Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ATIKSU YÖNETİMİ GÜRSEL ERUL ŞUBE MÜD.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ATIKSU YÖNETİMİ GÜRSEL ERUL ŞUBE MÜD."— Sunum transkripti:

1 ATIKSU YÖNETİMİ GÜRSEL ERUL ŞUBE MÜD.
ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ATIKSU YÖNETİMİ GÜRSEL ERUL ŞUBE MÜD.

2 Sunumun İçeriği Atıksu Politikamız Atıksu Mevzuatı
Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği Kentsel Atıksu Kirliliği Atıksu Yönetiminde Yenilikçi Yaklaşımlar Sonuç ve Değerlendirme

3 Atıksu Politikamız Deşarj Yeniden Kullanım Arıtma Minimizasyon Önleme
Üretici sorumluluğu Önleme Minimizasyon Arıtma Yeniden Kullanım Deşarj

4 Atıksu: Evsel, endüstriyel, tarımsal ve diğer kullanımlar sonucunda kirlenmiş sular Deşarj: Arıtılmış olsun olmasın, atıksuların doğrudan veya dolaylı olarak alıcı ortama veya sistemli bir şekilde yeraltına boşaltılması

5 Atıksu Toplama ve Uzaklaştırma
Atık Su Toplama Alanı Kanalizasyon Sistemi Kentsel Atıksu Arıtma Tesisi Deşarj Noktası / Alıcı Ortam

6 Kentsel Atıksu Arıtımı
Atıksu Mevzuatı Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği (2004) Kentsel Atıksu Arıtımı Yönetmeliği (2006) ÇEVRE KANUNU ( ) ( ) Tebliğ Hassas ve Az Hassas Su Alanları Tebliği Tebliğler ve Genelgeler Numune Alma ve Analiz Metotları Atıksu Arıtma Tesisleri Teknik Usuller Tebliği İdari Usuller Tebliği İş Termin Planı Genelgesi Proje Onay Genelgesi Tekstil Sektöründe Entegre Kirlilik Önleme ve Kontrol Tebliği Ergene Havzasındaki KOİ Deşarjı Standartlarının Kısıtlanması Genelgesi Tehlikeli Maddelerin Su ve Çevresinde Neden Olduğu Kirliliğin Kontrolü Yönetmeliği (2005) Atıksu Tarifelerinin Belirlenmesi Yönetmeliği(2010) Teşvik Yönetmeliği (2010)

7 2872 Sayılı Çevre Kanunu 11.Maddesi;
Üretim, tüketim ve hizmet faaliyetleri sonucunda oluşan atıklarını alıcı ortamlara doğrudan veya dolaylı vermeleri uygun görülmeyen tesis ve işletmeler ile yerleşim birimleri atıklarını yönetmeliklerde belirlenen standart ve yöntemlere uygun olarak arıtmak ve bertaraf etmekle veya ettirmekle ve öngörülen izinleri almakla yükümlüdürler.

8 2872 sayılı Çevre Kanunu’nda atıksu arıtma tesisini kurmamış belediyelere bu tesislerini kurmaları ve işletmeye almaları için süreler verilmiştir. Nüfusu ’in üzerinde olan belediyeler Mayıs 2010, Nüfusu arasında olan belediyeler Mayıs 2012, Nüfusu arasında olan belediyeler Mayıs 2014 Nüfusu arasında olan belediyeler Mayıs 2017’dir.

9 İl Merkezlerinin Arıtma Durumu

10 Atıksu Arıtma Tesisi ile Hizmet Verilen Belediye Sayısı

11 Atıksu Arıtma Tesisi Sayısı

12 Atıksu Arıtma Tesisi İle Hizmet Edilen Nüfusun Toplam Belediye Nüfusuna Oranı (%)

13 Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği
İlk yayımı 1988 Son hali tarih ve Sayılı R.G.

14 Endüstriyel Atıksu Deşarj Standartları
Endüstriler üretim tiplerine göre gruplandırılmış ve onaltı tane sektör oluşturulmuştur. Gıda sanayi İçki sanayi Maden sanayi Cam sanayi Kömür hazırlama işleme ve enerji üretimi Tekstil sanayi Petrol sanayi …….

15 Endüstriyel Atıksu Deşarj Standartları
Endüstriyel atıksu kaynakları için belirlenen atıksu deşarj standartları Tablo 5 ten Tablo 20 ye kadar Tablosu bulunmayan sektörler için; İşletmenin proses türü Kullanılan hammaddeler Kimyasallar ve benzeri hususlar Benzer sektörler Tablo 19 esas alınarak   deşarj standartları ilgili idarece belirlendikten sonra Bakanlığın uygun görüşü  alınarak uygulanır.

16

17 Evsel Nitelikli Atıksular İçin Deşarj Standartları
Evsel nitelikli atıksu deşarj standartları Tablo 21’de verilmiştir. Nüfusu 84 kişinin altında olan atık suları fosseptikte toplanır ve vidanjör vasıtası ile AAT’ye verilir. Atık sularını vidanjör vasıtası ile taşıyan atıksu kaynakları, aldıkları belgeleri beş yıl süreyle saklamak zorundadırlar.

18 Atıksu Altyapı Tesislerindeki Uygulamalar
Atıksu altyapı  yönetimleri, sorumluluk bölgelerinde oluşan atıksuların toplanması, iletilmesi ve bertaraf edilmesi işlemlerini yerine getirirler. Atıksu altyapı yönetimleri, atıksu arıtma tesislerini Çevre Kanununda öngörülen sürelerde, kurmak zorundadırlar. Nüfusu ve üstü yılı Nüfusu yılı Nüfusu yılı

19 Atıksu Altyapı Tesislerindeki Uygulamalar
İşletmelerin atıksularını atıksu altyapı tesislerine bağlayabilmeleri, atıksu altyapı yönetiminin iznine tabidir. Kanalizasyonun ayrık sistemde olması halinde, yağmur suları ve kirli olmayan diğer drenaj suları, kanalizasyona bağlanamaz. Kesikli çalışan işletmeler, kanalizasyon sistemine bağlantı yapmadan önce dengeleme havuzu inşa etmek mecburiyetindedirler.

20 Atıksu Altyapı Tesislerindeki Uygulamalar
Atık su debisi; -500 m3/gün üzerinde olan işletmelerin numune alma bacası, otomatik numune alma ve debi ölçme cihazı bulundurması m3/gün arasında olan işletmelerin numune alma bacası ve otomatik numune alma cihazı bulundurması zorunludur. Atıksu debisi veya kirlenme yükü, o kanalizasyon sisteminin taşıdığı toplam debi ve kirletici yükünün %10’undan fazla olan endüstriyel atıksu kaynakları özel arıtma tesisini kurmak ve işletmekle yükümlü tutulurlar.

21 Atıksu Altyapı Tesislerindeki Uygulamalar
Tehlikeli madde içermeyen, ancak kanalizasyon sisteminin taşıdığı toplam debi ve kirletici yükünün %1’inden fazla olan endüstriyel atıksu kaynaklarının, sonu arıtma tesisi ile sonuçlanmayan kanalizasyon sistemine Tablo 25’te verilen standart değerleri veya kısıtlama yaparak alıcı ortam deşarj standartlarını sağlayarak bağlanıp bağlanamayacağına Mahalli Çevre Kurulu tarafından karar verilir.

22 Kentsel Atıksu Arıtımı Yönetmeliği
HASSAS SU ALANI ÖTROFİK ÖTROFİK OLABİLECEK Kentsel Atıksu Arıtımı Yönetmeliği Hassas su alanlarında ileri arıtma, Normal alanlarda ise ikincil arıtma yönteminin kullanılması esastır.

23 Atıksu Yönetiminde Yenilikçi Yaklaşımlar
Tekstil Sektöründe Entegre Kirlilik Önleme ve Kontrol Tebliği Tekstil sektörünün faaliyetlerinin; Çevreye olabilecek olumsuz etkilerini azaltmak, Üretim sırasında havaya, suya, toprağa verilecek her türlü emisyon, deşarj ve atıkların kontrolü Hammadde ve enerjinin etkin kullanımı Temiz üretim teknolojilerinin yaygınlaşmasını sağlayabilmek

24 TEŞVİK UYGULAMASI Çevre Kanununun 29 uncu Maddesi Uyarınca
tarih ve sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Atıksu Arıtma Tesislerinin Teşvik Tedbirlerinden Faydalanmasında Uyulacak Usul ve Esaslara Dair Yönetmelik Atıksu arıtma tesislerinde kullanılan elektrik enerjisinin vergiler ve kesintiler hariç tüketim bedeli üzerinden %50 sine kadar Bakanlığımızca geri ödenmektedir.

25 2015 yılında yapılacak geri ödeme başvurularında sorun yaşanmaması amacıyla 2014 yılı içerisinde söz konusu yönetmelikte istenilen evraklarda İl Müdürlüğümüz aracılığıyla Bakanlığımıza gönderilmesi gerekmektedir. Atıksu arıtma tesisi enerji teşvikinden faydalanamayan tesisler için ise söz konusu yönetmelikte istenilen şartların sağlanarak Atıksu Arıtma Tesisi Geri Ödeme Belgesi alınması ve enerji teşvikinden faydalanılması önem arz etmektedir.

26 Atıksuların bertarafı 2017 Yılı hedeflerimiz.
Atıksu Arıtma Hizmeti Veren Belediye Nüfus Oranı (%) 85 Enerji Teşvikinden Yararlanan Tesis Sayısı 500 Yılsonu İtibariyle Onaylanan Toplam A.A.T. Projesi Sayısı 2350

27 KULLANILMIŞ SULARIN ARITILARAK YENİDEN KULLANIMI
Gri Su Arıtımı ve Yaygınlaştırılması “Türkiye Kıyılarında Yüzme Suyu Profillerinin Belirlenmesi Projesi” 2. bileşen olarak Atıksuların geri kazanımı ve yeniden kullanımı uygulamalarının kullanılarak turizm potansiyelinin artırılması, ekonomiye katkı hedeflenmektedir. Projenin Kapsamı: Seçilen bir turizm tesisinden oluşan atıksuyun (gri, kahverengi ve sarı su) ve yağmursuyunun geri kazanılması ve yeniden kullanılmasına yönelik araştırma yapılması ve atıksuyun kaynağında giderilmesi ile ilgili en iyi yönetim modelinin ve uygulama projesinin hazırlanmasını kapsamaktadır.

28

29 Atıksuların yeniden kullanımı
Su tüketiminin azaltılması, • Arıtma tesislerinin ve septik tankların yükünün azaltılması, • Enerji ve kimyasal kullanımının azaltılması, • Sulama yapıldığında nütrientlerin tekrar kullanımı ve bitki gelişiminin

30 Sonuç ve Değerlendirme
Ülkemizin su kaynakları yaygın kanaatin aksine bol değildir. Gelecekte suyun miktarı kadar kalitesi de önemli olacaktır. Bu sebeple; Su kalitesi yönetiminde planlama yapılması, Kirliliğin kaynağında azaltılması, Altyapı yatırımlarının en kısa sürede tamamlanması, Ekonomik kaynakların doğru yönetilmesi önem arz etmektedir. Atıksuların geri kazanılması ve tekrar kullanımı potansiyeli giderek artmaktadır. Atıksu planlaması yapılırken geri kazanım öncelikli olarak ele alınmalıdır.

31 TEŞEKKÜRLER


"ATIKSU YÖNETİMİ GÜRSEL ERUL ŞUBE MÜD." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları