Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SEMPATİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SEMPATİ."— Sunum transkripti:

1 SEMPATİ

2 Sempati, karşımızdaki kişiyle duygu ve düşünce bakımından tam bir örtüşme halidir. Sempati duyduğumuzda sempati duyduğumuz kişiyle duygularımız aynıdır; o üzülüyorsa üzülür, seviniyorsa seviniriz. Düşüncelerimiz onun düşünceleriyle paraleldir; haksızlığa uğradığını düşünüyorsa biz de öyle düşünürüz, hak ettiğini düşünüyorsa biz de buna katılırız. Zaten onun gibi hissedebilmemiz için onun gibi düşünüyor olmamız gerekir. Eroğlu, Feyzullah, 1996, Davranış Bilimleri, Beta Yayıncılık, Syf.159

3 Konuyu "sempati sözcüğünden türetilen "sempatizan" sözcüğüyle örneklersek anlamı biraz daha açıklığa kavuşturabiliriz. Örneğin; bir futbol takımına sempati duyan biri o takımın sempatizanıdır. Sempati duyduğu takımın maçını izlerken, ister stadyumda, ister televizyon başında olsun, sahadaki oyuncu gibi heyecan duyar. Takımı yenilirse futbolcular gibi o da üzülür, galip gelirse futbolcuların coşkusuna katılır. Kimi zaman sevincini sokaklara taşır. Sempatizanlığın aşırı hali fanatizmdir. Eroğlu, Feyzullah, 1996, Davranış Bilimleri, Beta Yayıncılık, Syf.159

4 Eroğlu, Feyzullah, 1996, Davranış Bilimleri, Beta Yayıncılık, Syf.159
Sempatide, sempati duyduğumuz kişiyle tam bir uyum içinde oluruz. Ama bu, bizim sağlıklı düşündüğümüz anlamına gelmez. Karşımızdakine hak verirken onun doğru düşünüp düşünmediğini dikkate alamayız. Onun doğru ya da yanlış yaptığını bile sorgulama ihtiyacı duymayız; sadece ona hak veririz. Eroğlu, Feyzullah, 1996, Davranış Bilimleri, Beta Yayıncılık, Syf.159

5 EMPATİ

6 Bir kişinin kendisini karşısındaki kişinin yerine koyarak olaylara onun bakış açısıyla bakması o kişinin duygularını ve düşüncelerini doğru olarak anlaması hissetmesi ve bu durumu ona iletmesi sürecine "empati" adı verilir.

7 Empati tanımı üç temel öğeden oluşmaktadır
Empati tanımı üç temel öğeden oluşmaktadır. Bu öğeleri şöyle sıralayabiliriz:

8 1) Empati kuracak kişi kendisini karşısındakinin yerine koymalı olaylara onun bakış açısıyla bakmalıdır. Her insan dünyaya kendine özgü bir bakış tarzıyla bakar. Eğer bir insanı anlamak istiyorsak dünyaya onun bakış tarzıyla bakmalı gerçekleştirmek için de empati kurmak istediğimiz kişinin rolüne girmeli onun yerine geçerek adeta olaylara onun gözlüklerinin gerisinden bakmalıyız..

9 2) Empati kurmuş sayılmamız için karşımızdaki kişinin duygularını ve düşüncelerini doğru olarak anlamamız gereklidir. Karşımızdakinin yalnızca duygularını veya yalnızca düşüncelerini anlamış olmak yeterli değildir.

10 3) Empati kuran kişinin zihninde oluşan empatik anlayışın karşıdaki kişiye iletilmesi davranışı gereklidir. Karşımızdaki insanlara empatik tepki vermenin iki yolu vardır: Yüzümüzü/bedenimizi kullanarak onu anladığımızı ifade etmek. Empatik tepki vermenin en etkili yolu herhalde bu ikisini birlikte kullanmaktır. Bir sıkıntımız olduğunda bizimle konuşan kişi dostça bir gülümsemeyle kolumuza dokunup sıkıntımızı sözelleştirirse örneğin "son günlerde çok bunalmışsın" derse rahatladığımızı hissedebiliriz

11 Sempati-Empati Farkı

12 Kişi, sempati duyduğunda, objektifliğini kaybeder; karşısındakine, onun ya­şantılarına subjektif yaklaşır. Sempatik anlamda kişinin, karşısındakinin ya­şantısının etkisiyle benzer yaşantısına ilişkin duygularının canlanması ve karşısındaki kişi ile duygudaş olması söz konusudur.

13 Benzer yaşantı geçirmek bir başkasını anlamayı kolaylaştırabilir; kişi kendin­den yola çıkarak karşısındakinin ne hissediyor olabileceğini az çok tahmin edebilir. Ancak kişinin kendi duygularına kapılarak karşısındakinin duyguları­nı doğru olarak değerlendirememesine de sebep olabilir.

14 Empati kurduğumuzda, karşımızdaki kişiyle aynı duyguları ve görüşleri paylaş­mamız gerekmez; sadece onun duygularını ve düşüncelerini anlamaya çalışırız. Bir insanı anlamak başka şeydir, ona hak vermek başka şey. Empatide an­lamak, sempati de ise anlamış olalım ya da olmayalım, karşınızdakine hak vermek söz konusudur.


"SEMPATİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları