SALAH BİRSEL 1919 - 1999.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
1/20 Yazı Türleri “Seçilmiş bir konu üzerinde, yapılan araştırma ve incelemelerin sonucunu bildiren yazılara denir.” Yukarıda hangi türün tanımı yapılmıştır.
Advertisements

Prof. Mehmet Zaman Saçlıoğlu
OKTAY TUNCER hayatımızda noktalama işaretleri....
TURGUT UYAR GEYİKLİ GECE.
Adalet Ağaoğlu DURNA ARI.
SELİM İLERİ.
Powerpoint Uygulaması
VII. Geleneksel TED İ stanbul Koleji Kitap Haftası Ocak 2014.
Hayatı Eserleri Ödülleri
CUMHURİYET DÖNEMİ ÖĞRETİCİ METİNLER
CUMHURİYET DÖNEMİNDE ÖĞRETİCİ METİNLER
Ergül CELEP,Nursun KARAGÜL,Emel USLU, Nilüfer BEYAZIT
ANLATMAYA BAĞLI EDEBİ METİNLERDE DİL VE ANLATIM
ORHAN VELİ KANIK
MAVİSEL YENER.
Hayatı Edebiyat Yaşamı Eserleri Ödülleri
Çiğdem ODABAŞI.
ERTUĞRUL ÖZKÖK İzmir doğumlu olan Ertuğrul Özkök, yaklaşık 20 yıl boyunca Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmenliği yapmış önemli bir gazeteci.
BİYOGRAFİ NEDİR? , BİYOGRAFİ ÖRNEĞİ,
ASLI DER.
T.C ERCİYES ÜNİVERSİTESİ
FİLİZ ÖZDEM İstanbul, 19 Temmuz 1965.
Prof Dr Orhan ESEN
DENEME Yiğit İlkkutlu.
Cahit Arf.
PEYAMİ SAFA.
TÜRKÇE / Düşünce Yazıları (Biyografi-Otobiyografi)
NOKTALAMA İŞARETLERİ Tırnak İşareti (“ ”) Ünlem İşareti ( ! )
Haldun Taner’İn hayatI
GARİP DIŞINDA YENİLİĞİ SÜRDÜREN ŞİİR
EDİP CANSEVER.
Şiir.
9 Şubat 2015Ankara, Turkey1 TARİHSEL ELEŞTİRİ. Tarihsel Eleştiri Nedir? Sanatın, zaman karşısında bağımsız olarak irdelenebilme imkanını sunan bir eleştiri.
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI.
OTUZ BEŞ YAŞ ŞAİRİ ( ).
SÜLEYMAN TARIK BUĞRA ( 2 EYLÜL ŞUBAT 1994 )
Bibliyografya.
GÜNLÜK (GÜNCE)
ÖZDEMİR ASAF.
1980 Sonrası Şiir - Bu dönem de şiir ideoloji ve düşünceyi yayma aracı olmaktan çıkmıştır. - Şiir araç değil amaç olmuş ve esas konusunun birey olduğuna.
Mehmet ÖZ / Türk Dili ve Edebiyatı Öğreetmeni
Garipçiler (1. Yeniçiler) Geleneksel şiir anlayışına tepki olarak doğdu Garip atıl kitapta görüşlerini ortaya koymuştur Şiirde her kurala karşı çıkmışlardır.
Düşünceyi Geliştirme Yolları
Ahmet Kutsi Tecer.
ENVER AYSEVER ‘’Yazarlık sabır, beceri ve süreklilik gerektiren bir işçilikse eğer, bunun yineleneceği ortamın nasıl olduğunun pek önemi yoktur. Çalışkan.
ALİ CANİP YÖNTEM ( ).
Aruzu ustaca kullandığı , ulusal duyguları ön plana çıkardığı vatan millet konuları şiirleri ile ün yapmıştır. Milli Edebiyat akımının ilkelerini benimseyen.
Selanik’te yaşadığı yıllarda şiire başlamış, sonraları Agah Kemal takma adıyla Servet-i Fünun’u destekleyen yazılar kaleme almıştır. Sonraki yıllarda.
EDİP CANSEVER.
GÜZEL SANATLAR VE EDEBİYAT GÜZEL SANATLAR İÇİNDE EDEBİYATIN YERİ
Müzik Nedir?.
Düşünceyi Geliştirme Yolları
1914’te İstanbul’da doğmuş,burada başladığı ilk öğrenimini Ankara’da sürdürmüştür. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe.
Türk Edebiyatında Anı Ve Anı Türünde Yazılan Önemli Eser Ve Yazarları * * * *
EDEBİ KİŞİLİĞİ ve ESERLERİ
( ).  1904 yılında İstanbul’da doğmuştur.  Bahriye Mektebi, İstanbul Üniversitesi Felsefe bölümünde öğrenim gördü.  17 yaşında ‘’İstanbul.
ÖMER BEDRETTİN UŞAKLI (d. 1904, Uşak - ö. 23 Şubat 1946, İstanbul)
Hazırlayan:Ayşe Ulusoy
10 Kasım Atatürk’ü Anma Töreni Prof. Dr. Tülay Alim BARAN
SERVET-İ FÜNUN EDEBİYATI
1929'da Burdur'un Yeşilova ilçesi Akçaköy'de doğdu 1929'da Burdur'un Yeşilova ilçesi Akçaköy'de doğdu. Az topraklı köylü bir ailenin çocuğu. 1948'de Gönen.
EDEBİYAT PERFORMANS ÖDEVİ Adı:Ömer Soyadı:Koca No:284 Sınıf:10/H.
YAHYA KEMAL BEYATLI ( ). Selanik’te yaşadığı yıllarda şiire başlamış, sonraları Agah Kemal takma adıyla Servet-i Fünun’u destekleyen yazılar kaleme.
Ahmet Kutsi Tecer 1901 yılında Kudüs'te doğdu. İlköğrenimine Kudüs'te başladı ve Kırklareli'nde devam etti. Lise öğrenimini Kadıköy Sultanisi'nde tamamladıktan.
ORHAN VELİ KANIK.
BURCU AKTAŞ.
Yaşar Kemal Hayatı  1922’de Osmaniye’nin Hemite köyünde doğdu.  Asıl adı Kemal Sadık Göğceli’dir.  5 yaşında kan davası yüzünden babasını yitirdi.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
1980 SONRASI MİSTİK DUYARLILIK ŞİİRİ
Sunum transkripti:

SALAH BİRSEL 1919 - 1999

Şair deneme ve inceleme yazarıdır. Bandırma’da doğmuştur. İzmir erkek lisesi, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü öğrenimlerinden sonra İstanbul Nişantaşı Ortaokulunda Fransızca öğretmenliği yapmıştır.

Bankacılık, iş müfettişliği, Edebiyat Fakültesi Kitaplık Müdürlüğü görevlerinde çalışmıştır ,Ankara’da Türk Dil Kurumu Yayın Kolu Başkanlığı görevlerinde çalışmıştır.

Ankara Üniversitesi Basımevi Müdürlüğü’nden emekli olmuştur. Salah Birsel; şiiri duygunun baskısından kurtarıp zekanın ürünü yapmak ister. Her şiirinde yeni bir ses ; yeni bir yapı kurmaya çalışır.

Ona göre : “Bir şiir; yalnız o şiire giren değil,bir de girmeyen kelimelerden meydana gelir. Bir şiirin güzelliği, kendi dışında bıraktığı kelimelerin sayısıyla doğru orantılıdır. Bir şiir, göründüğünden çok daha başka bir şeydir…

Bir şiirin güzelliğine, düzen örgüsüne hemen varılamaz Bir şiirin güzelliğine, düzen örgüsüne hemen varılamaz. Okuyucunun şiire ulaşabilmesi için şiiri tekrar okuması, kendisini günlük etkilerin baskısından kurtarması, ruhunu arıtması, yıkaması, bir düzene sokması lazımdır.

Duygulu şairi değil usta şairi, lirik şiiri değil, zeka şairini savunur.Şiirin fikirlerle değil, kelimelerle yazıldığını da bildiği için: ”Şair, kelimelerin üzerinde çok durmak, az bilineni de, yığınların diline yerleşmiş olanı seçmek zorundadır” der.

Şiirlerine de bu görüşler yansır. Salah Birsel :1937’de ilk şiirinin “Gündüz’’ dergisinde yayınlanmasından sonra 1941’de bugünkü şiir alanına girer.

Şiirin bir yapı işi, şairin ödevinin güzel, başarılır biçimler kurmak olduğu görüşüne varır. Bu anlayışla Varlık, Türk Dili, Seçilmiş Hikayeler, Yeditepe dergilerine yazar.. 1999 yılında İstanbul da ölen Salah Birselin mezarı Feriköy Mezarlığındadır.

SANATI

Şiirde zekanın önemine inanmıştır Şiirde zekanın önemine inanmıştır. 1956‘dan sonra Birinci Yeni şiirinden tamamen uzaklaşmıştır. Kendine ait bağımsız bir şiir anlayışı geliştirmiştir. Konuları alaya alır gibi görünerek şiirin düşündürücü yanını güçlendirmiştir. Nesirlerinde de mizah dikkati çekmektedir.

ŞİİR KİTAPLARI Varduman (Son dönem şiirleri, 1993) Sevdim Seni Ey İnsan Baş Ve Ayak Seçme Şiirler Rumba Da Rumba

Dünya İşleri (1947) Hacivat'ın Karısı (1955) Ases (1960) Kikirikname (1961) Haydar Haydar (1972) Köçekçeler (Bütün Şiirleri, 1981)

DENEMELERİ 1001 Gece Denemeleri adı altında yayınlanan denemeleri: Kurutulmuş Felsefe Bahçesi Yapıştırma Bıyık Paf ve Puf Şiir ve Cinayet Halley Kimi Kurtarır

Salâh Bey Tarihi adı altında yayınlanan denemeleri: Kahveler Kitabı Ah Beyoğlu Vah Beyoğlu Boğaziçi Şıngır Mıngır Sergüzeşt-i Nono Bey ve Elmas Boğaziçi İstanbul-Paris

Amerikalı Tolstoy Bir Zavallı Sarı At Şişedeki Zenci Asansör Kediler Hafiyeler Önde Gider

GÜNLÜKLERİ Günlük Kuşları Örtünmek Hacivat Günlüğü (Günlük ve Kuşları Örtünmek ikisi bir arada) Yaşlılık Günlüğü Aynalar Günlüğü

Bay Sessizlik Nezleli Karga Yalnızlığın Fırınlanmış Kokusu Yanlış Parmak Papağanname

ÖDÜLLERİ "Keçi Çobanı, Kuzu Çobanı" denemesi ile TRT Deneme Sanat Ödülü (1970) "Şiir ve Cinayet" kitabıyla TDK Deneme Ödülü (1976)

"Yaşlılık Günlüğü" adlı günlüğüyle Sedat Simavi Edebiyat Ödülü (1986) - Türkiye'de günlük türünde yazılmış bir esere verilen ilk ödül "Varduman" adlı şiir kitabıyla Necatigil Şiir Ödülü (1994)