PARAGRAF NEDİR? Bu sözcük,Yunanca kökenlidir.’’Yazı Bölümü’’anlamına gelir.Türkçe’mizde ise’’Bölümce’’sözcüğü önerilmektedir. Paragraf,bir düşünceyle ilgili.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Mutluköy İlköğretim Okulu
Advertisements

YALANCI ÇOBAN “Öyküleyici Metin”.
=>PARAGRAFTA ANLAM<=
CÜMLENİN ÖZELLİKLERİ VE NOKTALAMASI
Tarafından yayınlanmaktadır
Kitap Okumanın Önemi....
Okumada Anlama Jocelyne GIASSON Böl. 1 : Okumada bir anlama modeli De Boeck, 1996 et 2008.
PARAGRAFTA ANLAM.
PARAGRAFTA ANLAM. Soru 1 Aşağıdaki cümlelerde bir paragraf oluşturulursa hangisi ilk cümle olur? A)Hatta halk arasında hikâye denilince masal akla gelir.
5. SINIF TÜRKÇE KONU ANLATIMI
PARÇADA ANLAM Paragrafın Yapı Yönü
OKUMA ÖĞRENME ALANI Yrd. Doç. Dr. Dilek BELET.
=>SÖZCÜKTE ANLAM<=
Öz et.
SEVGİ BÖCÜKLERİ HEPİNİZE EYÜ DERSLER
9. Sınıf Dil ve Anlatım MAYIS.
TÜRKÇE / Parçada Anlam PARÇADA ANLAM Ana Düşünce Yardımcı Düşünce.
Yüksek Türk!Senin için yüksekliğin sınırı yoktur.İşte parola budur.
DEĞERLENDİRME SORULARI
1)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, söylenenin duygusu söz konusudur?
TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ VE PARAGRAF SORULARI HAKKINDA İPUÇLARI
TÜRKÇE Mızrap Ege Durakoğlu.
OKUMANIN İLKELERİ.
ANLAMLARINA GÖRE CÜMLELER
TASARRUF NE GÜZELDİR.
ETKİLİ OKUMA.
500 KİŞİDEN BİRAZ FAZLA ÇALIŞANI OLAN VE BU ÇALIŞANLARIN ŞİMDİ OKUYACAĞINIZ SUÇLARI İŞLEDİĞİ BİR KURUM DÜŞÜNÜN ?????...
TÜRKÇE / Paragrafın Anlam Yönü
CÜMLEDE ANLAM İLİŞKİLERİ - 1
Önce Dil Öğrenmeyi Öğrenin Önce Dil Öğrenmeyi Öğrenin Gerekli Zamanı Ayırın Gerekli Zamanı Ayırın Kullanacağınız Materyalleri Edinin Kullanacağınız Materyalleri.
1)Parçada vurgulanmak istenen düşünce nedir?
GÜZEL DİLİMİZ TÜRKÇE aslı dinçman. GÜZEL DİLİMİZ TÜRKÇE aslı dinçman.
Çalışma Kitabı Sayfa 34'ü açalım.
Hazırlayan:Ahmet DEMiR
=>SÖZCÜK TÜRLERİ<=
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ
Giriş Hazırlayan Öner ÖNDER Eğitimci-Yazar
PARAGRAFTA ANLAM.
Yrd. Doç. Dr. Özcan PALAVAN
A:Asıl kök ve öz derinliklerdedir
=> SÖZCÜKTE ANLAM <=
‘de, da’ ba ğ lacı, vurguyu kendinden önceki ö ğ eye çeker. Örnek:Sen de yarın karde ş ini parka götüreceksin. Sen yarın.
KOMPOZİSYON YAZMA GİRİŞ BÖLÜMÜ.
Yrd. Doç. Dr. Özcan PALAVAN
YAZMA ÖĞRENME ALANI Yrd. Doç Dr. Özcan PALAVAN. YAZMA NEDİR? Yazma, bireylerin konuşma ve düşüncelerini yazılı olarak anlatmalarıdır.
500’ DEN BİRAZ FAZLA ÇALIŞANI OLAN VE BU ÇALIŞANLARIN ŞİMDİ OKUYACAĞINIZ SUÇLARI İŞLEDİĞİ BİR KURUM DÜŞÜNÜN ?????...
HAZIRLAYAN: hüseyin çaglar Erciyes Üniversitesi Türkçe Öğretmenliği
KİTAP OKUMA ALIŞKANLIĞI
HOŞGELDİNİZ 2 3 Ders Çalı ş ma İ le İ lgili Yakınmalar Ders Çalışmaya Başlayamıyorum Ders Çalışmayı Sürdüremiyorum Çalıştığım Halde Başarılı Olamıyorum…
OKUMANIN İLKELERİ.
Sözcük ( Kelime ) Tek başına anlamı olan ve cümle kurmaya yarayan sözlere , sözcük ( kelime ) denir.
SEMPATİ.
EŞ ANLAM ( ANLAMDAŞ) NE DEMEKTİR? AYNI OLAN kelimelerdir
İbrahim hakkı i.ö.o. Hazırlayan:abdulkadir otlaca.
ANLAMA TEKNİKLERİ: OKUMA EĞİTİMİ
Okumayı Sevmeyen Çocuklar OCAK 2016 İZMİT REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
PARÇADA ANLAM Parçada anlam şiir ve paragraftan oluşur.
Birlikte Başarabiliriz
ALIŞKANLIKLAR ALIŞKANLIK
KOMPOZİSYON TANIMI:  Farklı parçaları, uyumlu ve düzenli şekilde bir araya getirmeye Kompozisyon denir.
O, şiirinin yanı sıra, eleştirici denemeleriyle de Türk şiirine biçim açısından değerli tohumlar eken yenilikçi bir yazın adamı. Şiirinin dünya şiiriyle.
NOKTALAMA İŞARETLERİNİ TANIYALIM
Araştırma Problemini Belirleme
Mutluköy İlköğretim Okulu
DEĞERLENDİRME SORULARI
ETKİLİ TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ
  Merak etmek, öğrenmek, bilmek, okumak ve yazmak insana has özelliklerdir. Bu kabiliyet insanın ruhî yapısının bir gereğidir. O yüzden ilim Çin’de.
TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ VE PARAGRAF SORULARI HAKKINDA İPUÇLARI
HAZIRLAYAN: Kübra ASLAN Erciyes Üniversitesi Türkçe Öğretmenliği
SEMPATİ. Eroğlu, Feyzullah, 1996, Davranış Bilimleri, Beta Yayıncılık, Syf.159 Sempati, karşımızdaki kişiyle duygu ve düşünce bakımından tam bir örtüşme.
Sunum transkripti:

PARAGRAF NEDİR? Bu sözcük,Yunanca kökenlidir.’’Yazı Bölümü’’anlamına gelir.Türkçe’mizde ise’’Bölümce’’sözcüğü önerilmektedir. Paragraf,bir düşünceyle ilgili cümleler topluluğu anlamına gelmektedir.

Niçin paragraf yaparız? Bir düşünceden,başka bir düşünceye geçmek için yapılır. Paragraf yapmak,okumayı kolaylaştırır. Paragraf yapmak okuyucunun dikkatini çeker. Düşünceleri daha güzel belirtiriz. Paragraf yapmak,yazımızı ilginç kılar.Okuyan kişi sıkılmaz.

PRAGRAFTA ’’ANA DÜŞÜNCE’’ Paragraf,yazdığımız yazımızın minik bir örneğidir. Paragrafta da bir’’ana düşünce’’ savunulur. Paragrafın yazılma amacını belirleyen,’’ana düşünce’’cümlesidir.

ÖRNEK PARAGRAF 1 ’’ El halısında desen,göz değmesin diye nazar boncuğu;serilen yere bolluk getirsin diye bereket ağacı;birlik ve beraberlik getirsin diye halkalar şeklinde gösterilir.’’ ANA FİKRİ NEDİR? ’’Halıdaki desenlerin kendine özgü bir anlamı vardır.’’

PARAGRAF :2 ’’Gençler! Güzel olan her şeye layıksınız.Özgürlük de güzeldir.Sigaraya,uyuşturucuya tutsak olmayın!’’ Ana düşünce nedir? ’’Zararlı alışkanlıklar,insanın özgürlüğünü de kısıtlar.’’

PARAGRAF: 4 ’’İyi yazmak yada iyi konuşmak,her kültürlü insanın istediği becerilerin başında gelir.Bu becerilere sahip olmanın yolu;okumak ve okuduğunu anlamaktan geçer.Okuma,kültürlü olmanın temeli olduğu kadar bilginin de başlıca kaynağı ve yöntemidir.’’ Ana düşünce? ’’Okuma yoluyla bilgi hazinemiz genişler,kendimizi daha güzel ifade etme güzelliğine ulaşabiliriz.’’

Paragrafta ana düşünce nasıl bulunur? Ana düşüncenin vurgulandığı cümle genellikle sonda bulunur.Ortada,başta da bulunabilir. Ana düşünce açıkça belirtilmeyebilir.Bunu durumda biz,tüm paragrafı okuyarak tahmin edebiliriz.

Örnek paragraf… ’’Toplumda yaşantımızı zenginleştiren unsurların başında geçmişi bilmek gelir.Geçmişi bilmek,geleceği kurmada örnek olacaktır.Geleceğini kuracaklar,bu zengin kaynaktan faydalandıkları zaman,yeni denemelere,yeni yaratmalara kolaylıkla geçebilmektedirler.’’ Ana fikir:? ’’Geçmişle olan bağlarımızı koparmamalıyız.Onlardan faydalanmalıyız.’’

Soru1 ’’ Bir köylü kadın,bir danayı doğar doğmaz kucağına alıp sevmiş;Sonra da bu alışkanlık edinmiş,her gün danayı kucağına alır taşırmış.Sonunda buna o kadar alışmış ki,dana büyüyüp koskoca boğa olduğu zaman,onu yine kucağında taşıyabilmiş.’’ Bu öykünün ana düşüncesi nedir? ’’Alışkanlıklar,insan hayatında çok etkili bir durumdur.’’

SORU 2 ’’Hırsızlığın çirkinliği çalınan şeye göre değişmez.Ha altın çalmışsın,ha bir sakız…’’sakız çaldı;ama altın çalmak aklına gelmez’’diyenlere benim diyeceğim şudur:’’Sakızı çaldıktan sonra niçin altını çalmasın?’’ Ana düşüncesi nedir? ’’Önemli olan suçun kendisidir.Büyüklüğü ya da küçüklüğü değil.’’