Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SERVET-İ FÜNUN EDEBİYATI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SERVET-İ FÜNUN EDEBİYATI"— Sunum transkripti:

1 SERVET-İ FÜNUN EDEBİYATI
Tanzimat döneminde edebiyatta başlayan batılılaşma sürecinin, en hızlı ve en etkili yaşandığı dönem 19. yüzyılın son yıllarına tekabül eden Servet-i Fünun edebiyatıdır. İstibdat döneminde toplumsal konulara yönelemeyen genç sanatçılar özellikle de Recaizade Mahmut Ekrem, Abdülhak Hamid Tarhan gibi edebiyatçılardan etkilenerek Fransız edebiyatından da büyük ölçüde yararlanarak "Sanat için sanat" anlayışıyla yeni bir edebiyat fikri geliştirdiler.  Servet-i Fünun dergisi etrafında toplanan gençlerin oluşturduğu bu edebiyat hareketine Servet-i Fünun denilmiştir.

2 SERVET-İ FÜNUN EDEBİYATI’NIN ÖZELLİKLERİ
Edebiyat-ı Cedide’nin en önemli özelliği benimsedikleri sanat görüşüdür. “Sanat için sanat” anlayışını benimseyen bu edebiyatçıların edebi özellikleri hakkında bu madde üzerinden çeşitli yorumlar yapmak da mümkün olmaktadır. Şiirlerinde parnasizm ve sembolizm akımın güçlü bir etkisi görülür. Şiirde vezin konusu üzerinde büyük bir titizlikle durmuşlar ve büyük bir kararlılıkla aruz veznini kullanmayı tercih etmişlerdir.

3 SERVET-İ FÜNUN EDEBİYATI’NIN ÖZELLİKLERİ
Divan şairlerinin göz için kafiye anlayışının aksine kulak için kafiye anlayışını benimsediler. Servet-i Fünun edebiyatçılarının en çok eleştirilen yönü ise dilleri olmuştur. Tanzimat döneminde başlayan dildeki sadeleşme çabaları bu dönemde ise büyük bir sekteye uğradı. Servet-i Fünuncular dili iyice ağırlaştırmıştır. Özellikle eserlerine Arapça ve Farsçadan yeni kelimeler sokup dili anlaşılmaz hale sokmaları çokça eleştirilmiştir. Divan şiirinden kalma parça güzelliğini yıkıp şiirde bütün güzelliğine önem vermişlerdir.

4 SERVET-İ FÜNUN EDEBİYATI’NIN ÖZELLİKLERİ
Gerçeklikten ve toplumdan uzaklaşıp bireyselliğe kaymışlardır. Eserlerinde yalnızlık, umutsuzluk, kötülük, hayal kırıkları vb. konular işlenmiştir. Büyük bir ruhsal çöküntü yaşayan sanatçılar ülkeden kaçıp uzaklaşmak istemişlerdir. Batı edebiyatlarından aldıkları  "sone’ ve ‘terza-rima’ gibi şiir türlerini kullanmışlardır. Tanzimat edebiyatında batıdan Türk edebiyatına geçen edebi türler bu dönemde daha sağlam hale gelmiştir.

5 SERVET-İ FÜNUN EDEBİYATI’NIN ÖZELLİKLERİ
Roman türü bu dönemde sağlam bir yapıya kavuşmuştur. Romanlarda mekan olarak İstanbul ele alınmıştır. Romanlarda realizmin etkisi görülür.


"SERVET-İ FÜNUN EDEBİYATI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları