ATIKSU YÖNETİMİ Çevre ve Orman Bakanlığı ÇYGM-Su ve Toprak Yönetimi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TEHLİKELİ ATIK BEYAN SİSTEMİ (TABS)
Advertisements

PROJE KOORDİNATÖRÜ DOÇ.DR. SEFER GÜMÜŞ
T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI
İÇİNDEKİLER Önsöz Şirket Profili Çalışma Alanlarımız
TÜRKİYE ve AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİ ÇEVRE SEKTÖRÜ Sedat KADIOĞLU Dış İlişkiler ve AB Dairesi Başkanı Tel: Faks: e-posta:
T SU SORUNU VE SU İHTİYACI E K S T İ L S E K T Ö R Ü
G E L E C E Ğ İ N İ Z M İ R İ N İ Y A R A T I Y O R U Z
T. C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇED VE PLANLAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ II
ÇEVRE MEVZUATINDA OSB’LERİN YERİ
SU KALİTESİ YÖNETİMİ T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI
ATIKSU YÖNETİMİ T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI
TEHLİKELİ ATIKLARIN YÖNETİMİ
AB ÜYELİĞİNİN TÜRK VATANDAŞLARINA FAYDALARI
Kütahya Porselen, 1970 yılında temelleri atılan, 1984 yılında %75’i Güral ailesine geçmiş, %26’sı hissesi de halka açık olarak İMKB de işlem görmekte.
KAMUDA İÇ KONTROL SİSTEMLERİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ
İÇ KONTROL SİSTEMİ ve KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI
ÇEVRE SAĞLIĞI İLE İLGİLİ ŞİKAYETLER
T.C. Başbakanlık Başbakanlık Düzenleyici Reform Grubu
Su ve Toprak Yönetimi Dairesi Arıtma Teknolojileri Şubesi
«Akıllı Şebeke: Tercih Değil; Zorunluluk»
ENERJİDE VERİMLİLİK AHMET SEFEROĞLU KAYSERİ OSB ELEKTRİK DANIŞMANI
Tarım Arazilerinin Sürdürülebilir Kullanımı
Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü
ATIKSU YÖNETİMİ T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
ÇED İZİN VE DENETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Türkiye’nin Küresel Çevre Fonu(GEF)’na Yaklaşımları ve Beklentileri
HAVZA ÖLÇEĞİNDE STRATEJİK PLANLAMA VE KALKINMA ‘Kelkit Havzası Örneği’
T. C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇED VE PLANLAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Y
TEKİRDAĞ ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ ÇEVRE DENETİMİ UYGULAMALARI
ATISU ARITMA TESİSLERİNİN YÖNETİMİ
TÜRKİYE’NİN ÇEVRESEL PERFORMANSI
MARDİN ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ
T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI
Modül 2: Su Bütçesi, Baskılar ve Etkiler, Önemli Su Yönetimi Konuları, İzleme, Karakterizasyon Raporu Türkiye’deki Yüzey ve Yeraltı Su Kaynakları Dengesi.
İLLER BANKASI.
1 20 EKİM 2004, ANKARA T. Uzm. Deniz YANIK Lisans ve Sözleşmeler Dairesi Başkanlığı TELEKOMÜNİKASYON KURUMU TÜRKİYE’DE TELEKOMÜNİKASYON POLİTİKASI ALANINDA.
AB MALİ İŞBİRLİĞİ ULAŞTIRMA OPERASYONEL PROGRAMI
T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI
ATIK YÖNETİMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ EKİM TAMAMLANAN PROJELER NoProjenin AdıBütçesiSüresiAçıklama 1 Türkiye’de Hayvansal Atıkların Biyogaz Yolu.
2015/06 sayılı Atıksu Arıtma Tesisi Kimlik Belgesi Genelgesi
SUNUM PLANI YASAL YAPILANMA KURUMSAL YAPILANMA ANAYASA
Su Yönetimi Genel Müdürlüğü 04 Aralık 2013, Bursa İklim değişikliğinin su kaynaklarına etkisi ve uyum.
SU ÇERÇEVE DİREKTİFİNİN UYGULANMASI VE NEHİR HAVZA
Mevcut Durum Proje Çıktıları Çevresel Kalite Standartlarının Uygulama Adımları Uygulamada Karşılaşılacak Olası Sorunlar ve Aksaklıklar Çözüme Yönelik.
İÇME SUYU TEMİN VE DAĞITIM SİSTEMLERİNDE SU KAYIPLARI
SUNUM İÇERİĞİ Şubenin Görevleri Mevzuat Çalışmaları Projeler.
ÜLKEMİZDE ATIKSU SEKTÖRÜNDE PLANLAMA, KALİTE İZLEMESİ, DENETİM VE İŞLETMEYE İLİŞKİN YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR Hatice DUMAN Uzman Yardımcısı Kasım 2015.
ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Boğazköy Barajı; ha alanın sulanması amacıyla inşa edilmiştir. Toplam drenaj alanı 1196,97 km 2 olup, 2010 yılında su tutulmaya başlanmıştır.
T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI MARMARA DENİZİ KİRLİLİK RAPORU
T.C. ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI
ARITILMIŞ EVSEL ATIKSULARIN YENİDEN KULLANIMI PROJESİ
S U Ç ERÇEVE D IREKTIFI KAPSAMINDA ÇEVRESEL HEDEFLER VE ÖNLEMLER PROGRAMI Özge Hande SAHTİYANCI ÖZDEMİR Uluslararası 3. Su Kongresi Havza Yönetimi.
Boğazköy Barajı; ha alanın sulanması amacıyla inşa edilmiştir. Toplam drenaj alanı 1196,97 km 2 olup, 2010 yılında su tutulmaya başlanmıştır.
1/13. SUNUM İÇERİĞİ Modelleme Şube Müdürlüğü Modelleme Bilimsel Çalışma Grubu’nun Teşekkülü SÇD ve Modelleme Modelleme Bilimsel Çalışma Grubu 1’inci Toplantısının.
1/13. SUNUM İÇERİĞİ Modelleme Şube Müdürlüğü Modelleme Bilimsel Çalışma Grubu’nun Teşekkülü SÇD ve Modelleme Modelleme Bilimsel Çalışma Grubu 1’inci Toplantısının.
1. SUNUM İÇERİĞİ Kirleticiler 2008/105/EC sayılı Direktif 2013/39/EU sayılı Direktif 2013/39/EU sayılı Direktif ile Getirilen Yenilikler 2.
ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Su ve Toprak Yönetimi Dairesi Başkanlığı Ahmet DOĞAN Uzman.
TÜRKİYE’DEKİ İÇME SUYU KAYNAKLARININ VE ARITMA TESİSLERİNİN
IPARD II YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARI DESTEKLERİ TARIM REFORMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ IPARD YÖNETİM OTORİTESİ İstanbul 07 Nisan
3-fazlı üretim prosesi: Bu üretim sisteminde proses suyu kullanılmaktadır. Proses sonrasında yağ, atıksu (karasu) ve katı kısım (pirina) olmak üzere.
1/20. 2/20  NHYP Projesine ilişkin Genel Bilgi  Su Çerçeve Direktifi Kapsamında Çevresel Hedeflerin Belirlenmesi  Su Çerçeve Direktifi Kapsamında Önlemler.
T.C. MEVLANA KALKINMA AJANSI TEMMUZ 2012 İL KOORDİNASYON KURULU TOPLANTISI Temmuz 2012 Konya.
Tarıma verilen destek 90'lı yıllara kadar o zamanki Avrupa Ekonomik Topluluğu'nun yıllık bütçesinin %60'ı kadardır. Tarım desteği bugünkü Avrupa Birliği'nin.
EKOLOJİK (= ORGANİK) TARIM TANIMI, İLKELERİ
ATIKSU YÖNETİMİ GÜRSEL ERUL ŞUBE MÜD.
TÜTÜN – ALKOL DAİRESİ BAŞKANLIĞI. VİZYON: * Türkiye’de üretilen tütünlerin yurt içi ve dünya tütün kullanımı içindeki payının artırılmasına ve ülkemizin.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: SIFIR ATIK YÖNETMELİĞİ
Sunum transkripti:

ATIKSU YÖNETİMİ Çevre ve Orman Bakanlığı ÇYGM-Su ve Toprak Yönetimi Veysel ASLAN Daire Başkanı

Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü İÇİNDEKİLER ULUSAL ÇEVRE POLİTİKASININ TEMEL İLKELERİ TÜRKİYENİN ÇEVRESEL VİZYONU VE TEMEL AMACI ATIKSU MEVZUATI OSB MEVCUT DURUMU AB UYUM ÇALIŞMALARI VE YATIRIM İHTİYAÇLARI ATIKSU YÖNETİM POLİTİKAMIZ SONUÇLAR Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü

ULUSAL ÇEVRE POLİTİKASININ TEMEL İLKELERİ Sağlıklı ve Dengeli bir Çevrede Yaşama Hakkı Sektörler Arası Entegrasyon Kullanan-Kirleten Öder Kirliliği Önleyici Tedbirlerin Alınması Doğal Kaynakların Korunması Sürdürülebilir Kalkınma Kamu-Özel Sektör İşbirliği Kamuoyunda Çevre Bilincinin Artırılması ve Halkın Katılımı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü

TÜRKİYENİN ÇEVRESEL VİZYONU VE TEMEL AMACI Vizyon: Ulusal Çevre Stratejisinin gerçekleştirilmesi ile Türkiye “Bugünkü ve gelecek kuşakların temel gereksinimlerinin sürdürülebilir kalkınma yaklaşımıyla sağlandığı, yaşam kalitesinin artırıldığı, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkını gözeten bir ülke olacaktır”. Temel Amaç: Ülkemizde ekonomik ve sosyal şartları dikkate alarak ulusal çevre mevzuatımızın AB çevre müktesebatı ile uyumlaştırılarak uygulanması ile uygulamanın izlenmesi ve denetlenmesini sağlamaktır. Alt Amaçlar: Mevzuat Uyumu Uygulama Yatırım Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü

TÜRKİYE’DE ATIKSU MEVZUATI Kentsel Atıksu Arıtımı ÇEVRE KANUNU (2872-1983) (5491-2006) Kentsel Atıksu Arıtımı Yönetmeliği (2006) Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği (2004) Tebliğler Numune Alma ve Analiz Metotları Teknik Usuller Tebliğ İdari Usuller Tebliğ Tehlikeli Maddelerin Su ve Çevresinde Neden Olduğu Kirliliğin Kontrolü Yönetmeliği (2005) İçme ve Kullanma Suyu Elde Edilen ve Edilmesi Planlanan Yüzeysel Suların Kalitesine Dair Yönetmelik (2005) Toprak Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği (2005) Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü

Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü ÇEVRE KANUNU Çevre Kanunu AB uyumu ve ülkemizin ihtiyaçları doğrultusunda 2007 yılı içersinde revize edilmiştir. Bu Kanunun amacı, bütün canlıların ortak varlığı olan çevrenin, sürdürülebilir çevre ve sürdürülebilir kalkınma ilkeleri doğrultusunda korunmasını sağlamaktır. Çevre Kanunu’nun 8. maddesi gereği; “her türlü atık ve artığı, çevreye zarar verecek şekilde, ilgili Yönetmeliklere aykırı olarak alıcı ortama vermek YASAKTIR. Kirlenme ihtimalinin bulunduğu durumlarda ilgililer kirlenmeyi önlemekle; kirlenmenin meydana geldiği hallerde kirleten, kirlenmeyi berteraf etmek için gerekli TEDBİRLERİ ALMAKLA yükümlüdürler. “ Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü

Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü ÇEVRE KANUNU Atıksu altyapı sistemlerini kullanan ve/veya kullanacaklar her türlü yatırım ve işletme giderlerine katılmak zorundadırlar. Yönetmeliklerde belirtilen yükümlülükleri yerine getiren kuruluşların arıtma tesislerinde kullandıkları elektrik enerji tarifesinde indirime gidilmesi kanunda yer almıştır. Faaliyetleri sonucu çevre kirliliğine neden olacak veya çevreye zarar verecek kurum, kuruluş ve işletmeler çevre yönetim birimi kurmak, çevre görevlisi istihdam etmekle yükümlüdürler. Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü

Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü ÇEVRE KANUNU Atıksu arıtma tesisini kurmamış OSB’ler, arıtma tesisleri ile katı atık bertaraf tesislerinin kurulmasına ilişkin iş termin plânlarını bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde Bakanlığa sunmak ve kanunda belirtilen sürelerde işletmeye almak zorundadır. Kanun maddesine uygun 2006/15 sayılı İş Termin Planı Genelgesi yayımlanmıştır. Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü

OSB'LERDEN KAYNAKLANAN ATIKSULAR VE ARITILMA ORANLARI Ülkemizde 4562 sayılı OSB Kanununa göre kurularak hükmü şahsiyet kazanmış 242 adet OSB mevcuttur. 107 OSB faaliyete geçmiştir.(OSB Üst Kurulu 2007) Doluluk oranı ortalama %67 olan 65 adet OSB nin AAT durumu aşağıda verilmiştirr. -Arıtma tesisi mevcut olan 31 adet, -İnşaat ve ihale aşamasında 6 adet, -Belediye kanalizasyonuna deşar eden 9 adet, -Arıtma tesisi bulunmayan 19 adet, Söz konusu OSB’lerden yıllık 97.287.000 m3 atıksu oluşmaktadır. Bu atıksuların %75’i arıtılmaktadır ( TUİK-2004). Arıtılmayan Atıksu Miktarı 24.320.000 m³/yıl Arıtılan Atıksu Miktarı 72.967.000 m³/yıl Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü

Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Sanayi Ülkemizde 3217 imalat sanayiinden yaklaşık olarak yıllık 638 milyon m³ endüstri kaynaklı atıksu oluşmaktadır. Bu atıksuların % 36'sı arıtılarak, % 64'ü ise arıtılmadan alıcı ortamlara deşarj edilmiştir. 410 m3 atıksu yeniden kullanılmaktadır. Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü

Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü

Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü AB UYUM ÇALIŞMALARI VE YATIRIM İHTİYAÇLARI AB Çevre Direktiflerini Uygulamak için Gereken Yatırım İhtiyaçları Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü

Çevre Yatırımları Toplam Finansman İhtiyacı (2007-2023) (Milyon €) TOPLAM : 59.000 € Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü

Çevre Yatırımları Finansman İhtiyacının Yıllara Göre Dağılımı (Milyon €) TOPLAM : 59.000 € Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü

ATIKSU YÖNETİM POLİTİKAMIZ Üretici Sorumluluğu Su Kullanımının Azaltılması Suyun Yeniden Kullanımı Atıksu Geri Kazanımında Yeni Teknolojilerin Geliştirilmesi Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü

Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Üretici Sorumluluğu -Kanalizasyon şebekesinin inşası veya iyileştirilmesi -Atıksu arıtma tesisinin inşaası -Atıksu altyapı sisteminin mevzuata uygun işletilmesi -Arıtma çamurunun çevre mevzuatına uygun bertarafı -Altyapı sistemini kullananlardan yatırım ve işletme giderlerinin tahsili Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü

Su Kullanımının Azaltılması -Su kaçaklarının azaltılması -Temiz üretim teknolojilerinin uygulanması -Atıksuyun minimizasyonu Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü

Suyun Yeniden Kullanımı -Sulama suyu olarak -Sanayi suyu (soğutma ve proses suyu olarak) -Yeraltı sularının suni beslenmesi -Meskun bölge içerisinde tekrar kullanım (Çift dağıtım sistemleri) -Rekreasyon alanlarının oluşturulması -Diğer kullanımlar (İnşaat, tuzlu su girişiminin önlenmesi, içme suyu gibi) Türkiye’de ise arıtılmış atıksular, Sulama ve Sanayi suyunda, Rekreasyon alanlarının oluşturulmasında kullanılmaktadır. Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü

Sanayi Suyu Olarak Tekrar Kullanım Ülkemizde sanayi atıksularının tekrar kullanımı daha ziyade atıksuların geri kazanılarak tesis içinde geri devrettirilmesi şeklinde uygulanmaktadır. Bilhassa İstanbul civarındaki sanayi tesisleri için yüksek su maliyetleri sebebiyle atıksuların geri kazanılması ekonomik yönden de oldukça cazip olmaktadır. Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü

Atıksu Geri Kazanımında Yeni Teknolojilerin Geliştirilmesi Yeni teknolojilerin geliştirilmesinde hedefler Su kullanımının azaltılması Alıcı ortam su kalitesinin yükseltilmesi Kalitesi uygun olmayan su kullanımı sebebiyle oluşan sağlık ve sosyal problemlerin çözümü Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü

Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü SONUÇLAR Su kaynaklarının etkin ve sürdürülebilir korunması ve kullanılması için gerekli olan güncel yaklaşım ve politikaları belirlemek, “Bütüncül yönetim”, “kirleten öder” ve diğer etkin prensip ve sistemlerin uygulanmasını gerçekleştirmek üzere gerekli mevzuat çalışmalarını yapmak, Atıksu arıtma tesislerinin işletilmesi aşamasındaki kullanılan elektrikte teşvik amacıyla indirime gidilmesi, Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü

Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü SONUÇLAR Su kirliliğinin önlenmesi için uygun teknoloji ve sistem seçiminde Bakanlığımızın belirleyici ve yönlendirici olmasını sağlamak , Ülkemizde toprak kirliliğinin kaynakları, mertebesi ve önlenmesine yönelik strateji geliştirmek, Ulusal ve uluslararası uygun fon ve kaynaklarının ülkemizde su kirliliğinin önlenmesi açısından öncelik taşıyan projelere yönlendirilmesini sağlamak, Avrupa Birliği Mevzuat Uyum çalışmalarını ülkemiz öncelik, ihtiyaç ve alt yapısını dikkate alarak gerçekleştirmek, Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü

Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü SONUÇLAR Altyapı yatırımlarının zamanında yapılması ve işletilmesi, Kullanan-kirleten öder, Su ve atıksu ücretleri yatırım ve işletme için minimum gelir akışını sağlamalı, Çevre yönetim birimi kurmak veya görevlisi istihdam edilmesi, Atıksuyun geri kazanılması, Arıtma çamurunun uygun bertarafının sağlanması, Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü

Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü SONUÇLAR AAT uygun yer seçimi , Ham su analiz sonuçlarına göre tasarım yapılması, Kanalizasyon sistemine bağlantı yapan endüstrilerden gerekli tedbirlerin aldırılması, Arıtma çamuru berterafının önceden planlanması, Ülkede üretilen Elektro-mekanik aksamın kullanılması, Bilhassa teknik altyapısı yeterli olmayanların kompleks olmayan sistemleri seçmeleri,(Basit, işletmesinin kolay, işletme masraflarının az olması), AAT lerinin kademeli, Modüler (genişletilebilir) yapılması. Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü

Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü TEŞEKKÜRLER Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü