GIDA SEKTÖRÜ AÇISINDAN BUĞDAY

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TARLADAN SOFRAYA DEĞER ZİNCİRİ
Advertisements

OBEZİTE İSTATİSTİKLERİ
PHARE TWINNING PROJECT TR 04-IB-EN- 04 TRAINING NATURAL MINERAL WATER 11 TO 15 JUNE Endüstriye yönelik eğitim Şişelenmiş sulara uygulanan gıda güvenliğinin.
Tohumculuk Sektörünün Hedefleri ve Vizyonu
ENERJİ GÜVENLİĞİ ve ENERJİ ARZI
Orta Doğu Teknik Üniversitesi
T.C. İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ Arapgir Meslek YÜKSEKOKULU
Meme Kanseri Hastalarında Doğurganlık
-Demografik- Nüfus Analizi
TÜRKİYE KÖMÜR İŞLETMELERİ KURUMUNUN
T.G.K. BUĞDAY UNU TEBLİĞİ VE T.G.K. EKMEK VE EKMEK ÇEŞİTLERİ TEBLİĞİ
Diferansiyel Denklemler
AB Hakkında Genel Bilgiler
Uluslararası İşbirliği Faaliyetleri
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 05 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
27 Haziran 2008, Prof. Dr. A.S.GÖKALP BOLOGNA SÜRECİ VE KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ Prof. Dr. Ayşe Sevim Gökalp Prof. Dr. Ayşe Sevim Gökalp.
ALIŞVERİŞ ALIŞKANLIKLARI ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI Haziran 2001.
NEDEN SEYHAN HAVZASI ? • Akdeniz Bölgesi ve dolayısı ile Seyhan havzası İklim Değişimine en hassas Bölgelerden biridir. • Ülkemiz ve Avrupanın önemli üretim.
UZUNKÖPRÜ TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ
KIR ÇİÇEKLERİM’ E RakamlarImIz Akhisar Koleji 1/A.
Temel Ekonomi - Prof. Dr. Tümay ERTEK
Global Hayvancılık Trendleri
1 Hububat ve Çeltik Alım ve Satış Esaslarına İlişkin Uygulama Yönetmelikleri İle Gelen Yenilikler
“Dünyada ve Türkiye’de Pamuk Piyasaları ile İlgili Gelişmeler”
HAZIRLAYAN:SAVAŞ TURAN AKKOYUNLU İLKÖĞRETİM OKULU 2/D SINIFI
Üretim-Tüketim-İhracat
Arçelik A.Ş. Enerji Yolu İstanbul, 11 Nisan 2008 Gökhan Özgürel
YASED BAROMETRE 2006 AĞUSTOS.
TÜFAD İZMİR ŞUBESİ SEZONU EĞİTİM SEMİNERLERİ (2) ALMANYA VE DİĞER AVRUPA ÜLKELERİ (BARCELONA-AJAX- V.S.) FUTBOL GENÇLİK AKADEMİLERİNİN ORGANİZASYONU.
HUBUBAT ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ
22 Eylül 2006 TBB BANKACILIK ALT ÇALIŞMA GRUBU Nurhan Aydoğdu
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 5 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
MAKARNALIK BUĞDAY KALİTE ÇALIŞMALARI KALİTE VE DEĞERLENDİRME BÖLÜMÜ
BİLİMSEL POLİTİKALARA DESTEK (8. Öncelik). Amaçlar  AB politikalarının tanımı ve uygulanması  Aşağıdaki özelliklere sahip projelere bilimsel destek.
Türkiye’nin Altın Üretimi 2000 : : 29,5 Ton / Yıl
E.Ü.Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü
Yaşam kalitesinin düşmesi insanların ruh ve beden sağlığını etkilemekle beraber beklentilerini de değiştirir.
Türkiye’de Kayıt Dışılık
BETONDA DAYANIMI ETKİLEYEN FAKTÖRLER
BİYOKÜTLE.
SOFRALIK VE YAĞLIK ZEYTİNDE ÜRETİM MALİYETLERİ VE KARLILIK
10/06/2009 Türkiye’deki Doğalgaz Sektörünün Mevcut Durumu ve Gelişimi (Current Situation and Development Prospects of the Natural Gas Sector in Turkey)
BESİNLER VE ÖZELLİKLERİ
“SÜT İLE İLGİLİ GERÇEKLER”
İNSANLIĞIN İKİ ÖNEMLİ İHTİYACI. Yönetilmezse; Sel Erozyon Heyelan Kontrollü akış Toprağın su ile buluşması Enerji Yönetilirse; Baraj, Gölet ve Setlerle.
Prof.Dr.Seçil ÖZKAN Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi
KÜÇÜK TASARRUFLAR BÜYÜK KAZANÇLAR
Strateji Geliştirme Başkanlığı 1 DÜNYA EKONOMİSİ REEL SEKTÖR.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı
İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi
DENEY TASARIMI VE ANALİZİ (DESIGN AND ANALYSIS OF EXPERIMENTS)
Balıkesir Üniversitesi Edremit Zeytincilik Enstitüsü
Türk Tıp Fakültesi yayınlarında kurallar ve dergiler Sağlık Bilimlerinde Süreli Yayıncılık Ulusal Sempozyumu Kasım 2008, Ankara Öğr. Gör.
Bankacılık sektörü 2010 Ocak-Aralık dönemindeki gelişmeler Ocak 2011.
KPSS SORULARI KLASİK MAKRO İKTİSAT TEORİSİ
ENDÜSTRİ BİTKİLERİ.
SAYILAR NUMBERS. SAYILAR 77 55 66 99 11 33 88.
Prof.Dr.Metin Çapar S.Ü.Meram Tıp Fakültesi Kadın Doğum ABD KONYA
Türkiye’de 2008 yılında, yaklaşık 494 bin tonu avcılıkla, 152 bin tonu yetiştiricilikle olmak üzere toplam 646 bin ton su ürünleri üretilmiştir. Avcılıkla.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
MESLEK ANALİZİ ÇALIŞTAYI III 21 – 25 Ocak 2013 Ankara
Diferansiyel Denklemler
2014/15 SEZONU ÖNCESİ KARADENİZ BÖLGESİ DURUM DEĞERLENDİRMESİ
Dünya’da ve Türkiye’de zeytinyağı gündemi
İhsan Kaan BERBEROĞLU Ülker Bisküvi San. A.Ş. Satınalma Direktörü.
Peynirlerin Siniflandirilmasi
IĞDIR ÜNİVERSİTESİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
Lif Bitkileri Lifleri için yetiştirilen veya toplanan bitkilerdir.
ISO HACCP ve ISO22000.
Volkan Arif YILMAZa, Büke ERDİCANb, Sezgin ÜNALb, Burak ALTINELb
Sunum transkripti:

GIDA SEKTÖRÜ AÇISINDAN BUĞDAY KALİTESİ Prof.Dr.Orhan DAĞLIOĞLU Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü 59030 TEKİRDAĞ

2000 21 milyon ton 2001 19 milyon ton 2002 19,5 milyon ton 2003 2004 Çizelge: 2000-2009 Yılları Türkiye Buğday Üretimi 2000 21 milyon ton 2001 19 milyon ton 2002 19,5 milyon ton 2003 2004 2005 21,5 milyon ton 2006 20 milyon ton 2007 17,2 milyon ton 2008 17,8 milyon ton 2009 20 milyon ton* *tahmini Kaynak: www.fao.org ; www.tuik.gov.tr

Kalite amaca uygunluk derecesidir. Buğday kalitesi denilince -üretici, -sanayici -tüketicinin talep ettiği özelliklerin tamamı söz konusudur. Gıda Sektöründe buğdayı kullanan farklı kesimlerin kalite beklentilerinde de farklılık vardır.

Kaliteyi Etkileyen Faktörler 1-Çeşit Kalitesi (Genetik Faktörler) Buğday kalitesini (özellikle gluten kalitesini) belirleyen temel faktör çeşit kalitesi yani çeşidin genetik yapısıdır. Bu nedenle uygun çeşitlerin seçimi kalite açısından son derece önemlidir. 2 -İklim ve Toprak özellikleri 3 - Diğer Faktörler Ekim nöbeti, ekim zamanı, gübreleme, ilaçlama ile depolama ve taşıma koşulları gibi faktörler.

Buğdayda Kalitenin Belirlenmesi 1-) Fiziksel Kriterler -Yabancı madde -Hektolitre ağırlığı -Tane sertliği -İrilik ve homojenlik -Bin tane ağırlığı -Tane Rengi

2-) Kimyasal-Teknolojik Kriterler Kül Oranı Protein Oranı Rutubet Oranı Kül Oranı Protein Oranı Gluten miktarı ve indeksi Zeleny Sedimantasyon Değeri Düşme Sayısı (Falling Number) Farinograf ve Ekstensograf Tayini 3-) Pişirme Testleri

Tablo: 2009 sezonunda Tekirdağ civarında üretilen bir Tablo: 2009 sezonunda Tekirdağ civarında üretilen bir buğday çeşidinin kalite değerleri Rutubet: %11,5 Su absorsiyonu: %58,5 Hektolitre: 79 kg Gelişme müddeti: 2,7 dk Protein (Nx5,7) : %13,4 Stabilite: 18,3 dk Yaş Gluten: %29,5 Yumuşama derecesi: 40 BU Gluten Indeks: %98 Rmax: 869 BU Sedimantasyon : 60 ml Gecikmeli Sedim: 70 ml Elastikiyet: 158 mm Enerji: 174 cm2 Oran: 5,5

10 milyon ton Ekmeklik un üretiminde 3 milyon ton Tablo: Ülkemizde üretilen buğdayın kullanım alanları ve yaklaşık kullanım miktarları 10 milyon ton Ekmeklik un üretiminde 3 milyon ton Makarna-bulgur vb üretiminde 1 milyon ton Diğer unlu mamüller için un üretiminde

GLUTEN Glutenin ( - ) Yoğurma -Uzayabilir Gliadin (+) -Düşük elastikiyette Glutenin ( - ) -Düşük uzayabilme -Elastik Yoğurma GLUTEN elastik ve uzayabilir

Gluten proteinleri: Hamurun yoğrulma ve işleme özelliklerini tayin eder. Hamurun mayalanmasını (kabarmasını) sağlar.

Dolayısı ile gluten miktarı ve kalitesi özellikle ekmeklik buğdaylarda büyük önem taşır. Kuvvetli gluten Zayıf gluten

Küresel ısınma ve buğday kalitesi Dünya genelinde 50 yıl içerisinde 2 oC’lik sıcaklık artışı beklenmektedir. -Deniz suyu seviyesinin yükselmesi -Yağışlarda düzensizlik -Sıcaklık derecelerinde ani değişiklik

Buğday Kalitesine etkisi Sıcaklık stresinin meydana gelmesi (süt olum döneminde olursa) -Protein miktarında azalma -Hamur dirençlerinde azalma Resim: Süt olum dönemi

Sıcaklık stresinin meydana gelmesi (sarı olum döneminde olursa) -Nişasta miktarında azalma -Amiloz/amilopektin dengesinin bozulması -Nişastanın jel yapısında değişiklik Resim:Sarı olum dönemi

SONUÇ Buğdaydaki kalite beklentisi, buğdayı kullanan faklı kesimlere göre değişiklik göstermektedir. Un üreticileri belirli düzeyde teknolojiye sahip olup, sorun daha çok kaliteli buğday teminindedir. Bu nedenle; 1-)Bölgemize adapte olmuş, verimi ve kalitesi yüksek, sıcaklık stresine toleranslı buğday çeşitlerinin geliştirilmesi, 2-) Modern tarım tekniklerinin bilinçli ve eksiksiz olarak uygulanması verim ve kalite artışında büyük önem taşımaktadır. 3-) Sektörün ihtiyacı olan yumuşak buğday çeşitlerine de önem verilmesi

Kaynaklar Anonymous. 1990. Cereals. Plant Breeding International, Cambridge. Curic, D., KArlovic, D., Tusak, D., Petrovic, B., Dugum, J. 2001. Gluten as a standard of wheat flour quality. Food Tech. And Botech., 39(4)353-361. Don. C., Mann, G., Bekes, F:, Hamer, R.J. 2006. HMW-GS affect the properties of glutenin particles in GMP and thus flour quality. J of Cereal Science, 44(2)127-136. Elgün, A. 2008. Sektörel açıdan buğday kalitesine bakış. Ülkesel Tahıl Sempozyumu, s: 407-413, 2-5 Haziran, Konya. McRitchie, F. 1999. What proteins: characterization and role in flour functionality. Cereal Foods World 44, 188-193. Popper, L. 2005. World Grain, January, page 26. Sissons, M.J., Soh, H.N., Tumer, M.A. 2007. Role of gluten componens in influencing durum wheat dough properties and sphagetti cooking quality. J of the Science of Food and Agriculture, 87(10)1874-1885. Şahin, M., Akçacık, G.A., Aydoğan, S. 2008. Orta Anadolu kuru ve sulu şulları için tescil edilmiş ekmeklik buğday çeşitlerinin verim ve bazı kalie özellikleri yönünden performanslarının belirlenmesi. Ülkesel Tahıl Sempozyumu, s: 390-400, 2-5 Haziran, Konya.