk üreticileri tarafından üretilen tohumlar aşağıdaki yollarla çiftçilere ulaştırılmaktadır a- Tohum üreticileri kendileri b- Bayileri c- Kooperatifler aracılığı ile pazarlanmaktadır. Tohum üreticisi şirketler tohum satışlarını mayıs ayı içerisinde bitirmektedirler. Satışlar bittikten sonra aynı yıl içinde Kasım -Aralık ayında Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü’ne royalty ödemektedirler.

SONUÇ Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün araç ve alet parkının geliştirilmesi sonucu orijinal tohumluk üretimi yılda yaklaşık 200 tona çıkmıştır. Üretilen söz konusu 200 Ton Orijinal tohum, tohumluk üretiminde kullanıldığı takdirde, 1. yıl 6- 7 bin ton, 2 yıl sonunda da 180 – 210 bin ton a ulaşılacaktır. Türkiye’de 2009 yılı çeltik ekiliş alanı yaklaşık da olup bütün çeltik üretimi yapılan tarlalarda sertifikalı tohumluk kullanması halinde ihtiyaç duyulacak sertifikalı tohumluk miktarı ise ancak 18 – 20 bin tondur

SONUÇ Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından Türkiye’nin ihtiyacını karşılayacak miktarda orijinal tohumluk üretilmekte bu tohumlarda tohum üreticisi şirketlerce çoğaltılarak çiftçilere ulaştırmaktadır. Bunun sonucunda da kaliteli, yüksek verimli ve rekabetçi bir çeltik üretimi devam etmektedir

SONUÇ Türkiye’de yılda 1 Milyar TL lik çeltik üretilmektedir. Bu üretim için kullanılan çeşitler Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen çeşitlerdir. Çeşitlerin verimi dünya ortalamasının 2 katı olup en yüksek verim alan ülkeler içindedir. Çeltik tohumluğu ithalatı uzun yıllardır yapılmamakta gerekli olan Orijinal tohumlar Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve sertifikalı tohumlarda yurt içinde tohum üretici firmalar tarafından üretilmektedir. Türkiye çeltikte kendi çeşidini Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsünce geliştirip, ihtiyacını karşıladığı gibi, 2 yıldır ihracata yapmaktadır.