TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU &

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
el ma 1Erdoğan ÖZTÜRK ma ma 2 Em re 3 E ren 4.
Advertisements

ORDU İL KOORDİNATÖRLÜĞÜ
HİBE KAPSAMINDAKİ YATIRIM ALANLARI TKDK KÜTAHYA İL KOORDİNATÖRLÜĞÜ
ORDU İL KOORDİNATÖRLÜĞÜ
KATILIM ÖNCESİ YARDIM ARACI
Avrupa Birliği Ortak Taşımacılık Politikası Semineri Michael Schmidt ICCR Viyana 17 Nisan 2007 AB Bilgi Köprüleri Programı Türkiye’ye Köprü Projesi.
Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı
Kültür Bilgi-Günü 2011 Kültür Programı Yapı ve Genel Prensipler Kültür Bilgi-Günü 2011.
TÜRKİYE ve AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİ ÇEVRE SEKTÖRÜ Sedat KADIOĞLU Dış İlişkiler ve AB Dairesi Başkanı Tel: Faks: e-posta:
IPA (Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı)
HİBE DESTEĞİ VEREN KURUMLAR
Kurum tarafından verilecek destekler geri ödemesiz HİBE şeklindedir.
AB MÜZAKERE SÜRECİNDE SON GELİŞMELER
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 05 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
ALIŞVERİŞ ALIŞKANLIKLARI ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI Haziran 2001.
TARIM SEKTÖRÜNE YÖNELİK MALİ DESTEK ARAÇLARI
TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI
AB Destekli Bölgesel Kalkınma Programları
Valiliklerde AB İşleri İçin Kapasite Oluşturulması Projesi VABpro KAPASİTE GELİŞTİRME FAALİYETLERİ TEKLİF ÇAĞRISI Proje Uygulama Başkanlığı 26 Haziran.
TESK AB VE DIŞİLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ Av. Elif Güliz BAYRAM Müdür Vekili 24 Şubat 2012 Antalya.
Yönetim Bilgi Sistemleri Şubat TAPU VE KADASTRO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
RELAX DANIŞMANLIK VE EĞİTİM HİZMETLERİ
KIR ÇİÇEKLERİM’ E RakamlarImIz Akhisar Koleji 1/A.
Et Üreten İşletmelere Yatırım/Kanatlı Eti
ISLAHÇI HAKLARI BAŞVURUSU VE UYGULAMALARI
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 13 Aralık 2012.
ORDU İL KOORDİNATÖRLÜĞÜ
IPARD KIRSAL KALKINMA PROGRAMI ( )
HAZIRLAYAN:SAVAŞ TURAN AKKOYUNLU İLKÖĞRETİM OKULU 2/D SINIFI
Meyve ve Sebzelerin İşlenmesi ve Pazarlanması
1 YASED BAROMETRE 18 MART 2008 İSTANBUL.
İL KOORDİNASYON KURULU I.NCİ DÖNEM TOPLANTISI
ORDU İL KOORDİNATÖRLÜĞÜ
GÜNCEL EKONOMİK GELİŞMELER VE 2008 OCAK-HAZİRAN DÖNEMİ MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE UYGULAMA SONUÇLARI KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 10 Temmuz 2008 T.C. MALİYE.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 5 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Bölgesel Gelişme Politika ve Uygulamaları
ORDU İL KOORDİNATÖRLÜĞÜ
İstanbul-25 Nisan 2008 “Hayata Artı” GENÇLİK PROGRAMI.
PROTOKOL.
1/31 GIDA,TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI TARIM REFORMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KIRSAL KALKINMA DAİRE BAŞKANLIĞI YÖNETİM OTORİTESİ KATILIM ÖNCESİ YARDIM ARACI KIRSAL.
 Jean Monnet Burs Programı, AB üyesi bir ülkedeki üniversitede ya da üniversiteye e ş de ğ er bir kurulu ş ta yüksek lisans e ğ itimi veya ara ş tırma.
TÜRKİYE’ NİN KIRSAL KALKINMA PROGRAMI
2. Bölgesel Kalkınma ve Yönetişim Sempozyumu
AB MÜZAKERE SÜRECİ Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü AB Uyum Dairesi Başkanlığı Mart 2013, Ankara.
ORDU İL KOORDİNATÖRLÜĞÜ -Ocak MEYVE VE SEBZELERİN İŞLENMESİ VE PAZARLANMASI.
E Y L E M 1. 3 Gençlik Demokrasi Projeleri PROGRAMI.
T. C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇED VE PLANLAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Y
1 T.C. ŞIRNAK VALİLİĞİ Ekim GENEL TANITIM.
STRATEJİK PLANLAMA SÜRECİ 2.1. Durum Analizi -Bahçe Ziraatı Programında halen 1. Sınıfta 43 öğrenci; 2. Sınıfta 60 öğrenci olmak.
1. 2 İşletmelerin genel amaçları 3 Değer Arttırma: İş letme piyasa de ğ erini hissedarları açısından maksimum yapmalıdır 4.
SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 16 MAYIS AB TOPLAM SIĞIR HAYVANCILIK ARALIK ANKETİ HAYVANCILIK ARALIK ANKETİ ARALIK-TOPLAM ÇİFTLİK HAYVANLARI SIĞIR.
IPA II Dönemi Hazırlıkları
Bankacılık sektörü 2010 yılının ilk yarısındaki gelişmeler “Temmuz 2010”
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 22 Ekim AB TOPLAM BÜYÜKBAŞ HAYVAN VARLIĞI CANLI HAYVAN May / June SURVEY CANLI HAYVAN May / June SURVEY.
Çocuklar,sayılar arasındaki İlişkiyi fark ettiniz mi?
GENÇLİK PROGRAMI EYLEM 1.3. GENÇLİK DEMOKRASİ PROJELERİ
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
ORDU İL KOORDİNATÖRLÜĞÜ
302-3 Kırsal Turizm.
KUTLU OLSUN TUTUM ve YATIRIM HAFTASI TÜRK MALLARI.
AB MALİ İŞBİRLİĞİ ULAŞTIRMA OPERASYONEL PROGRAMI
TÜRKİYE-AB KATILIM MÜZAKERELERİNDE MEVCUT DURUM
Erzurum İl Koordinatörlüğü Süt Sığırcılığı Destekleri
GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI TARIM REFORMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TARIM REFORMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KIRSAL KALKINMA PROGRAMI YÖNETİM OTORİTESİ ‘IPARD Programı.
KIRSAL KALKINMA PROGRAMI IPARD ( ) SÜT ÜRETEN TARIMSAL İŞLETMELER 1.
IPARD II YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARI DESTEKLERİ TARIM REFORMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ IPARD YÖNETİM OTORİTESİ İstanbul 07 Nisan
SAĞLIK TURİZMİ DAİRE BAŞKANLIĞI
ULUSLAR ARASI REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİ (UR-GE) PROGRAMI
ISPARTA TİCARET VE SANAYİ ODASI
Deprem öncesi yapılması gerekenler Deprem çantası hazırlanmalı Raflar duvarlara sabitlenmeli Ağır cisimler raflarda altlara yerleştirilmeli Duvardaki lamba,
Sunum transkripti:

TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU & TEŞVİKLER, KONTROL MEKANİZMALARI VE PROJELER Haziran 2013 - ANKARA

IPA-IPARD

IPA ADAY ÜLKELER İÇİN IPA BİLEŞENLERİ NELERDİR? 1.Geçiş Yardımı ve Kurumsal Yapılanma 2. Sınır Ötesi İşbirliği 3. Bölgesel Kalkınma 4. İnsan Kaynaklarının Gelişimi 5. BİLEŞENİ KIRSAL KALKINMA (IPARD) IPA KATILIM ÖNCESİ MALİ YARDIM ARACI *AB tarafından 2007 yılında başlatılmıştır. *Daha önceleri SAPARD, ISPA, CARDS gibi farklı adlara sahip olan bu program, IPA adı altında birleştirilmiştir. *IPA’nın amacı: AB’ye aday ülkelere tam üyelikle birlikte kullanabilecekleri yapısal fonlara hazırlamaktır. *Beş bileşenden oluşmaktadır.

KATILIM ÖNCESİ MALİ YARDIM ARACI KIRSAL KALKINMA BİLEŞENİ IPARD KATILIM ÖNCESİ MALİ YARDIM ARACI KIRSAL KALKINMA BİLEŞENİ *2007-2013 yıllarını kapsayan çok yıllı bir programdır. *Avrupa Komisyonu ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından birlikte finanse edilmektedir (eş finansman-AB Katkısı %75, T.C Katkısı %25). *Ortak Tarım Politikası, Kırsal Kalkınma Politikası ve diğer ilgili politikalara uyum hazırlıklarını kapsamaktadır. IPARD PROGRAMI Temel Amaçlar AB Ortak Tarım Politikası (OTP) ile ilgili müktesebatın uygulanmasına destek olmak Tarım sektörü ile kırsal alanların sürdürülebilir gelişimine katkıda bulunmak IPARD

IPARD Programının Genel Amaçları IPARD Programının Genel Amaçları Gıda güvenliği, veterinerlik, bitki sağlığı ve çevre ile ilgili AB standartları veya diğer standartların iyileştirilmesini teşvik etmek Tarım-çevre önlemleri ve yerel kırsal kalkınma stratejilerinin uygulanması ile ilgili eylem planını hazırlamak İş fırsatlarının geliştirilmesine katkıda bulunmak Göçü engellemek IPARD Programının Genel Amaçları Tarım sektörünün modernizasyonuna katkıda bulunmak Gıda işleme sektörüne yeni teknolojiler ve yenilikler sunmak, tarımsal ürünler için yeni pazar fırsatları yaratmak Birincil ürünlerin üretiminde sürdürülebilirlik sağlamak AB Ortak Tarım Politikası ile ilgili topluluk mevzuatının ve ilgili politikaların uygulanması için Türkiye’nin hazırlanmasına katkıda bulunmak

873,9 Milyon € KIRSAL KALKINMA (IPARD) TÜRKİYE İÇİN ÖNGÖRÜLEN IPA BÜTÇESİ’NDEN IPARD’A AYRILAN TOPLAM BÜTÇE KIRSAL KALKINMA (IPARD) 873,9 Milyon € Bu rakama faydalanıcı katkısı da ilave edildiğinde ülkemizin kalkınması için yapılacak toplam yatırım 2,5 Milyar Avroyu bulacaktır

YARDIM ORANI Kamu Katkısı %50 (%25 TC+%75 AB) YARDIM ORANI %50 İstisnalar: Süt ve Et Üreten Tarımsal işletmeler için 40 yaşın altında olması ve yatırımın dağlık alanda olması kriterlerini sağlayan başvuru sahipleri % 65 oranında yardım alabilir.

TKDK Kuruluş: 18 Mayıs 2007 Yetki Devri: 29 Ağustos 2011 5648 SAYILI KANUNLA KURULMUŞ KAMU TÜZEL KİŞİLİĞİNİ HAİZ İDARİ VE MALİ ÖZERKLİĞE SAHİP ÖZEL BÜTÇELİ GIDA TARIM ve HAYVANCILIK BAKANLIĞI’NIN İLGİLİ KURULUŞUDUR.

IPARD PROGRAMI UYGULAMA İLLERİ 1.Uygulama Dönemi İlleri Amasya 11 Konya 2 Afyonkarahisar 12 Malatya 3 Balıkesir 13 Ordu 4 Çorum 14 Samsun 5 Diyarbakır 15 Sivas 6 Erzurum 16 Şanlıurfa 7 Hatay 17 Tokat 8 Isparta 18 Trabzon 9 Kahramanmaraş 19 Van 10 Kars 20 Yozgat 2. Uygulama Dönem İlleri 21 Ağrı 32 Erzincan 22 Aksaray 33 Giresun 23 Ankara 34 Karaman 24 Ardahan 35 Kastamonu 25 Aydın 36 Kütahya 26 Burdur 37 Manisa 27 Bursa 38 Mardin 28 Çanakkale 39 Mersin 29 Çankırı 40 Muş 30 Denizli 41 Nevşehir 31 Elazığ 42 Uşak

Süt Üreten Tarımsal İşletmeler (101-1) TARIMSAL İŞLETMELERİN YENİDEN YAPILANDIRILMASI VE TOPLULUK STANDARTLARINA YÜKSELTİLMESİNE YÖNELİK YATIRIMLAR Süt Üreten Tarımsal İşletmeler (101-1) Et Üreten Tarımsal İşletmeler (101-2) TARIM VE BALIKÇILIK ÜRÜNLERİNİN İŞLENMESİ VE PAZARLANMASININ YENİDEN YAPILANDIRILMASI VE TOPLULUK STANDARTLARINA ULAŞTIRILMASINA YÖNELİK YATIRIMLAR Süt ve Süt Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması (103-1) Et ve Et Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması (103-2) Meyve ve Sebzelerin İşlenmesi ve Pazarlanması (103-3) Su Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması (103-4) KIRSAL EKONOMİK FAALİYETLERİN ÇEŞİTLENDİRİLMESİ VE GELİŞTİRİLMESİ Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve Geliştirilmesi (302-1) Arıcılık Süs bitkileri Tıbbi ve aromatik bitkiler Yerel Ürünler ve Mikro İşletmelerin Geliştirilmesi (302-2) El sanatları Yerel Tarım ve Gıda Ürünleri Kırsal Turizm (302-3) Kültür Balıkçılığının Geliştirilmesi (302-4)

Destek verilen uygun yatırım alanları Makine ve ekipman alımı/Bilgi Sistemleri Alımı Yapım İşleri Hizmet Alımı Proje Görünürlüğü

IPARD KAPSAMINDA PROJELENDİRİLEN YATIRIMLARDA ÇEVRESEL ETKİ VE DEĞERLENDİRME KRİTERLERİ

I. ULUSAL MİNİMUM STANDARTLARIN SAĞLANMASI II. AVRUPA BİRLİĞİ STANDARTLARININ SAĞLANMASI

- MEVCUT İŞLETMELER: IPARD Programı kapsamında gerçekleştirilecek yatırım başlangıcında, Çevre Kanununca alınması gereken İzin ve Lisanslara sahip olması, İşletmenin ilgili kriterler doğrultusunda Avrupa Birliği standartlarına haiz olması - YENİ İŞLETMELER: Program kapsamında yeni kurulacak işletmelerin yatırımın sonunda Çevre Kanununca alınması gereken İzin ve Lisanslara ilave olarak Avrupa Birliği standartlarına haiz olduğunu kanıtlayıcı belge getirmesi gerekecektir.

KONTROL KRİTERLERİ A- Gübre Yönetimi B- Atık Yönetimi C- Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü D- Su Kirliliği Kontrolü E- Tehlikeli Maddelerin Su ve Çevresinde Neden Olduğu Kirliliğin Kontrolü F- Çevresel Gürültü Yönetim Kontrolü

EN ÖNEMLİ KAYNAĞIMIZ HER ALT SEKTÖR İÇİN AYRI AYRI HAZILANMIŞ BAŞVURU ÇAĞRI REHBERLERİMİZDİR

Tüm bilgi ve dokümanlara ulaşmak için www.tkdk.gov.tr

Program ve başvurular hakkında detaylı bilgi için: İletişim Bilgileri Program ve başvurular hakkında detaylı bilgi için: Merkez ve İl Koordinatörlükleri Yardım Masaları 444 TKDK

hakan.aksoy@tkdk.gov.tr TEŞEKKÜRLER……