Patlayıcı Ortamlar ve Tahliye

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Tehlikeli Kimyasallar Yönetimi Şube Müdürü
Advertisements

Sorular ve Cevaplar.
Hande Seray TUNCAY İSG Uzman Yardımcısı
Patlamadan korunma dokümanI
KİMYASAL TEHLİKE İŞARETLERİ
MADEN KAZALARININ ÖNLENMESİ İÇİN GEREKLİ BİLGİLER
ALEVSIZDIRMAZLIK Patlayıcı Ortamlarda Patlamayı Önlemek için Alınması Gereken Önlemler...
YAŞAR KOCAMAN MAHMUT ASLANBAY İSA GÜNDÜZ YASİN DEMİRKOPARAN
ACİL DURUM EKİPLERİ BİLGİLENDİRME EĞİTİMİ ÇEVRE YÜKSEK MÜHENDİSİ
Patlama Risk Değerlendirmesinde Bulanık Mantık Kullanımı
Sağlıklı ve Güvenli Tesisler
ACİL DURUM VE EYLEM PLANI
İZMİR HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Çalışan Sağlığı Şube Müdürlüğü
BUGÜNE KADAR YAPILAN İŞLER
Aerobus Güvenliği ve Emniyeti Aerobus yolcularının ve sisteminin Güvenliği ve Emniyeti için alınması gereken Proaktif Önlemler.
ATEX DIRECTIVE 94/9EC DIRECTIVE ON EQUIPMENT AND PROTECTIVE SYSTEMS INTENDED FOR USE IN POTENTIALLY ATMOSPHERES.
YANGIN YÖNETMELİĞİNDE ASANSÖR
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KÜLTÜRÜ
PATLAYICI ORTAM BULUNAN TESİSLERDE PROJELENDİRME ve RUHSAT İŞLEMLERİ
ALEVSIZDIRMAZLIK TEST İSTASYONUNCA YAPILAN TEST ve KONTROLLER.
Bingöl Kamu Hastaneleri Birliği
Patlamadan korunma dokümanI
YANGIN VAARRR! GRUP 110 ÖĞRENME ÖRNEĞİ.
ÇALIŞMA ORTAMI GÖZETİMİ
TSK TIBBİ KBRN SAVUNMASI Dr.Hv.Tbp.Bnb.Sermet SEZİGEN
ACİL EYLEM PLANI HAZIRLIĞI
PATLAMA VE YANGINLARA MÜDAHALE YÖNTEMLERİ EMERGENCY RESPONSE AND FIRE FIGHTING FOR EXPLOSIVE ATMOSPHERES Hasan KOYUNLU Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye.
İş sağlığı ve güvenliğiniz için vazgeçilmez çözüm. Elektrik kesintilerinde, çalışanlarınızı ve iş yerinizi riske atmayın.  Elektrik kesintilerinde otomatik.
Resmi Gazete Tarihi: Sayısı: 28633
İŞYERİNDE İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ ORGANİZASYONU
Basınçlı Kaplar.
SEMİH ÖZÇAKIR MAKİNA MÜHENDİSİ İŞ MÜFETTİŞİ
ACİL DURUM EKİPLERİ BİLGİLENDİRME EĞİTİMİ
Olay Komutanı. Olay Komutanı Planlama Bölümü Şefi Operasyon Bölümü Şefi Lojistik Bölümü Şefi Finans/ Yönetim Bölümü Şefi.
TEST – 1.
Maden Güvenliğinde Uluslararası En İyi Uygulamaların Tanıtımı
YANGIN GÜVENLİĞİ VE YANGINLA MÜCADELE
Kimyasallar Tehlike Uyarı İsaretleri
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
Patlamaların önlenmesi ve patlamadan korunma MADDE 5 – (1) İşveren, patlamaların önlenmesi ve bunlardan korunmayı sağlamak amacıyla, yapılan işlemlerin.
1 2 3 GÜVENLİK İÇİN ÖNCELİKLE RİSKİ YOK EDİLMELİDİR. RİSKİ YOK EDEMIYORSANIZ KORUNUN KKD; SİZİ KAZALARDAN KORUMAZ, SADECE KAZANIN ŞİDDETİNİ AZALTIR.
Konu : Kurullar – Kuruluşlar – Komisyonlar
AKSARAY İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
OKAN ÜNİVERSİTESİ İLKYARDIM EĞİTİM MERKEZİ
TANIMLAR Patlayıcı Ortam : Yanıcı maddelerin gaz, buhar, sis ve tozlarının atmosferik şartlar altında hava ile oluşturduğu ve herhangi bir tutuşturucu.
DEPREM.
T. C. DENİZLİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İşyeri Sağlığı ve Güvenliği İlçe Milli Eğitim Müdürleri Bilgilendirme/Değerlendirme Toplantısı 20/10/2015 DENİZLİ.
OKULLARDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İŞ VE İŞLEM BASAMAKLARI
ISO ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ
İŞYERLERİNDE ACİL DURUM PLANLARI
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
TEKNİK KONULAR.
Büyük endüstriyel kazalar
Hasta – Yaralı ve Olay Yeri Değerlendirme
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KURULLARI OCAK İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KURULLARI OLUŞUMU EĞİTİMİ VE ÇALIŞMA PROSEDÜRÜ.
KAYNAK İŞLERİNDE İŞ GÜVENLİĞİ
1. 2  Acil bir olayın bildirilmesinden kesin tedavi verilinceye kadar yerinde  En iyi acil bakımı en kısa zamanda  Güçlü acil servislerin kılavuzluğu.
Murat KULOĞLU Öğretim Görevlisi Sivil Savunma ve İtfaiyecilik Programı 1.
ACIL DURUM PLANLARı AYTUNÇ ŞIMŞEK ACİL DURUM YANGıN, PATLAMA, TEHLIKELI KIMYASAL MADDELERDEN KAYNAKLANAN YAYıLıM, DOĞAL AFET GIBI ACIL MÜDAHALE,
Ünite 1 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU
MESLEKİ GELİŞİM Konular; kaynakça;
* Resmi Gazete Tarihi: Sayı:28633
Y A N G I N G Ü V E N L İ Ğ İ ve T A H L İ Y E.
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
KAYSERİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BİRİMİ
RİSK YÖNETİMİ VE RİSK DEĞERLENDİRMESİ.
KALABALIK RİSK YÖNETİMİ VE ACİL DURUM PLANLAMASI
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
Sunum transkripti:

Patlayıcı Ortamlar ve Tahliye Hasan Karakaş İstanbul İtfaiyesi Avrupa Yakası İtfaiye Müdürü

Patlayıcı Ortamlar Tüm yanıcı gazların, tüm yanıcı sıvı buharlarının, tüm yanıcı sıvı sislerinin ve bulut halinde bulunan tüm yanıcı tozların havada belirli bir konsantrasyonla oluşturdukları patlayıcı atmosferlerin bulunduğu ortamları ifade etmektedir. Bu slaytta patlayıcı ortamların tanımı yapılmalıdır. Abdurrahman İnce’nin yayınlarında belirtildiği üzere bu ortamlara parlayıcı vb ifadelerin kullanılması doğru değildir. Patlayıcı ortam herhangi bir yanıcı gaz, yanıcı sıvı buharı veya tozun yeterli konsantrasyon ve sıcaklıkta bulunduğu her ortama verilen addır. i

Patlama Üçgeni Tutuşma Kaynağı Oksijen Yanıcı Gaz/Buhar

Atex Zonları Gaz/ Buhar Zonları Toz Zonları Zon 0 Patlayıcı karışımın her zaman veya uzun süreli bulunduğu ortamlar Zon 20 Zon 1 Patlayıcı karışımın normal koşullarda oluşma ihtimali bulunduğu ortamlar Zon 21 Zon 2 Patlayıcı karışımın normal koşullarda oluşmadığı, oluştuğu takdirde çok kısa süre zarfında dağıldığı ortamlar Zon 22 Atex Zonlarının normal şartlar açısından açıklaması yapılır.

Atex Zonları Üretim süreci içerisindeki normal faaliyetler göz önüne alınarak hesaplanır. Tesis veya süreç tasarım aşamasındayken hesaplanır. Uygun mühendislik önlemleri tasarım aşamasında belirlenir. Güvenlik prosedürleri normal zamanlarda uygulanır. EN 60079 ve Binaların Yangından Korunması Hakkında yönetmeliğe göre belirlenir. Atex Zonlama sisteminin genel özelliklerinin itfaiye perspektifinden basitleştirerek açıklaması yapılır.

Kaza Durumları Herhangi bir kaza sonrasında oluşan patlayıcı ortamları hangi zon içerisinde değerlendirmek gerekir? Atex Zonlarının acil durum ve kazalardaki geçerliliği sorgulanır. EN60079 ve Yangın Yönetmeliği bu zonları tesisin kurulmasından önce tasarım aşamasında nasıl belirleneceğini anlatır. Atex yönetmeliği bu zonlarda alınması gereken tedbirleri anlatır. Ancak patlayıcı ortamlarda tahliye ihtiyacı doğuran ve itfaiye desteğini gerektiren bir kaza olduğunda bu zonlamalar ve zonlarda alınan tedbirler ne derece geçerliliğini korur? Acil durumlarda çalıştığımız ortamda almamız gereken tedbirleri belirlerken var olan zonlara güvenilebilir mi? Örnek olarak bir doğalgaz borusu kırılırsa bu borunun çevresindeki zon ne olarak kabul edilir? Bu zonların mesafesi nasıl belirlenir? Bu konularda bulunan belirsizliğe atıf yapılmalı ve tahliye yapılması gereken ortamdaki acil durum tedbirleri sorgulanmalıdır.

İtfaiye Müdahalesi Gerektiren Endustriyel Kazalar Patlayıcı Ortam içinde oluşan Kazalar Kaza Sonucu Oluşan Patlayıcı Ortamlar Patlayıcı ortamlar ve kazaları ilişkilendirdiğimizde bu ilişkiyi ikiye ayırmak mümkündür. Bir patlayıcı ortamda bir veya birkaç çalışan sıkışabilir, mahsur kalabilir veya yaralanabilir. Bu durumda mahsur kalan kişilerin kurtarilarak tahliyesini sağlamak gerekir. Herhangi bir arıza, kaza veya afet sonucunda yanıcı sıvı ve gazlar bulundukları tanklardan dışarı sızabilir ve önceden öngörülememiş patlayıcı ortamların oluşmasına neden olabilir.

Patlayıcı Ortam İçinde Oluşan Kazalar Dar alan / yüksek açı / sıkışma durumları Az sayıda kazazede Kurtarma ve yaralı tahliyesi Tesis emniyet prosedürlerine uyulması Acil durum planları Tesis iş güvenliği sorumlularının itfaiye ekiplerini bilgilendirmesi- KOORDİNASYON Patlayıcı ortam içinde oluşan kazalarda halihazırda bulunan iş güvenliği tedbirleri uygulanarak kurtarma ve tahliye yapılabilir. Bu konuda tesis yöneticilerinin itfaiye ve kurtarma birimlerine yardımcı olması ve tesis içindeki patlayıcı ortamların yerleri, bu ortamlara giriş çıkış tedbirleri hakkında bilgi vermesi gereklidir. İtfaiye amirleri ve iş güvenliği sorumlularının ikincil kazaların engellenmesi için koordine olması önemlidir. Bu ortamlarda yapılması gereken kurtarma faaliyetleri için uygulanması gereken prosedürler tesis acil durum planlarında gösterilmelidir.

Kaza Sonucu Oluşan Patlayıcı Ortamlar Tesis içinde belirlenen ATEX zonlarının anlamsızlaşması Patlama riskinin yönetiminin zorlaşması Domino etkisi (ikincil tehlikeler) Artan UVCE riski Çok sayıda insanın tahliye edilmesi Kaotik ortam Büyük ölçekli acil durum Bir deprem veya sel sonucunda tank ve borularda sızıntı meydana gelebileceği gibi, mekanik arızalar, sabotajlar ve ufak çaplı yangın ve patlamalar da daha büyük sızıntılara neden olabilir. Bu durumda tesisin var olan tehlike bölgeleri geçerliliğini koruyamaz. Yeni patlayıcı atmosferler oluşabilir. Özellikle de kırılan borular veya tanklar yakın çevrelerinde sınırlandırılmamış buhar bulutu patlamasına neden olabilir. Bu ortamlarda çok sayıda insan bulunabilir ve bu insanlar olay öncesinde yeterli tatbikat yapılmamış ise panik yaparak kargaşaya neden olabilir. Bu tip durumlar bir domino etkisiyle acil durumun büyümesine yol açabilir. Söz konusu durumlarla baş etmek için tesisin çok kapsamlı bir acil durum planına sahip olması gerekmektedir.

Tutuşma Kaynağı Oluşturabilecek İtfaiye / Kurtarma Malzemeleri Elektronik Manometreli/ Alarmlı Solunum Cihazları PASS Cihazları El, Kafa ve Yaka Fenerleri Telsizler İtfaiye / Ambulans Araçları El aletleri (Balta, kazma, kanca vs) Herhangi bir kaza sonrasında yardıma gelen profesyonel ekipler beraberinde bazı ekipmanlar getirir. Tesis iş güvenliği uzmanları bu ekiplere tesisteki tehlike bölgeleri ile ilgili bilgi vermeli ve mevcut patlama risklerini iyi bir şekilde aktarmalıdır. Acil duruma müdahale ile görevli itfaiye ekip amirinin risk değerlendirmesi yapmasına yardımcı olmalı ve istenildiği takdirde tutuşma kaynağı oluşturabilecek itfaiye malzemelerinin yerine tesis içinde kullanılabilecek kendi ekipmanlarıyla değiştirmelidirler. Örnek olarak itfaiye/polis/ambulans ekipleri ex-proof telsiz kullanmazlar. Eğer tesis içinde kullanılan telsizlerin ex proof olması gerekiyorsa tesis yönetimi müdahale ekiplerine bu telsizleri sağlamalıdır.

İtfaiye Malzemeleri ve ATEX İtfaiye malzemelerinin sahip olması gereken patlamaya karşı koruma düzeyini belirleyen bir standart olmadığından her itfaiye malzemesi değişik düzeyde koruma sağlar Genellikle bu malzemeler 1. Zonda kullanılmaya uygun malzemelerdir Tesis iş güvenliği sorumluları kullanılması gereken korunma düzeyi hakkında itfaiyecileri bilgilendirmelidir. Birçok elektronik itfaiye malzemesi aslında ex-prooftur fakat itfaiyecilerin çalıştığı ortamlar standart olmadığından itfaiye malzemelerinin ATEX yönetmeliğinde tarif edilen değişik seviyelerde koruma sağladığı görülmektedir. Örnek olarak bir Solunum setinin elektronik aksamı ATEX’e göre 1. zonda kullanılabilirken bir el feneri sadece 2. zon için yeterli seviyede koruma sağlayabilmektedir. Bu nedenle itfaiyecilerin doğru malzemeyi seçebilmeleri için tesis iş güvenliği uzmanlarının veya başmühendislerinin bu konuda doğru bilgi vermesi gerekmektedir.

Tahliye Bulunulan yerde insan hayatını ya da sağlığını tehdit eden bir durum oluşması sonucu daha güvenli olan bölgeye düzenli bir şekilde kaçılması eylemi. Tahliye ve kurtarmanın tanımı yapılır.

Patlayıcı Ortamlarda Tahliye Riskleri Toplanma Bölgesinin Güvenliği Korunumsuz kaçış yolları / UVCE riski Solunum Riskleri Kalabalık yönetimi Yoklama

UVCE Sınırlanmamış buhar bulutu patlaması Gaz kaçağı veya bir yanıcı sıvının buharlarının birikerek açık havada patlayıcı konsantrasyona ulaşması ve bir tutuşma kaynağı ile bir araya geldiğinde patlaması

UVCE Süreci Gaz kaçağı veya Yanıcı sıvı birikintisinin buharlaşması Alevlenir bir bulut oluşması Bulutun tutuşması Tutuşturucu kaynak UVCE süreci örnekler ile anlatılır. Doğalgaz borusunun kaçak yapması, bir benzin birikintisinin buharlaşması gibi örneklerle uvce süreci anlatılabilir. Etkiler Işınımsal akı Aşırı basınç dalgaları

Kaza Sonrasında/Tahliye Sırasında UVCE’den Korunma Öngörülmemiş bir Patlayıcı Ortam Oluşmuş mu? Öngörülmemiş Bir Tutuşma Kaynağı var mı? Patlayıcı Atmosfer ve Tutuşma Kaynağı Buluşabilir mi? Patlamanın Etkisi Azaltılabilir mi? UVCE riskinin kaza sonrasında değerlendirilmesi için bir metodoloji teklif edilir. Yansıdaki sorular sorulur ve bu sorulara verilebilecek cevaplar açıklanır/tartışılır. Öngörülmemiş patlayıcı ortamları ölçerken gaz dedektörlerinin kullanılması, tutuşma kaynağı oluşturabilecek elektronik veya mekanik aletler açıklanır.

Sorular