Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

1980 Sonrası Şiir - Bu dönem de şiir ideoloji ve düşünceyi yayma aracı olmaktan çıkmıştır. - Şiir araç değil amaç olmuş ve esas konusunun birey olduğuna.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "1980 Sonrası Şiir - Bu dönem de şiir ideoloji ve düşünceyi yayma aracı olmaktan çıkmıştır. - Şiir araç değil amaç olmuş ve esas konusunun birey olduğuna."— Sunum transkripti:

1

2 1980 Sonrası Şiir - Bu dönem de şiir ideoloji ve düşünceyi yayma aracı olmaktan çıkmıştır. - Şiir araç değil amaç olmuş ve esas konusunun birey olduğuna inanılmıştır. - Bu dönemde medya önem kazanmıştır. - Şiir popüler kültürün bir parçası olmuştur. - Şiirle ilgili klipler, cd. Gibi medyada tanıtma modası doğmuştur.

3 Şehirli kimliği ön plana çıkmıştır. Şiire şiir özelliği dışında başlıca özellik yüklenmemiştir. Yapı ve söyleyişe içerikten daha çok önem verilmiştir. Gelenekle barışılmış ve ayrım yapılmadan şiirin bütün ustalarına sahip çıkılmıştır. Şairler bireysel anlayış sergilemişler bu yüzden ortak bir şiir anlayışı görülmemiştir. Şiirin düz yazıya yaklaştığı görülür.

4 İmgeye önem verilmiş yeni imgeler peşinde koşulmuştur. Kapalı ve yoruma açık anlatım benimsenmiştir. İkinci Yeniye özgü uzak çağrışımlara yönelinmiştir. ilk defa reddetmek yerine şiir birikimi kabullenilmiştir. Varoluş şiir aracılığıyla sorgulanmıştır.

5 ÖNEMLİ TEMSİLCİLERi  Haydar Ergülen  Hilmi Yavuz  Küçük İskender  Murathan Mungan  Sunay Akın  Tuğrul Tanyol  Enver Ercan  İhsan Deniz  Hüseyin Atlansoy  Arif Ay  Yaşar Miraç  Lale Müldür  Güven Turan  Sefa Kaplan  Nevzat Çelik  Enis Batur

6  HAYDAR ERGÜLEN 1956 yılında doğmuştur. İlkokulu ve ortaokulu Eskişehir’de okuyan sanatçı liseyi ise Ankara’da okumuştur. Çağdaş şiiri ve klasik şiiri çok iyi özümsemiş bir sanatçıdır. Bulunduğu dönemdeki siyasi ve ideolojik düşüncelerden şiirlerini uzak tutmuştur. İlk şiirini “Umut Erkan” adıyla “Deneme” dergisinde yazan sanatçı ilk yazısını “Mehmet Can” adıyla “Yeni Ortam” gazetesinde yazmıştır.

7 Ölüm-yaşam, insan-dünya ilişkilerini sorgulamıştır. Bu sorgulamaları sade, açık ve lirik bir tarzda sorgulamıştır. Ölüm, yabancılık, yalnızlık gibi temaları işlemiştir. Şiirlerini bir “imge” etrafında kurgulayıp yazdığı görülür. “Eskiden Terzi ve Unutulmamış Bir Yaz İçin” şiirleriyle ödül almıştır.

8  ESERLERİ ŞUNLARDIR  Karşılığını Bulamamış Sorular  Sokak Prensesi  Sırat Şiirleri  Eskiden Terzi  40 Şiir ve Bir  Eski Yazı  Nar (Toplu Şiir 1)  Hafız ile Semender (Toplu Şiir 2)  Karton Valiz Ölüm Bir Skandal  Keder Gibi Ödünç  Hafıza  Üvey Sokak Açık Mektup

9  HİLMİ YAVUZ 1936 yılında İstanbul’da doğan sanatçı Kabataş Erkek Lisesini okumuş, Yükseköğrenimini Hukuk Fakültesini kazanarak başlayan sanatçı, daha sonra bu bölümü yarıda bırakarak Londra Üniversitesinde Edebiyat Fakültesi felsefe bölümünü okumuştur. 1964 yılında BBC’nin Türkçe yayınlar bölümünde çalışmıştır. Türkiye’ye döndüğünde çeşitli yayınevlerinde çalışmıştır. Boğaziçi Üniversitesinde öğretim üyeliği yapmıştır.(Mimar Sinan Üniversitesinde’ de ders vermiştir.)

10 Cumhuriyet, Yeni Ortam ve Milliyet gibi çeşitli gazetelerde yazılar yazmıştır. “Ali Hikmet” takma adıyla çeşitli yazıları vardır. Şiire ilk olarak “İkinci Yeni” anlayışıyla başlayan sanatçı 1980 sonrası şiir anlayışıyla şiir yazmıştır. ilk şiirini Kabataş lisesinde okurken Edebiyat Öğretmeni Behçet Necatigil’in yönetiminde çıkan “Dönüm” dergisinde yayınlayan sanatçı bu dönemde imgesel öğelerin ağırlıkta olduğu (ikinci yeni şiir etkisi ) şiirler yazmıştır. Sanatçı Divan Edebiyatını ve Batı şiirini çok iyi bilen ve özümseyen bir özellik gösterir.

11 Ahmet Haşim, Yahya Kemal, Behçet Necatigil, Asaf Halet Çelebi, Ahmet Muhip Dıronas gibi sanatçılardan etkilenmiştir. İkinci Yeni şiir etkisinden uzaklaşan şair sonraki şiirlerinde Tasavvufi, mistik öğeleri içeren özgün şiirler yazmaya başlamıştır. Şiirler de özellikle “Benzetmelerden” yararlanmıştır. “Hüzün, Yalnızlık, Kaçış, Ölüm Korkusu” gibi temalar işlenmiştir.

12  ESERLERİ ŞUNLARDIR  ŞİİR  Doğu Şiirleri (Yeditepe Şiir Armağanı ödülünü kazandı)  Bakış Kuşu  Bahreddin Üzerine Şiirler  Zaman Şiirleri  Hüzün ki En Çok Yakışandır Bize  Ayna Şiirleri  Yaz Şiirleri  Akşam Şiirleri  Gizemli Şiirler

13  Anı-Deneme-İncelemeler  Kültür Üzerine (Deneme)  Ulusal Kültür (inceleme)  Felsefe (inceleme)  Bulanık Defterler (Anı)  Ceviz Sandıktaki Anılar (Anı)

14  HÜSEYİN ATLANSOY 1962 yılında Eskişehir’de doğmuştur. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi sosyoloji bölümünü okumuştur. Şiirlerini “Diriliş, Dergah, Kayıtlar, İpek Dili, Hece Dergisi, Kaşgar, Yedi İklim” gibi dergilerde yayımlanmıştır. 1980 sonrası şiirin en önemli temsilcilerindendir. Şiiri o kadar çok seviyor ki “şiir yazmasaydım hayatım olmazdı.” Diyecek kadar şiire düşkündür. “Aşk, çocuk, ölüm, medeniyet” gibi temalar işlenmiştir. Şiirlerinde “ilaç” kelimesini çok kullanmıştır. “İroni” şiirlerinde önemli bir ögedir

15  ESERLERİ  Karşılaşma Töreni (1990’da Yazarlar Birliği şiir ödülü aldı)  İlk Sözler  İntihar İlacı  Kaçak Yolcu  Şehir Konuşmaları  Efendilik Tarihi  Su Borcu


"1980 Sonrası Şiir - Bu dönem de şiir ideoloji ve düşünceyi yayma aracı olmaktan çıkmıştır. - Şiir araç değil amaç olmuş ve esas konusunun birey olduğuna." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları